Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преклонихме се пред Апостола на свободата

26
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Видин отбеляза 146 години от гибелта на Васил Левски. В катедралния храм "Св. Димитър Солунски" бе отслужена заупокойна молитва в памет на Апостола на българската свобода. 


"Свиден син. Всичко, което той имаше, го отдаде на своя народ - без да се щади, без да мисли користно за себе си. С една мисъл само: свободата, благото, добруването на този народ. Да изпълним този последен завет на йеромонах Игнатий, който казва, че всичко, което прави, е за народната полза", каза в словото си Видинският митрополит Даниил.


ВидинВъзпоменателното честване продължи с шествие до бюст-паметника на Васил Левски в града. Родолюбивият Видин тачи историята и възпитава своите деца в национално самосъзнание, отбеляза кметът Огнян Ценков и добави:


"На 19 февруари през 1873 година народът ни осиротява. Отечеството ни се прощава със своя Апостол, за да остане той безсмъртен. Неговата личност събира в себе си толкова качества и добродетели, че да ни събира години наред заедно. Васил Левски ни кара да се замислим, да се осъзнаем, защото Дякона е пример, че ако човек вярва в нещо, той може да го постигне. Видин учи своите чеда на заветите на Левски, прозрял с думите "братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност". Всички народи трябва да живеят заедно - чисто и свято, както казва Апостола."


Кметът на Община Видин награди победителя в тазгодишното състезание "Лъвски скок", която тази година спечели Димитър Красимиров от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, постигнал резултат от 2 м и 97 см. Надпреварата се организира от Ученически спортен клуб „Шампион”, със съдействието на Община Видин и Регионално управление на  образованието. 


Рецитал, посветен на Васил Левски, представиха деца от едноименната детска градина. Представители на институции, политически партии, учебни заведения, организации и граждани положиха венци и цветя пред паметника на Апостола.


Открит урок, посветен на Апостола се проведе в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Ученици от втори „б” клас на Средно училище „Цар Симеон Велики” присъстваха на него. Емилия Ангелова - майка на второкласник изготви презентация за живота и делото на Васил Левски. Целта е децата да научат по- малко известни факти за Апостола, каза класният ръководител Емилия Петрова:

Видин
"Песните, които са вмъкнати, са защото Левски е бил любител на народните песни. Животът на Васил Левски е една история за свобода, смелост, идеали, република, воля, независимост, предателство и безсмъртие."

Ето какво научиха за Васил Левски децата:

"Знам, че той е бил много добър човек и е искал да спаси България от робство... Родината за него е била много важна, защото я е обичал."

Учениците показаха ръчно изработени проекти под формата на книги, пъзели, гатанки и кръстословици, посветени на делата Васил Левски.


Отбелязването на 146 години от обесването на Васил Левски във Враца започна с панихида в храм „Свето Възнесение“, съобщават от Общината. Заупокойната служба беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, в съслужие със свещеници. Поклонението продължи с възпоменание пред паметника на Апостола, в центъра на града. Програмата бе открита с поетична композиция, в изпълнение на ученици от Иновативно основно училище „Васил Левски“. 

Враца


„Днес почитаме паметта на един от най-големите и велики мечтатели, но и деятели в нашата страна – Васил Левски. Да имаш мечти е ценно, но стойността на човешката личност е да бъдеш деен“ – каза в словото си кметът Калин Каменов и призова за минута мълчание в памет на героя.


Стихове за Апостола бяха рецитирани и от възпитаници на Детска градина „Знаме на мира“. На отбелязването на годишнината присъстваха и народните представители Станислав Попов и Красимир Богданов, областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, директори на институции, ученици и граждани. В знак на преклонение и признателност пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя.


МездраПочит пред саможертвата на Апостола на българската свобода бе отдадена от ученици, граждани и общественици на Мездра. На 19 февруари е „убит Левски, но не може да бъде убит духът на свободата“, заяви кметът на общината Генади Събков и произнесе слово за личността и делото на Васил Левски.
Ученици от III а клас на ОУ „Христо Ботев“ - Мездра, с класен ръководител Клавдия Добрева, изпълниха поетично композиция в памет на героя. Четвъртокласници от същото училище с класен ръководител Лилия Христова, рецитираха стихове за Апостола. В програма на възпоменанието бе включена и вокална група „Детски свят“, с ръководител Анета Петкова с песните „Ясен Месец“ и „Песен за Апостола“. С падане на колене и минута мълчание присъстващите преклониха глави пред подвига на героя, отдавайки почит на достойния син на България Васил Левски. Пред паметника бяха поднесени цветя от граждани на Мездра и венци от името на Община Мездра, Общински съвет - Мездра, Общински съвет на БСП, ПП Атака, НФСБ, ученици от ПГ по МСС и деца от ДГ „ Мир“.
Тази вечер на 150 прозореца в Мездра ще бъде запалена по една свещичка за Левски. Толкова е броят на членовете на Национално движение русофили в града, решили по този начин да почетат паметта на Апостола, съобщават от Общината.


