Брокер: Ограничено е предлагането на евтини жилища във Видин

Град Видин
Снимка: Генади Вельов

Цените на недвижимите имоти в България през последните години бележат ръст. В големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас имотите са значително по-скъпи в сравнение с останалата част на страната. Дори и не толкова осезаемо покачване в цените има и в по-малките градове. Това може да се обясни с много причини, като една от тях е, че лихвените проценти при жилищните кредити са по-ниски и много хора прибягват до тях при финансиране на покупка на жилище. Така търсенето на имоти се увеличава, от което следва и цените да вървят нагоре. Анелия Иванова е управител на агенция за недвижими имоти във Видин. Тя потвърждава, че в града цените са значително по-ниски от тези в цялата страна:"Има тенденция към бавно покачване, ограничено е предлагането на евтини имоти. Няма раздвижен пазар като в другите градове, поради липсата на свежи пари, постоянни трудови договори, продължителни трудови договори, трудовоправните отношения не са на добро ниво и това ограничава ипотечните кредити. Цените са почти еднакви в сравнение с миналата година. Въпросът е, че предлагането на евтини жилища се ограничи, защото се изкупиха по-евтините жилища, съответно новото предлагане е на по-висока цена, като това зависи от жилището." Наблюдава се интерес и към селските имоти, казва също Анелия Иванова, която очаква в по-далечно бъдеще хората да започнат да влагат средства и в жилища извън града. Във Видин липсват гарсониери на имотния пазар, обикновено търсенето към тях е по-голямо, допълни Анелия Иванова.Потърсихме и мнението на видинчани за цените на жилищата в града:"Цените малки, но хората нямат пари... Една панелка 30 000 лева, правено е преди 50 години това нормално ли е... Купих си апартамент в София за 38 000 евро преди 20 години, като тук продадох 2 апартамента и додадох още, за да купя там. Цените тук са ниски в сравнение с тези в страната... Въобще не се интересувам от цени на имоти, нито мисля да купувам, нито нищо... Скъпички са, но в сравнение с други градове е по-евтино, Видин е малък град... Цените на имотите според мен не са много високи, причината е демографската криза."


Това, което откроява Видин от останалите областни центрове при пазара на имоти е, че ново строителство след икономическата криза през 2009 година няма. Всичко, което се предлага за ново строителство, е построено отдавна.

Вижте още
Проблемната тераса, преди да се срути парапетът

Развитие по случая с падналия парапет на жилище във Видин

На 12 март в "Цветовете на деня" по Радио Видин ви запознахме с един случай на паднал парапет  на тераса във Видин. Парапет, за която никой не се погрижи. И решихме да попитаме защо. По думите на домоуправителя на входа  Славей Кирилов , апартаментът с "пострадалата" тераса е необитаем от дълги години. На въпроса защо никой не се заема с..

публикувано на 14.03.19 в 15:00

Историческият музей в Оряхово празнува 80-годишен юбилей

Историческият музей в Оряхово празнува своя 80-годишен юбилей . Той е създаден през 1939 г. от Никола Коцев , а днес притежава фонд от над 4 500 експоната. За всички гости учениците от професионалното училище по музика, хореография и изобразително изкуство "Отец Паисий" - гр. Враца ще изнесат концерт. "Ще започнем с презентация, отразяваща..

публикувано на 14.03.19 в 09:25

Спектакълът "Фондацията в операта" на видинска сцена

Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански гостуват отново във Видин. "Фондацията в операта" е спектакълът, който супергрупата ще представи съвместно със Симфониета- Видин и Държавна опера- Стара Загора. Рок музиката, оцветена в багрите на симфоничните аранжименти, е много приятна, каза преди спектакъла Славчо Николов ,..

публикувано на 13.03.19 в 11:19
Йорданка Благоева, световна рекордьорка по лека атлетика

Йорданка Благоева: Пътят до върха е труден

От 18:00 часа в Залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” във  Видин  ще бъде представена луксозна биографична книга за първата българска световна рекордьорка по лека атлетика  Йорданка Благоева . Автор на книгата  „Босоногата кралица - Йорданка Благоева и седемте крачки към върха”  е Юлия Пискулийска. Изданието е луксозен..

публикувано на 12.03.19 в 17:39

Безплатни прегледи за глаукома организират във Видин

Най-важно при глаукома е заболяването да бъде диагностицирано навреме. Затова след 40-годишна възраст е препоръчително да се провеждат профилактични прегледи веднъж годишно. Това обясни в предаването "Направление здраве" началникът на отделението по очни болести на видинската болница "Св. Петка" д-р Борислав Милчев. "Редно би било за т. нар...

публикувано на 12.03.19 в 16:04

Младежи от Враца ще се учат да организират събития

След успешно проведено обучение през изминалата 2018-а, Младежки център -Враца и тази година ще проведе Обучение "Без план" , което ще въведе десетки младежи, на възраст между 14 и 29 години в основните принципи и стъпки при планирането и организирането на събития, и инициативи в полза на местната общност. Обучението се състои от няколко модула, които..

публикувано на 12.03.19 в 15:15

Защо никой не се погрижи за срутена тераса във Видин

Тераса на апартамент на първи етаж в жилищен комплекс във Видин пада и остава така не малко време. Все още никой не предприема действия по разчистването на терена. Покрай падналата тераса ежедневно минават деца за училището, което се намира отсреща. Според домоуправителя Славей Кирилов , семейството, чиято собственост е жилището със срутения балкон,..

публикувано на 12.03.19 в 12:30