Отбелязваме Световния ден на водата

Снимка: архив

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Тази година мотото на инициативата е "Вода за всички", каза Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана:

"Може би това мото е продиктувано от факта, че все повече с нашата намеса, с нашата човешка дейност се противопоставяме на природните дадености, нарушаваме екосистемите и оттук насетне знаем, че водата става проблем за планетата Земя. Затова може би Световната метеорологична организация е определила 22 март с мотото "Вода за всички"."

Леночка Ангелова призова за разумно използване на природните ресурси:

"Дано да спрем това нарушаване на екосистемите, както и изсичането на горите в България, нарушаването на природното равновесие, за да говорим освен за водата от естествените приходи, които идват чрез естествените валежи, за водата, която ние ползваме, да има безопасна вода за всеки по цялото земно кълбо. Това е мотото на Световния ден на водата, защото ситуацията наистина става тревожна."

Световният ден на водата ще бъде отбелязан на места в Северозапада. От 9:00 часа във видинската детска градина "Арабела" ще започнат събития под мотото "Водата е живот". В детското заведение ще се проведат дейности за запознаване на децата със значението на водата.

Вижте още

Задържаха нелегална стока на Дунав мост 2

Голямо количество текстилни изделия, щамповани с надписи на известни марки, задържаха митнически служители в района на Дунав мост 2. А ртикулите са бельо, дрехи и маратонки. Те са били транспортирани в  излизащ от страната товарен автомобил с българска регистрация, който според транспортните документи е превозвал стоки от вътрешността на страната към..

публикувано на 20.06.19 в 11:20

Зрелостниците от "Цар Симеон Велики" се дипломираха

В училището с най-дълга история във Видин " Цар Симеон Велики"  се дипломира 137- ят випуск. 70 са зрелостниците тази година. Училището изпраща много пореден успешен випуск, отбеляза директорът Венцислав Станев . Успех под много добър сред зрелостниците няма. "Благодаря ви, че бяхме заедно. Гордея се изключително много с всички вас. Средният ни..

публикувано на 20.06.19 в 11:08

Разследват група за лихварство в Арчар и Берковица

Специализираната прокуратура и ГДБОП провеждат мащабна акция в Берковица. Разследват се участници в организирана престъпна група, занимаваща се с лихварска дейност. Служителите на реда извършват претърсвания и изземвания в жилища и автомобили в кв. "Раковица", правят лични обиски, разпитват свидетели.   Освен в града под Ком, акция се провежда и във..

обновено на 20.06.19 в 10:57

Отделения на видинската болница ще подадат молби за напускане

В момента върви подписка по отделенията за подаване на колективни напускания на здравните специалисти от общинската болница "Света Петка" град Видин. До момента няма отговор от управляващите на исканията за достойни условия на труд и заплащане на медицинския персонал, каза за Радио ВИДИН председателят на дружеството на професионалистите по здравни грижи..

публикувано на 20.06.19 в 10:27

Чупрене събира рок фенове на фестивал

В петък и събота, на 21 и 22 юни, белоградчишкото село Чупрене ще бъде домакин на второто издание на рок фестивала "Чупрене Оупън Еър". Целта на фестивала е той да се превърне в традиция за региона и постепенно да се надгражда през годините, каза за радио Видин организаторът на събитието Йордан Тропчиев: "Това, което се опитваме да направим е..

публикувано на 20.06.19 в 10:06

Ловно-рибарското дружество "Сокол" в Белоградчик отчита ловния сезон

От 17.30 часа днес Ловно-рибарското дружество "Сокол"-Белоградчик ще проведе своето отчетно събрание. Форумът ще започне с отчет на изминалия ловен сезон и дейността на дружеството, който ще направи председателят Велизар Велизаров. Делегатите ще изслушат и финансовия отчета на контролния съвет, след което ще имат възможност да коментират..

публикувано на 20.06.19 в 07:46

Снимката на 19 юни 2019

14 къщи за гости в областите Видин и Монтана, построени или подобрени със средства по европейски програми, подлежат на проверка.  Проверяващи посетиха туристически обекти в община Белоградчик. Не са констатирани нередности, каза Димитрана Каменова, директор на Фонд "Земеделие" в Монтана. Ще бъде ли достъпен след ремонта централният площад на Видин за..

публикувано на 19.06.19 в 18:25