Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В опасност ли е културното наследство във Видин

3
Туристическата спалня във Видин се руши от години.
Снимка: Моника Йончева

Архитектурното културно наследство в България е в опасност, сочи последният доклад на Сметната палата. Проверката обхваща периода от началото на 2015-а до края на юни 2018 година. 

Според документа не е извършван мониторинг на състоянието на културните обекти, с изключение на тези, които са в категорията „световно значение“. В доклада на Сметната палата се посочва, че няма данни за всички недвижими културни ценности, липсва стратегия за управлението им и кадрова обезпеченост. По-малко от една четвърт от архитектурно-строителните паметници са с предоставен статут на културна ценност, сочи още докладът на Сметната палата. Всички останали, близо 15 хиляди, са само декларирани, без да са изучени задълбочено и да е направена оценка на качеството им на културни ценности. За голяма част от обектите не са извършени дейности по поддържането им, казват още одиторите. Няма досиета за значителна част от обектите, а националният документален архив не отговаря на нормативните изисквания.

"Архитектурното наследство пропада, а политика за опазването му няма. Във Видин от години всичко се руши", на мнение е видинчанин, а друг добавя, че "всички стари сгради са разрушени вече, докато паметниците не получават достатъчно поддръжка"

"Не мисля, че паметниците във Видин са занемарени", изказа мнение наш съгражданин, докато според четвърти "вината е на властта".

Министърът на културата и директорът на Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) подготвят необходимите заповеди за изпълнението на препоръките, дадени в доклада по повод откритите пропуски в опазването на сградите-паметници на културата, съобщават от пресцентъра на Министерството. В доклада има 15 препоръки към министъра и 6 към директора. Посочва се още, че в момента на фаза обществено обсъждане е проект на Национална стратегия за развитие на културата 2019-2029 година. Министерството на културата и НИНКН работят активно по предоставянето на окончателни статути на недвижими културни ценности (НКЦ), както и определяне на граници и режими, свързани с опазването им. В периода 2017 - 2019 година специализираният съвет е разгледал приблизително 200 предложения за предоставяне, промяна и прекратяване на временен статут на НКЦ.

От общините са поискани данни за актуалните адреси и идентификаторите по Закона за кадастъра и имотния регистър на заварените обявени и декларирани недвижими културни ценности, разположени на територията на съответната община. 

Общата бройка на паметниците на културата на територията на град Видин е 261. Общо 24 са паметниците на културата от национално значение в Община Видин.

"261 е бройката на декларираните паметници на културата. Между декларирани и регистрирани паметници има съществена разлика. От НИНКН са имали задължение да проверят всички декларирани паметници, а след това да са регистрират, ако имат необходимите качества. Това не е направено, но не само тук, а и в цяла България. Само пет от тези декларирани паметници са с отнет статут на разрушени. Останалите 256 съществуват ефективно под различни форми. Общо 24 са паметниците от национално значение в Община Видин. Това са знаковите паметници, познати са на всеки. Сградите в центъра на града са комбинирани в ансамбли - "Синагога", "Джамия Пазвантоглу", улица "Княз Борис I", Ансамбъл Военен клуб, Ансамбъл ул. "Рибарска" и т.н", разясни главният архитект на Община Видин Ангел Недялков.

Синагогата във Видин очаква ремонт по проект на Общината.

Ситуацията с частните собственици често е "задънена улица", казва още Ангел Недялков и добавя, че "на ниво Видин нещата не са толкова трагични, но не са и позитивни".

"С течение на годините паметници се разрушават. Повечето, уви, са частна собственост, а това значи, че Общината има малки правомощия. Кметът пише писма, с които предупреждава собствениците, че тази сграда е рушаща и трябва да се вземат мерки. Това го правим. Уведомяваме постоянно. В резултат на тези писма повече от 10 сгради в централната градска част са ремонтирани и реставрирани. Някои от сградите са в тежко състояние - например Туристическата спалня или сградата с гевреците - при тях са проведени комисии съвместно с Министерството на културата. Издадено е предписание. Когато частните собственици не искат да дадат огромните и нужни средства, тези сгради нито се възстановяват, нито се реставрират. НИНКН пък не допуска тяхното разрушаване. Възможностите са ограничени, но ние правим всичко, което е в правомощията ни."

 Министерството на културата разбира проблема с паметниците на културата, коментира днес министърът Боил Банов и допълни, че "бюджетите трябва да се увеличат още". Министър Банов определи същинският проблем в "частната собственост", тъй като повечето "сгради-паметници на културата са частна собственост, а тя е неприкосновена".

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков коментира за Българското национално радио заплахата за културното ни наследство: 

"Конституционно право на българина е да ползва това културно наследство, но отговорните държавни органи не полагат необходимите грижи. Говорим за система, която не е ефикасна и ефективна. Декларираните като недвижимо културно наследство обекти са 19 хиляди, но само около 5 хиляди имат статут на такива. Този статут позволява конкретен режим за тяхното опазване."

Сред част от забележките след одита е, че повече от девет години след влизането в сила на Закона за културното наследство все още няма национална стратегия за развитието на културата, в която да се определят стратегически цели за управление и опазване на културното наследство. Не са издадени всички подзаконови нормативни актове, предвидени в Закона за културното наследство, които да осигурят прилагането му. Комитетът за световно наследство през 2015 г. изтъква, че трябва да се минимизира негативното влияние на инфраструктурни и устройствени проекти върху обекти на световното наследство, като се прави оценка на въздействието на такива проекти. Тази оценка, която би имала превантивна роля, у нас не е въведена. 

"Ние не може да се върнем в действителността на филма "Опасен чар" и да сложим на всеки паметник милиционер. Стратегията е в дигитализацията, в адекватното отношение, в по-високото заплащане на служителите, в използването на съвременни методи за опазване, както е по цял свят", коментира още Боил Банов днес. Преди години пък Жан-Мишел Жар, известният френски композитор, каза крилатите думи, че "културата е стълб на свободата". Дано докажем, че искаме да бъдем свободни в такъв случай. Историческата памет заслужава специално отношение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45