Докъде стигна модернизацията на пътя Видин-Ботевград

Снимка: Радио ВИДИН

В Народното събрание се състоя изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова за напредъка по изграждането на важните за страната пътища. И управляващи, и опозиция вече си дават сметка, че Северна България изостава в своето развитие, а по-добрата пътна инфраструктура може да се окаже катализатор за възраждането на региона.

"Оказа се наистина, че без добре развита инфраструктура няма как да очакваме нито икономически растеж, нито гражданите могат да бъдат доволни. Факт е, че Южна България е в пъти по-развита икономически. Една от причините е, че основната инфраструктура и основните ресурси през последните години бяха насочвани именно натам", каза народният представител от ГЕРБ Александър Ненков.

"За да бъде изцяло завършен трансевропейският коридор №4 на територията на България, по направлението на който е автомагистрала "Струма", предстои да изградим и участъка Видин-Монтана-Враца за Северозападна България. Проектът е разделен на следните участъци: Видин-Димово и Димово-Бела-Ружинци. За обекта има изработен технически проект и успоредно с процедирането на подробния парцеларен план, ще се обяви и проведе процедура за възлагане на строителството, за да съкратим сроковете. Предстои обявяване на тръжните процедури през първата половина на 2019 г. Относно участъците Ружинци-Монтана и Монтана-Враца- технически проект е изработен само за участъка Ружинци-Монтана, а за участък Монтана-Враца е разработен и приет само идеен проект. Голяма е мобилизацията за реализация на проекта от Мездра до Ботевград. Очаква се решението на комисията за избор на изпълнител за допълнително проектиране и строителство", обясни министър Аврамова и посочи, че в случай, че решенията не бъдат обжалвани, строителството ще започне веднага след сключване на договори с избраните изпълнители.

"За да се създават нови работни места, да има инвеститорски интерес в дадени населени места, всеки гледа каква е инфраструктурата и какви са връзките, които могат да бъдат направени. За правителството е изключително важна Северозападна България, пътната магистрала, която е от Видин до Ботевград, защото в момента най-голямата концентрация на тежки ПТП е отсечката между Ботевград и Мездра. Радвам се, че вече има стартирана процедура, разделени са два лота. Надяваме се, че в рамките до 2023 г. ще имаме възможност да имаме една по-безопасна пътна инфраструктура, която да има възможност за жителите, които са във Враца, Видин и Монтана да живеят и да пътуват по-спокойно и по-свободно'', заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

СнимкаНа заседание на областната комисия по безопасност на движението областният управител на Видин Албена Георгиева също представи напредъка на проекта за модернизация на пътя, като отбеляза, че за изработеният проект на ПУП-парцеларен план за обекта са влезли в сила Решения на Общинските съвети във Видин, Грамада, Димово и Ружинци, с които са изразени предварителни съгласия за промяна предназначението на засегнатите имоти. Изтекли са сроковете за подаване на възражения в общините Димово, Видин и Ружинци, като са подадени две възражения, две молби и едно искане за община Видин и едно възражение за община Димово. Областният управител подчерта, че "това не спира процедурите по проекта, нито ги забавят". Георгиева допълни, че за изработения проект на ПУП-парцеларен план за обекта за общините Макреш и Грамада е изработен частично изменен проект на ПУП-парцеларен план за обекта, който е обявен по надлежния ред. Изработеният проект на ПУП-парцеларен план за обекта е подаден от Агенция "Пътна инфраструктура" до Комисията за земеделските земи към Министерство на земеделието, храните и горите за утвърждаване на трасе и площадки за проектиране.

"Всички институции работят в синхрон, за да ускорим максимално процедурите", добави Албена Георгиева.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Висше образование у нас или в чужбина- какво избират младите

През последните години все по- често на младите хора се налага да избират къде да продължат образованието си, след завършване на средното училище- в България или в чужбина. За съжаление знаещите и можещите хора, избрали да придобият висшето си образование у нас, са изправени пред редица трудности, които често са пречка за нормалното следване...

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40