Асистенти на лекари по дентална медицина ще се обучават във Враца

Снимка: Жоро Александров

Врачанско училище е първото в страната, което ще подготвя асистенти на лекари по дентална медицина. Средно училище "Христо Ботев" въвежда и една нова за региона специалност - "Извършване на термални процедури в балнеологични и възстановителни центрове".

Двете специалности ще се изучават в една професионална паралелка, която е продължение на традициите на учебното заведение в обучението по биология и химия, обясни помощник директорът по учебната дейност Татяна Ангелова- Николова:

"Ние още от 1982 година полагаме успешно традиции в обучението по природни науки, както и в хуманитарните. Всяка година учениците, които завършват паралелката с разширено изучаване на биология и химия, се ориентират и записват медицински специалности. Това е един от мотивите да продължим да се развиваме в тази област, разбира се, като предлагаме повече възможности от гледна точка на професионална квалификация и давайки професионално образование, с което учениците ще могат в реална работна среда да реализират своите умения..."

Специалностите са избрани след допитване сред учениците, обучаващи се в 7 клас.

"Ние направихме анкетно проучване сред нашите 7-класници, което още повече даде да разберем, че има интерес в областта на здравеопазването, в областта на туризма. Предимствата на тези специалности също са не без значение, те сами по себе си са актуални... Другото предимство е, че учениците ще започнат да усвояват още от 8 клас начални знания по медицински предмети, които са добра основа за по-нататъшното им обучение", каза помощник директорът.

Въвеждането на новите специалности става с подкрепата на работодателски организации, на врачанския филиал на Медицински университет- София, на здравни заведения и центрове за релакс, където ще се провеждат практическите занимания на учениците. Теоретическата част от обучението ще бъде в училището, където предстои да бъде открит нов кабинет, обясни Татяна Ангелова-Николова:

"Лаборатория за обучението по биология и здравно образование, анатомия. Като цяло помещенията са оборудвани с апаратура за визуализация на преподавания материал, което е предимство в обучението... Успешно завършилите получават диплома за средно образование и свидетелство за професионална квалификация, към нея има и приложение "Европейски сертификат", който всъщност придава валидност на документа, може да се прилага и в Европа. Отделно, записвайки във ВУЗ, посредством това свидетелство те могат да работят, което пък е предпоставка за допълнителни доходи по време на следването." 

За прием в новата професионална паралелка ще могат да кандидатстват учениците, завършили 7 клас. Балообразуващите предмети са български език и литература, математика, биология и химия. През новата учебна година училището ще приема кандидат-гимназисти и в една профилирана паралелка с история и интензивно изучаване на английски език.


Вижте още

Слизането на Светия Дух над апостолите

В осмата неделя след славното Христово Възкресение, Църквата тържествено отбелязва големия ден в историята на Христовата Църква, а именно Петдесетница. "Кои са най-забележителните промени, които могат да бъдат знак, че Божият Дух действа в душата на човека? Има мигове, в които човекът отдаден на позивите на света и..

публикувано на 16.06.19 в 08:00

Най-дългото северозападно хоро ще се извие в Замфирово

В монтанското село Замфирово се готвят да направят най-дългото северозападно хоро . Идеята е на организаторите на традиционния "Гушански събор по Спасовден" , който започва тази вечер, обясни доброволецът Екатерина Куздова и отправи покана към слушателите на Радио ВИДИН : "Да дойдат, за да направим най-дългото северозападно хоро в събота, от..

публикувано на 14.06.19 в 11:54
Село Ясен

Текат ремонти по капиталовата програма в община Ново село

Преваля вече първата половина на 2019 г. Беше време да погледнем докъде стигнаха ремонтните дейности на Община Ново село, залегнали в плана за капиталовите разходи. Защото тази година те надхвърлят 3 млн.лв. В Ново село усилено се работи в Обединено детско заведение „Акад. Стефан Младенов“. Покривът е подменен, поставена  е топлоизолация..

публикувано на 14.06.19 в 09:51

Видинчани се оплакват от глутници кучета

Анкетирани видинчани се оплакаха, че през последната година по улиците и кварталите в областния град се разхождат глутници от по 10-15 бездомни кучета , които са и агресивни. Някои смятат, че жители на съседни населени места с коли извозват и пускат четириногите във Видин. Родители се оплакаха, че заради агресивни животни не могат спокойно да..

публикувано на 13.06.19 в 17:55

"Врачански тиквеник" е книга за живота

В рубриката "Думата имат старейшините" ви представям една будна, смела, активна и борбена жена от врачанския край. Това е Мариета Цолова   от село Търнава. До 16-та си година тя живее в родното си село. След това завършва Техникум по електротехника в Монтана. Висшето си образование започва в специалност "Машинен инженер" във ВМЕИ "Ленин",..

публикувано на 13.06.19 в 17:33

Концлагерът "Белене"- да помним, за да се знае

В "Памет нашенска" разтваряме едни доста мрачни страници от недалечната българска история - тези на трудовите лагери на територията на нашата страна. Страници, които са оставили отпечатък върху десетки хиляди български семейства. Страници, чието съдържание не трябва да забравяме, за да не се повторят никога повече в историята ни. Избрахме да говорим..

публикувано на 13.06.19 в 17:06

Доброволци ще чистят отново язовир Огоста

Втора кампания по почистване бреговете на язовир Огоста в Монтана организират доброволци. "Планираме да се случи на 15 юни, събота, за да спазим обещанието, което дадохме, че ще правим поне по едно-две събития в месеца. Очакваме да има много рибари, които, според нас, са основните, които си забравят боклуците там", каза организаторът Теодора..

публикувано на 13.06.19 в 15:35