Форум с еврокомисаря Мария Габриел бе проведен във Враца

Снимка: Жоро Александров

Как цифровата трансформация може да се превърне в ускорител за региона - отговорът на този въпрос събра днес във Враца десетки млади хора, представители на институции. Лектор на събитието беше европейският комисар по цифровизацията Мария Габриел, която обобщи как именно нейният ресор може да се превърне в ускорител за Враца и региона. Гости на областния форум бяха още евродепутатът Владимир Уручев, министър Петя Аврамова и депутатите Красен Кръстев и Станислав Попов, а домакин беше кметът на Враца Калин Каменов.

"Тя носи много важни неща, носиш прогреса, но и дава възможност за отдалечаването на цели региони от Европа... От нас зависи да направим, така че минимизираме рисковете", отбеляза еврокомисарят по цифровизациятаМария Габриел.

По данни на ЕС, 76% от семействата в градовете от общността имат свързаност, но този процент пада почти наполовина - до 40 на сто, когато се говори за по-малките населени места. В България нивото пада и до 27 процента, каза Габриел и изрази радостта си от факта, че половината български общини, сред които и Враца са кандидатствали и са били одобрени за изграждането на безплатен wi-fi.

"Ще продължим да работим за увеличаване на този процес и в следващата еврокомисия, за да няма много хора зад борда... За мен като български еврокомисар е гордост, че страна ни е втора в ЕС по брой кандидатствали и одобрени общини след Ирландия, а Враца е сред 54% от одобрените за ваучер от 15 000 евро", каза още Мария Габриел.

Освен това еврокомисарят говори за дигитален иновационен хъб, за който ще се инвестират 500 милиона евро, като идеята е да се изгради и във Враца.

"Тествай, преди да инвестираш - това е девизът на тази инициатива. Тя ще даде възможност на фирмите да правят разумно разходи за нови мощности. Място - на което местната общност разработва с институциите какво иска да прави в своята област".

Еврокомисарят по дигитализацията и цифровизацията акцентира и над повишаване на уменията на хората, тъй като съвсем скоро 90% от професиите ще са свързани с подобни възможности.


Вижте още

Шофьори от Селановци с нарушения зад волана

Три жени бяха хванати в нарушения през почивните дни в оряховското село Селановци, съобщиха от полицията във Враца. Срещу Г.М. е образувано бързо производство, след като автопатрул я спипал да кара пияна. Шофьорката била спряна за проверка малко преди 4 часа сутринта в неделя от униформени служители, които констатирали след тест с дрегер, че е..

публикувано на 16.06.19 в 14:05

Подобряват сигурността на електрозахранването в Северозапада

Над 5 милиона ще вложи ЧЕЗ разпределение за подобряване сигурността на електрозахранването в област Враца , съобщават от пресцентъра на дружеството. Компанията ще инвестира и в започнатото по-рано преустройство на мрежата и присъединяване на Община Роман към подстанция Роман, с цел повишаване качеството на захранването в района. Над 20 хиляди ще..

публикувано на 16.06.19 в 13:43

Моторист загина при катастрофа в Манастирище

Мъж на 29 години загина на място при зловеща катастрофа, станала в събота във врачанското село Манастирище. Според полицията, инцидентът е станал малко преди 10 часа на кръстовище в населеното място, когато управляваният от Цони Цонов мощен мотор се забил в лек автомобил, собственост на 54-годишен софиянец. При удара мотористът е загинал на..

публикувано на 16.06.19 в 11:38

Петдесетница е - Рожденият ден на Христовата църква

Православната църква чества един от големите си празници - Петдесетница . На петдесетия ден след Христовото Възкресение, Светият Дух, във вид на огнени езици, слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат. От древни времена празникът се смята за рожден ден на църквата. "Петдесетият ден след Възкресение Христово. На самия..

публикувано на 16.06.19 в 08:08

Продължава кампанията "Северозапазване"

Приключи вторият етап на кампанията "Северозапазване" в град Кула, която цели възстановяване на градския парк. "Сега третият етап предстои. Почти всичко е окосено, изчистено, сухите дървета са изрязани. Сложени са вече нови пейки и кошчета съвместно с Община Кула. Боядисали сме съоръженията. Изчистили сме пясъчниците. Предстои слагане на..

публикувано на 15.06.19 в 17:55

"Село назаем" за четвърти път в Долни Вадин

Стартира набирането на доброволци за "Село назаем". Инициативата ще се проведе за четвърта поредна година в село Долни Вадин, община Оряхово. Една основна група от 10 човека ще живее със селото 5 дни, други доброволци на по- малки групи ще помагат на местното читалище. "Много ни се иска да направим и втора група, ако намерим финансиране, но..

публикувано на 15.06.19 в 17:37

Забранен е риболовът в част от язовир Кула

Забранена зона за риболов има на язовира до град Кула. В тази част от водоема има риба, която все още не е хвърлила хайвера си, обясни Станислав Кръстев - председател на местното сдружение "Риболовен свят Кула": "Забранената зона включва реката, вливаща се във водоема, около нея има два моста- тази зона и 200 метра след големия мост. Може да се..

публикувано на 15.06.19 в 17:19