Брокер: Ограничено е предлагането на евтини жилища във Видин

Град Видин
Снимка: Генади Вельов

Цените на недвижимите имоти в България през последните години бележат ръст. В големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас имотите са значително по-скъпи в сравнение с останалата част на страната. Дори и не толкова осезаемо покачване в цените има и в по-малките градове. Това може да се обясни с много причини, като една от тях е, че лихвените проценти при жилищните кредити са по-ниски и много хора прибягват до тях при финансиране на покупка на жилище. Така търсенето на имоти се увеличава, от което следва и цените да вървят нагоре. Анелия Иванова е управител на агенция за недвижими имоти във Видин. Тя потвърждава, че в града цените са значително по-ниски от тези в цялата страна:"Има тенденция към бавно покачване, ограничено е предлагането на евтини имоти. Няма раздвижен пазар като в другите градове, поради липсата на свежи пари, постоянни трудови договори, продължителни трудови договори, трудовоправните отношения не са на добро ниво и това ограничава ипотечните кредити. Цените са почти еднакви в сравнение с миналата година. Въпросът е, че предлагането на евтини жилища се ограничи, защото се изкупиха по-евтините жилища, съответно новото предлагане е на по-висока цена, като това зависи от жилището." Наблюдава се интерес и към селските имоти, казва също Анелия Иванова, която очаква в по-далечно бъдеще хората да започнат да влагат средства и в жилища извън града. Във Видин липсват гарсониери на имотния пазар, обикновено търсенето към тях е по-голямо, допълни Анелия Иванова.Потърсихме и мнението на видинчани за цените на жилищата в града:"Цените малки, но хората нямат пари... Една панелка 30 000 лева, правено е преди 50 години това нормално ли е... Купих си апартамент в София за 38 000 евро преди 20 години, като тук продадох 2 апартамента и додадох още, за да купя там. Цените тук са ниски в сравнение с тези в страната... Въобще не се интересувам от цени на имоти, нито мисля да купувам, нито нищо... Скъпички са, но в сравнение с други градове е по-евтино, Видин е малък град... Цените на имотите според мен не са много високи, причината е демографската криза."


Това, което откроява Видин от останалите областни центрове при пазара на имоти е, че ново строителство след икономическата криза през 2009 година няма. Всичко, което се предлага за ново строителство, е построено отдавна.

Вижте още

В "Музикална зона" на 23 май 2019 слушаме Ричард Бона

Ричард Бона е виртуозен камерунски джаз басист, певец и композитор. Произхожда от семейство на гриоти – странстващи певци и поети в Западна Африка, съхранители на устното фолклорно творчество. Съчетава музиката на Западна Африка с култури от цял свят. Рядък африкански артист с доказана репутация в международен мащаб. За критиците -..

публикувано на 23.05.19 в 09:00

Руши се библиотеката в село Буковец

Днес ви срещаме с историята на библиотеката във видинското село Буковец. Повод за пътуването ни дотам бе публикация в социалните мрежи на жена от селото - Катрин Каменова и нейния апел за помощ. Отидохме и видяхме- стара дървена дограма, която е закована, стените се рушат, а покривът тече. "Написах тази публикация и качих снимките, тъй като съм..

публикувано на 22.05.19 в 17:55
Читалището в с. Арчар

Читалища недоволстват от законови промени

Читалищни дейци изразиха недоволството си от изискване в Закона за мерките срещу изпирането на пари, което задължава председателя на читалището като физическо лице, което притежава юридическото лице, отговарящо за всички операции, да бъде вписан в Агенцията по вписванията. В Интернет те са инициирали петиция под наслов "Будителите не сме търговци! За..

публикувано на 22.05.19 в 16:35

Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот

Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане" . Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална..

публикувано на 20.05.19 в 17:24

Непрестанната надежда на Разслабления

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления . "…и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше от каквато болест и де бе налегнат." ( Йоан 5 :4 ) "Възлюбени в Господа, братя и сестри, от..

публикувано на 19.05.19 в 08:00

Христина Кирилова - за историята като начин на живот

С историка Христина Кирилова си говорим тази седмица в "Калейдоскоп". Разговаряме уж за нея, а всъщност разговорът ни все отива към миналото на Видин, към онези знайни и незнайни наши предци, отдали живота си за свободата на родината. Защото оказва се в забързаното ни ежедневие някак си забравяме за най-висшето благо, което имаме, свободния живот,..

публикувано на 18.05.19 в 19:25

Жители на Черкаски: Не ни върви, защото не вярваме в собствените си сили

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" гостува на село Черкаски . Намира се в община Вършец, а името му идва от руския юрист и държавник Владимир Черкаски. Генади Вельов провери какъв е животът на местните, стигат ли им заплатите и пенсиите, как се справят с поскъпването и доволни ли са от жизнения си стандарт точно по времето, когато в селския..

обновено на 17.05.19 в 19:00