Докъде стигна модернизацията на пътя Видин-Ботевград

Снимка: Радио ВИДИН

В Народното събрание се състоя изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова за напредъка по изграждането на важните за страната пътища. И управляващи, и опозиция вече си дават сметка, че Северна България изостава в своето развитие, а по-добрата пътна инфраструктура може да се окаже катализатор за възраждането на региона.

"Оказа се наистина, че без добре развита инфраструктура няма как да очакваме нито икономически растеж, нито гражданите могат да бъдат доволни. Факт е, че Южна България е в пъти по-развита икономически. Една от причините е, че основната инфраструктура и основните ресурси през последните години бяха насочвани именно натам", каза народният представител от ГЕРБ Александър Ненков.

"За да бъде изцяло завършен трансевропейският коридор №4 на територията на България, по направлението на който е автомагистрала "Струма", предстои да изградим и участъка Видин-Монтана-Враца за Северозападна България. Проектът е разделен на следните участъци: Видин-Димово и Димово-Бела-Ружинци. За обекта има изработен технически проект и успоредно с процедирането на подробния парцеларен план, ще се обяви и проведе процедура за възлагане на строителството, за да съкратим сроковете. Предстои обявяване на тръжните процедури през първата половина на 2019 г. Относно участъците Ружинци-Монтана и Монтана-Враца- технически проект е изработен само за участъка Ружинци-Монтана, а за участък Монтана-Враца е разработен и приет само идеен проект. Голяма е мобилизацията за реализация на проекта от Мездра до Ботевград. Очаква се решението на комисията за избор на изпълнител за допълнително проектиране и строителство", обясни министър Аврамова и посочи, че в случай, че решенията не бъдат обжалвани, строителството ще започне веднага след сключване на договори с избраните изпълнители.

"За да се създават нови работни места, да има инвеститорски интерес в дадени населени места, всеки гледа каква е инфраструктурата и какви са връзките, които могат да бъдат направени. За правителството е изключително важна Северозападна България, пътната магистрала, която е от Видин до Ботевград, защото в момента най-голямата концентрация на тежки ПТП е отсечката между Ботевград и Мездра. Радвам се, че вече има стартирана процедура, разделени са два лота. Надяваме се, че в рамките до 2023 г. ще имаме възможност да имаме една по-безопасна пътна инфраструктура, която да има възможност за жителите, които са във Враца, Видин и Монтана да живеят и да пътуват по-спокойно и по-свободно'', заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

СнимкаНа заседание на областната комисия по безопасност на движението областният управител на Видин Албена Георгиева също представи напредъка на проекта за модернизация на пътя, като отбеляза, че за изработеният проект на ПУП-парцеларен план за обекта са влезли в сила Решения на Общинските съвети във Видин, Грамада, Димово и Ружинци, с които са изразени предварителни съгласия за промяна предназначението на засегнатите имоти. Изтекли са сроковете за подаване на възражения в общините Димово, Видин и Ружинци, като са подадени две възражения, две молби и едно искане за община Видин и едно възражение за община Димово. Областният управител подчерта, че "това не спира процедурите по проекта, нито ги забавят". Георгиева допълни, че за изработения проект на ПУП-парцеларен план за обекта за общините Макреш и Грамада е изработен частично изменен проект на ПУП-парцеларен план за обекта, който е обявен по надлежния ред. Изработеният проект на ПУП-парцеларен план за обекта е подаден от Агенция "Пътна инфраструктура" до Комисията за земеделските земи към Министерство на земеделието, храните и горите за утвърждаване на трасе и площадки за проектиране.

"Всички институции работят в синхрон, за да ускорим максимално процедурите", добави Албена Георгиева.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05

Помогни си сам...

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега..

публикувано на 11.04.19 в 12:14

Възможно ли е драстично увеличение на минималната работна заплата

През последната година ръстът на доходите у нас забави своите темпове- това каза в телевизионно интервю преди дни президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров . Поне двуцифрен ръст на доходите очакваха синдикалистите през миналата година, като тази и следващата година той е трябвало да бъде 12- 15%. Реалният..

публикувано на 10.04.19 в 12:33