В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква притеснения. То обаче не е единственият проблем за местните:

Снимка"Ситуацията с тировете в селото е ужасна. Движим се все с риск да не ни блъсне някой. Идват понякога от Пътна полиция, стоят там пред хотела, но тировете като видят, че никой не ги спира, продължават да летят по улицата. Минават толкова близо до тротоара, че има опасност въздушната струя да отнесе някой. Като се наредят 5-6 тира и е страшна работа. А и това тротоар ли е? Само насип. Уж щяха да го правят, но кога, никой не казва. Всичко май са само приказки... Тук има знак за ограничаване на скоростта, но никой не го спазва. Откога искаме да поставят камери на входа и изхода на селото, но никой не ни обръща внимание. Ако ги бяха сложили, досега да са се изплатили и да са купени още 10 такива за селото... Всичко се тресе, всичко се пука и руши. Като минат тежките камиони с висока скорост и къщите по главната улица се цепят от вибрациите... Тук има плитки подпочвени и скатни води и всяка година имаме по някой проблем заради тях. Най-опасно е свлачището, което често се активизира. През 2016 година обаче беше най-страшно. Съпругът ми излезе същата нощ, когато се случи бедствието и като се прибра обясни, че горната къща се е сринала. СнимкаМожете да си представите колко беше страшно, щом и деверът ми дойде да ни помага да спасяваме каквото можем. Сега ситуацията си е същата- къщата се пука, таваните поддават, вратите не се отварят заради изкривяване. И досега нищо не е направено за спасяването на хорските имоти. Нахвърляха нагоре по градината камъни, но няма файда. Да ви заведа да видите, че пак се е свлякла земята. Поне да ни бяха дали по някой лев да си покрием загубите след бедствието..." , посочват проблемите в селото местните.   

Жителите на Цар Симеоново са около 60 и то предимно възрастни хора. Работните места в населеното място са две- на кмета и това в пощата, което е за 4-часов работен ден.

"Честно казано, хората в селото наистина имат проблеми с този натоварен трафик", не скри проблема и кметският наместник Галина Георгиева.

Снимка"Камионите са много, а хората трудно се придвижват по главната улица. Най-големият проблем обаче е, че им се напукват къщите. На общо събрание с представители на Пътна полиция и Община Видин с жители на селото бе взето решение да поставят камери в населените места, където друго не е възможно. При нас бе обещано да поставят камери, но кога ще стане, не знам. Всичко зависи от финансовите възможности на Общината... Тази година по проект за местните инициативи сме решили да направим тротоара на главната улица. С полагащите ни се 2 000 лева ще сложим плочки, но колко дълъг ще е тротоарът, сега не мога да кажа.

СнимкаНа фона на безработицата в региона и при нас имаме проблем с предлагането на работа. Проблем имаме и с приходите. В селото има закупени къщи от чужденци, но никой не идва и не знаем чии са. Не си плащат даже и данъците...

През тези три години от мандата ми бяха направени някои неща в полза на жителите от селото. Например беше направен кът за отдих, също така баластриране на улици и нова автобусна спирка. И хората са доволни, защото досега доста години никой не е обръщал внимание на малките населени места и нищо не е правено..
."

Още за живота в Цар Симеоново чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Кметът на Лиляче: Кражбите спряха, защото в началото почти не спях нощем

Това обясни в рубриката "Добро утро, кмете", Цветослав Цветков , кмет на врачанското село Лиляче. То е едно от най-големите села в община Враца и се намира само на 14 км от общинския център. Разположено е в своеобразен карстов район с много пещери, пропасти и извори. През този терен река Лиляшка бара с времето е издълбала интересен скален мост,..

обновено на 24.05.19 в 17:00

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51