Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 февруари 2019 година

Снимка: Светослав Цветанов

Радио Видин е втората най-слушана сред програмите на Българското национално радио през месец януари. Аудиторният дял на медията е близо три пъти по-висок от отчетеното в първия месец на миналата година. Въпреки регионалния си профил и силно лимитирано географско разпространение, резултатът на Радио Видин го нарежда на девета позиция сред всички радиа в страната. Данните са от представително проучване на независимата международната маркетингова компания Ipsos България.

9 са офертите за строителството на 19 км от пътя Мездра - Ботевград
. Предложенията на участниците в обществената поръчка бяха отворени в Агенция "Пътна инфраструктура". Общата дължина на пътя е 33 километра. Офертите за останалите над 13 километра бяха отворени в началото на февруари.

На два участъка във врачанско са станали общо 16 инцидента, стана ясно по време на първото заседание на Областната комисия по безопасност на движението във Враца. Форумът беше председателстван от заместник-областния управител Мирослав Комитски.

Над 13 хиляди нуждаещи се са подпомогнати от БЧК-Видин през 2018 година. Данните бяха изнесени на Годишното отчетно общо събрание на Областния съвет на Българския Червен кръст.

На отчетното събрание  на БЧК -Враца бе отбелязано засилване работата на младежките структури на организацията в малките населени места, каза за Радио Видин Гергана Михалчева- директор на секретариата. Като особено активна през последната година бе отчетена извършваната социално-здравна дейност на червенокръстката организация. Оказана е подкрепа на семейства в тежко социално положение, възрастни и самотни хора, на хора с увреждания, на деца в неравностойно положение, като броят на подпомогнатите е близо 20 000.

Враца ще бъде домакин на пролетния бал на Съюза на глухите в България. Изявата е по повод 85-тата годишнина от създаването на организацията. В нея ще се включат близо 300 членове на структурата от цялата страна. По време на престоя си във Враца, участниците в пролетния бал ще имат възможността да посетят местните културно-исторически обекти и природни забележителности.

Дискусията на тема „И АЗ МОГА СЪЩО“, се организира от Регионалното управление на образованието във Враца и Центъра за подкрепа за личностно развитие - „Център за работа с деца“, и бе открита от началника на образователната институция Галина Евденова
.

Врачанският окръжен съд остави за постоянно в ареста Румен Райков.
Той е от криводолското село Осен и е обвинен в нападение над 84-годишния Георги Велчов, след нанесения побой възрастният мъж почина. Зловещият инцидент се е разиграл на 21 януари. Полицаите били повикани на местопрестъплението, където заварили възрастния човек в безпомощно състояние. Нападателят, за когото се твърди, че е психично болен, е избягал, заради което е обявен за издирване.

Авария в електропреносната мрежа остави Ново село без електричество за близо 7 часа през вчерашния ден
. Повредата е била в района на село Куделин, въпреки създадените неудобства в трите центъра от семеен тип за деца и в центъра за възрастни хора с деменция, както и в детската градина, е подсигурена топла храна.

Кметът на Лом се отчете за 2018 година. Пенка Пенкова изтъкна, че общината има стабилен и балансиран бюджет - рекордните близо 30 млн.лева. Тя представи и приоритетите на Общината за настоящата година. Ремонти на улици и общински пътища, водопроводна мрежа, спортна зала, образователни и социални заведения, са акцентите в бюджета за тази година.

15 километра е пропадналият участък на пътя Бойчиновци - Мърчево и има предпоставка за тежки катастрофи, каза на дискусия в Монтана на тема “Европа в нашия дом” кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев
. Той постави и въпроса за водоснабдяването на селата Кобиляк, Громшин и Бели брег, където водата е със завишено съдържание на арсен. Вече втора година там 1140 човека пият вода от водоноски

17 кърмака, с обща дължина от над 1 километър, установиха при акция между Горни Цибър и Козлодуй. От години риболовните уреди за есетрови риби са забранени. Акцията е била съвместна на отделите по рибарство от Монтана, Враца, София и гранична полиция.

Участници в телефонна измама на жена във Враца са предадени на съд. В града, с цел да набавят за себе си и другиго имотна облага, в съучастие като помагачи с неустановен извършител, причинили имотна вреда в размер на 1641, 80 лева. Жената била въведена в заблуждение, че участва в полицейска акция за залавяне на измамници.

Повечето приходи от винетни такси биха могли да освободят ресурс, който в момента АПИ ползва за ремонт и изграждане на нови пътища от държавния бюджет,  за финансиране и рехабилитация на общинската инфраструктура, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Подадени са всички необходими документи за регистрация на Лековития минерален извор край Сланотрън  - каза кметът на селото Венелин Петков  в "Посоките на делника". Минералната вода на извора край Сланотрън се сравнява с лековитите води на Карлови Вари в Чехия.

Тол-системата работи и няма проблеми да се закупуват електронни винетки  на касите на областно пътно управление, както и по бензиностанциите. На Дунав мост 2 работят терминали, на които могат да бъдат закупувани електронни винетки с картово плащане и два пункта за продажба на винетки в брой.

Нов училищен автобус получи община Бойчиновци. Така новите автобуси стават три и с тях  се превозват 240 деца от 5 училища и 6 детски градин , каза кметът на общината Светлин Сретениев.
Децата използват Училищните автобуси за пътуване и на по-далечни дестинации.

Жител на Лом изготви петиция, с която иска да насочи вниманието на обществеността към проблема с бездомните кучета. Кирил Коцев е нарекъл петицията "Лом - град за хора или скитащи кучета?" . Според него, проблемът със скитащите кучета и безконтролното им отглеждане се задълбочава.

Изложба на мартеници е подредена в етнографския музей в Берковица. Експозицията е на гостуващи майстори, обясни директорът Ивайло Пешков. Експозицията е отворена за всеки, който желае да се запознае с различните техники за изработване на традиционната българска мартеница, добави директорът на берковския музей.

Две ученички от Мездра - Катерина Гетова и Стела Петрова, на 12 години, са сред деветте отличени, които ще бъдат наградени днес от министъра на туризма Николина Ангелкова за участието си в конкурса за детска рисунка на тема "Моята ЕДЕН дестинация в България".

Контейнер с формата на сърце изработиха членове на Младежи център - Враца, за да се включат в кампанията "Капачки за бъдеще". Идеята е заимствана от Стара Загора, обясни Калин Ангелов от организацията. Целта на кампанията е със средства, събрани от продажбата на пластмасови капачки да бъдат закупени кувьози за малки болници в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29