Николай Нанков: Рехабилитацията на пътя през "Петрохан" приключва през 2020

Снимка: МРРБДо края на 2020 г. ще приключи рехабилитацията на пътя през прохода „Петрохан“. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Монтана, където взе участие в дискусията „Европа в нашия дом“. Възлагат се предпроектни и геоложки проучвания за изграждане на тунел под прохода, който ще бъде предложен за финансиране чрез публично-частно партньорство.

"По Петрохан се работи много активно последната година и половина. Много активно. Хубавото, е че възложихме предпроектното и геоложкото проучване. Оттам се тръгва във всеки един проект. От тази стъпка до реална реализация на един подобен проект минимум, да не си захранваме напразни надежди, минимум 8 години, с много добри темпове на организация, през всички процедури - екологични, устройствени... В случая финансовият ресурс е най-малкият проблем... ОВОЗ-ите, парцеларните планове, отчуждаванията, а след възлагането на предпроектните проучвания - 16 години. Пак казвам, при много добра мобилизация 8 години е обективен срок, а 10 реалистичен. Така че е хубаво, че дадохме началото" - каза министър Николай Нанков.

Напредва и работата по проекта за пътя Видин - Ботевград. Изготвени и приети са техническите проекти за участъците от Видин до Монтана, а за участъка Монтана - Враца е изготвен само идеен проект. Очаква се да бъдат обявени обществените поръчки за отсечките по трасето между Видин и Ружинци. За участъка от Мездра до Ботевград вече са отворени шест оферти за строителството на Лот 2, а за Лот 1 в петък, 22 февруари, ще бъдат отворени офертите.

"Завършваме тези почти 50 км от южна страна в рамките на още около три месеца и в момента търгуваме по трансграничното сътрудничество България - Румъния нови около 15 км, 14,7 км. В момента текат тръжните процедури т.е. имаме осигурено финансиране да "затворим" целия участък" - обобщи министърът.


Николай Нанков оредели като грешка изграждането на Дунав мост 2 без скоростен път до Дунав, а натовареният трафик е донесъл повече проблеми, отколкото решения.

Вижте още

Пътуващ фестивал ще посети пет видински села

Пътуващ фестивал на автентичната култура на живи човешки съкровища от България и Румъния, ще се проведе в област Видин в периода от 17 до 21 септември. Фестивалът ще гостува на  селата Горни Лом на 17.09.,  Раковица на 18.09.,  Ново село на 19.09.,  Антимово на 20.09. и  Капитановци на 21.09.2019 година.  Началният час на фестивалните дни е от..

публикувано на 15.09.19 в 15:16

Народен представител помага на ученици и студенти от Северозапада

Десет студенти и двама ученици от област Монтана ще продължат образованието си през новата година със стипендии, които отпуска с лични средства председателят на 39- то Народно събрание и два пъти народен представител от региона доц. Борислав Великов .  Две нови попълнения ще има сред студентите и едно сред учениците. Те заемат местата на един..

публикувано на 15.09.19 в 15:03

Богата културна програма за празника на град Лом

Богата културна програма е подготвила Община Лом по повод празника на града. Традиционно той се отбелязва на 17 септември, когато честваме "Вяра, Надежда и Любов“. Празничният ден ще започне с тържествена литургия, която ще бъде отслужена в катедралния храм "Успение Богородично" от 09.00 часа. Фанфарният оркестър при Основно училище "Константин..

публикувано на 15.09.19 в 13:13

До края на месеца се приемат творби за литературния конкурс "Яна Язова"

До 30 септември библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856" в Лом ще приема творбите на автори от цялата страна за участие в Националния литературен конкурс "Яна Язова".  В тринадесетото издание на конкурса могат да участват творци на възраст от 14 до 35 години. Условието е да се изпращат до три разказа или стихотворения в три..

публикувано на 15.09.19 в 13:04

Видински рокери се включиха в Национална инициатива

Представители на видинския мотоклуб "Нордуестмоторс" се включиха в традиционната Национална инициатива, в памет на загинали мотористи на пътя. По този повод в катедралния храм "Свети Димитър" в Крайдунавския град бе отслужен молебен, в памет на жертвите, каза за радио Видин президентът на клуба Младен Младенов- Денкича : "Създадохме традиция на..

публикувано на 15.09.19 в 12:53

Шофьор от Згориград се блъсна в три автомобила

Пиян шофьор от врачанското село Згориград предизвика катастрофа, като се удари в 3 паркирани автомобила. Инцидентът е станал към 5.20 часа в събота, когато 35- годишен почерпен водач, който от 16 години притежава шофьорска книжка с категория "С", рулирал със своя автомобил. Заради несъобразената скорост, с която се движел, мъжът се блъснал в..

публикувано на 15.09.19 в 10:06

Във Видин се включиха в кампанията "Да изчистим България заедно"

Представители на Областна администрация Видин се включиха в кампанията "Да изчистим България заедно". Почистена бе крайбрежната ивица на река Дунав от района на крепостта "Баба Вида" до паметника на Свободата в крайдунавския парк, както и високата и ниска тераса около крепостта и подходът към тях. В почистването се включиха и ученици от видински..

публикувано на 15.09.19 в 09:18