В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква притеснения. То обаче не е единственият проблем за местните:

Снимка"Ситуацията с тировете в селото е ужасна. Движим се все с риск да не ни блъсне някой. Идват понякога от Пътна полиция, стоят там пред хотела, но тировете като видят, че никой не ги спира, продължават да летят по улицата. Минават толкова близо до тротоара, че има опасност въздушната струя да отнесе някой. Като се наредят 5-6 тира и е страшна работа. А и това тротоар ли е? Само насип. Уж щяха да го правят, но кога, никой не казва. Всичко май са само приказки... Тук има знак за ограничаване на скоростта, но никой не го спазва. Откога искаме да поставят камери на входа и изхода на селото, но никой не ни обръща внимание. Ако ги бяха сложили, досега да са се изплатили и да са купени още 10 такива за селото... Всичко се тресе, всичко се пука и руши. Като минат тежките камиони с висока скорост и къщите по главната улица се цепят от вибрациите... Тук има плитки подпочвени и скатни води и всяка година имаме по някой проблем заради тях. Най-опасно е свлачището, което често се активизира. През 2016 година обаче беше най-страшно. Съпругът ми излезе същата нощ, когато се случи бедствието и като се прибра обясни, че горната къща се е сринала. СнимкаМожете да си представите колко беше страшно, щом и деверът ми дойде да ни помага да спасяваме каквото можем. Сега ситуацията си е същата- къщата се пука, таваните поддават, вратите не се отварят заради изкривяване. И досега нищо не е направено за спасяването на хорските имоти. Нахвърляха нагоре по градината камъни, но няма файда. Да ви заведа да видите, че пак се е свлякла земята. Поне да ни бяха дали по някой лев да си покрием загубите след бедствието..." , посочват проблемите в селото местните.   

Жителите на Цар Симеоново са около 60 и то предимно възрастни хора. Работните места в населеното място са две- на кмета и това в пощата, което е за 4-часов работен ден.

"Честно казано, хората в селото наистина имат проблеми с този натоварен трафик", не скри проблема и кметският наместник Галина Георгиева.

Снимка"Камионите са много, а хората трудно се придвижват по главната улица. Най-големият проблем обаче е, че им се напукват къщите. На общо събрание с представители на Пътна полиция и Община Видин с жители на селото бе взето решение да поставят камери в населените места, където друго не е възможно. При нас бе обещано да поставят камери, но кога ще стане, не знам. Всичко зависи от финансовите възможности на Общината... Тази година по проект за местните инициативи сме решили да направим тротоара на главната улица. С полагащите ни се 2 000 лева ще сложим плочки, но колко дълъг ще е тротоарът, сега не мога да кажа.

СнимкаНа фона на безработицата в региона и при нас имаме проблем с предлагането на работа. Проблем имаме и с приходите. В селото има закупени къщи от чужденци, но никой не идва и не знаем чии са. Не си плащат даже и данъците...

През тези три години от мандата ми бяха направени някои неща в полза на жителите от селото. Например беше направен кът за отдих, също така баластриране на улици и нова автобусна спирка. И хората са доволни, защото досега доста години никой не е обръщал внимание на малките населени места и нищо не е правено..
."

Още за живота в Цар Симеоново чуйте в звуковия файл.
Вижте още

За активен и достоен живот на възрастните хора

В новата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България са заложени мерки, които имат за цел да повишат продължителността на живота и да ограничат ефектите от демографската криза, да създадат условия за активен и достоен живот на възрастните чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и..

публикувано на 18.03.19 в 13:32

Все по- малко млади хора от България имат нагласата да емигрират

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019".  Проучването е реализирано през 2018 година от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт" и Института по социология "Иван Хаджийски". То е част от международен..

публикувано на 14.03.19 в 12:40

Какви трябва да са нашите евродепутати

Между 23 и 26 май стотици милиони избиратели ще гласуват за нов Европейски парламент . За пръв път от 1983 г. насам, 68% от гражданите са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в ЕС, сочи проучване на Евробарометър, публикувано година преди вота. Сега, малко повече от два месеца до изборите, в Радио ВИДИН потърсихме..

публикувано на 13.03.19 в 15:05

"Да спрем прехода на Видин към дъното"

Дискусия на тема "Да спрем прехода към дъното" , организирана от Сдружение "Солидарна България" и Колектив за обществени интервенции, се състоя във Видин. Срещнаха се икономисти, социолози, политици, представители на синдикатите, на местната власт, граждани. "Тази година се навършват 30 години от началото на прехода от централизирана планирана..

публикувано на 12.03.19 в 15:28

Защо е важно обучението по пътна безопасност да започне отрано

В началото на улица "Райна Княгиня" във Видин, която започва от кръстовището до музей "Конака", има три пешеходни пътеки на близко разстояние една от друга- на светофара, до училище "Цар Симеон Велики" и до парк "Рова". Въпреки удобството за пешеходци, масово се пресича между маркировката. "Не ни е страх, пазим се. Няма да ни блъсне никой...

публикувано на 11.03.19 в 14:36

Валентина Иванова: Безкомпромисна съм към всеки, който поставя личните интереси над общите за село Връв

На 8 март рубриката "Добро утро, кмете!" ни води в село Връв, община Брегово. То е първото българско пристанище по течението на река Дунав и е най-северното селище в България. Целта е да проверим как тече животът днес в селото, наследник на старата римска крепост Дортикум, където била настанена Първа критска стрелкова кохорта по времето на император..

публикувано на 08.03.19 в 15:15

Равнопоставени ли са жените в съвременното общество

Години наред жените по света водят нелеката битка за равни права с мъжете. Днес все повече жени завършват висше образование и са на ръководни позиции. Равнопоставени ли са обаче те в съвременното общество? На този въпрос търсим отговор в "Посоките на делника" ден преди 8 март.  "Жената е водеща фигура в съвременното общество" , коментира..

публикувано на 07.03.19 в 11:41