Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 февруари 2019 година

Снимка: Радио Видин


2 800 души в област Видин са сменили личния си лекар в края на 2018 година, което е най-голямият брой на извършвана смяна през последните години - каза директорът на РЗОК Видин д-р Владимир Вълчев. Д-р Вълчев посочи, че когато съществува  добра връзка между местната власт и лекарите, здравното обслужване на пациентите е на качествено ниво.

Над 30 милиона лева е изплатила Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин за 2018 година, което е с 800 хиляди лв. повече в сравнение с предходната година. Най-много са изплатените средства за лекарства 36%, което е 11 млн. лв., на второ място се нарежда болничната помощ, с изплатени 29% или 9 млн. лв., 11% са за специализираната и извънболнична помощ, 9 % от парите са отишли за първична и извънболнична помощ, 7%-  за стоматологична помощ, 3%- за медикодиагностични изследвания, 1%- за медицински  изделия- каза директорът на РЗОК- Видин д-р Владимир Вълчев.

Приключи плановото почистване на речните корита в област Враца за 2018 година. С Постановление на Министерски съвет, на Областна администрация - Враца са отпуснати средства от Държавния бюджет в размер на приблизително 148 хиляди лева за финансиране на дейностите по плановото почистване на 13 речни участъци, намиращи се в шест общини на територията на област Враца. През настоящата 2019 година предстои да бъде внесена нова Програма за планово почистване на други участъци от речните корита в извън урбанизираните територии.

Приходите от тол таксите няма как да бъдат преразпределени към общините - това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на форум "Европейски, национални и местни приоритети". Няма как да се харчат средства, събирани от тол таксите, за други пътища, освен за републиканската инфраструктура, извести още министър Петя Аврамова.

Окръжният съд във Враца разреши продажбата на обявената в несъстоятелност многопрофилна болница за активно лечение в Оряхово по искане на синдика на здравното заведение. Красимир Иванов е поискал съдът по несъстоятелността да издаде разрешение за продажбата му чрез пряко договаряне на активи от масата по несъстоятелността при начална цена равна на 100% от актуализираната оценка, която е 3 346 300 лева. Обособената част включва земи, сгради, машини, съоръжения и оборудване.

Пет фирми искат да ремонтират пътя между Берковица и Монтана, в участъка Боровци - Благово. Ремонтът включва подмяна на пътната настилка, хоризонталната маркировка, ограничителните системи и пътните знаци. Габаритът на тесен участък от пътя, с дължина 35 метра, ще бъде разширен и ще се ремонтира мостът над река Бързия.

Куче нападна жена във Видин. Инцидентът е станал тази сутрин малко след 8 часа в района на детската градина "Незабравка", на връщане от детското заведение, което посещава най-малкият син на Ваня Николова. Жената минава от там всеки ден и познава животното, което дори е хранела.Свидетел на случилото се откарва пострадалата до спешния център. Лекарите почистват раните, правят инжекция против тетанус и съветват Ваня да посети инфекционист, за да може той да прецени, дали има нужда от последващо лечение

До края на годината във Враца ще има бюст-паметник на бележития индустриалец Мито Орозов, това обеща Христо Илиев - общественикът, благодарение на когото беше заснет късометражен филм за живота на "българския Хенри Форд". Лентата беше представена в понеделник в кино "Метропол", като събра одобрението на десетки врачани.

Над 150 ръчно направени изделия за дома и семейството, изработени от жители на врачанското село Челопек, бяха представени на благотворителната изложба-базар „Искри от огнището“. Домакин на проявата беше Етнографско-възрожденският комплекс „Св. Софроний Врачански“ във Враца, съобщават от Общината в града под Околчица.


Валерия Ангелова Стоянова от ОУ „Христо Ботев"  град  Мездра, с преподавател Клавдия Добрева спечели поощрителна награда за стихотворението си „Заветът на кан Кубрат“. Валерия участва в конкурс на Фондация „Въздигане” на тема „Как е приложим заветът на кан Кубрат днес?”. Талантливата третокласничка получи грамота и книгата “Създателите” по текст на Георги Шуменов, издадена от фондация „Въздигане”.

По повод отбелязването на Февруари - месец на трезвеността, от Регионалната здравна инспекция във Видин говориха пред ученици от Центъра за подкрепа за личностно развитие. На място на демонстрираха ефекта от алкоочила, а учениците се убедиха какво е влиянието му. Беседата е проведена с децата от бившето ученическо общежитие, защото те са в най-уязвимата възраст, каза психологът в здравната инспекция Наталия Милкова. За вредата от алкохола трябва да се говори, казаха и ученици.
 

Днес е Международният ден на сватбените агенции. Според някои източници началото им датира още в далечната 1650 година в Лондон. Лидия Славчова е единственият сватбен агент във Видин, като за 7 години е помогнала в организирането на стотици семейни тържества.


Концерт-спектакъл на трио „Тенорите” и Симфониета Враца ще има от 19:00 часа в Младежкия дом в Монтана. Диригент е Христо Павлов. Под палката му ще прозвучат шедьоври от световната класика, популярни мелодии от филми, руска класика, балканска музика, българска естрада и песни от детството.

На 14 февруари, Деня на влюбените, във Видин ще се проведе конкурсът "Песен на свети Валентин" - традиционна младежка проява в града, която се провежда за 21-ва поредна година. Участие могат да вземат деца и младежи, а условието е - песен за любовта. За една от най-популярните младежки прояви в града, сцената е отворена за всички желаещи, каза Силвана Сюлейман от отдел "Култура" на Община Видин. Въпреки че регламентът на конкурса е претърпял развитие през годините, продължава да се акцентира върху авторските песни, които получават специална награда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51

Рисунки украсиха електрически табла в Ружинци

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци . Идеята е на кмета на общината Александър Александров , а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. "Идеята е лично моя, след като видях през последните една-две години в Белоградчик на много места се появиха прекрасни пейзажи и рисувани животни. И затова ми..

публикувано на 18.04.24 в 16:40

Среща за цифровите технологии се проведе във видински пенсионерски клуб

Възрастни хора от Видин научиха повече за цифровите технологии и как те могат да опростят нашето ежедневие. Това беше темата на информационно събитие, което Регионалният информационен център "Европа Директно" организира в пенсионерския клуб "Белият Дунав" . Целта на срещата е членовете на пенсинерския клуб да имат възможност да изкажат мнението си..

публикувано на 18.04.24 в 15:06

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците о т СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино . Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле”.  Заедно с техния ръководител Петя Илиева и игумена на манастира архимандрит Йоаникий, учениците отново почистиха и освежиха двора на Черепишкия манастира..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

публикувано на 18.04.24 в 14:32

2 май ще бъде неучебен и в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден . Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на Закона за предучилищно и училищно образование кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината...

публикувано на 18.04.24 в 11:33

Творци от Мездра ще почетат поета Веселин Ханчев

Литературен клуб "Хр. Ботев" и читалищната библиотека в Мездра организират днес, 18 април, вечер, посветена на творчеството на поета Веселин Ханчев . Инициативата е под надслов “Жив съм” и е по повод 105 години от рождението му.  Организаторите канят любителите на поезията да си спомнят за поетичния свят и творческата личност на Веселин..

публикувано на 18.04.24 в 11:30