Снимката на 11 февруари 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Учреждения, граждани, неправителствени организации във Видин участват в благотворителните инициативи в подкрепа на 6-годишната Велизара. „Кап- кап капачки за бъдещето на Зара“, в която Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ се включи, е една от кампаниите за набиране на средства за лечението на момиченцето. Призивът е капачките от пластмаса, които замърсяват природата, да се събират в шишета и да бъдат предадени за рециклиране. С получените от тях средства ще се помогне за лечението на момиченцето. Капачките се предават на място в училището. В кампанията се включи и Радио ВИДИН. Целта е да се събере един тон, каза Ели Цветанова, старши учител. На 13 февруари гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ ще има и друга благотворителна инициатива в подкрепа на Зара. Организират благотворителен базар, концерт и спортна среща, които са от 17 часа в Спортната зала. 


Да се въведе задължителна регистрация на автобусните превози по данък добавена стойност, независимо от оборота, който достигат, предлага финансовото министерство като мярка срещу нелегалните превозвачи. 


Бизнесът настоява за отсрочка в намеренията за смяната на касовите апарати и софтуера с цел отчитането на печалбите в реално време. Според Наредбата на Приходната агенция това трябва да се случи до края на март тази година. Но нито фирмите, нито софтуерните компании могат да се справят в указания срок, твърдяха участниците в дискусия, организирана от Българската стопанска камара.


До края на годината трябва да бъде демонтирано цялото оборудване в зоната без радиация на затворените четири малки блока на АЕЦ „Козлодуй“.

Посланикът на Конфедерация Швейцария в България Мюриел Берсе Коен посети Монтана заедно със 17-годишната Евелина Димитрова от врачанското село Галиче. Момичето е избрано, заради възгледите си за ранното детско развитие, ромска интеграция и равноправието на жените. 


Седем години и половина след шумен арест лекарка от ТЕЛК във Враца получи възмездие от правосъдната система. Върховният съд присъди сериозно обезщетение за невроложка, която е завела дело срещу прокуратурата.

Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“, Съюзът на българските журналисти и Общонародна фондация „Христо Ботев“ обединяват усилията си в обявяване на дарителска акция за създаване на паричен фонд, с който да се подпомогне необходим ремонт на националната светиня на България- кораба-музей „Радецки“. Инициативата получи подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов. Държавата ще осигури необходимите средства за ремонт на парахода. Спешните ремонтни дейности са необходими, за да премине корабът задължителен технически преглед и да може да плава, каза директорът на кораба-музей Людмила Дамянова. 


Пазарът на имоти във Видин в момента е изчерпан и няма предлагане. В същото време от есента се наблюдава по-засилен интерес към търсене на жилища в града. Това обясни за Радио ВИДИН брокерът Гълъбина Гергова. Цената остава водещ фактор при търсене на жилище в региона. 


В Музеен комплекс- Берковица е уредена изложба на мартеници, направени с различни техники от майсторките от „Задругата на майсторите на народни художествени занаяти“. Комплексът е отворен за посещения.

Възрастни хора от врачанските села Горни Вадин и Долни Вадин са включени в обучение чрез иновативен подход на фондация „Лале“. Идеята е да научат как сами да създадат собствени онлайн модули за обучение или курсове по теми, които ги вълнуват. Обучението е насочено към хора, които имат конкретно хоби или задълбочен интерес към дадена тема, каза Анелия Радулова от читалището в Долни Вадин, което е кандидатствало за участие в инициативата.

34-годишната Стела Ангелова от видинското село Старопатица е носител на наградата „Най-проспериращ млад пчелар на България за 2018 година“. Призът ѝ беше връчен в последния ден на 17-ото международно изложение за пчеларство в Плевен. Харесва ми да съм покрай пчелите, любовта ми към тях е от 2011 година, призна Стела Антова.

Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин.

На 11 февруари отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112

Днес отбелязваме Международния ден на епилепсията. Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването, както и за значението на изследванията за откриването и лечението му.

Детският и младежки парламент в Козлодуй, със съдействието на Регионална здравна инспекция във Враца организира на 14 февруари безплатни скринингови изследвания за ХИВ/СПИН. Те ще са в сградата на читалище „Христо Ботев“. Желаещи ще могат да посетят приемния кабинет и да се изследват във времето между 12 и 15 часа, като приемът ще е без предварително записване, съобщават от Общината.
 

Вижте още

Пръскат срещу кърлежи и бълхи в Лом

Днес и утре ще се извърши пръскане срещу кърлежи и бълхи на тревните площи в община Лом. На 22 април при подходящи метеорологични условия, ще бъдат третирани Дунавския парк, улични алеи, междублокови пространства и зелени площи, на места с обществено предназначение в града и селата. Обработката ще се извърши от 20.00 ч. На 23 април, отново при..

публикувано на 22.04.19 в 08:30

Ясен е съставът на секционните избирателни комисии в Мездра

Представителите на политическите партии и коалиции в 44- тото Народно събрание в Мездра се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии. Те нямаха възражения, относно разпределението на 328- те места в секционните избирателни комисии. Така ГЕРБ ще разполага със 104 места, БСП- "Лява България" с 86, ПП "Обединени патриоти- ВМРО, НФСБ и..

публикувано на 22.04.19 в 08:10

Подпалиха личния автомобил на кмета на Община Козлодуй

Тази нощ в 01:50 минути в Районното управление на полицията в Козлодуй е подаден сигнал, че гори семейният автомобил на кмета на Общината Маринела Николова. На място е пристигнала полиция и пожарен автомобил, който е изгасил пожара, съобщи Лили Рашкова, служител на Община Козлодуй. Автомобилът е бил паркиран пред блока на кмета и благодарение на..

публикувано на 22.04.19 в 07:34

Пръскат срещу вредители в община Лом

Местната общинска администрация уведомява земеделските производители и собствениците на пчелни семейства за предстоящото третиране на вишневи градини в землището на село Долно Линево. Пръскането ще се извърши в понеделник, 22 април от кооперация "Дунавия". При подходящи метеорологични условия, на 22 април от 7,30 до 10,00 часа ще бъдат използвани..

публикувано на 21.04.19 в 15:52

Във Враца отбелязаха Цветница с празнично шествие

Един от най-светлите християнски празници- Цветница бе отбелязан с празнично шествие във Враца. Цветното дефиле, съставено от всички участници на фестивала "Врачанска пролет", тръгна от паметника на Св. Софроний Врачански и завърши на площад "Христо Ботев".  Пред монумента на поета и революционер бе поднесен венец, а празничната програма продължи..

публикувано на 21.04.19 в 12:50

Видинчани си пожелаха здраве на Цветница

С тържествена Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, започнаха празничните прояви, по случай християнския празник Цветница във Видин. Празникът винаги се отбелязва една седмица преди Великден и е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим.  Видинчани си пожелаха здраве и благоденствие..

публикувано на 21.04.19 в 12:30

Младеж загина при катастрофа край Рогозен

Неправоспособен шофьор предизвика катастрофа между селата Рогозен и Сираково, след която загина един от спътниците му, съобщават от полицията във Враца. Сигнал за инцидента бил подаден малко след 21.30 часа в събота. Ченгетата установили, че лек автомобил, управляван от 23-годишен мъж от Добролево, е катастрофирал в канавката отляво по посока на..

публикувано на 21.04.19 в 11:02