Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 април 2019 година

Обмудсманът подкрепи протестиращите медици във Враца. Хора от Враца, областта и Северозапада се събраха пред административната сграда на МБАЛ "Христо Ботев“, за да обявят подкрепата си към хората с бели престилки.

Медици от Видин подкрепиха протеста на свои колеги от ВрацаПротестът беше насрочен за 15.00 часа пред сградата на Община Враца и в него се включиха  медици от цялата страна.

През тази година в област Враца трябва да бъдат ремонтирани пет язовира, които са в аварийно състояние. Ще продължи и възстановяването на друг рисков водоем - язовир "Бързина", за което бяха отпуснати средства миналата година при бедственото положение в община Хайредин.

Европейският парламент прие на първо четене спорния пакет "Мобилност". След края на пленарната сесия българските евродепутати от всички партии в Европорламента се събраха, за да изразят категоричното си несъгласие с приемането на пакета.

Център за професионално обучение във Видин, като първа стъпка за привличане на голям инвеститор, иска да изгради Технологичен център София. Идеята е възникнала в резултат на приключващ европроект, реализиран в 11 държави по поречието на река Дунав. Намеренията са обучителният център да заработи през следващата година. Идеята се обсъжда в момента на форум с представители на местната власт, училищата и бизнеса във Видин.


Жители на Монтана организират тази събота и неделя, 6 и 7 април, почистване на жилищен комплекс "Младост" 1. Акцията са нарекли "Мисия Младост" и е продължение на инициативата "Да почистим Монтана, но не за един ден", която се проведе последните дни на месец март.


При извършени проверки през нощта в района на селата Благово, Боровци и Калиманица, инспекторите от Агенцията по рибарство в Монтана, съвместно с полицаи от районното в Берковица, се натъкнали на двама рибари от Перник, които не спазвали забраната. Конфискувани са заложените във водата въдици. 

Двойки и семейства с репродуктивни проблеми вече могат подават документи за финансова помощ от общинския фонд "Ин витро" в Лом. Еднократната помощ е за "лица с безплодие, лечимо преди всичко с методите на АРТ (асистирани репродуктивни технологии) и включително чрез инвитро оплождане".

Връчиха дипломите на врачански абсолвенти. В тазгодишния випуск има 6-има отличници, които завършиха висшето си образование с успех над 5.50. 

Символична първа копка на мястото, където ще бъде изграден новият административно-търговски център, направиха кметът на Враца Калин Каменов, председателят на Общинския съвет Румен Антов и собственикът на фирмата, която ще изгради сградата - Илиан Цветков. Имотът, върху който ще се изгради административно-търговският център е разгърната застроена площ - 2165, 10 кв.м., като визията му е съобразена с архитектурата на града и е съгласувана с Министерство на културата.

Две иглолистни дръвчета засадиха деца от видинската детска градина "Синчец" в двора ѝ. Инициативата е по повод "Седмицата на гората", която тази година се чества от 1 до 7 април,

Счупени дъски на пързалка в парк "Владикина бахча" ремонтира Община Видин. Кметът на Община Видин Огнян Ценков призовава за пореден път да се пазят предназначените за обществено ползване обекти, да не се замърсяват парковете, местата за игра и отдих. 

Петима млади цигулари от националното музикално училище "Любомир Пипков" ще изнесат концерт тази вечер във Видин. Учениците на Радмила Петрова - Кръстева и Благордона Танева ще си партнират с музикантите от Симфониета Видин.

Продължава походът срещу диабета, който започна на 30 март от Видин. Днес походниците се отправят към румънския град Турну Магуреле.

Отбелязваме Световния ден на бездомните животни. Денят цели да покажем съпричастност и подкрепа на живеещите на улицата котки и кучета.

Видинската писателка Лора Цветанова представи новата си книга "Среща между действителността и фантазията" в село Майор Узуново, от където са корените на авторката. Книгата е разделена на 3 части - разкази, приказки и действителни истории. 

Низов горски пожар в местността "Чукара" гасиха пожарникари от РСПБЗН-Кула, в землището на село Цар Петрово. Огънят унищожил 200 декара широколистна гора.

Понижение в нивото на река Дунав при Ново село с 11 см отчитат от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав". Днес нивото там е 289 см. При Видин е регистрирано понижение с 13 см и нивото е 339 см. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39