Асистенти на лекари по дентална медицина ще се обучават във Враца

Снимка: Жоро Александров

Врачанско училище е първото в страната, което ще подготвя асистенти на лекари по дентална медицина. Средно училище "Христо Ботев" въвежда и една нова за региона специалност - "Извършване на термални процедури в балнеологични и възстановителни центрове".

Двете специалности ще се изучават в една професионална паралелка, която е продължение на традициите на учебното заведение в обучението по биология и химия, обясни помощник директорът по учебната дейност Татяна Ангелова- Николова:

"Ние още от 1982 година полагаме успешно традиции в обучението по природни науки, както и в хуманитарните. Всяка година учениците, които завършват паралелката с разширено изучаване на биология и химия, се ориентират и записват медицински специалности. Това е един от мотивите да продължим да се развиваме в тази област, разбира се, като предлагаме повече възможности от гледна точка на професионална квалификация и давайки професионално образование, с което учениците ще могат в реална работна среда да реализират своите умения..."

Специалностите са избрани след допитване сред учениците, обучаващи се в 7 клас.

"Ние направихме анкетно проучване сред нашите 7-класници, което още повече даде да разберем, че има интерес в областта на здравеопазването, в областта на туризма. Предимствата на тези специалности също са не без значение, те сами по себе си са актуални... Другото предимство е, че учениците ще започнат да усвояват още от 8 клас начални знания по медицински предмети, които са добра основа за по-нататъшното им обучение", каза помощник директорът.

Въвеждането на новите специалности става с подкрепата на работодателски организации, на врачанския филиал на Медицински университет- София, на здравни заведения и центрове за релакс, където ще се провеждат практическите занимания на учениците. Теоретическата част от обучението ще бъде в училището, където предстои да бъде открит нов кабинет, обясни Татяна Ангелова-Николова:

"Лаборатория за обучението по биология и здравно образование, анатомия. Като цяло помещенията са оборудвани с апаратура за визуализация на преподавания материал, което е предимство в обучението... Успешно завършилите получават диплома за средно образование и свидетелство за професионална квалификация, към нея има и приложение "Европейски сертификат", който всъщност придава валидност на документа, може да се прилага и в Европа. Отделно, записвайки във ВУЗ, посредством това свидетелство те могат да работят, което пък е предпоставка за допълнителни доходи по време на следването." 

За прием в новата професионална паралелка ще могат да кандидатстват учениците, завършили 7 клас. Балообразуващите предмети са български език и литература, математика, биология и химия. През новата учебна година училището ще приема кандидат-гимназисти и в една профилирана паралелка с история и интензивно изучаване на английски език.


Вижте още

Видинското ОУ "Иван Вазов" празнува

Видинското училище "Иван Вазов" започна отбелязването на своя 57-ми рожден ден. Ученици ще посетят Берковица и Белоградчик, каза за Радио ВИДИН директорът Пролетка Цветкова : "Имаме екскурзия с учениците. Част от тях ще посетят Берковица и къщата-музей на Иван Вазов, защото, знаете, той там е живял и работил, известно време, а в събота, от..

публикувано на 19.04.19 в 15:00
Мария Пеева, блогър и преводач,  автор на книгата

Мама Нинджа представя книга във Видин

Мария Пеева, известна с блога си "Мама Нинджа", ще представи пред читатели от Видин  първия си роман „Писмо до сестра ми“, написан съвместно с доктора по клинична психология Люси Рикспуун от САЩ. Книгата разказва историята на две сестри, които са неразривно свързани, но и много различни.  "Не познавах Люси Рикспуун на живо, когато започнахме да..

публикувано на 18.04.19 в 16:05

Отбелязваме Европейския ден на пациента

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени..

публикувано на 18.04.19 в 11:54

Лесковец, вика ви Търговище

Днес, 18 април, отбелязваме Световния ден на радиолюбителите . На тази дата през 1925 година в Париж е основана Международната радиолюбителска организация (IARU- International Amateur Radio Union). Смята се, че в 150 страни по света работят над 2 милиона и половина лицензирани радиолюбители. Радиолюбителската дейност е многостранно техническо..

публикувано на 18.04.19 в 11:01

Ще бъде ли решен проблемът с незаконните сметища край Видин?

Слушател на Радио ВИДИН сигнализира на страницата ни във Фейсбук за незаконно струпване на строителни отпадъци край Видин. В съобщението си той уточнява, че едното сметище се намира край пътя Видин-Рупци, на 150-200 метра от околовръстния път, а другото - до "Растителна защита", преди околовръстния път вляво. Нашият екип се обърна към Община Видин и..

публикувано на 17.04.19 в 16:27

Видин като част от Поклонническия поход "Светият път"

"Светият път" се нарича предстоящият поклоннически поход, който се организира от родолюбиви българи във Велико Търново. Поводът е 550 години от пренасянето на светите мощи на Свети Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир. Участниците в похода ще изминат над 570 км, като ще тръгнат от Велико Търново, ще минат през Никопол, Плевен, Луковит,..

публикувано на 17.04.19 в 15:31

Представят сборник за Видинския митрополит Неофит

Премиерата на книга за Видинския митрополит Неофит ще се състои във Видин. Сборникът "Митрополит НЕОФИТ Видински - велик духовен водач" ще бъде представен от неговия съставител Виктория Караабова-Стоянова , председател на Фондация "Постижения“ и родственица на митрополит Неофит: "С изключителен трепет направих моето проучване за него, защото това..

публикувано на 17.04.19 в 13:38