Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна пролетното почистване на Видин

| обновено на 01.04.19 в 15:09
Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

Стартира традиционната кампания за пролетно почистване на Видин. В следващите 16 дни - до 17-ти април - местното звено "Чистота", с помощта на граждани, ще почисти шестте определени района. Ще бъдат осигурени допълнителна транспортна техника и работници. Гражданите трябва да поставят събраните от тях отпадъци в близост до съдовете за смет.

Някои от анкетираните видинчани посочиха, че за пореден път ще се включат в инициативата.

"Покрай блока вече чистим, гласим, градинката е освежена. Имаме списък, събираме се 20 човека от входовете и правим всичко по силите си", коментира наш съгражданин, а друг добавя, че "ако ще се чисти, винаги бихме се включили".

"Трябва ли да почистваме ние? На мен не са ми казали. Не виждам някой да чисти, затова и не се включвам. Такава кампания трябва да бъде съобщена, да има обяви, да се каже широко. Аз нямам и принадлежности - метла, лопатка, чували. Не че е проблем да си купя, но поне някъде да пишат, за да знаем", разсъждава видинчанин, а друг е възмутен от кампанията: 

"Не. Има си хора за тази работа. Аз си плащам сериозни данъци. Иначе си поддържаме района около вкъщи. Не че не е хубава инициативата, но има хора за тази работа и им плащат."

"Трябва администрацията да си върши работата, което включва да обикалят из кварталите, да говорят с домоуправителите. Нашият блок вече е изчистен, но някои не желаят да се включат", споделя възрастен дядо, докато баба с гордост разказва как със съседите "поддържат градините пред блока почистени".

Кметът на Община Видин Огнян Ценков призова гражданите да се включат в инициативата за подобряване качеството на жизнената среда:

"Има публикуван график. Ще бъдат премахнати и всички нерегламентирани сметища. Това е дейност, която ние осъществяваме често, но те се образуват наново. Община Видин няма право на такива сметища, те са закрити през 2016 година. Обръщам се с призив към всички видинчани, включете се в почистването. Определени са местата, а звеното ще извозва събраните от гражданите отпадъци. Почистването и поддържането на чистота е ангажимент и отговорност на всеки от нас. Апелирам да пазим чисто. Зелените площи и детските площадки трябва да бъдат чисти, затова сме граждани."

Почистването на града трябва да стане с общи усилия, също призова местните жители Красимир Попов, управител на общинското звено "Чистота":

"Настана време да изчистим още веднъж града. Интензивно ще протече това почистване. Градът е разделен на пет района. Ще струпваме хора и техника, за да почистим всичко онова, което всяко семейство е отделило от дома си. Образуваните натрупвания ще бъдат извозени от нас. Разбира се, призовавам видинските граждани за активно участие, за голяма активност. Децата също трябва да дават пример, както и да взимат такъв. Гражданите трябва да са отговорни. В различните години мога да кажа, че положението се е различавало. Тенденцията напоследък е за малък интерес. Хората трябва да разберат, че 60 метачки не могат да почистят града. За да е чист един град, трябват общи усилия. Имаме 2 фадроми, 4 бордови самосвала. Те ще работят на едно място, за да сме бързи и акуратни. Започнахме от 1-ви март да мием града, всички улица са измити, а когато почистим - ще измием и главните улици на района."

Чистенето ще се извършва по следния график:
На 1 и 2 април 2019 г. се почиства 2-ри район
            Той обхваща: ж.к „Бонония”, МБАЛ „Света Петка”, Регионална здравна инспекция и граничи с ул. „Цар Симеон Велики”, част от бул. „Панония” и кв. „Акджамия”.
На 3, 4 и 5 април 2019 г. се почиства 5-ти район
            Той обхваща: ж.к. „Гео Милев”, ж.к. „Вида”, ж.к. „Крум Бъчваров”, ж.к. „Панония” и граничи с ул. „Широка”, бул. „Панония” и ул. „Цар Симеон Велики”.
На 6 и 7 април 2019 г. се почиства 6-ти район
            Шести район обхваща квартал „Нов път”.
На 8, 9 и 10 април 2019 г. се почиства 3-ти район
           Той обхваща: ж.к. „Христо Ботев”, ж.к. „Строител”, ж.к. „Плиска”, ж.к. „Александър Стамболийски”, ж.к. „Петко Каравелов”, ж.к. „Васил Левски”, района на Диагностично-консултативен център и граничи с ул. „Екзарх Йосиф І”, бул. „Панония” до ул. „Широка” и ул. „Цар Симеон Велики”.
На 11, 12 и 13 април 2019 г. се почиства 4-ти район
           Той обхваща: ж.к. „Съединение”, ж.к. „Химик”, ж.к. „Баба Тонка” и граничи с ул. „Дунавска”, бул. „Панония”, ул. „Екзарх Йосиф” и кв. „Селището”.
На 15, 16  и 17 април 2019 г. се почиства 1-ви район
           Той обхваща: кв. „Калето”, ж.к. „Стефан Стамболов”, ж.к. „Бенковски”, Централна градска част, площад „Бдинци” и граничи с ул. „Дунавска”, ул. „Баба Вида”, ул „Цар Симеон Велики” и ул. „Антон Страшимиров”.
На посочените дати в съответните райони звено „Чистота” ще осигури допълнително работници и транспортна техника. Гражданите трябва да поставят събраните от тях отпадъци в близост до съдовете за смет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25

Съвпадането на финалите на ученическите игри с великденските празници предизвика недоволство

Тази година Държавните ученически финали по 8 вида спорт ще се проведат по време на великденските празници. Това предизвиква недоволството на ученици, учители, родители, директори на училища и обществени организации. Съгласно правилата за ученическите игри за учебната 2023-2024 година, утвърдени със заповед от Министерството на..

публикувано на 16.04.24 в 14:20

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35