Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларка от Видин с награда за най-проспериращ млад пчелар

Българският мед- качествен и недооценен

Снимка: Радио ВИДИН


Стела Антова от видинското село Старопатица е носител на наградата "Най-проспериращ млад пчелар на България за 2018 година". Призът й бе връчен в последния ден на 17-ото международно изложение за Пчеларство в Плевен. Тази година в мащабното събитие се включиха 150 фирми и организации от 22 страни. Награди бяха раздадени в няколко категории- за опаковка и етикет; за нов производ на пчелен продукт; за инвестиция на годината; за най-атрактивно представяне; за специализирана литература; нова технология и нов продукт.

"Спечелих наградата, щастлива съм, но не това е най-важното. По-важното е да сме здрави- и ние, и пчелите...Харесва ми да съм покрай пчелите, постепенно започнах да ги разбирам..."

Любовта на Стела към пчелите е от 2011 година- оттогава се занимава активно с пчеларство, преминала е редица курсове, чете непрекъснато, за да се самоусъвършенства. Заедно с баща си отглеждат близо 300 пчелни семейства, практикуват и подвижно пчеларство в землището на родното село Старопатица. Стела е сертифициран биологичен пчелар, отскоро е започнала да произвежда и пчелни майки. Според нея основните проблеми на пчеларите са ниските изкупни цени и нерегламентираните пръскания.

"Позволено ни е подвижното пчеларство, защото ги местим само на територията на село Старопатица, а нашата арендаторка също е биологичен производител- не пръска и не тори. Това е много голям плюс за нас. Когато ги местим за различните паши, повече акар има, но ние се справяме с органичните киселини - мравчена, оксалова, третираме ги и с етерични масла и билки, така популацията на акара е сведена до минимум. Проблем при останалите биологични пчелари е пръскането, защото по-големите арендатори пръскат, а това се отразява при изследване на меда- открива се глифозат, при което търговците го изкупуват като конвенционален. Това смъква цената с около 2 лева..."

Според Стела, у нас пчеларството не е приоритет на държавата.

"В Плевен бяхме с голяма трупа пчелари от Македония,  които казаха, че продават меда си на 4 евро, а държавата им дава помощ "де минимис" по 10 евро на пчелно семейство. При нас сега са ни превели 5,50, а цената на меда е 4 лева.... При нас е най-ниската цена на меда и нашите пчелари са ощетени... "

На този етап семейството на Стела няма да увеличава кошерите. Въпреки многото проблеми в сектора, младата пчеларка е убедена, че няма да се откаже, а това, че произвежда чиста продукт, й дава сили да продължи. Според нея, начинаещите пчелари трябва да харесват пчелите, да не ги е страх от ужилванията, да четат много книги и непрекъснато да се образоват и да не мислят за парите.

"Ще забогатеят, но не финансово, а духовно..."

На колегите си пожела: "Здраве- за тях, и за пчелите!"

Неглижиране на бранша, ниски изкупни цени, нерегламентирани пръскания- това са основните проблеми пред пчеларите. Има и още един, за който се заговори наскоро. Нелегален внос на пчели-майки от чужбина заплашва съществуването на българската медоносна пчела. За това алармираха пчеларите, които се опасяват, че ако не бъде осъществен качествен контрол,  последиците за пчелните семейства могат да бъдат фатални. За проблема Мартина Кръстева от програма Христо Ботев разговаря с инж. Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз- чуйте звуковия файл.

Имат ли решение проблемите на пчеларите и какви са европейските усилия на евродепутата Момчил Неков да помогне на сектора? Като член на европейската комисия по земеделие и докладчик по темата: Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС". Направил е редица законодателни предложения как секторът да бъде защитен в новата Обща селскостопанска политика.

"Произвеждаме една много качествена суровина, а в България не се говори за екологичната услуга опрашване, която е изключително важна... Ниски са и изкупните цени на меда, заради нискокачествен внос от трети страни- Украйна, Китай и Аржентина, в същото време нашият качествен мед остава непродаден...  Можем да защитим различните видове мед, като географско означение- тогава цената му става оренно различна... Това ще гаранция за качество, гаранция и за самите производители, защото никой няма право да имитира продукта им...

Трябва да се справим с използването на неоникотиноидите, с нелегалния внос на мед, правим постъпки да са промени етикетирането- сега пише "внос на мед от и извън ЕС"- няма държава на произход, няма и процентно съотношение. Може  да брандираме и лого "Мед от Европа"- това също ще е гаранция за качество. 

Може да се направи и информационна кампания за ползите от меда и пчелните продукти- това ще повиши консумацията на мед сред населението. Медът може да бъде вкаран и в училищата, по европейски програми. На европейско равнище се борим и за заплащане на услугата опрашване, оптимист съм и за предложението медът да бъде заплащан и като обвързана подкрепа- по този начин ще подпомогнем пчеларите- част от разходите им да бъдат покрити с европейски средства." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41