Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да спрем прехода на Видин към дъното"

5
Снимка: Радио ВИДИН

Дискусия на тема "Да спрем прехода към дъното", организирана от Сдружение "Солидарна България" и Колектив за обществени интервенции, се състоя във Видин. Срещнаха се икономисти, социолози, политици, представители на синдикатите, на местната власт, граждани.

"Тази година се навършват 30 години от началото на прехода от централизирана планирана икономика към пазарно общество. Целта на дискусията е да се срещнем с граждани, да кажем защо според нас се стигна до тук и какви са възможностите да продължим натам. Това, което смятаме, че може да се направи, не са генерални рецепти за благоденствие- такива няма, но има малки стъпки, които реално ще доведат до по-добър живот за българските граждани", обясни Ваня Григорова, представител на "Солидарна България" и КТ "Подкрепа" и добави, че сегашното незавидно състояние на българската икономика е заложено още в началото на прехода:

"Тогава е имало два варианта- единият е бил т.нар. "План Столерю", който е на държавния секретар на Франция- с много по-ниска социална цена на прехода. Там също е имало отчасти заложена приватизация и концесии на обществени услуги и предприятия, но не толкова шоково и не толкова силно разграждащо, каквото е било предложението на Международния валутен фонд и Световната банка. За съжаление, както казва покойният Кръстьо Петков, "Франция ни даваше акъл, но не ни даваше пари". Това донякъде е обусловило избора, който сме направили- моментални и шокови реформи, за да дадат бърз резултат, като са очаквали след година-две да има бързо възстановяване. Знаем, че тези година-две продължават вече 30 години..."

В дискусията се включи и социологът Ивайло Динев от списание "dВЕРСИЯ":

"През тези 30 години голяма част от българското общество пострада, голяма част загуби работните си места заради голямата деиндустриализация, прекъсването на множество процеси в икономиката, голяма част бяха накарани да напуснат страната на Запад, за да търсят по-добър живот. Впоследствие градове като Видин загубиха 20 000 от населението си, а това е половината от населението на града към този момент. Видин е един от градовете, които изобразяват това, което се случи по време на прехода. София обаче е толкова напред в сравнение с останалите градове в България, че дори има по-добър жизнен стандарт от много градове в Южна и Централна Европа. Това разграничение между столицата и провинцията е ужасяващо. Ужасяваща е и разликата между начина, по който живеят хората в България и в Западна Европа. Проблемът е, че изходите от тази ситуация, които се предлагат от политиците, са в грешна посока. Трябва да търсим решенията там, от където идват проблемите, а те са чисто икономически и политически. България е на първо място в Европа по неравенство между най-богатите и най-бедните, България е на първо място по показателя "хора, които живеят в материални лишения"."

Конкретни предложения за промени в законодателството, които да бъдат в интерес на работниците, предлагат от сдружение "Солидарна България".

"Данъчната система в България не е добре работеща и изобщо не е справедлива. По данни от финансовия министър Владислав Горанов 80% от българските граждани получават до 1000 лева. Това е едно огромно неравенство, защото иначе ни казват, че средната заплата е над 1000 лева. Истината е, че огромна част от българските граждани живеят изключително трудно, с доходи, с които едва връзват двата края, като Видин е един от регионите, които са най-тежко засегнати. Голяма част от несправедливостта се корени в данъчната система. България е единствената държава в Европейския съюз, в която няма т.нар. необлагаем минимум на доходите. Това означава, че определена сума (ние предлагаме до минималната заплата) не се облага с данъци- това ще остави в джоба на всеки един работещ български гражданин по 50 лева месечно. Втората данъчна мярка е диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост- също мярка, която действа във всички държави от ЕС. Третата мярка е повишаване или отпадане на тавана на осигуровките, защото в момента, ако сте под този праг, който е 3000 лева, дължите около 33% от своя доход за данъчно-осигурителната система, ако обаче взимате 20 000 лева отново ви се облагат само първите 3 000 и се оказва, че дължите, като процент от дохода си, много по-малко. Това е изключително несправедливо", обясни социологът и журналист от сайта "Барикада" Николай Драганов.

В срещата участва и политикът Михаил Миков:

"След икономическия преход Видин е много по-ниско технологичен, като отрасли, като добавена стойност в индустрията и във всички сектори, отколкото на ниво 1989 година. "Видахим" е типичният пример на унищожение, на съзнателен отказ. Много малко хора разбраха какво всъщност им се случи..."

"Една от основните причини за сегашното ни състояние е, че имаме неуспешна регионална политика. 30 години се пишеха едни стратегии, планове, документи на парче, които не се изпълняват. А относно инвестициите- имаме някаква материална база, но нямаме хора, няма квалифицирани хора. Какво можем да дадем ние на потенциалния инвеститор? Нашият регион се нуждае от специално отношение, за да се отлепим от дъното, на което се намираме", заяви заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова.

Ако предлаганите работни места са атрактивни и с добро заплащане, винаги ще се намерят кандидати за работа, смята обаче Ваня Григорова и добавя:

"Не може да се казва, че има недостиг на хора, защото има и анализ на Европейския парламент, който казва, че недостигът на работна ръка винаги трябва да се разглежда в комбинация с условията на труд и нивата на заплащане, които се предлагат."

Представители на местната и държавната власт в региона признават, че ако държавата не се намеси решително, Северозападът е обречен, добави заместник-председателят на КТ "Подкрепа" във Видин Мария Димитрова.

"Би било изключително ценно, ако по-видни части от видинската общественост заявят всичко това в отворено писмо до Министерски съвет, до там, където се взимат решенията, защото пари има. Тези пари просто трябва да направят това, което е полезно за хората. Кажете го ясно и така, че всички да го чуят...", посъветваха организаторите на дискусията.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00