Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 март 2019 година

Снимка: Радио ВИДИн

60 свободни работни места предложиха 30 работодатели на трудова борса, която се проведе в Конферентния център на Областна администрация- Видин. Борсата беше организирана от Бюрото по труда във Видин по Проект ”Национална EURES мрежа”. Форумът беше посетен от 97 търсещи работа хора, които се запознаха с обявените свободни места и изискванията на фирмите към бъдещите работници. Работодателите предложиха свободни позиции в различни професионални направления. Регионалният исторически музей във Видин търси 350 души за предстоящи археологически разкопки, съобщи директорът на музея Фионера Филипова.

Над 1 300 000 пенсионери ще получат великденски добавка към пенсиите си за месец април, реши правителството. Допълнителната сума е в размер на 40 лв. и ще се изплаща на пенсионери, които получават до 348 лв., колкото е линията на бедност за тази година, уточняват от правителствената информационна служба.

Медицински сестри и лаборанти във Видин излизат на протест в четвъртък, 21 март. Те настояват за достойно заплащане и по-добри условия на труд.

Компания ще търси нефт и газ във Врачанско, реши правителството. Дружеството ще вложи в проучванията 7.4 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата бонус в размер на 210 хил. евро без ДДС при подписване на договора за търсене и проучване в площта, разположена на територията на Северозападна България.

От 8 април започва подаването на заявления от желаещите да кандидатстват за подмяна на печките на твърдо гориво в град Монтана. Общината ще получи финансиране по две програми - “Лайф” и Оперативна програма “Околна среда”. 

От 1 април Община Видин стартира традиционната кампания за пролетно почистване на град Видин, която ще продължи до 17 април, съобщават от местната управа. С изпълнение на дейностите е ангажирано звено „Чистота“ към Общината.

С повече от 10% са намалели делата в Окръжен съд- Видин само за година, сочи отчетът за дейността на институцията през 2018-а. Общо 789 дела са образувани през миналата година. В сравнение с предходния отчетен период, те са с 92 по-малко. 891 дела са разгледани през миналата година. От тях 87 % са приключили. В 90 % от случаите те са завършени тримесечен срок.

Археолози ще извършат спасителни разкопки по трасето на разширението на газопреносната инфраструктура, което ще премине през територията на Северозападна България. Над 40 са обектите, които ще бъдат проучени, каза директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. Христо Попов.

Община Кула получи нов камион, снабден със специализирана техника за почистване на сняг и опесъчаване за зимните месеци. Камионът е  подарък от местна земеделска фирма.

Бюрото по труда в Берковица започна прием на заявления на безработни за включване в обучения за придобиване на професионална квалификация. 24 души ще преминат обучение за работник в озеленяването и за „Работа в екип”. Курсовете продължават три месеца, като участниците ще получават стипендия и транспортни разходи.

Негативните тенденции и процеси, протичащи в региона, като демографския срив и обедняването на населението, възпрепятстват развитието на кооперативното движение. Това бе отбелязано по време на Годишно отчетно-изборно събрание на Потребителна кооперация "Успех" в Белоградчик. 

От днес във Враца стартираха строителните дейности по изграждане на паметник-чешма в чест на врачанския кинорежисьор – Людмил Кирков, съобщават от Общината. Към момента градинката пред Дом на науката и техниката се подготвя за отливане на основата, където ще бъде поставен 3-метровият фундамент на паметника. 

С богата програма Враца отбелязва Седмицата на франкофонията, която продължава до 22-ри март. В събитията, посветени на Международния ден на франкофонията, който се отбелязва по цял свят днес, се включват ученици от врачанските училища. Народно читалище "Развитие" ще представи традиционната изложба на детски рисунки. 

Екоинспекцията във Враца продължава и днес с инициативите, посветени на Световния ден на водата, който се отбелязва на 22 март. Днес, от 11.00 часа екоинспекторите се срещнаха с деца от детска градина „Дъга“ във Враца. 

Зрелостници от видински училища се запознаха с възможностите за кандидатстване в Националния военен университет и постъпването на кадрова военна служба. Представители на военното окръжие във Видин представиха пред дванайсетокласниците предимствата, които дава обучението във военния университет и службата в българската армия. 

Днес, 20 март, е денят на пролетното равноденствие, малко преди полунощ в България ще настъпи астрономическата пролет и светлата част на денонощието започва да става по-дълга. Тази година пролетта дойде с много слънце и ведро настроение, подчерта началникът на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана Леночка Ангелова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39

БЧК започна раздаването на хранителни помощи в Кула

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз в община Кула. Ще бъдат подпомогнати 450 души от уязвимите групи в общината.   Пунктът е открит в град Кула, в сградата на Младежкия дом и ще работи от 9 часа до 14 часа, обясни председателят на на БЧК-Кула Веселка Иванова. Всички..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Ученици дариха пари на приюта за бездомни животни в Мездра

Ученици от Седмо СУ "Свети Седмочисленици" град София посетиха приюта за бездомни животни в Мездра и и дариха сумата от 3 400 лева. Инициативата е на Мая Тошева, която от няколко години, заедно с учениците си се включват в Коледния базар, организиран от Сдружението, което се грижи за кучетата от приюта в Долна Кремена.  Парите от изработените..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Шофьор е с комоцио след удар в товарен автомобил

Шофьор на лекотоварен автомобил пострада при катастрофа с товарен автомобил в село Мърчево, община Бойчиновци, съобщават от пресцентъра на ОД МВР Монтана. На кръстовището на ул. "Втора" с ул. "Първа" в Мърчево 39-годишен водач от село Владимирово, при управление на лекотоварен автомобил с монтанска регистрация, поради движение с несъобразена..

публикувано на 24.04.24 в 10:40

Гимназисти от Лом спечелиха второ място в национален фестивал по роботика

Десетокласниците Димана Николова и Християн Иванов, деветокласникът Християн Димитров и осмокласникът Александър Светлозаров от отбора по роботика на ПГ „Найден Геров“, заслужиха второ място в Националния етап от Световния фестивал на роботиката FIRST® LEGO® League Challenge, който се проведе в Бургаския свободен университет.  Темата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:35
Бюро по труда Враца

Намалява младежката безработица във Враца и Криводол

257 са младите хора без постоянни доходи в общините Враца и Криводол. По данни на трудовата борса в града под Околчица препитание нямат 166 младежи на възраст под 29 години. В Криводолско в тази категория спадат 91 човека. В сравнение с февруари общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 22-ама или 8.56%, като намаляването се..

публикувано на 24.04.24 в 09:05