Млади хора ще благоустрояват парка в Кула

Снимка: Радио ВИДИН

В община Кула стартира кампанията "Северозапазване". Целта й е възстановяване на парка в града, който от години не е във вида, в който жителите биха искали да бъде. Идеята е на Лора Мартинова и среща подкрепа от местните институции, частни фирми и граждани.   

"Доста е изоставен не се поддържа, няма инициативи и проекти. Последните 2-3 години има доста млади майки, с деца в Кула, които няма къде да се разходят. Най-големият проблем е, че няма осветление, мръсно е, има само една кофа за боклук, не е окосена тревата. Реших да пусна публикация в социалната мрежа с предложение да изчистим парка. Не само да изчистим, искаме и да го освежим, да създадем кътчета за отдих. Много хора откликнаха на моята публикация и се включиха."

Жителите на града биха желали паркът да е чисто и уютно място, което ще е подходящо както за деца, така и за възрастни. Те  споделят, че преди години в него дори е имало зоокът:

"Има 10 години да е в това състояние и става по-лошо. Няма осветление, обрасло е с тръни... Беше някога хубаво, сега вече не е. Имало е и животински кът, зоопарк... Аз не го посещавам заради състоянието му, преди няколко години беше изчистен и след 1 седмица пак си стана същото."

Днес паркът беше безлюден. Има съоръжения за деца, но никой не играе на тях. Хората в Кула се надяват след като завърши облагородяването да стане предпочитано място за отдих и игра. В най-скоро време ще бъде създадено Сдружение "Северозапазване", сподели Лора Мартинова. Всеки, който желае може да помогне за инициативата с парични средства или с труда си- това също е вариант за преобразяването на парка в Кула.

Вижте още

Видински ученици участват в конкурс за предприемачи

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“ . Конкурсът се организира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове..

публикувано на 20.05.19 в 13:56

Черно-бели фотоси представят бита на хората от Северозападна България

Авторска фотокнига, свързана с населените места и бита на хората от Северозападна България, издаде Светослав Иванов , бивш учител и настоящ енергетик към АЕЦ-Козлодуй. Проектът на автора се нарича „ КОНТРАСТИ “ и включва черно-бели фотографии от землището на околните на Козлодуй градове и села. Когато липсват цветове, детайлите изникват на преден..

публикувано на 20.05.19 в 13:56

"Врабчето от Авиньон"- Мирей Матийо в "Музикална зона"

Тя напомня на всички французи за иконата Едит Пиаф. Въпреки, че и на двете им казват „врабчето”, Мирей се различава много от Едит Пиаф, макар гласовете им да са сходни. Но Мирей Матийо има свой собствен път – той е от слънчевата страна на живота.  Наричат я „врабчето“, защото прекрасната Мирей е висока едва 153 сантимтера, носи обувки размер 33, а..

публикувано на 20.05.19 в 09:40

"Неделник" от 19 май 2019 година

"Неделник" брой 258 вече е на сайта. На 14 април в предаването, научихте, че състава "Игривите опинки" от Народно читалище "Димитър Вълнев- 1903" в село Расово заминават за град Фуенхирола , в испанската автономна област Андалусия за да участват в един невероятен фестивал. Е, те бяха и се върнаха и аз имах честта отново да разговарям с..

публикувано на 19.05.19 в 12:55

Усвоени са 50% от пострадалата дървесина от ледолома през 2014 година

Лесозащитната станция в София работи в системата на горите и се опира на нормативна база, по която специалистите обследват гори с повреди от вредители и болести, взимат проби и правят анализи. " Няма гора, в която да няма гъсеници или други насекоми, по принцип няма гора, в която да няма болести, навсякъде има проблеми. Обикновено се концентрираме..

публикувано на 16.05.19 в 14:51

В село Славотин мечтаят за автобус

Село Славотин община Монтана се намира на около 20 километра от областния град. Обществен транспорт от Монтана до малкото населено място липсва вече почти 2 месеца, за това ни сигнализира Иринка Горанова местен жител. Автобусите са спрени заради извършваните ремонтни дейности на пътя, добави тя: "Преди също беше започнал ремонта, откъм..

публикувано на 13.05.19 в 18:05

Гъсеници нападнаха горите във Врачанско

Гората на връх Милин камък е нападната от гъсеници. За пораженията върху дърветата сигнализира Иван Иванов. Миналата година също е имало нападения от гъсеници, но са били извършени пръскания. Сега врачанинът се притеснява вредителят да не нанесе повече поражения. "Наскоро установихме, че гората е тотално нападната от гъсеници. Вредители,..

публикувано на 13.05.19 в 15:23