МездраДеца и родители почетоха паметта на Апостола в Детска градина „Мир“ в Мездра по инициатива на екипа на група „Слънчо“ и премина под наслов „С песен и стих за Апостола“. Децата слушаха с интерес за живота и делото на Апостола и рисуваха негови портрети, съобщават от Общината. Участниците в инициативата получиха грамоти за своето представяне. 


МонтанаПанихида за Дякон Игнатий беше отслужена в храм “Св. Св. Кирил и Методий” в Монтана, предаде Любо Андреев. В експозиционната зала на Регионален исторически музей, възпитаници на Финансово-стопанската професионална гимназия, чийто патрон е Апостола на свободата, изнесоха рецитал. В него, освен добре познатите от учебната програма творби на Ботев и Вазов, посветени на Васил Левски, бяха включени стихове на Теодор Траянов, Елисавета Багряна и други български поети. 
                   
В музея е подредена временна документална изложба "Памет за Апостола”, съобщи д-р Ваня Иванова, директор на музея. Тя представя досегашната дейност на Общински комитет "Васил Левски" в Монтана.

Пред монумента на Левски в центъра на града представители на институции, училища и граждани поднесоха венци и цветя в знак на признателност към Дякона.

Кой е Васил Левски, попитахме седмокласничката от 5-то училище “Христо Ботев” Иванка Каменова:
             
"Той е Апостола на свободата, човек, който е пример за цялата държава, който мисли за всеобщото благо."

ЛомНа централния площад в Лом, където се намира паметната плоча на Васил Левски, десетки отдадоха почит пред делото и саможертвата на Апостола на българската свобода, предаде Владимир Недев. В словото си към присъстващите директорът на историческия музей Даниела Замфирова изтъкна невероятните човешки качества и морални добродетели на Васил Левски - идеолог и организатор на българската национална революция. Деца от училище „Константин Фотинов” представиха кратък поетичен рецитал, посветен на великия българин, а най-младият активист на клуб „Екология” Николай Емилов изпълни стихотворение за Апостола. Венци и цветя на паметната плоча поднесоха от Община Лом, представители на културни институции, учители и ученици, клубове, социални заведения, военни и патриотични организации, неправителствени организации и граждани.   

Учениците от 3-ти "а" клас на 4-то училище в Монтана имаха възможността да се докоснат отблизо до житието и подвизите на Васил Левски днес от 10:30 часа в Регионална библиотека "Гео Милев". 

Монтана"Децата първо гледаха биографичен филм за Левски, като този филм е и урок. Междувременно лекторката им задава и въпроси, разяснява им непознати думи. Този филм е изработен специално за такава възрастова категория ученици. Той е популярен и на достъпен език. Също така има и подредена витрина с литература, свързана с Васил Левски. Децата наистина разглеждат книжките с интерес" - каза Пенка Васкова, експерт "Връзки с обществеността" към РБ "Гео Милев".

Гости на регионалната библиотека в Монтана бяха вчера и по-големи ученици от среден курс на Природоматематическата гимназия в града. Те също слушаха лекция от председателя на Общинския комитет "Васил Левски"- Траяна Ценова, разгледаха изложба от книги, документи и карти, свързани с живота и делото на Апостола.

Ново селоНовоселското училище отбеляза годишнината от обесването на Васил Левски, предаде Светла Бондова. Това стана в малкия салон на Народно читалище „Земеделец-1874“ от 9.30 ч. Рецитал по стихове на Вазов, Ботев и Исаев изнесоха децата от театралната група към читалището с ръководител учителката Румяна Върбанова. Водещи бяха Вяра и Антоан от клуб „Млади възрожденци“ към училището. Неуморимият дух на Апостола ще оживее и на голямата сцена на 1 март, когато ще се проведе тържественият концерт, по случай националния празник на страната.


Враца

В залата на Младежкия дом във Враца за седми пореден път вчера се проведе ученическото състезание посветено на живота и делото на Васил Левски „Чиста и свята република…“, съобщават от ВМРО. Инициативата е част от „Програма за патриотично възпитание“ в област Враца, която се осъществява под патронажа на народния представител Красимир Богданов. Организатори на състезанието бяха младежите от Ученическия общински съвет-Враца.

Замисленото състезание в три теми, посветено на живота, дейността, идеите и трагичната кончина на Апостола на българската свобода премина много емоционално за участващите отбори. Всеки отбор бе съставен от трима средношколци. Свои представители имаха седем средни училища от град Враца - ППМГ „Акад. Иван Ценов“, СУ „Никола Войводов“, СУ „Васил Кънчов“, СУ „Отец Паисий“, СУ „Козма Тричков“, СУ „Христо Ботев“ и ПГТР. Младежите демонстрираха както познанията си по история, свързани с Васил Левски, така и широтата на своите разбирания и мироглед. Някои от тях показаха завидно ниво на подготовка, посочват от ВМРО. Когато накрая журито в състав – Румяна Цветкова от Регионалното управление на образованието, Александра Петрова от Регионалния музей и Весела Пелова все пак определи победителите и крайното класиране, народният представител Красимир Богданов връчи наградите. Първото място спечели отборът на СУ „Христо Ботев“, втори се наредиха представителите на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, а третото място заеха СУ „Васил Кънчов“. Награди получиха всички участници в състезанието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08