Не достигат парите за бездомни кучета в Кален

Снимка: Община Мездра

30 бездомни кучета са настанени в кастрационния център в мездренското село Кален. За животните се грижи Общината, ветеринарен техник и гледач, сдружение "В помощ на животните в Мездра". Пламенка Калинкина е единственият доброволец, който помага на животните.

"Това е кастрационен център. Те нямат право да имат кучета там. Аз имам на моята стена много албуми и публикации. Миналата година направихме страницата за Кален с моя приятелка- Ивелина Миткова. Община Мездра няма осиновителска програма. Тази страница е изцяло на доброволни начала от мен и Ивелина. Т.е. аз намирам домове на кучетата, слагам ваксини и паспорти на кучетата. След това ги извеждам от там като им слагам понякога и чипове за моя сметка. С мои приятели организираме събирането на средства за тези неща, тъй като аз сама не мога да платя всичко. Над 60 кучета съм извела от този кастрационен център от 2017 година насам."

Пламенка Калинкина казва още, че Общината осигурява минимум храна за кучетата:

"В момента 30 кучета се хранят с 10 килограма гранули. С Ирина Николова, която е председател на сдружение "Дара" ще пускаме вероятно нов пост, в който ще набираме храна за Кален. Лекарства до ден днешен нося аз."


Парите за кастрации също са недостатъчни. За осиновяване на животните помагат и от Animal Rescue Sofia.

Община Мездра кастрира кучета и по сигнали. След кастрацията се връщат на местата, от които са взети, обясни Галина Иванова- еколог в Общината. Средствата за тези дейности не стигат. Общината искала да изгради и приют по стандартите за около 250 000 лева, но Общинският съвет не дал разрешение.

"Осигуряваме храна. Кучетата са в добро състояние, но са малко клетките", каза Галина Иванова.

25 000 лева са отпуснати на кастрационния център за годината:

"Включват храна, кастрации. Договор имаме с д-р Калина Христова и просто не знам дали ще ни стигнат. Ще направим всичко възможно, ще лобираме да се направи приюта. И в последствие да имаме и осиновявания."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и..

публикувано на 23.05.19 в 18:06

Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?". "От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с..

публикувано на 23.05.19 в 14:20

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05

Видински ученици участват в конкурс за предприемачи

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“ . Конкурсът се организира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове..

публикувано на 20.05.19 в 13:56

Черно-бели фотоси представят бита на хората от Северозападна България

Авторска фотокнига, свързана с населените места и бита на хората от Северозападна България, издаде Светослав Иванов , бивш учител и настоящ енергетик към АЕЦ-Козлодуй. Проектът на автора се нарича „ КОНТРАСТИ “ и включва черно-бели фотографии от землището на околните на Козлодуй градове и села. Когато липсват цветове, детайлите изникват на преден..

публикувано на 20.05.19 в 13:56