Снимката на 22 март 2019 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Наградиха победителите в конкурса за фотография, плакат и рисунка, организиран от "Напоителни системи"- Монтана, повод Световния ден на водата - 22 март. 


С тържествен концерт и награждаване на участниците в конкурса „Водата е за всички“, „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Мизия“ – град Враца, отбеляза Световния ден на водата. На събитието присъства и заместник-кметът Мария Попова, която поздрави участниците в конкурса. „Традиционният конкурс на „Напоителни системи”, всяка година набира все по-голям интерес. 


На 22 март отбелязваме Световния ден на водатаТази година мотото на инициативата е "Вода за всички", каза Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана.


Дискусия между младежи и заместник-министъра на младежта и спорта Ваня Колева се проведе във Видин. Срещата бе по повод изготвянето на Националната стратегия за младежта за периода 2020-2030. Целта е да бъдат определени приоритетите в младежката стратегия, обясни заместник министърът. На форума присъстваха експерти от спортното министерство и представители на местни институции.


Видинчани сигнализираха за замърсяване на Дунав. Граждани съобщиха за големи мазни петна по река Дунав. Покрай видинския бряг са минали към 10:30 - 11:00 часа, казаха видинчани, които са били в Крайдунавския парк по това време. Хората са усетили и силна миризма.


Съдът във Враца глоби бившия кмет на Галиче Ценко Чоков заради подправяне на документи, благодарение на което се е облагодетелствал с пари от Държавен фонд "Земеделие". Санкцията, наложена от магистратите на бившия управник, е 3 000 лева. 


Ден на отворените врати организира днес Районният съд във Видин. Инициативата на Висшия съдебен съвет цели да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за постигане на по-добра информираност и за изграждане на доверие в работата на съдебната система. Даниел Цветков, избран на 5 март за председател на Районен съд-Видин съобщи, че инициативата ще се провежда поне по два пъти годишно вече. Ученици от различните видински училища се запознаха с работата на съдиите от Районния съд.

Земеделски производители от общините Кула, Чупрене, Белоградчик и Грамада се запознаха с компенсаторните мерки и възможностите за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони. Срещите са по инициатива на Областния информационен център. Представяме възможностите за земеделските стопани, които касаят три предизвикателства, едно от които е доходите им, каза управителят на Центъра Мариела Савкова. Пред земеделските стопани бяха представени мерките „Агроекология и климат“, „Биологично земеделие“, „Плащания по Натура 2000" и „Хуманно отношение към животните“. На срещите стана ясно, че през 2019 година ще има 9 процедури за подбор на проектни предложения, сред които предоставянето на широколентов достъп до интернет в селските райони; иновации в селското стопанство,  подпомагане на малките стопанства; ремонт на църкви и манастири, както и къси вериги на доставки и местни пазари. През следващата седмица срещите продължават в общините Бойница, Ново село, Ружинци, Макреш и Димово.


Акция по почистване проведе клуб "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония" във Видин. Инициативата обхвана част от Крайдунавския парк, в района около базата на клуба. Акцията се провежда ежегодно в началото на пролетта, обясни председателят на клуба Тони Попиванов.


Подмяна на електрически стълбове започна във видинското село Ново село. Това стана след плановите проверки на ЧЕЗ. Част от електрическите стълбове, особено на оживени кръстовища в селото, са с разрушена цялост.


Поход срещу диабета стартира от Видин. Събитието се организира по инициатива на Лайънс клуб Видин, клубовете на Лайънс-движението в България и с подкрепата на Община Видин. Партньори са всички общини на територията на избрания маршрут от България и Румъния. Идеята е подкрепена и от неправителствени организации от двете държави, водещи медици в борбата с детския диабет, български общественици, популярни личности и сдружения. Походът ще се проведе по суша, въздух и вода в периода 30 март - 6 април. Откриването ще бъде на 30 март, от 17.00 ч., на територията на Видинския панаир (бившето военно поделение). Кметът на Общината Огнян Ценков ще поднесе приветствие по повод инициативата. Програмата предвижда привързано издигане на балон, концерт на Градския духов оркестър, Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и самодейни състави от читалищата в Община Видин. Ще бъде организиран „Диабетен патрул“ в рамките на два часа, където всеки ще може да премери своята кръвна захар безплатно и ще бъдат раздавани информационни материали. Стартът на похода ще се даде на следващия ден в 8.00 ч., от Телеграф капия. Инициативата е изцяло благотворителна, като целта е със събраните средства да се закупят сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар, които ще бъдат предоставени на всички български деца с диабет тип 1.


Над 37 000 лева са необходими за възстановяване на Къщата на срещите във видинското село Ново селоОбщината ще кандидатства за финансиране пред Министерството на културата.


