Млади хора ще благоустрояват парка в Кула

Снимка: Радио ВИДИН

В община Кула стартира кампанията "Северозапазване". Целта й е възстановяване на парка в града, който от години не е във вида, в който жителите биха искали да бъде. Идеята е на Лора Мартинова и среща подкрепа от местните институции, частни фирми и граждани.   

"Доста е изоставен не се поддържа, няма инициативи и проекти. Последните 2-3 години има доста млади майки, с деца в Кула, които няма къде да се разходят. Най-големият проблем е, че няма осветление, мръсно е, има само една кофа за боклук, не е окосена тревата. Реших да пусна публикация в социалната мрежа с предложение да изчистим парка. Не само да изчистим, искаме и да го освежим, да създадем кътчета за отдих. Много хора откликнаха на моята публикация и се включиха."

Жителите на града биха желали паркът да е чисто и уютно място, което ще е подходящо както за деца, така и за възрастни. Те  споделят, че преди години в него дори е имало зоокът:

"Има 10 години да е в това състояние и става по-лошо. Няма осветление, обрасло е с тръни... Беше някога хубаво, сега вече не е. Имало е и животински кът, зоопарк... Аз не го посещавам заради състоянието му, преди няколко години беше изчистен и след 1 седмица пак си стана същото."

Днес паркът беше безлюден. Има съоръжения за деца, но никой не играе на тях. Хората в Кула се надяват след като завърши облагородяването да стане предпочитано място за отдих и игра. В най-скоро време ще бъде създадено Сдружение "Северозапазване", сподели Лора Мартинова. Всеки, който желае може да помогне за инициативата с парични средства или с труда си- това също е вариант за преобразяването на парка в Кула.

Вижте още

В Студено буче мечтаят за автобус

Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана,..

публикувано на 18.03.19 в 18:10

В "Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. На 20 май тази година Шер ще стане на цели 73 години. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година..

публикувано на 18.03.19 в 09:45

"Неделник" от 17 март 2019 година

"Неделник" брой 249- и ви очаква на сайта. За начало разлистваме старите вестници, а след това ще направим един скок във времето. Всеки видинчанин знае къде е бившата модна къща "Валентина" . Емблематично място в центъра на Видин. Някога самата сграда не е изглеждала така. Били са 4 къщи, които после са преструктурирани в една голяма..

публикувано на 17.03.19 в 13:31

Днес отбелязваме Неделя Православна

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна. "Друго наименование на Първата неделя на Великия пост е "Тържество на Православието". Свързано е със спомена за победата на Вселенската църква над иконоборската ерес. Това е станало на  19..

публикувано на 17.03.19 в 08:00

Видинска детска градина си отглежда жълъди

Детска градина "Русалка" във Видин спечели една от наградите в играта на Гората.бг за засаждане на жълъди. Семенцата вече са покълнали и от учебното заведение се надяват успешно да ги отгледат и след това посадят в двора. "Ние сме единствената от Видинска област детска градина, спечелила проекта "Засади 100 дръвчета". Получихме жълъдите, два..

публикувано на 14.03.19 в 16:20

Пенсионери от Видин искат още домове за възрастни хора в региона

Подписка за ежегодно преизчисляване на пенсиите и приемане на Закона за възрастните хора започва на национално и регионално ниво. Документът, в който се включват и видинските пенсионери, трябва да бъде внесен за разглеждане от Парламента до 25 май. Подписката е отворена за всички, които искат да подкрепят пенсионерите за един по-добър, спокоен и..

публикувано на 14.03.19 в 15:06

В "Музикална зона" на 14 март 2019 слушаме Панчо Владигеров – 1 част

Панчо Владигеров е един от символите на българската музикална култура. Преди ден се навършиха 120 г. от неговото рождение. Годишнината е съпътствана от редица прояви и събития. Ето какво казва за него големият български поет Николай Лилиев: "Винаги вдъхновен, винаги сигурен в онова, което пише, здраво стъпил на земята, която обича и..

публикувано на 14.03.19 в 09:00