Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чувстваме ли се устойчиви на работното ни място

Снимка: Радио ВИДИН

Успешното развитие на една фирма е от основно значение за бъдещото ѝ. Всеки предприемач иска да работи с ангажирани хора в екипа си и постоянно се инвестират сили и средства в тази насока. Резултатите, обаче, не винаги са обнадеждаващи. Оказва се, че не за всички е ясно какво кара хората да са отдадени на работата, която вършат и как отношенията в колектива могат да ни накарат да се раздаваме все повече за работата, на която сме назначени. Удовлетворени сме от отношението към нас на работното ни място? 

За всеки един човек е ясно, че иска от колектива си разбиране и добро отношение. Наскоро и у нас се заговори за благосъстояние на работното място. Това е една от водещите теми в Европа и в САЩ, касаещи мениджърите. С нея често се свързват тийм билдинг прояви, празненства, медитация, фитнес и дори полезна храна на работното място. Оказва се, че благосъстоянието е това, което прави хората в една компания устойчиви. То оказва влияние върху иновативното мислене на екипа и върху цялостното представяне на служителите. Това как се чувстваме на работното си място определя как ще работим и какво ще постигнем. 

Какво искат хората, за да се чувстват възможно най-добре на работа? Това попитахме психолога Катя Райчева

"Аз съм привърженик на това, че трябва да има баланс както във всяко нещо, така и в отношенията в екипа. Ние не сме отишли на работа, за да се обичаме. Не може в екипа да има отношения, както в семейството. Всеки, обаче, трябва да се опита да се държи професионално и да остави личните си проблеми вкъщи. Не бива да товарим колегите с нашите лични неща... Не е задължително колегите в един екип да мислят по един и същ начин. Компетентността и проявата на професионализъм са много важни." Според психолога Катя Райчева, когато отиваме на работа, ние трябва да виждаме смисъл от това и да успеем си изградим подкрепяща среда в колектива. Ако не успеем да се почувстваме по- добре, то тогава няма нищо страшно в това да потърсим по- добра работа за себе си и по този начин да избегнем неприятните емоции в колектива.

Работната среда трябва да бъде изградена на взаимно доверие между работниците и работодателите. Благосъстоянието не се постига с нещата, които работодателят дава, а със средата, която осигурява, за да могат неговите служители да действат целесъобразно на нуждите си. В анкетата по темата попаднах на работодател, който имаше среща с новия си стар работник, за да го назначи отново на работа и отношенията между тях ме впечатлиха. 

"Атмосферата на работното място има решаващо значение за мен. Ако имаш колеги и шефове, които се държат с теб човешки, разбира се, че ще работиш и с желание... Тя вече е работила при мен и сега пак идва при мен... Умението да работим в екип е много важен елемент от просперитета на дадена фирма. Преди години, като че ли беше малко изкуствено впечатлението. Като че ли имаше повече страх преди. И сега, като че ли отново има страх, но от безработицата"- коментираха видинчани.

Как стоят нещата днес в България? През миналата година от Българската асоциация за управление на хората, съвместно с голяма австрийска компания, направиха проучване за това как компаниите прилагат и разбират благосъстоянието на хората. Дейностите, насочени към подобряване на благосъстоянието се свързват предимно с допълнителни социални пакети и бонуси, предлагани на служителите, а не толкова с цялостна концепция, обвързана с организационната култура. Оказва се, че особено ценни за ангажирането на хората са не самите придобивки, а средата, която се променя, в полза на това те да могат да се грижат за физическите, умствените, емоционалните и душевните си нужди. Това каза Климентина Рашева, управляващ партньор на австрийска компания у нас, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния, социалния и човешкия капитал. 

"Начинът, по който ние го разбираме, е човек да може да бъде в интегритет с това как се чувства и как се представя... Направихме проучване през миналото лято, което показва, че почти половината компании със сигурност идентифицират различни потребности на служителите си и си дават сметка, че те трябва да бъдат ефективно управлявани. В същото време, обаче, едва една пета от тях имат някакви разработени инструменти за оценка. Българските работодатели, от впечатленията, които имам дотук, все повече си дават сметка, че за да бъде една компания устойчива е важно хората могат да се грижат за себе си в рамките на компанията. Има пряка връзка между недостига на кадри в Българския Северозапад и благосъстоянието на работниците и служителите"- коментира Климентина Рашева и допълни, че това се отнася до разговора на хората помежду им и правенето на избор към коя компания да се насочат, и как виждат значимостта на работата си. 

Отскоро в екипа на Радио ВИДИН в сутрешните часове на деня започна да се прилага една интересна практика, която е по желание на служителите и голяма част от тях се включиха с усмивка в предизвикателството. Тя не отнема повече от пет минути и не пречи на работния процес. Става въпрос за лека форма на сутрешна гимнастика, а инициатор е редакторът Недка Лилкова.

"Забелязала съм, че ние в Радио ВИДИН по осем часа на ден седим и се взираме в компютъра. Доказано е, че продължителното седене води до болки в краката, болки в раменете и гръбначния стълб. Понеже и други колеги изпитват подобен дискомфорт, аз предложих да направим няколко упражнения, които напомнят добре познатата ни от преди сутрешна гимнастика. Някои от тях се включиха и споделиха, че се чувстват много по- добре, а други погледнаха скептично към тази идея, но в крайна сметка всеки сам преценява какво трябва да направи" - посочи Недка Лилкова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40