Снимката на 10 април 2019 година

Снимка: Светослав Цветанов

Медиците от Видин продължават протеста, въпреки решението на Министерски съвет да бъдат отпуснати 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Парите ще отидат в бюджета на Министерството на здравеопазването, за да се достигне минималната начална заплата, записана в Колективния трудов договор от 950 лева."Докато не видим това черно на бяло на фиш, ние не вярваме", коментира председателят на дружество към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във видинската болница Диана Богомилова.

Кметът на община Чупрене Ваньо Костин е обвинен за престъпление по служба и деклариране на неверни данни в декларацията му за конфликт на интереси, съобщиха от Специализираната прокуратура. Той е задържан за 72 часа в ареста,  а държавното обвинение ще иска от Специализирания наказателен съд да го остави за постоянно в ареста. 

Защитата на Ценко Чоков обжалва санкцията, наложена чрез административно наказания от районния съд във Враца. Това съобщи в кулоарите на съда адвокат Светла Генова, която защитава интересите на бившия кмет на Галиче по този казус.

Обществената поръчка за ремонт на акушеро-гинекологичното отделение на врачанската болница ще бъде обявена през следващката седмица, това съобщи изпълнителният директор на МБАЛ "Христо Ботев" Евгени Любенов. Предвидените за рехабилитацията средства са малко под 300 000 лева. Те идват от министерството на здравеопазването. АГО-то във Враца има крещяща нужда от рехабилитация, за което неведнъж са настоявали работещите в него и  родилките.

АЕЦ "Козлодуй" е удостоена с наградата "Кубратов меч" за принос в развитието на електрическата мобилност на България в категория "Бизнес постижение". Отличието, присъдено от Индустриален клъстер "Електромобили", е за реализиран транспортен модел с три електромобила и инфраструктура от четири зарядни станции – българско производство.

Развитието на социалните  услуги в  Монтана стана повод за посещение на 12- членна арменска делегация  в града.  Тя бе водена от първия заместник министър на труда и социалната политика Гемафин Гаспарян. Визитата е организирана със съдействието на УНИЦЕФ.

Вършец и Крайова стартират съвместен проект по Трансгранично сътрудничество с Румъния. На 22 април в Крайова ще бъде проведена първата среща между партньорите. "Във Вършец ще се изгради Палеопарк за над 900 000 евро", съобщи кметът Иван Лазаров.

Двойки с репродуктивни проблеми от Община Кула ще получат помощ. България и в частност община Кула са с отрицателен демографски прираст и с изключително ниска раждаемост.

От общината във Видин ремонтираха по сигнал на граждани стълб за улично осветление. Сигналът беше получен чрез платформата "Кмете, виж!“ на 9 април. Стълбът се намира в близост до бл. 5 на ж.к. "Гео Милев“ във Видин. Служители от звено "Поддържане и ремонт на улично осветление и електрически съоръжения общинска собственост“ са изпратени на място. Извършен е ремонт за изправяне на стълба и предотвратяване на инциденти.

Традиционните зимни четения на Регионалния исторически музей във Враца ще завършат с презентация и разговор "Добрите практики" в музейните образователни програми.

Кметът на Видин Огнян Ценков връчи лично дарение на Иван Цолов и Бойко Николов, за да представят нашия град през следващия месец на Ретро събор в Македония и в престижното международно рали за ретро и класически автомобили "Марица“ по маршрут Пловдив- Александруполис- Одрин.

Осмокласниците Радослав Попов и Иван Сиянов от ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин се представиха отлично на националния кръг на олимпиадата по английски език, която  бе проведена в град Хасково. Радослав е с осми резултат в страната в първа група (VIII клас), а Иван е в топ 16, с което видинските математици са водещи в Северозапада и в челото на България по английски език.

Седмокласничките Християна Страхилова и Лилия Боянова от видинската ПМГ "Екзарх Антим I" се класираха за националния кръг на олимпиадата по история.Талантливите момичета, подготвени от  Светлина Вълчева са единствените допуснати до престижното национално състезание от Северозапада. Те показаха изключителни резултати и са в челото на класираните 67 седмокласници от цялата страна.

