Историческият музей в Оряхово празнува 80-годишен юбилей

Снимка: Радио Видин
Историческият музей в Оряхово празнува своя 80-годишен юбилей. Той е създаден през 1939 г. от Никола Коцев, а днес притежава фонд от над 4 500 експоната. За всички гости учениците от професионалното училище по музика, хореография и изобразително изкуство "Отец Паисий"-гр. Враца ще изнесат концерт.

"Ще започнем с презентация, отразяваща историята на музея. След това следва филм, разказващ за създаването и развитието на отделите и експозициите. Тук ще акцентираме на особено ценните експонати, които се съхраняват в музея. Специално за нашите гости предлагаме и концерт в изпълнението на ученици и техния ръководител Ивайло Гаврилов от професионалното училище по музика, хореография и изобразително изкуство "Отец Паисий"-град Враца. Гостите ще имат възможност да разгледат и изложба, посветена на нашата годишнина" - каза директорът на историческия музей Евгения Найденова.

На 15 март ще бъде открита и изложба, посветена на създателя на историческия музей в Оряхово-Никола Коцев.

 "Той е една от най-значимите личности в историята на Оряхово през първата половина и средата на ХХ век. Надяваме се, че ще успеем да представим на посетителите поне отделни щрихи от неговата ползотворна и богата научна и културна дейност" -каза уредникът в музея и организатор на изложбата- Деница Петрова.Вижте още
Проблемната тераса, преди да се срути парапетът

Развитие по случая с падналия парапет на жилище във Видин

На 12 март в "Цветовете на деня" по Радио Видин ви запознахме с един случай на паднал парапет  на тераса във Видин. Парапет, за която никой не се погрижи. И решихме да попитаме защо. По думите на домоуправителя на входа  Славей Кирилов , апартаментът с "пострадалата" тераса е необитаем от дълги години. На въпроса защо никой не се заема с..

публикувано на 14.03.19 в 15:00
Град Видин

Брокер: Ограничено е предлагането на евтини жилища във Видин

Цените на недвижимите имоти в България през последните години бележат ръст. В големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас имотите са значително по-скъпи в сравнение с останалата част на страната. Дори и не толкова осезаемо покачване в цените има и в по-малките градове. Това може да се обясни с много причини, като една от тях е, че лихвените..

публикувано на 13.03.19 в 17:16

Спектакълът "Фондацията в операта" на видинска сцена

Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански гостуват отново във Видин. "Фондацията в операта" е спектакълът, който супергрупата ще представи съвместно със Симфониета- Видин и Държавна опера- Стара Загора. Рок музиката, оцветена в багрите на симфоничните аранжименти, е много приятна, каза преди спектакъла Славчо Николов ,..

публикувано на 13.03.19 в 11:19
Йорданка Благоева, световна рекордьорка по лека атлетика

Йорданка Благоева: Пътят до върха е труден

От 18:00 часа в Залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” във  Видин  ще бъде представена луксозна биографична книга за първата българска световна рекордьорка по лека атлетика  Йорданка Благоева . Автор на книгата  „Босоногата кралица - Йорданка Благоева и седемте крачки към върха”  е Юлия Пискулийска. Изданието е луксозен..

публикувано на 12.03.19 в 17:39

Безплатни прегледи за глаукома организират във Видин

Най-важно при глаукома е заболяването да бъде диагностицирано навреме. Затова след 40-годишна възраст е препоръчително да се провеждат профилактични прегледи веднъж годишно. Това обясни в предаването "Направление здраве" началникът на отделението по очни болести на видинската болница "Св. Петка" д-р Борислав Милчев. "Редно би било за т. нар...

публикувано на 12.03.19 в 16:04

Младежи от Враца ще се учат да организират събития

След успешно проведено обучение през изминалата 2018-а, Младежки център -Враца и тази година ще проведе Обучение "Без план" , което ще въведе десетки младежи, на възраст между 14 и 29 години в основните принципи и стъпки при планирането и организирането на събития, и инициативи в полза на местната общност. Обучението се състои от няколко модула, които..

публикувано на 12.03.19 в 15:15

Защо никой не се погрижи за срутена тераса във Видин

Тераса на апартамент на първи етаж в жилищен комплекс във Видин пада и остава така не малко време. Все още никой не предприема действия по разчистването на терена. Покрай падналата тераса ежедневно минават деца за училището, което се намира отсреща. Според домоуправителя Славей Кирилов , семейството, чиято собственост е жилището със срутения балкон,..

публикувано на 12.03.19 в 12:30