Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 март 2019 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Наградиха победителите в конкурса за фотография, плакат и рисунка, организиран от "Напоителни системи"- Монтана, повод Световния ден на водата - 22 март. 


С тържествен концерт и награждаване на участниците в конкурса „Водата е за всички“, „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Мизия“ – град Враца, отбеляза Световния ден на водата. На събитието присъства и заместник-кметът Мария Попова, която поздрави участниците в конкурса. „Традиционният конкурс на „Напоителни системи”, всяка година набира все по-голям интерес. 


На 22 март отбелязваме Световния ден на водатаТази година мотото на инициативата е "Вода за всички", каза Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана.


Дискусия между младежи и заместник-министъра на младежта и спорта Ваня Колева се проведе във Видин. Срещата бе по повод изготвянето на Националната стратегия за младежта за периода 2020-2030. Целта е да бъдат определени приоритетите в младежката стратегия, обясни заместник министърът. На форума присъстваха експерти от спортното министерство и представители на местни институции.


Видинчани сигнализираха за замърсяване на Дунав. Граждани съобщиха за големи мазни петна по река Дунав. Покрай видинския бряг са минали към 10:30 - 11:00 часа, казаха видинчани, които са били в Крайдунавския парк по това време. Хората са усетили и силна миризма.


Съдът във Враца глоби бившия кмет на Галиче Ценко Чоков заради подправяне на документи, благодарение на което се е облагодетелствал с пари от Държавен фонд "Земеделие". Санкцията, наложена от магистратите на бившия управник, е 3 000 лева. 


Ден на отворените врати организира днес Районният съд във Видин. Инициативата на Висшия съдебен съвет цели да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за постигане на по-добра информираност и за изграждане на доверие в работата на съдебната система. Даниел Цветков, избран на 5 март за председател на Районен съд-Видин съобщи, че инициативата ще се провежда поне по два пъти годишно вече. Ученици от различните видински училища се запознаха с работата на съдиите от Районния съд.

Земеделски производители от общините Кула, Чупрене, Белоградчик и Грамада се запознаха с компенсаторните мерки и възможностите за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони. Срещите са по инициатива на Областния информационен център. Представяме възможностите за земеделските стопани, които касаят три предизвикателства, едно от които е доходите им, каза управителят на Центъра Мариела Савкова. Пред земеделските стопани бяха представени мерките „Агроекология и климат“, „Биологично земеделие“, „Плащания по Натура 2000" и „Хуманно отношение към животните“. На срещите стана ясно, че през 2019 година ще има 9 процедури за подбор на проектни предложения, сред които предоставянето на широколентов достъп до интернет в селските райони; иновации в селското стопанство,  подпомагане на малките стопанства; ремонт на църкви и манастири, както и къси вериги на доставки и местни пазари. През следващата седмица срещите продължават в общините Бойница, Ново село, Ружинци, Макреш и Димово.


Акция по почистване проведе клуб "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония" във Видин. Инициативата обхвана част от Крайдунавския парк, в района около базата на клуба. Акцията се провежда ежегодно в началото на пролетта, обясни председателят на клуба Тони Попиванов.


Подмяна на електрически стълбове започна във видинското село Ново село. Това стана след плановите проверки на ЧЕЗ. Част от електрическите стълбове, особено на оживени кръстовища в селото, са с разрушена цялост.


Поход срещу диабета стартира от Видин. Събитието се организира по инициатива на Лайънс клуб Видин, клубовете на Лайънс-движението в България и с подкрепата на Община Видин. Партньори са всички общини на територията на избрания маршрут от България и Румъния. Идеята е подкрепена и от неправителствени организации от двете държави, водещи медици в борбата с детския диабет, български общественици, популярни личности и сдружения. Походът ще се проведе по суша, въздух и вода в периода 30 март - 6 април. Откриването ще бъде на 30 март, от 17.00 ч., на територията на Видинския панаир (бившето военно поделение). Кметът на Общината Огнян Ценков ще поднесе приветствие по повод инициативата. Програмата предвижда привързано издигане на балон, концерт на Градския духов оркестър, Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и самодейни състави от читалищата в Община Видин. Ще бъде организиран „Диабетен патрул“ в рамките на два часа, където всеки ще може да премери своята кръвна захар безплатно и ще бъдат раздавани информационни материали. Стартът на похода ще се даде на следващия ден в 8.00 ч., от Телеграф капия. Инициативата е изцяло благотворителна, като целта е със събраните средства да се закупят сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар, които ще бъдат предоставени на всички български деца с диабет тип 1.


Над 37 000 лева са необходими за възстановяване на Къщата на срещите във видинското село Ново селоОбщината ще кандидатства за финансиране пред Министерството на културата.


По традиция на 22 март хората от видинското село Синаговци се събраха, за да отпразнуват настъпването на пролетта, съобщават от Община Видин. Инициативата е на кметството и местното читалище „Наука 1925“. И тази година беше представена богата кулинарна изложба на пролетни ястия, а кметът на Синаговци Иван Иванов бе приготвил вкусна чорба от коприва. В рамките на празника се проведе и турнир по тенис на маса.


Видинският пенсионерски клуб "Златна есен" отбеляза Деня на пролетта и Осми март с тържество. По време на тържеството кратка програма изнесе фолклорна формация "Веселие". Възрастните хора получиха и поздравителен адрес от кмета на община Видин Огнян Ценков. Гости на видинските пенсионери бяха членове на пенсионерския клуб в село Гомотарци.


Ученици от видинското училище по изкуствата заминават за участие в Националното състезание "Ключът на музиката" в Пловдив. Конкуренцията е много силна, участват ученици от цялата страна, обясни преподавателят Живка Сливенова. Състезанието ще се проведе на 23 март в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Десетокласникът от Видинската природо-математическа гимназия Цветомир Еремиев спечели първо място на ХХIІІ Национална ученическа философска конференция „Човек – Свят“, която се проведе на 21 и 22 март в Бургас. През тази година философската образованост и гражданската позиция на конференцията отстояваха над 90 ученици от 30 училища от цялата страна.


Главният инженер на Радио ВИДИН Светослав Цветанов спечели награда в категорията "Планинска фотография" от XXII-ия екоконкурс "Старопрестолен Видин 2019 година". Това е първото му участие в този конкурс, а творбите са уникални, каза при връчването на грамотата организаторът Богомил Петров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08