Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 февруари 2019 година

Снимка: архив

Да бъдат въведени общински пътеки в болницата в Козлодуй е предложението, което e обсъждано на среща на медицинските служители на болницата в Козлодуй с председателя на Медицинска федерация "Подкрепа" д-р Камен Данов, председателя на Регионалния медицински съюз- Враца - д-р Емил Младенов и председателя на Регионалния синдикален съюз- Враца - Десислава Димитрова, каза старшата акушерка в лечебното заведение Силвия Оприцова. Оказване на методическа и юридическа помощ е обещана от страна на синдикатите, за което здравните работници са обнадеждени допълни. Медицинските сестри в Козлодуй излязоха преди дни на протести заради ниското заплащане.


5 случая на морбили у нас са потвърдени в Националната референтна лаборатория, общо 17 са с клинична картина на морбили, над 140 души са под медицинско наблюдение, защото са били в контакт с болните. Заболяването е силно заразно и протича тежко, често и с летален изход. Това каза за Радио ВИДИН педиатърът д-р Валерия Вълчева. Заболяването започва със ситен обрив, който покрива цялото тяло. Имунитетът на болния пада, стига се до усложнения. Единственото надеждно и сигурно лечение на морбили е ваксината, каза педиатърът. 


Наблюдава се непрекъснато увеличаване на плащанията за лекарства чрез системата на Районната здравноосигурителна каса във Видин. Ако през 1999 година сумата за цялата година за медикаменти е била 400 хиляди лева, то сега само за 15 дни се плащат 500 хиляди лева за изписани лекарства за извънболнична помощ. 


Българите остават оптимисти за бъдещето на Европа и имат високо доверие на европейските институции. Това сочат резултатите от проучване, проведено в края на миналата година. 


От 1 април касовите бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще бъдат по-подробни. Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца. 

Министерството на транспорта и Министерството на финансите, заедно с превозвачите от автобусния бранш, постигнаха договорки, свързани с наболели проблеми в бранша на среща в София. Бе решено да  бъдат създадени оперативни работни групи, които да работят по основните важни теми като нерегламентирани превози, държавни субсидии и компенсации, възлагането на обществен превоз- каза Петър Захариев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и представител на автобусна фирма от Монтана.

В Козлодуй от днес започва аварийно изкърпване на най- компрометираните участъци от уличната мрежа на града. Целта е да се подобри пътната инфраструктура в зимния период.



Ново ценно дарение от историка Румен Манов попълни фонда на Видинския архив
. То дава сведения за Трети пехотен бдински полк и за един от неговите командири.


Община Монтана е закупила сградата на НАРКООП в село Горно Белотинци за 30 160 лева, където ще се помещава читалище.  Досега селото бе единствено без сграда на културното средище. 


Видинската гимназия "Екзарх Антим I" почете своя патрон.


Удостоверения за професионална квалификация и европейски сертификати получиха ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин на среща в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". По повод патронния празник на учебното заведение бе организирана кръгла маса на тема "Професионално образование и реална работна среда".


Община Лом ще финансира участието на Вокалната група „Шоколадче“ в Международния фестивал „Да срещнем традицията“ в Монтекатини Терме, Италия, който ще се проведе това лято.


Жителите на видинското село Неговановци се подготвят да отбележат празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан. Традиционното зарязване на лозята ще бъде изпълнено на 16 февруари.


Във видинското село Покрайна възстановиха обичая за зарязване на лозята на Трифоновден. Ще го отбележат на 16 февруари, малко след Трифон Заразен по стар стил, каза Елица Атанасова, секретар на читалище „Просвета“. Ще има и конкурс за най- добро домашно вино. Празникът ще започне от 11 часа в събота. Гост на празника ще бъде кметът на община Видин Огнян Ценков. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28
Шишеяд за рециклиране на  пластмасови бутилки в Монтана

Община Монтана се включва в Деня на Земята

Демонстративни игри и образователни беседи ще има в две училища в  Монтана по повод Деня на Земята, 22 април, съобщават от Общината. Празникът се отбелязва в цял свят с идеята хората да обединят действията си за опазването на околната среда. В събитията в Монтана ще се включат доброволци от общинската администрация и експерти от Регионалната..

публикувано на 19.04.24 в 15:05

Готова е програмата за великденските празници в Кула

Великденската програма на Общината и НЧ "Просвета 1882" в Кула включва  празнични събития за деца и възрастни. К ултурни инициативи, арт работилници и шоу програми ще оживят града в навечерието на едни от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово, Гергьовден, Цветница и Лазаровден. Програмата включва: 22 април..

публикувано на 19.04.24 в 14:49

Конкурс събира кулинари в Монтана

Кулинарен конкурс „Вкусотиите на Северозапада“ събира професионални готвачи и аматьори днес в Монтана . В него ще бъдат представени традиционните за региона гозби. Над 20 са участниците. Кулинарният конкурс се организира за втора поредна година от секцията по Хранително-вкусова промишленост към НТС-Монтана.  „В изложбата се предлагат..

публикувано на 19.04.24 в 14:37

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14