Снимката на 15 март 2019 година

Зарибиха язовира край Кула.
Снимка: Йорданка Петрова

Зарибяване с бял амур бе извършено днес на язовира край Кула. Във водата са пуснати 11 000 рибки бял амур и около 200 от вида лин. Средствата за зарибителния материал, около 3800 лева, са от дарения. Това е четвъртото зарибяване за последните 2 години на язовира в Кула.

Гаранционният срок на тръбите, с които се подменя старият водопровод по протежението на пешеходната зона в центъра на Видин, е 8 години, но това не значи, че след този период те няма да бъдат годни за употреба. Това обясни кметът Огнян Ценков по повод информация в публичното пространство, че срокът за използване на тръбите е твърде кратък. Управникът припомни, че подмяната на водопровода не е част от проекта за рехабилитация на пешеходната зона, а се финансира със средства от общината.

Със средствата, отпуснати на община Берковица с постановление на Министерски съвет от август миналата година асфалтираха улица в града. Нова асфалтова настилка е положена на улица „Първи май“. Дейностите, които са извършени, са за цялостното ѝ благоустрояване, съобщават от местната управа. Освен положения нов асфалт, са повдигнати дъждоприемните шахти и са направени канализационни шахти и дъждоприемна решетка на кръстовището с улица „Лале“. Стойността на ремонтните дейности е в размер на 200 000 лева.

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда в страната продължава да намалява, съобщават от Агенцията по заетостта. През февруари близо 20 000 безработни са постъпили на работа, като 82.4 на сто от тях са устроени в реалната икономика. Други 192-ма от групата на пенсионерите, учащите и заетите, са намерили своето ново работно място.

3 програми насърчават заетостта в Монтанско.

Седмица на отворените врати, която е посветена на борбата с туберкулозата, обявява от 18 март Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. Поводът е отбелязването на Международния ден за борба с болестта, който е следващата неделя. 

Общо 920 фирми и бюджетни организации са подали своите данъчни декларации за миналата година в териториалното поделение на Националната агенция по приходите във Видин. Неподаването на годишна декларация се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата, припомнят от приходната агенция и допълват, че всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане за 2018 година, се подават единствено по електронен път в срок до 1 април тази година.

„Ден на отворените врати" организира на 22 март от 10 часа Районният съд във Видин. Инициативата е на Висшия съдебен съвет  - „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт“ и цели да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за постигане на по-добра информираност и за изграждане на доверие в работата на съдебната система. Желаещите да посетят съдебната палата ще имат възможността да се запознаят отблизо с организацията и работата на съдиите и съдебните служители.

Народно читалище „Земеделец-1874“ в Ново село ще проведе отчетно-изборно събрание.

Изложба, посветена на жената, подреди художникът Венцислав Кузманов в Лом. 

Танцовият ансамбъл "Младост" ще изнесе самостоятелен концерт в Монтана. На сцената ще излязат 170 танцьори на възраст от 4 до 55 години, обясни художественият ръководител Стоян Стоянов. Концертът на танцов ансамбъл "Младост" е тази събота, 16 март, от 10:30 часа в голямата зала на общински Младежки дом Монтана.

Берковица ще отбележи Тодоровден с кушия утре.

Тодоровден отбелязват утре в белоградчишкото село Салаш, единственото място в региона, където все още се правят кушии. Конната надпревара започва от 11 часа.

Вижте още

Празнично шествие за 24 май премина по улиците на Белоградчик

С празнично шествие по главната улица на Белоградчик започна отбелязването на Деня българската просвета и култура и славянската писменост. В него участваха децата от ДГ "Иглика", НУ "Васил Левски" и СУ "Христо Ботев", както и представители на културните организации и институции. Прeд събралото се множество на площад "Възраждане" кметът..

публикувано на 24.05.19 в 17:56

За 24 май наградиха просветни дейци в Монтана

В Монтана за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост обявиха носителите на  почетна значка на община Монтана и почетното отличие "Неофит Рилски" на министъра на образованието. Отличените са   92-годишният  доктор - физиотерапевт Георги Б.Георгиев популярен с периодичните си анализи в местни вестници,..

публикувано на 24.05.19 в 17:00

Паметник на кинорежисьора Людмил Кирков е открит във Враца

Кметът на Враца Калин Каменов и актьорът Филип Трифонов откриха официално паметник-чешма в памет на емблематичния кинорежисьор Людмил Кирков, роден във Враца и заснел едни от най-великите български филми - "Момчето си отива", "Оркестър без име", "Селянинът с колелото". Идеята за създаване на монумента е на инициативен комитет "В памет..

публикувано на 24.05.19 в 16:00

За 24 май наградиха учители и изявени деятели на културата

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост беше отбелязан във Видин с празнично шествие, награждаване на изявени деятели и концерт. Шествието потегли от средно училище "Цар Симеон Велики" към откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров". Духовият оркестър при училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 24.05.19 в 15:25

50- годишнината на училище "Иван Вазов" отбелязаха в Берковица

С голям празничен концерт берковското основно училище "Иван Вазов" отбеляза своя половинвековен юбилей. Препълненият салон на читалище "Иван Вазов" в Берковица събра поколения учители и ученици, родители, граждани, обединени от спомените, традицията и благодарността. Тържеството уважиха народният представител Илиян Тимчев,..

публикувано на 24.05.19 в 14:46

До края на август ще има комплекс за мини футбол на колодрума във Видин

До края на август ще приключи изграждането на комплекса за мини футбол на колодрума във Видин . Инвестицията е на Българския футболен съюз. За да бъде реализирана, Общинският съвет е учредил безвъзмездно право на строеж върху имота в полза на Българския футболен съюз за срок от 25 години, каза кметът Огнян Ценков . Заедно с изпълнителния..

публикувано на 24.05.19 в 12:18

Наградиха деятели за принос в образованието и културата в Лом

Награди за принос в образованието и духовната култура връчи кметът Пенка Пенкова на 24 май в Лом . Общо 57 културни деятели, учители и ученици получиха грамоти и почетни плакети за своите постижения.   Женският вокален ансамбъл "Мистерия на българските гласове" зарадва ломчани с концерт пред  Народно читалище „Постоянство”, където се..

публикувано на 24.05.19 в 12:00