Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 февруари 2019 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

На 14 февруари Православната църква чества Успението на свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празника на влюбените свети Валентин. Във Враца влюбени заключваха любовта си на Табашкия мост в града, Цветан Антонов от Згориград беше избран за Цар на виното. Конкурс за най-хубаво вино имаше във Вършец, избраха и Цар на виното. Трифон Зарезан празнуваха в лозовия масив между видинските села Гомотарци и Кошава, където първите 1000 декара са били засадени през 2013 година, а в момента са 1300. В 18 часа започва тържеството в с. Антимово. Днес е празникът на община Ново село, с празничен водосвет на площад "Възраждане" в Белоградчик отбелязаха Деня на лозаря, концерт "Вино с музика" ще има в читалище "Постоянство" в Лом, с вход свободен, от 18,30 часа.  



За 21-ва поредна година Видин избира "Песен на Св. Валентин". Радио Видин осигурява студиен запис на песента победител. 



Близо 5 000 000 лева са предвидените средства по капиталовата програма на Община Белоградчик за годината. От тях 90% са средства от програми на Европейския съюз. 


Завърши плановото почистване на речни корита в област Враца. Почистени са общо 13 участъци извън населени места в 6 общини.


Четири общини от област Видин ще участват в най-престижния туристически форум у нас- Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“. Със свои щандове ще се представят Видин, Белоградчик, Кула и Чупрене.



2 277 лева са събрани по време на благотворителния базар и концерт, организирани от Професионалната гимназия „Професор д-р Асен Златаров“, за лечението на 6-годишната Велизара от Видин, която страда от тежко заболяване



75-годишна жена е ухапана от куче тази сутрин в района на детска градина "Незабравка" във Видин
. За последните три дни това е втори случай със същото куче. Според Стефан Станчев, работник в автомивката, животното е бездомно, но той, както и много хора в района, са му давали храна. Кучето е прибрано от служители на Общинския приют.



За 15-ти пореден път пчеларите от община Мездра, обединени в Пчеларско дружество "Нектар", организираха изложение
.



100 криминални престъпления са регистрирани през януари в Областната дирекция на МВР във Видин
. Миналата година броят им е бил 90. Разкриваемостта през миналия месец е 31%, за същия месец на 2018 година тя е била 18,89 %, съобщи директорът на Областната дирекция на полицията, старши комисар Петър Коцин. На територията на Районно управление в Белоградчик специализираните полицейски операции са 10, а в Районно управление Кула - 2.



Деня на археолога отбелязваме още днес. Археология - от гръцки „слово за миналото“ е хуманитарна наука, която изучава развитието на човешките култури чрез издирване, анализ и документиране на материални останки. Денят е свързан и с празниците на древногръцкия бог Дионис. 



Археологически проучвания на отсечките Видин - Димово - Ружинци - Монтана и Мездра - Ботевград ще се извършват през следващите месеци, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Индикативната стойност на проучвателните дейности по пътни проекти през тази година е близо 8 милиона лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39