По традиция на 22 март хората от видинското село Синаговци се събраха, за да отпразнуват настъпването на пролетта, съобщават от Община Видин. Инициативата е на кметството и местното читалище „Наука 1925“. И тази година беше представена богата кулинарна изложба на пролетни ястия, а кметът на Синаговци Иван Иванов бе приготвил вкусна чорба от коприва. В рамките на празника се проведе и турнир по тенис на маса.


Видинският пенсионерски клуб "Златна есен" отбеляза Деня на пролетта и Осми март с тържество. По време на тържеството кратка програма изнесе фолклорна формация "Веселие". Възрастните хора получиха и поздравителен адрес от кмета на община Видин Огнян Ценков. Гости на видинските пенсионери бяха членове на пенсионерския клуб в село Гомотарци.


Ученици от видинското училище по изкуствата заминават за участие в Националното състезание "Ключът на музиката" в Пловдив. Конкуренцията е много силна, участват ученици от цялата страна, обясни преподавателят Живка Сливенова. Състезанието ще се проведе на 23 март в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Десетокласникът от Видинската природо-математическа гимназия Цветомир Еремиев спечели първо място на ХХIІІ Национална ученическа философска конференция „Човек – Свят“, която се проведе на 21 и 22 март в Бургас. През тази година философската образованост и гражданската позиция на конференцията отстояваха над 90 ученици от 30 училища от цялата страна.


Главният инженер на Радио ВИДИН Светослав Цветанов спечели награда в категорията "Планинска фотография" от XXII-ия екоконкурс "Старопрестолен Видин 2019 година". Това е първото му участие в този конкурс, а творбите са уникални, каза при връчването на грамотата организаторът Богомил Петров.

Вижте още

Снимката на 24 април 2019 година

В навечерието на предстоящите Великденски празници, атракционното влакче отново тръгва във Враца. Цветната композиция ще поднови своята дейност от 25 април 2019година, съобщават от Община Враца.  Началната спирка на влакчето е площад „Македония“ /Суми/, като атракционът ще се движи до „Долна лифтена станция“ и обратно до площад „Македония“..

публикувано на 24.04.19 в 18:06

120 безработни от Видинско се включват в Регионалната програма за заетост

120 трайно безработни лица от област Видин ще бъдат включени в Регионалната програма за заетост на областта за 2019 г. Това стана ясно на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие.  Средствата за област Видин, които са осигурени от държавния бюджет за работна заплата на наетите лица, са в размер на 451 105 лева. В сравнение..

публикувано на 24.04.19 в 17:41
Къща за гости в село Кладоруб

Проверяват къщите за гости

Главният прокурор възложи проверка за ползването по предназначение на всички къщи на гости на територията на страната, финансирани от Европейския земеделски фонд.   Ще бъде извършена документална проверка на всички проекти, подавани по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013..

публикувано на 24.04.19 в 16:31

Временно ограничават движението по улица в ж. к. „Сениче“ във Враца

Във връзка с изкопни дейности, свързани с присъединяване на частен обект към ВиК мрежата на град Враца, от 08:00 ч. на 25 април до 24:00 ч. на 26 април ще бъде ограничено движението по ул. „Йордан Радичков“ при блок 55 в ж.к „Сениче“, информират от Община Враца. Фирмата, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните..

публикувано на 24.04.19 в 15:55

Великденска работилница в Монтана

Декоративни яйца изработваха ученици от Монтана във "Великденска работилница". В  Младежкия дом се събраха  деца от  клуба по приложно изкуство “Дорос”.  Ръководител на клуба е  Румяна Белчева :   "Осигуряваме им темперни бои, стиропорени яйца, но и те могат да си носят материали, брокати- по избор... Декупажи се правят..."   Над 70..

публикувано на 24.04.19 в 15:55

Фирми във Видин продължават да бавят заплати

Над 530 нарушения на трудовото законодателство във Видин са констатирани през първите три месеца на годината. Постъпили са близо 30 жалби и сигнали, съобщи Надежда Симеонова , директор на "Инспекцията по труда" в областния град: "През периода инспекторите по труда от Дирекцията са извършили общо 115 проверки в 113 предприятия с общ нает персонал..

публикувано на 24.04.19 в 15:53

Лек спад на безработицата във Видин

Спад на безработицата в област Видин е отчетен през месец март. За едно свободно работно място място са се конкурирали трима безработни, съобщи директорът на Бюрото по труда Иван Иванов : "През месец март общият брой на регистрираните безработни в област Видин е 5301. В сравнение с предходния месец броят им е намалял с 251 лица или с близо 4,5%. През..

публикувано на 24.04.19 в 14:09