Снимката на 22 март 2019 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Наградиха победителите в конкурса за фотография, плакат и рисунка, организиран от "Напоителни системи"- Монтана, повод Световния ден на водата - 22 март. 


С тържествен концерт и награждаване на участниците в конкурса „Водата е за всички“, „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Мизия“ – град Враца, отбеляза Световния ден на водата. На събитието присъства и заместник-кметът Мария Попова, която поздрави участниците в конкурса. „Традиционният конкурс на „Напоителни системи”, всяка година набира все по-голям интерес. 


На 22 март отбелязваме Световния ден на водатаТази година мотото на инициативата е "Вода за всички", каза Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана.


Дискусия между младежи и заместник-министъра на младежта и спорта Ваня Колева се проведе във Видин. Срещата бе по повод изготвянето на Националната стратегия за младежта за периода 2020-2030. Целта е да бъдат определени приоритетите в младежката стратегия, обясни заместник министърът. На форума присъстваха експерти от спортното министерство и представители на местни институции.


Видинчани сигнализираха за замърсяване на Дунав. Граждани съобщиха за големи мазни петна по река Дунав. Покрай видинския бряг са минали към 10:30 - 11:00 часа, казаха видинчани, които са били в Крайдунавския парк по това време. Хората са усетили и силна миризма.


Съдът във Враца глоби бившия кмет на Галиче Ценко Чоков заради подправяне на документи, благодарение на което се е облагодетелствал с пари от Държавен фонд "Земеделие". Санкцията, наложена от магистратите на бившия управник, е 3 000 лева. 


Ден на отворените врати организира днес Районният съд във Видин. Инициативата на Висшия съдебен съвет цели да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за постигане на по-добра информираност и за изграждане на доверие в работата на съдебната система. Даниел Цветков, избран на 5 март за председател на Районен съд-Видин съобщи, че инициативата ще се провежда поне по два пъти годишно вече. Ученици от различните видински училища се запознаха с работата на съдиите от Районния съд.

Земеделски производители от общините Кула, Чупрене, Белоградчик и Грамада се запознаха с компенсаторните мерки и възможностите за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони. Срещите са по инициатива на Областния информационен център. Представяме възможностите за земеделските стопани, които касаят три предизвикателства, едно от които е доходите им, каза управителят на Центъра Мариела Савкова. Пред земеделските стопани бяха представени мерките „Агроекология и климат“, „Биологично земеделие“, „Плащания по Натура 2000" и „Хуманно отношение към животните“. На срещите стана ясно, че през 2019 година ще има 9 процедури за подбор на проектни предложения, сред които предоставянето на широколентов достъп до интернет в селските райони; иновации в селското стопанство,  подпомагане на малките стопанства; ремонт на църкви и манастири, както и къси вериги на доставки и местни пазари. През следващата седмица срещите продължават в общините Бойница, Ново село, Ружинци, Макреш и Димово.


Акция по почистване проведе клуб "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония" във Видин. Инициативата обхвана част от Крайдунавския парк, в района около базата на клуба. Акцията се провежда ежегодно в началото на пролетта, обясни председателят на клуба Тони Попиванов.


Подмяна на електрически стълбове започна във видинското село Ново село. Това стана след плановите проверки на ЧЕЗ. Част от електрическите стълбове, особено на оживени кръстовища в селото, са с разрушена цялост.


Поход срещу диабета стартира от Видин. Събитието се организира по инициатива на Лайънс клуб Видин, клубовете на Лайънс-движението в България и с подкрепата на Община Видин. Партньори са всички общини на територията на избрания маршрут от България и Румъния. Идеята е подкрепена и от неправителствени организации от двете държави, водещи медици в борбата с детския диабет, български общественици, популярни личности и сдружения. Походът ще се проведе по суша, въздух и вода в периода 30 март - 6 април. Откриването ще бъде на 30 март, от 17.00 ч., на територията на Видинския панаир (бившето военно поделение). Кметът на Общината Огнян Ценков ще поднесе приветствие по повод инициативата. Програмата предвижда привързано издигане на балон, концерт на Градския духов оркестър, Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и самодейни състави от читалищата в Община Видин. Ще бъде организиран „Диабетен патрул“ в рамките на два часа, където всеки ще може да премери своята кръвна захар безплатно и ще бъдат раздавани информационни материали. Стартът на похода ще се даде на следващия ден в 8.00 ч., от Телеграф капия. Инициативата е изцяло благотворителна, като целта е със събраните средства да се закупят сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар, които ще бъдат предоставени на всички български деца с диабет тип 1.


Над 37 000 лева са необходими за възстановяване на Къщата на срещите във видинското село Ново селоОбщината ще кандидатства за финансиране пред Министерството на културата.


