Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

2
Снимка: Радио ВИДИН

Вицепремиерът Красимир Каракачанов"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос." Това написа в своя профил в социалните мрежи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Документът вече предизвика широка, но и доста полярна дискусия - от твърдо "за" по-крути методи спрямо малцинството до категорично отричане на заложените мерки и определянето им дори като "фашистки".

Вицепремиерът Каракачанов обясни, че предприетите през последните години мерки за интеграция на ромите в България не дават резултат, а милиарди са потънали без да има реален ефект. Той категорично отрече обвиненията, че изработената от неговия екип концепция, е предизборен популистки ход.

За коментар по темата потърсихме Деян Колев- председател на най-голямата в България ромска организация "Амалипе":

Деян Колев"Това, което се предлага в нея (концепцията - б.а.), не заслужава кой знае каква оценка изобщо, защото прилича на един набор от разнопосочни, понякога трудно съвместими, положения. Бих го сравнил с текстове от философската еклектика от късната античност, които показват по-скоро липса на някаква иновативна мисловност. Това, което е опасно, е тази концепция да не измести съществуващите на национално и местно ниво документи за интеграция на ромите. Не бива да забравяме, че документите за интеграция не започват от днес, не започват от концепцията на вицепремиера. Имаме история на относително добри документи за интеграция и всъщност голямото предизвикателство в България е тези документи да бъдат реално изпълнени, а не да се правят нови документи. Част от заложените в концепцията мерки навяват на спомени от времената на националсоциализма, фашизма, на други тоталитарни идеологии. С наказания можеш да накараш човек да пълзи, а не да лети. Най-важният фактор за появата на тази концепция са наближаващите избори. Това е начин за затягане на редовете в националистически аспект. Мисля, че хората постепенно започват да осъзнават, че за пореден път политиците се опитват да разпалват етническа омраза на техен гръб, за да заличават истинските конфликти. Надеждата ми е, че тази концепция няма да бъде разгледана на сериозно от управляващите и тя ще си остане за партийно-политическа употреба."

"Образованието, а не насилствените мерки, са ключът към цивилизованата интеграция на ромите", допълни председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Николай ИвановОт опозицията обявиха, че засега се въздържат от коментар по заложените в концепцията на Каракачанов мерки и ще изчакат документът да бъде разгледан от Министерския съвет.

"Нашето категорично становище е, че каквито и да е демографски, образователни, социални и всякакви други мерки да се предприемат по отношение на която и да е част от обществото, те трябва да касаят всеки български гражданин независимо от неговата етническа принадлежност. Мерки, които са насочени само към една част от българското общество, в никакъв случай няма да доведат до някакъв съществен резултат", обясни народният представител от БСП от Враца Николай Иванов, който е и член на парламентарната комисия по труда, социалните и демографски политики.


Красимир Богданов"Мерките, които са предложени от вицепремиера Каракачанов, са навременни", заяви народният представител от ВМРО от Враца Красимир Богданов и добави:

"До момента всички правителства и политически формации отказват да се занимават реално с въпросите на циганската интеграция. ВМРО винаги е защитавала тезата, че законите в България трябва да важат за всички български граждани и поради тази причина беше предложен този пакет от концептуални мерки за решаването на проблема с интеграцията на циганите. Не виждам никъде дискриминация в този документ, напротив- това е загриженост за решаване на най-наболелите проблеми на България и за започване на процес за цивилизованост, европеизация на всички български граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40