Форум с еврокомисаря Мария Габриел бе проведен във Враца

Снимка: Жоро Александров

Как цифровата трансформация може да се превърне в ускорител за региона - отговорът на този въпрос събра днес във Враца десетки млади хора, представители на институции. Лектор на събитието беше европейският комисар по цифровизацията Мария Габриел, която обобщи как именно нейният ресор може да се превърне в ускорител за Враца и региона. Гости на областния форум бяха още евродепутатът Владимир Уручев, министър Петя Аврамова и депутатите Красен Кръстев и Станислав Попов, а домакин беше кметът на Враца Калин Каменов.

"Тя носи много важни неща, носиш прогреса, но и дава възможност за отдалечаването на цели региони от Европа... От нас зависи да направим, така че минимизираме рисковете", отбеляза еврокомисарят по цифровизациятаМария Габриел.

По данни на ЕС, 76% от семействата в градовете от общността имат свързаност, но този процент пада почти наполовина - до 40 на сто, когато се говори за по-малките населени места. В България нивото пада и до 27 процента, каза Габриел и изрази радостта си от факта, че половината български общини, сред които и Враца са кандидатствали и са били одобрени за изграждането на безплатен wi-fi.

"Ще продължим да работим за увеличаване на този процес и в следващата еврокомисия, за да няма много хора зад борда... За мен като български еврокомисар е гордост, че страна ни е втора в ЕС по брой кандидатствали и одобрени общини след Ирландия, а Враца е сред 54% от одобрените за ваучер от 15 000 евро", каза още Мария Габриел.

Освен това еврокомисарят говори за дигитален иновационен хъб, за който ще се инвестират 500 милиона евро, като идеята е да се изгради и във Враца.

"Тествай, преди да инвестираш - това е девизът на тази инициатива. Тя ще даде възможност на фирмите да правят разумно разходи за нови мощности. Място - на което местната общност разработва с институциите какво иска да прави в своята област".

Еврокомисарят по дигитализацията и цифровизацията акцентира и над повишаване на уменията на хората, тъй като съвсем скоро 90% от професиите ще са свързани с подобни възможности.


Вижте още

Пръскат срещу вредители в община Лом

Местната общинска администрация уведомява земеделските производители и собствениците на пчелни семейства за предстоящото третиране на вишневи градини в землището на село Долно Линево. Пръскането ще се извърши в понеделник, 22 април от кооперация "Дунавия". При подходящи метеорологични условия, на 22 април от 7,30 до 10,00 часа ще бъдат използвани..

публикувано на 21.04.19 в 15:52

Във Враца отбелязаха Цветница с празнично шествие

Един от най-светлите християнски празници- Цветница бе отбелязан с празнично шествие във Враца. Цветното дефиле, съставено от всички участници на фестивала "Врачанска пролет", тръгна от паметника на Св. Софроний Врачански и завърши на площад "Христо Ботев".  Пред монумента на поета и революционер бе поднесен венец, а празничната програма продължи..

публикувано на 21.04.19 в 12:50

Видинчани си пожелаха здраве на Цветница

С тържествена Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, започнаха празничните прояви, по случай християнския празник Цветница във Видин. Празникът винаги се отбелязва една седмица преди Великден и е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим.  Видинчани си пожелаха здраве и благоденствие..

публикувано на 21.04.19 в 12:30

Младеж загина при катастрофа край Рогозен

Неправоспособен шофьор предизвика катастрофа между селата Рогозен и Сираково, след която загина един от спътниците му, съобщават от полицията във Враца. Сигнал за инцидента бил подаден малко след 21.30 часа в събота. Ченгетата установили, че лек автомобил, управляван от 23-годишен мъж от Добролево, е катастрофирал в канавката отляво по посока на..

публикувано на 21.04.19 в 11:02

Местят секции за евроизборите в Лом

11 избирателни секции за евроизборите на 26 май ще бъдат преместени в други сгради заради ремонти в Лом. Първа и втора секция се местят от бившия младежки дом в кв. "Боруна",  в съседната сграда на бившето квартално училище на ул."Александър Стамболийски" №80. В новата сграда на общинския пазар на ул. "Георги Манафски" № 19 ще бъдат преместени..

публикувано на 21.04.19 в 08:49

Интересът за мост между Оряхово и Бекет не е отпаднал

Има инвеститорски интерес от румънска страна към изграждането на мост над река Дунав между Оряхово и Бекет, това призна при визитата си във Враца регионалният министър Петя Аврамова . "По време на междуправителственото заседание между България и Румъния, което се проведе в северната ни съседка, беше подписан нов меморандум. В него бяха..

публикувано на 21.04.19 в 08:41

Нови социални услуги разкрива Община Лом

Нови 10 центрове и защитени жилища през тази и следващата година ще бъдат разкрити на територията на община Лом. Предвижда се изграждането на още дневни центрове за деца с увреждания и без увреждания, наблюдавано, преходно и защитено  жилище, които са предвидени за настаняване на лица с умствена изостаналост, с психични разстройства и деменция,..

публикувано на 21.04.19 в 08:16