Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите обещаха помощ на медиците в Козлодуй

2
Снимка: Георги Корнейков, БНР
Среща на медицинските служители на болницата в Козлодуй с председателя на Медицинска федерация "Подкрепа" д-р Камен Данов, с председателя на Регионалния  медицински съюз Враца- д-р Емил Младенов и председателя на Регионалния синдикален съюз Враца -Десислава Димитрова се състоя преди дни в болницата в Козлодуй. Здравните работници в общинската болница в крайдунавския град имат искания за по-високо заплащане на труда си и официално го заявиха в приета от тях декларация. Те отказват да се подпишат под новите си трудови договори заради ниското заплащане, заради което и излязоха на протести. Предвижда се основното им възнаграждение да е малко над минималната работна заплата - 580 лева. Те  са категорични, че няма да подпишат новите си трудови договори, докато проблемът със заплатите им не бъде разрешен.


Председателят на Медицинска федерация "Подкрепа" д-р Камен Данов посочи възможностите, от които могат да се възползват здравните работници в Козлодуй: 


"РЗОК (Районната здравноосигурителна каса- бел. ред.) е определила малък лимит за лечебното заведение и остават всеки месец суми от 30 хиляди лева, които не са заплатени. Вариантът лечебното заведение да си получи тези пари е да заведе съдебно дело. В същото време болницата обслужва работещи в близкия АЕЦ и доста хора от община Козлодуй. Предложенията, които дадохме на колегите е да направят среща с кмета и с Общинския съвет, със здравната комисия. Тъй като много общини решават този проблем чрез въвеждане на общински дейности по диагностика и лечение на пациенти… Общината да започне да финансира такива дейности, както се случва на много места. Така се получава от една страна сигурност в гражданите на Козлодуй, че могат да получат адекватна медицинска помощ в лечебното заведение, от друга страна лечебното заведение е спокойно, че ще получи сума за тази дейност и това е абсолютно законно."


Да се използва възможността за въвеждане на "общински пътеки" в болницата в Козлодуй е предложението, което е обсъждано на срещата в лечебницата. Така здравното заведение няма да генерира задължения, а пациентите ще са спокойни, че ще получат качествено медицинско обслужване. 


Оказване на методическа и юридическа помощ е обещана от страна на синдикатите, за което медиците са обнадеждени, смята старшата акушерка Силвия Оприцова. 


"Изводът, който се налага е, че здравните работници трябва да си търсят правата, защото имаме законови начини за решение. Просто трябва да има чуваемост и всички страни да са благоразположени и да имат желание да решат проблема. Необходимо е да се работи заедно в името на доброто здравеопазване на жителите на община Козлодуй", уверени са здравните служители в общинската болница.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Колективна оставка обмислят в козлодуйската болница

На 1 март всички медицински специалисти в страната ще излязат на протести срещу ниското възнаграждение в бранша , ако до тогава няма реални резултати за достойно заплащане на труда им , заяви за радио Видин старшата акушерка, с 24 годишен трудов..

публикувано на 09.02.19 в 16:10

Мерки за увеличаване на заплатите в козлодуйската болница обсъдиха в Здравното министерство

Мерки за освобождаване на финансов ресурс и увеличаване на заплатите на медицинските специалисти от козлодуйската болница обсъдиха представители на лечебното заведение с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев . Резултатите от срещата съобщи..

публикувано на 04.02.19 в 16:27

Медицинските сестри от Козлодуй ще се срещнат с министъра на здравеопазването

Медицински сестри от козлодуйската болница ще се срещнат днес с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Пред него те ще изложат проблема с ниските възнаграждения, записани в новите им трудови договори, които те отказват да подпишат. Това обясни..

публикувано на 04.02.19 в 09:52

Медици отново излязоха на протест в Козлодуй

Медицински сестри от общинската болница в Козлодуй се събраха на пореден протест срещу ниското възнаграждение, заложено в новите им трудови договори. Старшата акушерка Силвия Оприцова коментира, че проблемът със заплащането на труда трябва да се реши..

публикувано на 03.02.19 в 10:12

Козлодуйската болница отново излиза на протест

Протест на медиците от козлодуйската болница "Св. Иван Рилски" ще се проведе днес, 3 февруари, от 8:30 часа. Това е втората подобна акция, след като на 30 януари медицинските лица отново излязоха в защита на своите права. Те отказват да подпишат..

обновено на 03.02.19 в 07:23

КНСБ: Срещата на министър Ананиев с медиците в Козлодуй е гасене на пожар

Министър Кирил Ананиев ще се срещне в понеделник с медицинските сестри в Козлодуй , които отказаха да подпишат новите си трудови договори заради ниското възнаграждение, което им отреждат – 580 лв. Като „гасене на пожар“ оцени това посещение д-р..

обновено на 01.02.19 в 10:49

Среща заради протеста на медиците се състоя в Козлодуй

Днес в Община Козлодуй се проведе работна среща между представители на медицинските сестри от общинската МБАЛ „Св. Иван Рилски” , кмета на община Козлодуй Маринела Николова, председателя на Общинския съвет Мая Занева, управителя на болницата д-р..

публикувано на 31.01.19 в 18:09

Медиците от козлодуйската болница протестираха

Медицинският персонал на общинската болница в Козлодуй излезе на протест тази сутрин. Медиците отказват да подпишат новите си трудови договори заради ниското възнаграждение, заложено в тях. Заплатите са малко над минималните за страната,..

публикувано на 31.01.19 в 10:58
Вижте още

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор...

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да..

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения..

публикувано на 24.04.24 в 14:00