Как се упражнява контрол върху риболова

Снимка: Радио ВИДИН
Забрани за улов на щука, распер и бяла риба са в сила в момента. Риболовът на есетровите риби също е забранен, както и уловът им с кърмаци. Не е разрешено да се лови и маломерна риба, риболовът с ток също е забранен. В язовирите пък не може да се пускат мрежи. Кой и как следи спазват ли се забраните?

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури осъществява контрола върху стопанския и любителския риболов и аквакултурата, спазването на правилата за отговорен риболов, опазването на рибните ресурси, търговията с водни организми и продукти от тях и други функции, регламентирани от Закона за рибарството и аквакултурите, отговаря за прилагането на европейското законодателство във връзка с контрола върху нелегалния, нерегулирания и недекларирания риболов.

"С промяна в Закона ни дадоха повече правомощия. Чакаме наредбата да излезе, но в Закона са ни гласувани почти полицейски правомощия- със специален режим на движение, със задържане, с използване на помощни средства, което ни дава по-голяма сигурност. Имаме самочувствието, възможностите, нямаме ограничение в горивото и както виждате резултатите са налице", заяви Росен Николов-  началник отдел "Рибарство и контрол - Западна България", който включва 8 области, сред които са и трите в Северозападна България- Видин, Враца и Монтана.

СнимкаПреди дни само от Оряхово до Видин инспекторите извадиха 35 кърмака, с дължина около 5 километра и заявиха, че ще правят чести проверки с цел изчистването на река Дунав от забранените риболовни уреди. Упражняват контрол и през нощта:

"Нощният риболов е забранен. Тогава се извършва поставянето на кърмаците. Водим наблюдение от брега за поставянето на тези уреди. Нощно време влизат и хора, които нямат билети за стопански риболов."

Продължава и бракониерският улов с ток:

"Това е в момента болката ми за Дунава. Имаме пропуски в електроулова. Имат мощни скутери, с които бягат. Когато ги настигнем, готови са да хвърлят електроуреда във водата, защото това е подсъдимо по Наказателния кодекс. Влезте в интернет, ще видите на няколко места се продава електровъдица. Както се продават мрежите и всичките тия неща. Електровъдицата е разрешена за научни цели. Това в България е разрешено."

И още един въпрос, който тревожи риболовците от години- зарибяването. С промяната в законодателството всички сдружения, които продават риболовни билети, са задължени 5% от стойността на всеки билет да използват за зарибяване.

Инспекторите от отдел "Рибарство и контрол" в област Монтана контролират язовир Огоста, 60 километра от река Дунав, вътрешни водни обекти- малки и големи язовири и няколко реки, като най- голямата е река Огоста. Как се упражнява контрол на всички тези обекти?

Снимка"Проверките, които се извършват на територията на област Монтана са спрямо любителите риболовци, спазване на нормите за улов, определения брой въдици /три за язовир Огоста и две за реките/. Досега имаме констатирано едно нарушение, което е за любителски риболов без риболовен билет, в рамките на няколко дни, откакто започнахме масираните проверки. Откакто се стопли времето, има вече много любители риболовци. Изискваме риболовен билет, спазване на нормите, обичайните неща, които са важни за отговорен любителски риболов", каза Ростислав Василев- главен инспектор "Рибарство и контрол" за област Монтана.

Най- честите нарушения са: риболов над ограничените в Закона норми, повече килограми риба, повече въдици, любителски риболов без билет.

"Имахме волята с колегите да се справим с нерегламентирания стопански риболов във вътрешните водни обекти, който е забранен от Закона за рибарството и аквакултурите. От година и половина водим една борба с бракониерския улов. Може да кажем, че сме го свели до минимум на територията на област Монтана."


Отделът в Монтана работи с доброволните сътрудници към ИАРА, които следят да се спазват правилата за риболов на язовир Огоста. Сред първите, които си поставиха за цел опазването на рибата във водоема беше Валери Спасов, след това той започна работа в местния отдел на Агенцията. За около година са спрели бракониерските набези на 80%.

Снимка"Има някои дребни зрънца, които ги знаем, наблюдаваме, рано или късно всеки един от тях ще си получи заслуженото. Нашата цел е да приложим промените в Закона, които влязоха в сила- в Наказателния кодекс миналата година и Закона за рибарство и аквакултури. Целта ни е рано или късно да вкараме някои от бракониерите в затвора", заяви Валери Спасов- инспектор в отдела на ИАРА за област Монтана.

Сдружението "Рибар", което обедини риболовците, прави почиствания на бреговата ивица и зарибяване на водоема.

"Тази година пак сме подготвили такава инициатива. В момента се събират средства и дарения. Преди забраната ще направим още едно зарибяване. Следва също почистване на бреговете. Грижим се за водоема доста добре. В момента там ври от риба, което е показател, че ние сме си свършили работата", допълни Валери Спасов.

Водоемът става все по- посещаван от рибари от цяла България:

"Любителите риболовци около бреговете са хиляди и нанасят много по- големи щети на рибния ресурс, отколкото бракониерите с хрилни мрежи."

СнимкаДоброволните сътрудници от Кула към ИАРА също направиха свое сдружение- "Риболовен свят Кула". Организацията ще упражнява контрол, ще прави периодични зарибявания и ще се грижи за опазване чистотата на бреговата ивица.

"Ранната пролет и лятото ще окосим на много места, за да могат риболовците да се чувстват по- спокойни", каза председателят на сдружението Станислав Кръстев, който е и доброволен сътрудник на ИАРА.

Заедно с още пет души следят дали се спазват нормите за любителски риболов и бракониери да не ловят с мрежи във водоема:

"Целта ни е като правим зарибявания, след това да можем да опазим рибата във водоема. Защото си има норма на улов по закон за всички риболовци- 3 килограма на ден, с изключение на един по- голям екземпляр."

В язовир Кула има риба и това привлича много риболовци от цялата област Видин. Започна и почистването на бреговата ивица.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Какво предлага на туристите Северозападът

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им   предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника". Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в..

публикувано на 22.04.19 в 13:14

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05