По традиция на 22 март хората от видинското село Синаговци се събраха, за да отпразнуват настъпването на пролетта, съобщават от Община Видин. Инициативата е на кметството и местното читалище „Наука 1925“. И тази година беше представена богата кулинарна изложба на пролетни ястия, а кметът на Синаговци Иван Иванов бе приготвил вкусна чорба от коприва. В рамките на празника се проведе и турнир по тенис на маса.


Видинският пенсионерски клуб "Златна есен" отбеляза Деня на пролетта и Осми март с тържество. По време на тържеството кратка програма изнесе фолклорна формация "Веселие". Възрастните хора получиха и поздравителен адрес от кмета на община Видин Огнян Ценков. Гости на видинските пенсионери бяха членове на пенсионерския клуб в село Гомотарци.


Ученици от видинското училище по изкуствата заминават за участие в Националното състезание "Ключът на музиката" в Пловдив. Конкуренцията е много силна, участват ученици от цялата страна, обясни преподавателят Живка Сливенова. Състезанието ще се проведе на 23 март в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Десетокласникът от Видинската природо-математическа гимназия Цветомир Еремиев спечели първо място на ХХIІІ Национална ученическа философска конференция „Човек – Свят“, която се проведе на 21 и 22 март в Бургас. През тази година философската образованост и гражданската позиция на конференцията отстояваха над 90 ученици от 30 училища от цялата страна.


Главният инженер на Радио ВИДИН Светослав Цветанов спечели награда в категорията "Планинска фотография" от XXII-ия екоконкурс "Старопрестолен Видин 2019 година". Това е първото му участие в този конкурс, а творбите са уникални, каза при връчването на грамотата организаторът Богомил Петров.

Вижте още

Общината осигури ново оборудване за болницата в Монтана

Операционна маса от ново поколение, болнични легла, пациентски монитори и видеоларингоскоп са част от оборудването, закупено за многопрофилната болница по активно лечение в Монтана със средства от общинския бюджет. Кметът Златко Живков, председателят на общинския съвет Иво Иванов и общински съветници днес разгледаха новите уреди в присъствието на..

публикувано на 17.07.19 в 14:54

Община Видин изненада участниците в The Bridge

Община Видин зарадва младежите от The Bridge Fest със 70 кг нектарини. Още един повод за доброто настроение днес бе отбелязването на 35-тия рожден ден на Михаил Стефанов, директор на фестивала. Десетото издание тече с пълна сила. Провеждат се всекидневни занимания в творческите работилници и тематични вечери. На 20 юли, от 20.00 часа, в бившето военно..

публикувано на 17.07.19 в 14:41

Агенцията по храните пусна видеоклип за Африканската чума по свинете

Мащабна информационна кампания се провежда в страната във връзка с усложнената епизоотичната обстановка относно заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и обществената значимост на този въпрос. Наред с листовките, които се разпространяват в населените места и сред ловно-рибарските дружества, от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ)..

публикувано на 17.07.19 в 14:12

Африканската чума по свинете дойде и във Враца

Болестта е засегнала ловно стопанство край града. По информация на собственика на дружеството, п робите на две от отглежданите диви прасета, са потвърдили наличието на заразата .  Той разказа, че лично е занесъл пробите и е получил положителен отговор. Заразените животни са убити в събота. Едното от тях е било отвън оградата, а другото – вътре в..

публикувано на 17.07.19 в 11:47

Велосипедист от Соколаре се блъсна в кола в насрещното

На 16 юли, около 19,25 часа, в село Соколаре катастрофира велосипедист /Д.А./ на 62 години от същото село, като внезапно навлиза в лентата за насрещно движение и се блъска в намаляващия скоростта си на движение "Опел", управляван от Й.М., на 40 години, от град Бяла Слатина. Водачите са изпробвани за употребата на алкохол с  "Дрегер", който е отчел..

публикувано на 17.07.19 в 09:49

Откриха изложба на Николай Пенков в Сърбия

Самостоятелна изложба на художникът от Монтана Николай Пенков бе открита в културния дом на град Власотинце, Сърбия. Художникът представи близо 50 платна-пейзажи, портрети, фигурални композиции, съобщи Нели Василева експерт в отдел "Култура" в Община Монтана: "Сръбският художник Никола Живкович изтъкна богатството на колорита и на образи в..

публикувано на 17.07.19 в 07:48

Снимката на 16 юли 2019 година

Започна евтаназиране на прасета в 3-километровата зона около Мизия , където в понеделник беше потвърдено наличието на огнище на Африканска чума по свинете. Динамична е обстановката, по отношение на африканската чума по свинете. Днес във Видин бе свикано заседание на областната епизоотична комисия. Големият проблем са прасетата в заден двор, каза д-р..

публикувано на 16.07.19 в 18:10