Скъпо ли платиха от високите етажи на властта за евтините апартаменти или още са длъжници?

Снимка: БНР

Темата за закупените на ниски цени апартаменти от хора, които са, а някои от тях бяха на важни постове в държавата, продължава  да е във фокуса на вниманието от седмици. Заради скандала, наречен в медиите "Апартмантгейт" президентът Румен Радев свика  Консултативния съвет за национална сигурност, посветен на борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Филип Попов, народен представител от Видин, от групата  на "БСП лява България",  която сега е извън залата на парламента, коментира, че "Апартаментгейт" изважда на показ модел на управление на държавата. Според него са нужни законодателни промени, които да преборят корупцията по високите етажи на властта:


"Според мен това е само върхът на айсберга. Това показва самия модел на управление на държавата в последните десетилетия. Показва и политическия хоризонт на тези, които управляват България за съжаление... Подадените оставки заради скандала са едва началото на осветляване на този процес... БСП продължава да настоява за оставка на правителството, но засега извън парламента. Групата няма да се върне в пленарната зала до изборите за Европейски парламент... На няколко пъти внасяхме вот на недоверие, включително и заради корупцията, а тя е тежък проблем. Проблем номер едно в страната... Искането за оставка е обща позиция на парламентарната група на партията, на Националния съвет и на конгреса на БСП..."


Заради разкрития, че представители на управляващата партия са си купили апартаменти на по-ниски от пазарните цени, оставки подадоха министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министрите на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента. В скандала бяха замесени имената на председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, на сина на директора на Националното следствие Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.


"Българското общество винаги е било чувствително към подобна тематика, а информацията за закупени имоти на занижени цени има за представители както на управляващите, така и на опозицията... Скандалът има и добра страна, а тя е натискът на обществото за борбата с корупцията..." - коментира народният представител от ВМРО Красимир Богданов.


"Темата се преекспонира, отклонява се вниманието от предстоящите избори за Европейски парламент", коментира Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ.


"Темата е много актуална. Само, че дали касае само хората, които са на високи държавни и политически позиции? Тя касае всички българи. Всеки от нас, ако си даде сметка, че е изповядал сделки за имоти независимо дали са градски, земи, гори, леки коли и т.н.т. по закон съвсем нормално сделките да се изповядат на данъчна оценка. В случая става въпрос за същото. Лошото е, че бе експлоатирано в изключително негативен политически план... Подадените оставки са поета отговорност..." - коментира Владимир Тошев.


Авторът на анализа "Българинът и апартаментът: кратка история" проф. Ивайло Дичев търси корените на скандала в историята:


"Ако се обърнем назад ще видим, че по времето на социализма човек не можеше да притежава нищо освен апартамент. Това е единственото голямо частно притежание... След прехода се оказа, че отново най-ценното е апартамента. Нямаме борси, нито ценни книжа... Изчезна и нещо много важно - нивата. Сега всеки гледа да построи нещо на нея... Ако някои спечели много пари, какво ще направи? Сигурно ще си купи апартамент и ще го отдава под наем. Това вълнува хората и те се поставят на мястото на политиците..."


Темата продължава да вълнува и видинчани!


"...Издал ги е някой, който не е облагодетелстван... Хората са засегнати от това, защото са им гласували доверие... Това е за заблуда на противника. Да гледаме в апартаментите и да не виждаме как се вдигат цените на всичко... Трябва да си доплатят цените на апартаментите...Това бе точният момент да им подлеят вода... Как може такова нещо? Хората се възмущават. Трийсет години се надяваме на по-добро, а то става все по-лошо и по-лошо..."


Повече чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40

Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк. За намирането на иновативни решения, свързани с нови..

публикувано на 17.06.19 в 16:18
Румяна Алексиева, кмет на село Салаш

Румяна Алексиева: "В Салаш живеем спокойно, не си заключваме дори вратите"

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на белоградчишкото село Салаш , Румяна Алексиева: "В района природата е прекрасна, селото пък е приятно и спокойно. А общинският център се намира само на  20 км."  Освен, че се намира в планински район със запазена природа, Салаш има и интересно минало. Още римляните преди векове открили това..

публикувано на 14.06.19 в 15:40