Николай Нанков: Рехабилитацията на пътя през "Петрохан" приключва през 2020

Снимка: МРРБДо края на 2020 г. ще приключи рехабилитацията на пътя през прохода „Петрохан“. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Монтана, където взе участие в дискусията „Европа в нашия дом“. Възлагат се предпроектни и геоложки проучвания за изграждане на тунел под прохода, който ще бъде предложен за финансиране чрез публично-частно партньорство.

"По Петрохан се работи много активно последната година и половина. Много активно. Хубавото, е че възложихме предпроектното и геоложкото проучване. Оттам се тръгва във всеки един проект. От тази стъпка до реална реализация на един подобен проект минимум, да не си захранваме напразни надежди, минимум 8 години, с много добри темпове на организация, през всички процедури - екологични, устройствени... В случая финансовият ресурс е най-малкият проблем... ОВОЗ-ите, парцеларните планове, отчуждаванията, а след възлагането на предпроектните проучвания - 16 години. Пак казвам, при много добра мобилизация 8 години е обективен срок, а 10 реалистичен. Така че е хубаво, че дадохме началото" - каза министър Николай Нанков.

Напредва и работата по проекта за пътя Видин - Ботевград. Изготвени и приети са техническите проекти за участъците от Видин до Монтана, а за участъка Монтана - Враца е изготвен само идеен проект. Очаква се да бъдат обявени обществените поръчки за отсечките по трасето между Видин и Ружинци. За участъка от Мездра до Ботевград вече са отворени шест оферти за строителството на Лот 2, а за Лот 1 в петък, 22 февруари, ще бъдат отворени офертите.

"Завършваме тези почти 50 км от южна страна в рамките на още около три месеца и в момента търгуваме по трансграничното сътрудничество България - Румъния нови около 15 км, 14,7 км. В момента текат тръжните процедури т.е. имаме осигурено финансиране да "затворим" целия участък" - обобщи министърът.


Николай Нанков оредели като грешка изграждането на Дунав мост 2 без скоростен път до Дунав, а натовареният трафик е донесъл повече проблеми, отколкото решения.

Вижте още

Възстановиха барутния склад до "Баба Вида" (СНИМКИ)

Възстановен е барутният склад до замъка "Баба Вида" във Видин . Съоръжението е строено по време на османското владичество за нуждите на армията. "Възстановихме го заради желанието на видинчани. Средствата- 16 000 лева, са от общинския бюджет. Вече имаме още една придобивка, като интересен обект, свързан с историята на нашия старопрестолен царствен..

публикувано на 22.05.19 в 14:43

Община Враца осигурява транспорт до връх Околчица

Транспорт във връзка с  предстоящото всенародно поклонение на връх Околчица на 2-ри юни /неделя/ - от 11:00 часа, организира Община Враца за жителите и гостите на града.  Превозите в посока връх Околчица ще се извършват в интервала от 07:00 до 11:00 часа, на всеки 15 минути, като началната спирка е на Автогарата в града. Извозването в обратна..

публикувано на 22.05.19 в 13:38

Краеведи ще четат в Мездра

В четвъртък /23 май/ от 14.00 часа в Заседателната зала на община Мездра ще се проведат за девети пореден път Майски краеведски четения, включени в Празниците на културата "Мездра май 2019". Програмата на четенията включва 16 проучвания и изследвания от историята на Мездра и селата Зверино, Долна Кремена, Кален, Кунино, Лик и Моравица. Свои..

публикувано на 22.05.19 в 13:32

Екопоход в Международния ден на биологичното разнообразие

На 22 май отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие. По този повод ученици от Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин почистиха брега на река Дунав. По време на екопохода Ели Цветанова - учител по икономика обяви регламента за участие в училищен екоконкурс: "Да наблюдавате биологичното разнообразие по течението..

публикувано на 22.05.19 в 13:25

Колоездач пострада при катастрофа във Видин

Колоездач на около 50 години пострада при пътнотранспортно произшествие в град Видин. Инцидентът е възникнал в близост до пешеходната пътека на улица "Райна Княгиня", която пресича парк "Рова". Леката кола, която е ударила колоездача, е с видинска регистрация. Шофьорът на автомобила разказа за Радио ВИДИН, че колоездачът не е бил на пешеходната пътека и..

публикувано на 22.05.19 в 12:01

Иззеха цигари без бандерол в Киселево

След сигнали за притежание на акцизни стоки без бандерол служители на Участък Брусарци са извършили проверки в два частни дома в с. Киселево. Намерени и иззети са 80 къса цигари 85 мм и 52 къса саморъчно свити цигари, без български акцизен бандерол, собственост на двама 68-годишни местни жители. Цигарите са предадени. На притежателите ще бъдат..

публикувано на 22.05.19 в 10:47

Даряват книги за четник на Ботев във Врачанско

В навечерието на Ботеви дни 2019, правнукът на Ботевия четник поп Сава Катрафилов - Атанас Катрафилов, ще подари на библиотеки и училища в област Враца 150 броя  от книгата, посветена на неговия прадядо. Летописът е част от поредицата „Апостоли”, разказваща за бележите  воеводи, четници, свещеници, възрожденци и общественици, развивали своята..

публикувано на 22.05.19 в 10:05