Скъпо ли платиха от високите етажи на властта за евтините апартаменти или още са длъжници?

Снимка: БНР

Темата за закупените на ниски цени апартаменти от хора, които са, а някои от тях бяха на важни постове в държавата, продължава  да е във фокуса на вниманието от седмици. Заради скандала, наречен в медиите "Апартмантгейт" президентът Румен Радев свика  Консултативния съвет за национална сигурност, посветен на борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Филип Попов, народен представител от Видин, от групата  на "БСП лява България",  която сега е извън залата на парламента, коментира, че "Апартаментгейт" изважда на показ модел на управление на държавата. Според него са нужни законодателни промени, които да преборят корупцията по високите етажи на властта:


"Според мен това е само върхът на айсберга. Това показва самия модел на управление на държавата в последните десетилетия. Показва и политическия хоризонт на тези, които управляват България за съжаление... Подадените оставки заради скандала са едва началото на осветляване на този процес... БСП продължава да настоява за оставка на правителството, но засега извън парламента. Групата няма да се върне в пленарната зала до изборите за Европейски парламент... На няколко пъти внасяхме вот на недоверие, включително и заради корупцията, а тя е тежък проблем. Проблем номер едно в страната... Искането за оставка е обща позиция на парламентарната група на партията, на Националния съвет и на конгреса на БСП..."


Заради разкрития, че представители на управляващата партия са си купили апартаменти на по-ниски от пазарните цени, оставки подадоха министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министрите на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента. В скандала бяха замесени имената на председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, на сина на директора на Националното следствие Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.


"Българското общество винаги е било чувствително към подобна тематика, а информацията за закупени имоти на занижени цени има за представители както на управляващите, така и на опозицията... Скандалът има и добра страна, а тя е натискът на обществото за борбата с корупцията..." - коментира народният представител от ВМРО Красимир Богданов.


"Темата се преекспонира, отклонява се вниманието от предстоящите избори за Европейски парламент", коментира Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ.


"Темата е много актуална. Само, че дали касае само хората, които са на високи държавни и политически позиции? Тя касае всички българи. Всеки от нас, ако си даде сметка, че е изповядал сделки за имоти независимо дали са градски, земи, гори, леки коли и т.н.т. по закон съвсем нормално сделките да се изповядат на данъчна оценка. В случая става въпрос за същото. Лошото е, че бе експлоатирано в изключително негативен политически план... Подадените оставки са поета отговорност..." - коментира Владимир Тошев.


Авторът на анализа "Българинът и апартаментът: кратка история" проф. Ивайло Дичев търси корените на скандала в историята:


"Ако се обърнем назад ще видим, че по времето на социализма човек не можеше да притежава нищо освен апартамент. Това е единственото голямо частно притежание... След прехода се оказа, че отново най-ценното е апартамента. Нямаме борси, нито ценни книжа... Изчезна и нещо много важно - нивата. Сега всеки гледа да построи нещо на нея... Ако някои спечели много пари, какво ще направи? Сигурно ще си купи апартамент и ще го отдава под наем. Това вълнува хората и те се поставят на мястото на политиците..."


Темата продължава да вълнува и видинчани!


"...Издал ги е някой, който не е облагодетелстван... Хората са засегнати от това, защото са им гласували доверие... Това е за заблуда на противника. Да гледаме в апартаментите и да не виждаме как се вдигат цените на всичко... Трябва да си доплатят цените на апартаментите...Това бе точният момент да им подлеят вода... Как може такова нещо? Хората се възмущават. Трийсет години се надяваме на по-добро, а то става все по-лошо и по-лошо..."


Повече чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Време за равносметка и обещания

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент . От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските..

публикувано на 23.04.19 в 12:15

Какво предлага на туристите Северозападът

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им   предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника". Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в..

публикувано на 22.04.19 в 13:14

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16