Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е драстично увеличение на минималната работна заплата

Снимка: Радио Видин

През последната година ръстът на доходите у нас забави своите темпове- това каза в телевизионно интервю преди дни президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров. Поне двуцифрен ръст на доходите очакваха синдикалистите през миналата година, като тази и следващата година той е трябвало да бъде 12- 15%. Реалният растеж, обаче е под 8%, заради инфлацията. Сериозен проблем у нас продължават да бъдат работещите бедни, а нископлатените работници в страната са близо 20%. Президентът на КНСБ отбеляза и че 2/3 от работещите са с възнаграждение под нивото на средната работна заплата. Доходите на българите растат, само че върху една много ниска база и по този начин увеличението не може да бъде усетено. Успоредно с това цените на електроенергията, парното и водата се вдигат, инфлацията се ускорява и хората усещат по-малко увеличение, отбеляза още Пламен Димитров. Той даде за пример балтийските държави, в които има изпреварващ ръст на доходите. В Латвия минималната работна заплата за 2019 година е увеличена с 38% при 10% в България. 800- 850 лева. трябва да е минималната заплата през 2022 година, а средната около 2 000 лева, според лидерът на КНСБ. Възможно ли е да се случи това? Минималната заплата у нас през 2019 година вече е 560 лева. Бюджетната прогноза предвижда административно увеличение на нейната стойност на 610 лева от 1 януари 2020 година и на 650 лева от 1 януари 2021 година. През 2022 година размерът от 650 лева трябва да се запази, според програмата на правителството. Потърсихме за коментар Вероника Ценова, експерт към регионалния съвет на КНСБ във Враца.

"Когато има добра воля страшно много неща е възможно да се случат и освен това ние имаме твърде много да догонваме, така че е напълно основателно искането на КНСБ за повишаване на минималната работна заплата. Все пак България си остава страната с най- ниски доходи и това се отразява драстично върху пазара на труда."- коментира Вероника Ценова.

Средната работна заплата у нас е нараснала с 87% за десет години, но хората в България остават най-бедните в Европейския съюз, показва проучване на Европейския синдикален институт. Според данните на Европейския синдикален институт България е лидер в нарастването на средната работна заплата, но отнесено към брутния вътрешен продукт и покупателната способност, тя остава най-ниската. Каква е позицията на Конфедерацията на труда "Подкрепа" по този казус и подкрепят ли исканията на колегите си от КНСБ- това попитахме Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа" и председател на Сдружение "Солидарна България":

"Ние от години повтаряме, че трябва да се увеличава много по- бързо отколкото е сега. Разликата е в подхода. Към момента разговорите по- скоро са замразени, защото предложението на работодателските организации беше горният праг да е 41- 43% от средната работна заплата, което е под настоящия и размер. Ние няма как да се съгласим с тях и всъщност преговорите са блокирани."- каза Ваня ГригороваПо време на преговорите за ръста на минималната работна заплата преди време се появи предложение в отделните региони на страната да се въведат различни минимални заплати, в зависимост от степента на икономическото им развитие: "Категорично "не"- това е една държава, в която е нормално да има една минимална работна заплата. Ние сме "за" различни минимални работни заплати, но по професии и по длъжности."- коментира предложението Ваня Григорова от КТ "Подкрепа

През последните години има двуцифрен ръст на минималната заплата в България. Увеличението на най-ниските доходи е в основата на ускорения темп на нарастване на средната заплата в страната. Това заяви в свое интервю министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. За да бъде устойчив ръстът на доходите, е необходимо да има по-голямо нарастване на производителността на труда. Какво казват работодателите- това попитахме Красимир Кирилов, председател на видинската търговско- промишлена палата:

"Позицията на работодателските организации не се е променила и както и предишните пъти, когато остро се поставя този въпрос от синдикатите ние излизаме с отговора, че сме твърдо "за" увеличаването на минималната работна заплата, но на базата на предварително определен и ясно обоснован критерий. Ръстът на минималната работна заплата през последните две години има три пъти увеличение, с около 9- 10%. Ръстът на икономиката нито една от тези години не е надвишил повече от 3.5%. Коя е тукашната логика не мога да разбера."- коментира Красимир Кирилов и допълни: "Моята последна информация е, че всичките работодателски организации са категорично против така направеното предложение. Тук не знам даже, дали става въпрос за преговори, при положение, че държавата идва и казва, че минималната работна заплата ще бъде от януари 560 лева. Аз не виждам преговори тук, аз виждам едно налагане."- каза още Красимир Кирилов, председател на видинската търговско- промишлена палата.

Може ли да бъде драстично повишена минималната работна заплата, предвид сегашната ситуация на икономиката на страната ни- това попитахме в анкетата видинчани:

"Разходите на едно семейство са големи. Работодателите, но не във всички градове ще могат да плащат ... Положението в България е много зле. Била съм доста години по чужбина и там доста по- друг е стандарта, и заплати, и всичко. Не знам дали ще можем да се оправим някога."

Съгласно дефиницията минималната работна заплата е минималната цена на пазара на труда и представлява най-ниската часова, дневна или месечна работна заплата, която работодателите могат да плащат по закон на работниците и служителите си. Формира се не пазарно, а административно от държавата. В българското законодателство се е наложило понятието минимална месечна работна заплата. На тази основа от определените работни дни се изчисляват дневното и седмично минимално възнаграждение. Понятието минимална месечна работна заплата се налага от Кодекса на труда, който вменява като задължение определянето ѝ от Министерски съвет. Оттук с нарочно постановление Министерски съвет определя размера на минималната месечна работна заплата и периода, след който тя трябва да бъде актуализирана. Ще бъде ли повлияно, обаче новото постановление от мнението на синдикатите- предстои да разберем. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 15 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание . Сред по-важните точки, които разгледаха, са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно задание за изработване на проект за частично изменение на общия устройствен план на община Кула.  Включено бе разглеждане и на докладна записка относно..

публикувано на 27.03.24 в 08:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00