Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Ваня Ставрева : Археологията е любов от пръв поглед

Ваня Ставрева
Снимка: личен архив
В това издание на "Калейдоскоп" ще погледнем към живота на Ваня Ставрева, която е известна като журналист, кореспондент за област Видин на вестник "24 часа". И няма как да е по друг начин - 25 години от своя живот Ваня посвещава на журналистиката. Отскоро нейното професионално развитие  е насочено към археологията, към древността, към разбулването на загадки и почти неизвестни факти за праисторията. За  нея "Археологията опиянява и е любов от пръв поглед и до края на живота".

Ваня Ставрева е родена е в Белоградчик през 1967 година като Ваня Младенова Костова. Средното си образование завършва във видинската гимназия "Димитър Благоев". Получава висшето си образование  в СУ "Климент Охридски", специалност "Българска филология". Работи за кратко като учител в ОУ "Софроний Врачански". Първите ѝ опити като журналист са в местния вестник "Димовска искра“. Определяща роля в живота на Ваня има нейният баща. Той е този, който ѝ вижда обявите за работа и който настоятелно я кара да се яви на конкурси, първо в местния вестник "Ние“, а по-късно и за кореспондент на вестник "24 часа".  В момента тя работи като археолог в Регионалния Исторически Музей - Видин и е редовен докторант в Историческия факултет на СУ "Свети Климент Охридски“. Семейна е, с едно дете.

Детството

"Баба ми и дядо ми са от онзи тип селски хора, които притежаваха природна интелигентност, защото не са имали възможност да учат много. Бяха много трудолюбиви, честни хора. Научила съм се от тях да ценя добротата, честността, трудолюбието. Научиха ме да уважавам, да обичам, да ценя хората."

Училището
"Спомням си дискотеките в Младежкия дом, ходенето във Венецианския склад, в Телеграфа, алеята на влюбените я наричахме тогава "Фас клуб". Имахме едни такива тръпки с вечерния час, да не те хванат учителите. Изискванията бяха високи, но ние сме се стремели да ги спазваме. Беше много емоционално и хубаво. Участвала съм в общи бягства, а и съм организирала бягства от часове. От бригада съм бягала, за да дойда на концерт на "Сребърни крила" във Видин. И до сега го помня. Беше по-различно, но аз съм се чувствала по-свободна."

 Университета

"Завърших българска филология в Софийския университет. Направих една специализация по фолклористика като изборът ми беше заради преподавателката, която водеше тази специализация Холевич. След това не съм се занимавала с фолклористика. Докато учех се омъжих, роди се сина ни, но тогава това беше общо взето правило - да се женим по-млади. Родителите ми се притесняваха дали ще завърша, но всичко се случи - и детето си отгледахме и завърших, после започнахме работа. Съвсем малко съм работила като учител по български език и литература. Опитът впоследствие ми показа, че когато смяташ, че някой ти върши нещо лошо, в крайна сметка не винаги е така. Оказва се ,че в някаква степен ти е направил услуга."

Журналистиката
"Вече бяха настъпили промените.  Баща ми беше видял обявата във вестник "Ние" и ми каза :"Яви се на конкурс." Бях убедена, че не може да има нормален конкурс, че си има човек, но се оказа, че не е имало човек, човекът съм аз. Впоследствие отново баща ми беше видял обявата във "24 часа", че търсят кореспондент за Видин и видинска област. Конкурсът беше в продължение на един месец да предавам кореспонденции от Видин. След този месец се оказа, че ставам. Та от 1 март 1993 година започнах работа във вестника и това са едни прекрасни мои години. И си давам сметка колко много ми е дала тази работа. Благодарна съм за опита и за човешките контакти и за приятелствата, които съм осъществила през този период. Помагала съм и на много хора за решаване на различни проблеми. Това ми е носило удовлетворение през цялото време."
 


Археологията

"Това като решение стана много внезапно. От мистериите, през многобройните репортажи, които съм писала за археологически разкопки, срещите ми с археолози по някакъв начин ми е повлияло. Но истината е, че една сутрин се събудих с това решение, че аз трябва да уча археология. Имах притеснения, че на тази възраст ще уча нещо различно. И аз се питам, как така се събудих с тази мисъл? Отдавам го на едно преживяване през същото лято. За пръв път отидох  на един фестивал в Оходен. Беше страхотна емоция и си мисля, че това беше тази капчица, която натежа при това мое иначе наглед внезапно решение. Сега явно търся едно бягство в миналото. Специалността е трудничка, трябва много четене. "

Видин
"Да кажа, че е много важно кого ще срещне човек по пътя си.  Аз по моя път срещнах доцент Петя Георгиева, археолог, праисторик. И тази среща беше решаваща да взема решението да се занимавам с праистория. Археологията опиянява и е любов от пръв поглед и до края на живота. Поне към  момента така го чувствам. Археологията е много скъпо занимание, но е много интересно и е много важно да се разкрие тази най-стара история, за която малко знаем. Епохата, от която аз се интересувам е неолит, 5 хилядолетие пр. н.е. Към момента на територията на област Видин няма проучван такъв обект. Надявам се да имам възможност в бъдеще да посветя усилията си и вдъхновенията си на нещо такова."

Предизвикателствата
"Всяко настоящо предизвикателство е най-голямо, защото това, през което си минал и си се справил, не ти се вижда толкава сериозно. Следващото предизвикателство е докторантурата, която започнах в Софийския университет, вече съм редовен докторант и ще правя дисертация. На интересна тема, която не е минала на гласуване от факултетния съвет. Така че изчаквам. Сега има три години, през които ме чака доста упорита работа и се надявам да се получи."


Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13