Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква притеснения. То обаче не е единственият проблем за местните:

Снимка"Ситуацията с тировете в селото е ужасна. Движим се все с риск да не ни блъсне някой. Идват понякога от Пътна полиция, стоят там пред хотела, но тировете като видят, че никой не ги спира, продължават да летят по улицата. Минават толкова близо до тротоара, че има опасност въздушната струя да отнесе някой. Като се наредят 5-6 тира и е страшна работа. А и това тротоар ли е? Само насип. Уж щяха да го правят, но кога, никой не казва. Всичко май са само приказки... Тук има знак за ограничаване на скоростта, но никой не го спазва. Откога искаме да поставят камери на входа и изхода на селото, но никой не ни обръща внимание. Ако ги бяха сложили, досега да са се изплатили и да са купени още 10 такива за селото... Всичко се тресе, всичко се пука и руши. Като минат тежките камиони с висока скорост и къщите по главната улица се цепят от вибрациите... Тук има плитки подпочвени и скатни води и всяка година имаме по някой проблем заради тях. Най-опасно е свлачището, което често се активизира. През 2016 година обаче беше най-страшно. Съпругът ми излезе същата нощ, когато се случи бедствието и като се прибра обясни, че горната къща се е сринала. СнимкаМожете да си представите колко беше страшно, щом и деверът ми дойде да ни помага да спасяваме каквото можем. Сега ситуацията си е същата- къщата се пука, таваните поддават, вратите не се отварят заради изкривяване. И досега нищо не е направено за спасяването на хорските имоти. Нахвърляха нагоре по градината камъни, но няма файда. Да ви заведа да видите, че пак се е свлякла земята. Поне да ни бяха дали по някой лев да си покрием загубите след бедствието..." , посочват проблемите в селото местните.   

Жителите на Цар Симеоново са около 60 и то предимно възрастни хора. Работните места в населеното място са две- на кмета и това в пощата, което е за 4-часов работен ден.

"Честно казано, хората в селото наистина имат проблеми с този натоварен трафик", не скри проблема и кметският наместник Галина Георгиева.

Снимка"Камионите са много, а хората трудно се придвижват по главната улица. Най-големият проблем обаче е, че им се напукват къщите. На общо събрание с представители на Пътна полиция и Община Видин с жители на селото бе взето решение да поставят камери в населените места, където друго не е възможно. При нас бе обещано да поставят камери, но кога ще стане, не знам. Всичко зависи от финансовите възможности на Общината... Тази година по проект за местните инициативи сме решили да направим тротоара на главната улица. С полагащите ни се 2 000 лева ще сложим плочки, но колко дълъг ще е тротоарът, сега не мога да кажа.

СнимкаНа фона на безработицата в региона и при нас имаме проблем с предлагането на работа. Проблем имаме и с приходите. В селото има закупени къщи от чужденци, но никой не идва и не знаем чии са. Не си плащат даже и данъците...

През тези три години от мандата ми бяха направени някои неща в полза на жителите от селото. Например беше направен кът за отдих, също така баластриране на улици и нова автобусна спирка. И хората са доволни, защото досега доста години никой не е обръщал внимание на малките населени места и нищо не е правено..
."

Още за живота в Цар Симеоново чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00