Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици слушаха беседа за вредата от алкохола

Деца посягат към чашата още на 10-12 години

6
Снимка: Радио Видин

Ден след празника на лозарите и винарите, говорим за вредата от алкохола, когато е в прекомерни количества. Деца посягат към чашката още на 10-12 години, сочи проучване у нас.

Консумацията на алкохол е една от проявите на нездравословен начин на живот и е проблем за много държави. По информация на Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи, консумацията на алкохол е причина за над 200 заболявания и състояния. За риска от употребата му пред ученици от Центъра за подкрепа за личностно развитие, /ученическото общежитие/, разказа д-р Ваньо Маринов от Регионалната здравна инспекция във Видин.

По данни на Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи 62% от децата на възраст между 10 и 19 години са опитали алкохол, а средната възраст на първата консумация е 13 години. 

Специалисти от здравната инспекция показаха как алкохолът влияе на реакцията на хората като раздадоха на учениците алкоочила. При теста се оказа, че с тях се губи ориентация, намалява и сръчността. Това е  състояние, при което реакциите не могат да се контролират, каза психологът Наталия Милкова.

След срещата със специалистите от здравната инспекция говорихме с Николас, Валерия и Борислава. Те са на възраст между 15 и 16 години. Не са изненадани от данните, които бяха изнесени на беседата.

В предаването говорим и за каузата на ученици от професионалната гимназия "Професор д-р Асен Златаров" във Видин да помогнат на 6-годишно момиченце да оздравее.

Учениците искат да върнат усмивката на Зара. От учебно тренировъчната фирма „Стар Тийн“ успяват да привлекат за каузата си цялото училище, десетки учреждения, фирми, неправителствени организации, учреждения и граждани. Събират пластмасови капачки за рециклиране и организират базари, а парите ще са за лечението на малката Зара, която страда от вътрешна хидроцефалия. Детето няма шанс за подобрение у нас. Ще се лекува по експериментален метод в чужбина. Майката на 6-годишината Велизара се надява, че скоро ще замине с момиченцето на лечение.

Още в началото на учебната година учениците решили, че ще предават за рециклиране капачките, които замърсяват природата, а парите от тях ще са за хора в нужда. 6-годишната Велизара ги трогнала.

„Ние решихме да събираме пластмасови капачки, тъй като е екологично, ние помагаме на околната среда като събираме отпадъците от пластмасата , а в същото време помагаме и на някой, който има нужда. Ние решихме да е Велизара, тъй като майка й е завършила нашето училище. Прочетохме нейното писмо до Дядо Коледа, в което тя споделя, че мечтата й е да оздравее. Тя имаше нужда от нашата помощ“- разказва Ивана Бисерова от учебно-тренировъчна фирма „Стар Тийн“ в ПГ „Професор д-р Асен Златаров“.

Надяват се да съберат повече от тон капачки и казват, че всяка стотинка им е ценна. Ели Цветанова, старши-учител:

„Рециклаторът е от София. Фирмата, която ще дойде да ги вземе ни е поставила условие да имаме поне едни тон, който струва 400 лева.“

В училището  не спират да идват на помощ от фирми, учреждения, детски градини.

„Смятаме, че е много важно да покажем дори на най-малките, че можем да помагаме“ – казва Моника Ангелова, учителка в детска градина „Арабела“.

От училището организираха също благотворителен базар. Концертът по случай патронния празник на училището също беше в подкрепа на Зара.

„Всеки е направил по нещо у дома, комплектовани са пакетчета и ги продаваме“- разказва Кристина Георгиева, ученичка в ПГ „Професор д-р Асен Златаров“.

2 277 лева са събрани само от базара.

„Чаках с нетърпение този ден да дойда и да помогна за усмивката на Зара“- казва актрисата Минка Сурдолова, която е сред посетителите.

Силвия Ставрева, посетител: „Когато знаем конкретното лице, на което помагаме е много по- удовлетворяващо, защото виждаме и резултата в последствие.“

Колегата Виктория Топалска, която е автор на стихове, също помогна за кампанията в подкрепа на Зара. Парите от първата стихосбирка на Вики, която тя също предложи на базара, са за лечение на момиченцето.

След подкрепата, която срещат във Видин и в страната, близките вярват, че Зара скоро ще се усмихва отново. Надежда за възстановяването и дават от клиника в Нови Сад, Сърбия, казва майката Йорданка Стефанова. Необходими са 45 000 евро и вече са събрани повече от половината.

Децата от детска градина "Арабела", които откриха програмата за празника на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ обявиха Зара за супергерой, а публиката я подкрепи с аплодисменти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45