Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 март 2019 година

Зарибиха язовира край Кула.
Снимка: Йорданка Петрова

Зарибяване с бял амур бе извършено днес на язовира край Кула. Във водата са пуснати 11 000 рибки бял амур и около 200 от вида лин. Средствата за зарибителния материал, около 3800 лева, са от дарения. Това е четвъртото зарибяване за последните 2 години на язовира в Кула.

Гаранционният срок на тръбите, с които се подменя старият водопровод по протежението на пешеходната зона в центъра на Видин, е 8 години, но това не значи, че след този период те няма да бъдат годни за употреба. Това обясни кметът Огнян Ценков по повод информация в публичното пространство, че срокът за използване на тръбите е твърде кратък. Управникът припомни, че подмяната на водопровода не е част от проекта за рехабилитация на пешеходната зона, а се финансира със средства от общината.

Със средствата, отпуснати на община Берковица с постановление на Министерски съвет от август миналата година асфалтираха улица в града. Нова асфалтова настилка е положена на улица „Първи май“. Дейностите, които са извършени, са за цялостното ѝ благоустрояване, съобщават от местната управа. Освен положения нов асфалт, са повдигнати дъждоприемните шахти и са направени канализационни шахти и дъждоприемна решетка на кръстовището с улица „Лале“. Стойността на ремонтните дейности е в размер на 200 000 лева.

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда в страната продължава да намалява, съобщават от Агенцията по заетостта. През февруари близо 20 000 безработни са постъпили на работа, като 82.4 на сто от тях са устроени в реалната икономика. Други 192-ма от групата на пенсионерите, учащите и заетите, са намерили своето ново работно място.

3 програми насърчават заетостта в Монтанско.

Седмица на отворените врати, която е посветена на борбата с туберкулозата, обявява от 18 март Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. Поводът е отбелязването на Международния ден за борба с болестта, който е следващата неделя. 

Общо 920 фирми и бюджетни организации са подали своите данъчни декларации за миналата година в териториалното поделение на Националната агенция по приходите във Видин. Неподаването на годишна декларация се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата, припомнят от приходната агенция и допълват, че всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане за 2018 година, се подават единствено по електронен път в срок до 1 април тази година.

„Ден на отворените врати" организира на 22 март от 10 часа Районният съд във Видин. Инициативата е на Висшия съдебен съвет  - „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт“ и цели да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за постигане на по-добра информираност и за изграждане на доверие в работата на съдебната система. Желаещите да посетят съдебната палата ще имат възможността да се запознаят отблизо с организацията и работата на съдиите и съдебните служители.

Народно читалище „Земеделец-1874“ в Ново село ще проведе отчетно-изборно събрание.

Изложба, посветена на жената, подреди художникът Венцислав Кузманов в Лом. 

Танцовият ансамбъл "Младост" ще изнесе самостоятелен концерт в Монтана. На сцената ще излязат 170 танцьори на възраст от 4 до 55 години, обясни художественият ръководител Стоян Стоянов. Концертът на танцов ансамбъл "Младост" е тази събота, 16 март, от 10:30 часа в голямата зала на общински Младежки дом Монтана.

Берковица ще отбележи Тодоровден с кушия утре.

Тодоровден отбелязват утре в белоградчишкото село Салаш, единственото място в региона, където все още се правят кушии. Конната надпревара започва от 11 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39