Снимката на 11 февруари 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Учреждения, граждани, неправителствени организации във Видин участват в благотворителните инициативи в подкрепа на 6-годишната Велизара. „Кап- кап капачки за бъдещето на Зара“, в която Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ се включи, е една от кампаниите за набиране на средства за лечението на момиченцето. Призивът е капачките от пластмаса, които замърсяват природата, да се събират в шишета и да бъдат предадени за рециклиране. С получените от тях средства ще се помогне за лечението на момиченцето. Капачките се предават на място в училището. В кампанията се включи и Радио ВИДИН. Целта е да се събере един тон, каза Ели Цветанова, старши учител. На 13 февруари гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ ще има и друга благотворителна инициатива в подкрепа на Зара. Организират благотворителен базар, концерт и спортна среща, които са от 17 часа в Спортната зала. 


Да се въведе задължителна регистрация на автобусните превози по данък добавена стойност, независимо от оборота, който достигат, предлага финансовото министерство като мярка срещу нелегалните превозвачи. 


Бизнесът настоява за отсрочка в намеренията за смяната на касовите апарати и софтуера с цел отчитането на печалбите в реално време. Според Наредбата на Приходната агенция това трябва да се случи до края на март тази година. Но нито фирмите, нито софтуерните компании могат да се справят в указания срок, твърдяха участниците в дискусия, организирана от Българската стопанска камара.


До края на годината трябва да бъде демонтирано цялото оборудване в зоната без радиация на затворените четири малки блока на АЕЦ „Козлодуй“.

Посланикът на Конфедерация Швейцария в България Мюриел Берсе Коен посети Монтана заедно със 17-годишната Евелина Димитрова от врачанското село Галиче. Момичето е избрано, заради възгледите си за ранното детско развитие, ромска интеграция и равноправието на жените. 


Седем години и половина след шумен арест лекарка от ТЕЛК във Враца получи възмездие от правосъдната система. Върховният съд присъди сериозно обезщетение за невроложка, която е завела дело срещу прокуратурата.

Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“, Съюзът на българските журналисти и Общонародна фондация „Христо Ботев“ обединяват усилията си в обявяване на дарителска акция за създаване на паричен фонд, с който да се подпомогне необходим ремонт на националната светиня на България- кораба-музей „Радецки“. Инициативата получи подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов. Държавата ще осигури необходимите средства за ремонт на парахода. Спешните ремонтни дейности са необходими, за да премине корабът задължителен технически преглед и да може да плава, каза директорът на кораба-музей Людмила Дамянова. 


Пазарът на имоти във Видин в момента е изчерпан и няма предлагане. В същото време от есента се наблюдава по-засилен интерес към търсене на жилища в града. Това обясни за Радио ВИДИН брокерът Гълъбина Гергова. Цената остава водещ фактор при търсене на жилище в региона. 


В Музеен комплекс- Берковица е уредена изложба на мартеници, направени с различни техники от майсторките от „Задругата на майсторите на народни художествени занаяти“. Комплексът е отворен за посещения.

Възрастни хора от врачанските села Горни Вадин и Долни Вадин са включени в обучение чрез иновативен подход на фондация „Лале“. Идеята е да научат как сами да създадат собствени онлайн модули за обучение или курсове по теми, които ги вълнуват. Обучението е насочено към хора, които имат конкретно хоби или задълбочен интерес към дадена тема, каза Анелия Радулова от читалището в Долни Вадин, което е кандидатствало за участие в инициативата.

34-годишната Стела Ангелова от видинското село Старопатица е носител на наградата „Най-проспериращ млад пчелар на България за 2018 година“. Призът ѝ беше връчен в последния ден на 17-ото международно изложение за пчеларство в Плевен. Харесва ми да съм покрай пчелите, любовта ми към тях е от 2011 година, призна Стела Антова.

Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин.

На 11 февруари отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112

Днес отбелязваме Международния ден на епилепсията. Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването, както и за значението на изследванията за откриването и лечението му.

Детският и младежки парламент в Козлодуй, със съдействието на Регионална здравна инспекция във Враца организира на 14 февруари безплатни скринингови изследвания за ХИВ/СПИН. Те ще са в сградата на читалище „Христо Ботев“. Желаещи ще могат да посетят приемния кабинет и да се изследват във времето между 12 и 15 часа, като приемът ще е без предварително записване, съобщават от Общината.
 

Вижте още

Снимката на 16 октомври 2019 година

Започна  асфалтирането  на ключови пътни участъци в града и населените места на Враца, съобщават от Община Враца.  От днес стартираха строително-ремонтните дейности на пътя за село Костелево.  Дългогодишният хирург в МБАЛ Мездра доктор Венцислав Анков ще получи приз  "Лекар на годината 2019"  на церемония, която ще се проведе на 17 октомври в..

обновено на 16.10.19 в 18:18

Хирург от Мездра с награда "Лекар на годината 2019"

Районната колегия на Българския лекарски съюз  - Враца предлага за "Лекар на годината 2019" дългогодишния хирург д-р Венцислав Анков, който работи в МБАЛ - Мездра. Номиниран е от колегите си, каза председателят на колегияга д-р Росен Айков: "Това е номинация на град Мездра, управителният съвет на БЛС-Враца е утвърдил тази номинация за..

публикувано на 16.10.19 в 16:47

МВР мобилизира сили за сигурността по време на изборите във Видин

В областната дирекция на МВР във Видин е сформиран Оперативен щаб за опазване на обществения ред и сигурността в региона по време на изборите за местна власт на 27 октомври. "Полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари ще охраняват секционните и общинските избирателни комисии, ще обезпечават реда и безопасността на движение в област Видин...

публикувано на 16.10.19 в 16:28

Спад на престъпността отчита видинската полиция

От януари до септември в Областната дирекция на МВР Видин са регистрирани 849 криминални престъпления , което е с 5.56% по-малко от същия период на 2018 година, когато броят им е бил 899. Разкриваемостта през деветте месеца на тази година е 54.18%. Данните съобщи директорът на полицията в областния град старши комисар Петър Коцин. През месец септември..

публикувано на 16.10.19 в 15:18

Асфалтират улици във Враца и близки населени места

Започна асфалтирането на ключови пътни участъци в града и населените места на Враца, съобщават от Община Враца.  От днес стартираха строително-ремонтните дейности на пътя за село Костелево. Към момента екипите подготвят участъка, който е с дължина от над един километър, като предстои полагането на новата асфалтова настилка на пътя. Средствата..

публикувано на 16.10.19 в 13:30

НЧ "Развитие 1869" Враца отбелязва 150 години с концерт

Празничен концерт   ще отбележи 150- години от създаването на  НЧ "Развитие 1869" във Враца .  Библиотеката към културната институция е организатор на събитието, съобщи за Радио ВИДИН Радка Любомирова библиотекар към читалището: "В него участват 3 детски градини и 5 училища с програма, избрана от тях. Избрана пиеса, народен танц, мажоретен..

публикувано на 16.10.19 в 13:15

Прекъснаха разпространение на фалшиви шофьорски книжки в Лом

Сигнал за използване и разпространение на неистински шофьорски книжки е получен в група "Противодействие на икономическата престъпност" в РУ Лом. Според сигнала книжките наподобявали тези, издадени от властите на Украйна или Молдова,  посочва се и конкретна информация за местен жител, съпричастен към разпространението и най-вероятно към..

публикувано на 16.10.19 в 11:22