Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от училището по изкуствата във Видин впечатлиха с проекти по физика

10
Снимка: Радио ВИДИН

Учениците от седмите класове на училището по изкуствата във Видин- СУ "Свети Свети Кирил и Методий", представиха своите проекти по физика на тема "Електричният ток в нашия бит". По този начин те демонстрираха знания и умения, придобити при изучаване на електричните явления.

"Това са нашите седмокласници и те за първа година изучават физика. Физиката е природна наука и много интересна наука, но тъй като за тях това е началото в нейното изучаване, за мен е важно още от сега да събудя техния интерес и да ги мотивирам за изучаването на физичните явления. За да се случи всичко това, е много важно не само работата в часовете и изучаването на теорията, но най- вече тяхната практическа работа. Най- много емоция влагат, когато ние правим някакви демонстрации, опити в час, измервания. Обичат да им давам домашна работа", разказа учителят Марияна Целова за проектната дейност в часовете по физика и астрономия.

Работата по проект е елемент от методиката, която Марияна Целова използва в часовете по физика години наред:

"Първият раздел, който изучавахме, беше електричният ток в нашия живот, в нашия бит и това е и темата на техния проект, т.е. зададох им проект в края на раздела да направят по свой избор приложение на тока в широкия спектър."

Виктория Боянова и Симона Петрова са от 7 "б" клас. Двете са направили къщичка с осветление:

"Вътре светят две лампички. Веригата е последователно свързване."

Ивана Пламенова е от 7 "в" клас. Нейният проект представлява лек автомобил със светещи фарове:

"С ключ се пускат и гасят фаровете. Цялата е направена от цветни картони. Моята верига е успоредно свързана."

Михаела Михайлова и Кристиян Людмилов са от 7 "а" клас, учат изобразително изкуство. Изработили са увеселителен парк с виенско колело, улично осветление и други елементи от конструктор:

"Имаме една верига, при която сме превръщали един вид енергия в друга. Чрез електромоторче, за да се завърти колелото, от електрична сме превърнали в механична, а с лампите- от електрична в светлинна."

Айфеловата кула е изработил Деян Сашов от 7 "а" клас. Кулата е сглобена само от клечки за шишчета. Електрическата верига осигурява осветление на втората тераса и на върха:

"Работих с моя татко. Мислихме много време и накрая решихме да го направим. Свети само втората тераса и върхът. Тя е последователно свързана."

При изработване на проектите седмокласниците са проявили инициативност и предприемчивост, придобили са и умения да общуват и работят в екип. Чрез демонстриране на своите практически умения да свързват електрични вериги, учениците показаха наученото как безопасно да използват електричната енергия в нашия бит.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00