Не достигат парите за бездомни кучета в Кален

Снимка: Община Мездра

30 бездомни кучета са настанени в кастрационния център в мездренското село Кален. За животните се грижи Общината, ветеринарен техник и гледач, сдружение "В помощ на животните в Мездра". Пламенка Калинкина е единственият доброволец, който помага на животните.

"Това е кастрационен център. Те нямат право да имат кучета там. Аз имам на моята стена много албуми и публикации. Миналата година направихме страницата за Кален с моя приятелка- Ивелина Миткова. Община Мездра няма осиновителска програма. Тази страница е изцяло на доброволни начала от мен и Ивелина. Т.е. аз намирам домове на кучетата, слагам ваксини и паспорти на кучетата. След това ги извеждам от там като им слагам понякога и чипове за моя сметка. С мои приятели организираме събирането на средства за тези неща, тъй като аз сама не мога да платя всичко. Над 60 кучета съм извела от този кастрационен център от 2017 година насам."

Пламенка Калинкина казва още, че Общината осигурява минимум храна за кучетата:

"В момента 30 кучета се хранят с 10 килограма гранули. С Ирина Николова, която е председател на сдружение "Дара" ще пускаме вероятно нов пост, в който ще набираме храна за Кален. Лекарства до ден днешен нося аз."


Парите за кастрации също са недостатъчни. За осиновяване на животните помагат и от Animal Rescue Sofia.

Община Мездра кастрира кучета и по сигнали. След кастрацията се връщат на местата, от които са взети, обясни Галина Иванова- еколог в Общината. Средствата за тези дейности не стигат. Общината искала да изгради и приют по стандартите за около 250 000 лева, но Общинският съвет не дал разрешение.

"Осигуряваме храна. Кучетата са в добро състояние, но са малко клетките", каза Галина Иванова.

25 000 лева са отпуснати на кастрационния център за годината:

"Включват храна, кастрации. Договор имаме с д-р Калина Христова и просто не знам дали ще ни стигнат. Ще направим всичко възможно, ще лобираме да се направи приюта. И в последствие да имаме и осиновявания."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" слушаме огнената Елена Папаризу - богинята на гръцката музика

 Красива, но и талантлива - тя е Елена Папаризу - една от най-известните поп певици в Гърция.  В България Елена става известна благодарение на участието си в  дует "Антик".  През 2001 г., на конкурса Евровизия, "Антик" печелят трето място за Гърция с песента "I Would Die For You". В края на 2003 г. групата се разпада, а Елена Папаризу започва своята..

публикувано на 21.10.19 в 09:17

"Неделник" от 20 октомври 2019 година

Златна есен е и новият "Неделник" вече е на сайта ни. В първият час си говорим за стари вестници, а след това с двама видинчани които са сред призьорите в конкурса "Приключение Дунав Ултра" . Найден Антонов е на първо място, а на трето е отличена фотография на неговия приятел Любослав Любомиров. Конкурсът е организиран от магазин..

публикувано на 20.10.19 в 22:24

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35