Младежи от читалище "Светъл ден" във Видин преминаха поредица обучения по проект CARMA.Те придобиха умения за това как се организират кампании и как да работят със свои връстници по теми като здравна просвета, екология, младежка безработица и активно гражданство. Доброволците ще организират и проведат няколко кампании на територията на общината, като в тях ще бъдат използвани иновативни технологии.

Ученици от Белоградчик беседваха за вредата от алкохола и тютюнопушенето. И през втория учебен срок Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик продължава да провежда беседи и презентации в изпълнение на програмата за превенция на зависимостите.

Районната прокуратура в Бяла Слатина е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.Р. (на 17 години) и В.Р. (на 19 години), за извършен от тях грабеж на възрастна жена, съобщават от Апелативна прокуратура София.

Акция по залесяване под наслов "Лесовъд за един ден" проведе Държавно горско стопанство– Белоградчик съвместно с деца от 4-ти клас на НУ "Васил Левски". 40 фиданки от пет различни видове засадиха децата с помощта на служителите от горското стопанство. 

Дружеството на писателите във Видин организира "Цветен литературен салон" по повод празника на местното читалище "Цвят" - 149 години от основаването му.

Врачанската авторка Гергана Христова ще представи днес дебютната си книга, наречена "Близо до сърцето".


Вижте още

Снимката на 15 октомври 2019 година

Преобразяват  пътния възел на входа на Мездра. Дългогодишният проблем, затрудняващ автомобилния поток на входа на Мездра, е решен с премахването на релсите, пресичащи пътния възел. Преасфалтира се целият участък от бирената фабрика до моста на Моравешка река. Деца и учители от видинската детска градина "Русалка", с филиал детска градина..

публикувано на 15.10.19 в 17:55

Деца направиха възстановка на "Стариятъ видински пазар"

Деца и учители от видинската детска градина "Русалка", с филиал детска градина "Здравец", участваха във възстановка на "Стариятъ видински пазар" в парк "Владикина бахча". "Целта е да потопим децата в историята" , каза при откриването директорката на детското заведение Красимира Виденова: "Искахме децата да се запознаят с историята на стария Видин...

публикувано на 15.10.19 в 17:39

Заплатите във Видинско се увеличават, но остават значително по-ниски от средните за страната

Броят на работещите в област Видин в средата на годината незначително се е увеличил, в сравнение с първото тримесечие. По-виско е и средното възнаграждение за региона, но остава значително под средното за страната. По предварителни данни на Националния статистически институт  16 600 са наетите лица по трудово и служебно правоотношение в..

публикувано на 15.10.19 в 14:13

Нова техника и апарати от последно поколение в монтанската болница

По целева програма на Министерството на здравеопазването е доставено ново оборудване и апарати за отделението по физиотерапия в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД – Монтана.  11 броя техника от последно поколение подменя част от досегашната апаратура, допълва и подобрява възможностите за рехабилитация и лечение на пациенти след дълго обездвижване, с..

публикувано на 15.10.19 в 14:10

Есенна изложба украси видинско училище

Изложба "Даровете на есента" e подредена във видинското училище "Иван Вазов". Експозицията е традиционна, като ученици, съвместно с родителите си, представят красотата на сезона. Всичко е изработено от природни материали, каза директорът на училището Пролетка Цветкова : "Това наистина е традиционна изложба. Тази година участват децата от първи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:06

Предизборен диспут по радио Видин

Радио ВИДИН  осигурява възможност за провеждането и излъчването на  три платен диспута , в рамките на предизборната кампания за  Местни избори 2019 . Втората определена дата е 18 октомври от 9:15 до 10:30 часа.  Темата на диспута е: "Регионална политика и идеи за превръщането на общината в сигурно и привлекателно място за инвестиции и живот. Бизнес и..

публикувано на 15.10.19 в 11:55

Преобразяват пътния възел на входа на Мездра

Дългогодишният проблем, затрудняващ автомобилния поток на входа на Мездра, е решен с премахването на релсите, пресичащи пътния възел.  Преасфалтира се целият участък от бирената фабрика до моста на Моравешка река. Обновяването на входа на града започна с реновирането на блоковете и изграждането на модерна детска площадка. Завършва и етап от ремонта..

публикувано на 15.10.19 в 11:46