7 каузи от Северозапада са включени в кампанията "България дарява"

До 31 март продължава националната кампания "България дарява", в която са обединени 12 граждански организации. Инициативата има за цел да ангажира широк кръг от хора с обществено-значими каузи. Няколко са сферите, които всеки може да избере на https://bulgariadariava.bg/ - изкуство и култура, подкрепа за възрастни хора, образование, таланти, спорт, здравеопазване и др.

"Идеята се роди след едно посещение в Колорадо, в град Денвър, където видяхме една прекрасна инициатива – "Колорадо дарява". Един ден през годината всички хора в Колорадо избират своята кауза и правят дарения. И понеже ние сме по-положително настроени решихме, че само един ден няма да ни стигне и направихме 10-дневка – от 22 до 31 март. Вмомента имаме над 115 каузи от цялата страна, които търсят финансиране", обясни един от инициаторите на кампанията- Любен Панов от Българският център за нестопанско право.

7 от каузите са от Северозападна България. Сдружение "Вазовци" във Вършец набира средства за възстановяване на зеленчуковата оранжерия към местното училище "Иван Вазов".

"Зад училището някога имаше оранжерия. Сега искаме да я възобновим. Имаме паралелки "Озеленител", които биха могли да се обучават там. Имаме и учители, които са специалисти в тази област. Идаята е с продукцията, която се произведе там, да се захранва училищният стол. Така цената на обяда за децата ще бъде намалена", обясни Бояна Митрова.

Другата кауза от област Монтана е на Фондация "Генерация" от град Лом и е наречена "Програма за насърчаване на женското предприемачество в Лом". Членовете на организацията вярват, че предприемачеството е едно от възможните противодействия на бедността и икономическата зависимост, особено когато става дума за млади жени и момичета в беден регион.

5 от каузите, които очакват подкрепа, касаят област Враца. Създаване на споделено работно пространство в град Враца е инициативата на Враца софтуер общество.

"Вярваме, че сме стигнали етап, в който е важно да се обособи споделено работно пространство с капацитет 25 места, което да събере ИТ общността във Враца физически на едно място", обясни Тонко Влахов.

"Домашни грижи за стари хора" иска да обезпечи Фондация Проект Северозапад. "Само 5 лв. са нужни на един възрастен човек да получи помощ за ден", обясни Яна Рупева и добави: "Вече две години работим в региона на Мездра. Опитваме се да предоставяме услуги за възрастни хора от села в региона и работим с младежи с интелектуални затруднения."

"Участвам - дарявам - променям" е кауза за възраждане и развитие на дарителството и доброволчеството в община Бяла Слатина чрез Обществен дарителски фонд на Сдружение "Първи юни". Набраните средства във Фонда се изразходват за реализиране на идеи и инициативи за детско развитие и образование, определени като най-важни за хората в община Бяла Слатина. Народно читалище "Съзнание-1927" в село Долни Вадин търси средства за продължаване на инициативата "Село назаем". През последните три години градски доброволци, помагаха в домакинства на възрастни хора, изградиха външна сцена, участваха с лекции на различни теми, полезни за местните.

Вижте още

Юбилеен концерт на НЧ "Земеделец-187" в Ново село

145 години навършва новоселското огнище на култура и на просвета за възрастните. Създадено от будни новоселяни  в годините на турското владичество, то се превръща в пазител на българския дух, в продължител на народните традиции, в място за просвещение. Празникът започна в 17.30 ч. на 23 май с полагане на венци пред паметника на читалищните дейци, върху..

публикувано на 24.05.19 в 11:36

"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца

Новата си книга " Оскар " ще представи утре, 25-ти май, в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца писателят Ангалот Енминас . Зад този псевдоним е Цветан Мирчев , художник по образование и професия, родом от Враца, но живеещ в Русе. Ексцентричното му творчество, изразено в две книги, е вдъхновено от магическия реализъм . Първата „ Гириз..

публикувано на 24.05.19 в 11:00

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и..

публикувано на 23.05.19 в 18:06

Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?". "От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с..

публикувано на 23.05.19 в 14:20

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05