Снимката на 15 март 2019 година

Зарибиха язовира край Кула.
Снимка: Йорданка Петрова

Зарибяване с бял амур бе извършено днес на язовира край Кула. Във водата са пуснати 11 000 рибки бял амур и около 200 от вида лин. Средствата за зарибителния материал, около 3800 лева, са от дарения. Това е четвъртото зарибяване за последните 2 години на язовира в Кула.

Гаранционният срок на тръбите, с които се подменя старият водопровод по протежението на пешеходната зона в центъра на Видин, е 8 години, но това не значи, че след този период те няма да бъдат годни за употреба. Това обясни кметът Огнян Ценков по повод информация в публичното пространство, че срокът за използване на тръбите е твърде кратък. Управникът припомни, че подмяната на водопровода не е част от проекта за рехабилитация на пешеходната зона, а се финансира със средства от общината.

Със средствата, отпуснати на община Берковица с постановление на Министерски съвет от август миналата година асфалтираха улица в града. Нова асфалтова настилка е положена на улица „Първи май“. Дейностите, които са извършени, са за цялостното ѝ благоустрояване, съобщават от местната управа. Освен положения нов асфалт, са повдигнати дъждоприемните шахти и са направени канализационни шахти и дъждоприемна решетка на кръстовището с улица „Лале“. Стойността на ремонтните дейности е в размер на 200 000 лева.

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда в страната продължава да намалява, съобщават от Агенцията по заетостта. През февруари близо 20 000 безработни са постъпили на работа, като 82.4 на сто от тях са устроени в реалната икономика. Други 192-ма от групата на пенсионерите, учащите и заетите, са намерили своето ново работно място.

3 програми насърчават заетостта в Монтанско.

Седмица на отворените врати, която е посветена на борбата с туберкулозата, обявява от 18 март Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. Поводът е отбелязването на Международния ден за борба с болестта, който е следващата неделя. 

Общо 920 фирми и бюджетни организации са подали своите данъчни декларации за миналата година в териториалното поделение на Националната агенция по приходите във Видин. Неподаването на годишна декларация се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата, припомнят от приходната агенция и допълват, че всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане за 2018 година, се подават единствено по електронен път в срок до 1 април тази година.

„Ден на отворените врати" организира на 22 март от 10 часа Районният съд във Видин. Инициативата е на Висшия съдебен съвет  - „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт“ и цели да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за постигане на по-добра информираност и за изграждане на доверие в работата на съдебната система. Желаещите да посетят съдебната палата ще имат възможността да се запознаят отблизо с организацията и работата на съдиите и съдебните служители.

Народно читалище „Земеделец-1874“ в Ново село ще проведе отчетно-изборно събрание.

Изложба, посветена на жената, подреди художникът Венцислав Кузманов в Лом. 

Танцовият ансамбъл "Младост" ще изнесе самостоятелен концерт в Монтана. На сцената ще излязат 170 танцьори на възраст от 4 до 55 години, обясни художественият ръководител Стоян Стоянов. Концертът на танцов ансамбъл "Младост" е тази събота, 16 март, от 10:30 часа в голямата зала на общински Младежки дом Монтана.

Берковица ще отбележи Тодоровден с кушия утре.

Тодоровден отбелязват утре в белоградчишкото село Салаш, единственото място в региона, където все още се правят кушии. Конната надпревара започва от 11 часа.

Вижте още

Снимката на 18 март 2019 година

Продължава реконструкция на централната пешеходна зона във Видин. Вече са подменени голяма част от подземните комуникации, заяви кметът на Община Видин Огнян Ценков. "Продължава изграждането на отводнителната система, а изграждането и полагането на гранита се осъществява и около сградата на Община Видин. Първоначалното намерение, и наше като..

публикувано на 18.03.19 в 17:50

Бивш заместник министър и двама директори на врачанската болница отиват на съд

Прокуратурата даде на съд бившия заместник здравен министър Михаил Зортев и двама изпълнителни директори на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца заради извършени от тях престъпления от преди 10 години. Обвинителният акт е внесен в специализирания съд, уточниха от прокуратурата. Зортев е даден на съд за това, че в края на 2010 г. и в началото..

публикувано на 18.03.19 в 15:28

Венцислав Ванков оглави Общинския съвет в Ружинци

Общинският съвет на Ружинци има нов председател. Мнозинството в местния парламент гласува начело да застане бившият общински кмет Венцислав Ванков.  "Това е шестият председател на Общинския съвет на общината, която ръководя като кмет за 3 години и половина. Това е прецедент в България", коментира кметът на общината Александър Александров и..

публикувано на 18.03.19 в 14:49

Злато за гласовитите „врабчета” на „Орфеева дарба”

Вокална група „Детски смях” при Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата” в Монтана бе удостоена със златен медал на Националния международен конкурс „Орфеева дарба” в София. Гласовитите „врабчета” на музикалните педагози Миглена Георгиева и Латинка Боева се пребориха за първото място във втора възрастова група, където се състезаваха 10..

публикувано на 18.03.19 в 14:22

Предотвратен е пожар на локомотив с цистерни във Видин

Пожарникари във Видин предотвратиха инцидент с локомотив , теглещ цистерни. Няма нанесени щети. Локомотивът е изтеглен в депо на жп-гарата. Малко след десет часа тази сутрин на телефон 112 е получен сигнал за горящ локомотив, към който имало и цистерни. Незабавно към мястото са изпратени екипи, съобщи  главен инспектор Стилиян..

публикувано на 18.03.19 в 14:00

Митничари откриха 7200 литра спирт в консерви на Дунав мост 2

Митничари иззеха 7200 литра спирт , маскиран като кокосово мляко, в района на Дунав мост 2 , съобщават от Агенция "Митници". Стоката е била описана като кокосово мляко и открита при проверка на товарен автомобил с българска регистрация, пътуващ за Западна Европа. При отваряне на една от фабрично запечатаните консерви, подредени в десет палета с общо..

публикувано на 18.03.19 в 13:20

Иззеха близо 500 литра нелегално гориво в село Железна

Специализирана полицейска операция за противодействие на контрабандата, съхранението и разпространението на акцизни стоки без български акцизен бандерол се проведе след сигнал на 16 март, събота, съобщават от полицията в Монтана. Служителите на реда и представители на   териториална дирекция "Дунавска" към Агенция "Митници" са извършили проверка в имот..

публикувано на 18.03.19 в 11:05