Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се упражнява контрол върху риболова

Снимка: Радио ВИДИН
Забрани за улов на щука, распер и бяла риба са в сила в момента. Риболовът на есетровите риби също е забранен, както и уловът им с кърмаци. Не е разрешено да се лови и маломерна риба, риболовът с ток също е забранен. В язовирите пък не може да се пускат мрежи. Кой и как следи спазват ли се забраните?

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури осъществява контрола върху стопанския и любителския риболов и аквакултурата, спазването на правилата за отговорен риболов, опазването на рибните ресурси, търговията с водни организми и продукти от тях и други функции, регламентирани от Закона за рибарството и аквакултурите, отговаря за прилагането на европейското законодателство във връзка с контрола върху нелегалния, нерегулирания и недекларирания риболов.

"С промяна в Закона ни дадоха повече правомощия. Чакаме наредбата да излезе, но в Закона са ни гласувани почти полицейски правомощия- със специален режим на движение, със задържане, с използване на помощни средства, което ни дава по-голяма сигурност. Имаме самочувствието, възможностите, нямаме ограничение в горивото и както виждате резултатите са налице", заяви Росен Николов-  началник отдел "Рибарство и контрол - Западна България", който включва 8 области, сред които са и трите в Северозападна България- Видин, Враца и Монтана.

СнимкаПреди дни само от Оряхово до Видин инспекторите извадиха 35 кърмака, с дължина около 5 километра и заявиха, че ще правят чести проверки с цел изчистването на река Дунав от забранените риболовни уреди. Упражняват контрол и през нощта:

"Нощният риболов е забранен. Тогава се извършва поставянето на кърмаците. Водим наблюдение от брега за поставянето на тези уреди. Нощно време влизат и хора, които нямат билети за стопански риболов."

Продължава и бракониерският улов с ток:

"Това е в момента болката ми за Дунава. Имаме пропуски в електроулова. Имат мощни скутери, с които бягат. Когато ги настигнем, готови са да хвърлят електроуреда във водата, защото това е подсъдимо по Наказателния кодекс. Влезте в интернет, ще видите на няколко места се продава електровъдица. Както се продават мрежите и всичките тия неща. Електровъдицата е разрешена за научни цели. Това в България е разрешено."

И още един въпрос, който тревожи риболовците от години- зарибяването. С промяната в законодателството всички сдружения, които продават риболовни билети, са задължени 5% от стойността на всеки билет да използват за зарибяване.

Инспекторите от отдел "Рибарство и контрол" в област Монтана контролират язовир Огоста, 60 километра от река Дунав, вътрешни водни обекти- малки и големи язовири и няколко реки, като най- голямата е река Огоста. Как се упражнява контрол на всички тези обекти?

Снимка"Проверките, които се извършват на територията на област Монтана са спрямо любителите риболовци, спазване на нормите за улов, определения брой въдици /три за язовир Огоста и две за реките/. Досега имаме констатирано едно нарушение, което е за любителски риболов без риболовен билет, в рамките на няколко дни, откакто започнахме масираните проверки. Откакто се стопли времето, има вече много любители риболовци. Изискваме риболовен билет, спазване на нормите, обичайните неща, които са важни за отговорен любителски риболов", каза Ростислав Василев- главен инспектор "Рибарство и контрол" за област Монтана.

Най- честите нарушения са: риболов над ограничените в Закона норми, повече килограми риба, повече въдици, любителски риболов без билет.

"Имахме волята с колегите да се справим с нерегламентирания стопански риболов във вътрешните водни обекти, който е забранен от Закона за рибарството и аквакултурите. От година и половина водим една борба с бракониерския улов. Може да кажем, че сме го свели до минимум на територията на област Монтана."


Отделът в Монтана работи с доброволните сътрудници към ИАРА, които следят да се спазват правилата за риболов на язовир Огоста. Сред първите, които си поставиха за цел опазването на рибата във водоема беше Валери Спасов, след това той започна работа в местния отдел на Агенцията. За около година са спрели бракониерските набези на 80%.

Снимка"Има някои дребни зрънца, които ги знаем, наблюдаваме, рано или късно всеки един от тях ще си получи заслуженото. Нашата цел е да приложим промените в Закона, които влязоха в сила- в Наказателния кодекс миналата година и Закона за рибарство и аквакултури. Целта ни е рано или късно да вкараме някои от бракониерите в затвора", заяви Валери Спасов- инспектор в отдела на ИАРА за област Монтана.

Сдружението "Рибар", което обедини риболовците, прави почиствания на бреговата ивица и зарибяване на водоема.

"Тази година пак сме подготвили такава инициатива. В момента се събират средства и дарения. Преди забраната ще направим още едно зарибяване. Следва също почистване на бреговете. Грижим се за водоема доста добре. В момента там ври от риба, което е показател, че ние сме си свършили работата", допълни Валери Спасов.

Водоемът става все по- посещаван от рибари от цяла България:

"Любителите риболовци около бреговете са хиляди и нанасят много по- големи щети на рибния ресурс, отколкото бракониерите с хрилни мрежи."

СнимкаДоброволните сътрудници от Кула към ИАРА също направиха свое сдружение- "Риболовен свят Кула". Организацията ще упражнява контрол, ще прави периодични зарибявания и ще се грижи за опазване чистотата на бреговата ивица.

"Ранната пролет и лятото ще окосим на много места, за да могат риболовците да се чувстват по- спокойни", каза председателят на сдружението Станислав Кръстев, който е и доброволен сътрудник на ИАРА.

Заедно с още пет души следят дали се спазват нормите за любителски риболов и бракониери да не ловят с мрежи във водоема:

"Целта ни е като правим зарибявания, след това да можем да опазим рибата във водоема. Защото си има норма на улов по закон за всички риболовци- 3 килограма на ден, с изключение на един по- голям екземпляр."

В язовир Кула има риба и това привлича много риболовци от цялата област Видин. Започна и почистването на бреговата ивица.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00