Снимката на 11 февруари 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Учреждения, граждани, неправителствени организации във Видин участват в благотворителните инициативи в подкрепа на 6-годишната Велизара. „Кап- кап капачки за бъдещето на Зара“, в която Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ се включи, е една от кампаниите за набиране на средства за лечението на момиченцето. Призивът е капачките от пластмаса, които замърсяват природата, да се събират в шишета и да бъдат предадени за рециклиране. С получените от тях средства ще се помогне за лечението на момиченцето. Капачките се предават на място в училището. В кампанията се включи и Радио ВИДИН. Целта е да се събере един тон, каза Ели Цветанова, старши учител. На 13 февруари гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ ще има и друга благотворителна инициатива в подкрепа на Зара. Организират благотворителен базар, концерт и спортна среща, които са от 17 часа в Спортната зала. 


Да се въведе задължителна регистрация на автобусните превози по данък добавена стойност, независимо от оборота, който достигат, предлага финансовото министерство като мярка срещу нелегалните превозвачи. 


Бизнесът настоява за отсрочка в намеренията за смяната на касовите апарати и софтуера с цел отчитането на печалбите в реално време. Според Наредбата на Приходната агенция това трябва да се случи до края на март тази година. Но нито фирмите, нито софтуерните компании могат да се справят в указания срок, твърдяха участниците в дискусия, организирана от Българската стопанска камара.


До края на годината трябва да бъде демонтирано цялото оборудване в зоната без радиация на затворените четири малки блока на АЕЦ „Козлодуй“.

Посланикът на Конфедерация Швейцария в България Мюриел Берсе Коен посети Монтана заедно със 17-годишната Евелина Димитрова от врачанското село Галиче. Момичето е избрано, заради възгледите си за ранното детско развитие, ромска интеграция и равноправието на жените. 


Седем години и половина след шумен арест лекарка от ТЕЛК във Враца получи възмездие от правосъдната система. Върховният съд присъди сериозно обезщетение за невроложка, която е завела дело срещу прокуратурата.

Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“, Съюзът на българските журналисти и Общонародна фондация „Христо Ботев“ обединяват усилията си в обявяване на дарителска акция за създаване на паричен фонд, с който да се подпомогне необходим ремонт на националната светиня на България- кораба-музей „Радецки“. Инициативата получи подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов. Държавата ще осигури необходимите средства за ремонт на парахода. Спешните ремонтни дейности са необходими, за да премине корабът задължителен технически преглед и да може да плава, каза директорът на кораба-музей Людмила Дамянова. 


Пазарът на имоти във Видин в момента е изчерпан и няма предлагане. В същото време от есента се наблюдава по-засилен интерес към търсене на жилища в града. Това обясни за Радио ВИДИН брокерът Гълъбина Гергова. Цената остава водещ фактор при търсене на жилище в региона. 


В Музеен комплекс- Берковица е уредена изложба на мартеници, направени с различни техники от майсторките от „Задругата на майсторите на народни художествени занаяти“. Комплексът е отворен за посещения.

Възрастни хора от врачанските села Горни Вадин и Долни Вадин са включени в обучение чрез иновативен подход на фондация „Лале“. Идеята е да научат как сами да създадат собствени онлайн модули за обучение или курсове по теми, които ги вълнуват. Обучението е насочено към хора, които имат конкретно хоби или задълбочен интерес към дадена тема, каза Анелия Радулова от читалището в Долни Вадин, което е кандидатствало за участие в инициативата.

34-годишната Стела Ангелова от видинското село Старопатица е носител на наградата „Най-проспериращ млад пчелар на България за 2018 година“. Призът ѝ беше връчен в последния ден на 17-ото международно изложение за пчеларство в Плевен. Харесва ми да съм покрай пчелите, любовта ми към тях е от 2011 година, призна Стела Антова.

Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин.

На 11 февруари отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112

Днес отбелязваме Международния ден на епилепсията. Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването, както и за значението на изследванията за откриването и лечението му.

Детският и младежки парламент в Козлодуй, със съдействието на Регионална здравна инспекция във Враца организира на 14 февруари безплатни скринингови изследвания за ХИВ/СПИН. Те ще са в сградата на читалище „Христо Ботев“. Желаещи ще могат да посетят приемния кабинет и да се изследват във времето между 12 и 15 часа, като приемът ще е без предварително записване, съобщават от Общината.
 

Вижте още

Снимката на 20 февруари 2019 година

Аптеки в Северозападна България се включиха в протеста, организиран от Националната аптечна камара, и днес са затворени в знак на несъгласие с лекарствената политика на държавата , каза Антон Вълев, председател на аптечната камара. 25 от аптеките в Монтанско и 4 във Видин не са работили днес. Той допълни, че Националната аптечна камара настоява за среща..

публикувано на 20.02.19 в 17:50

Засилен интерес към ваксините против морбили във Видинско

Около 250 дози от ваксината за имунизация срещу морбили са раздадени от 15 февруари до днес във Видинско . Това съобщи   д-р Пепа Цветанова - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. Няма регистрирани случаи..

публикувано на 20.02.19 в 17:15
Началникът на отдел

Няма случаи на Африканска чума в област Видин

Регистрирани случаи на Африканска чума във Видинска област няма. Това съобщи началникът на отдел "Здравеопазване на животните" при Областна дирекция по безопасност на храните  д-р Валери Велков  на заседание  на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания .  "Опасност няма, но ако всеки от нас положи..

публикувано на 20.02.19 в 17:05

Ремонт за 4 милиона лева предстои в Якимово

Ремонтират централната улица в монтанското село Якимово с пари от Европа. Реконструкцията е на стойност почти 4 милиона лева и е финансирана по Програмата за развитие на селските райони, съобщи кметът Георги Георгиев : "Одобриха ни проект по мярка 7.2, Програма за развитие на селските райони. Всички процедури са проведени. Очаквам в най-кратки..

публикувано на 20.02.19 в 14:27

Иззеха оръжие, боеприпаси и взривни материали в Берковско

Полицията иззе оръжие , взривни материали и боеприпаси от имоти в Берковско . Специализираната полицейска операция е извършена вчера  след получена информация. Имотите са собственост на  47-годишен местен жител. Полицията е открила и иззела от вила в берковската местност "Бабачевото" 3 самоделни нарезни дългоцевни огнестрелни оръжия, 4 къси нарезни..

публикувано на 20.02.19 в 11:38

Кола удари пешеходка във Видин

Лек автомобил блъсна жена във Видин . Инцидентът е станал вчера около 18 часа на ул. “Хан Аспарух“. 52-годишната жена е ударена докато пресичала улицата. Пострадалата е със  счупване на костиците на носа. Шофьорът, 55-годишен видинчанин, е тестван с дрегер, пробата не е отчела наличие на алкохол. По случая в Областната дирекция на МВР-Видин е..

публикувано на 20.02.19 в 11:25

Жена от Враца спешно се нуждае от кръводаряване

Пострадала при катастрофа жена от Враца се нуждае от кръводаряване. Зов за помощ разпространиха нейни колеги от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в града.  Весела Любомирова Илиева  е пострадала при катастрофа в неделя, като състоянието ѝ е тежко- счупени таз и прешлени, с гръбначни и коремни травми...

публикувано на 20.02.19 в 10:14