Снимката на 10 април 2019 година

Снимка: Светослав Цветанов

Медиците от Видин продължават протеста, въпреки решението на Министерски съвет да бъдат отпуснати 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Парите ще отидат в бюджета на Министерството на здравеопазването, за да се достигне минималната начална заплата, записана в Колективния трудов договор от 950 лева."Докато не видим това черно на бяло на фиш, ние не вярваме", коментира председателят на дружество към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във видинската болница Диана Богомилова.

Кметът на община Чупрене Ваньо Костин е обвинен за престъпление по служба и деклариране на неверни данни в декларацията му за конфликт на интереси, съобщиха от Специализираната прокуратура. Той е задържан за 72 часа в ареста,  а държавното обвинение ще иска от Специализирания наказателен съд да го остави за постоянно в ареста. 

Защитата на Ценко Чоков обжалва санкцията, наложена чрез административно наказания от районния съд във Враца. Това съобщи в кулоарите на съда адвокат Светла Генова, която защитава интересите на бившия кмет на Галиче по този казус.

Обществената поръчка за ремонт на акушеро-гинекологичното отделение на врачанската болница ще бъде обявена през следващката седмица, това съобщи изпълнителният директор на МБАЛ "Христо Ботев" Евгени Любенов. Предвидените за рехабилитацията средства са малко под 300 000 лева. Те идват от министерството на здравеопазването. АГО-то във Враца има крещяща нужда от рехабилитация, за което неведнъж са настоявали работещите в него и  родилките.

АЕЦ "Козлодуй" е удостоена с наградата "Кубратов меч" за принос в развитието на електрическата мобилност на България в категория "Бизнес постижение". Отличието, присъдено от Индустриален клъстер "Електромобили", е за реализиран транспортен модел с три електромобила и инфраструктура от четири зарядни станции – българско производство.

Развитието на социалните  услуги в  Монтана стана повод за посещение на 12- членна арменска делегация  в града.  Тя бе водена от първия заместник министър на труда и социалната политика Гемафин Гаспарян. Визитата е организирана със съдействието на УНИЦЕФ.

Вършец и Крайова стартират съвместен проект по Трансгранично сътрудничество с Румъния. На 22 април в Крайова ще бъде проведена първата среща между партньорите. "Във Вършец ще се изгради Палеопарк за над 900 000 евро", съобщи кметът Иван Лазаров.

Двойки с репродуктивни проблеми от Община Кула ще получат помощ. България и в частност община Кула са с отрицателен демографски прираст и с изключително ниска раждаемост.

От общината във Видин ремонтираха по сигнал на граждани стълб за улично осветление. Сигналът беше получен чрез платформата "Кмете, виж!“ на 9 април. Стълбът се намира в близост до бл. 5 на ж.к. "Гео Милев“ във Видин. Служители от звено "Поддържане и ремонт на улично осветление и електрически съоръжения общинска собственост“ са изпратени на място. Извършен е ремонт за изправяне на стълба и предотвратяване на инциденти.

Традиционните зимни четения на Регионалния исторически музей във Враца ще завършат с презентация и разговор "Добрите практики" в музейните образователни програми.

Кметът на Видин Огнян Ценков връчи лично дарение на Иван Цолов и Бойко Николов, за да представят нашия град през следващия месец на Ретро събор в Македония и в престижното международно рали за ретро и класически автомобили "Марица“ по маршрут Пловдив- Александруполис- Одрин.

Осмокласниците Радослав Попов и Иван Сиянов от ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин се представиха отлично на националния кръг на олимпиадата по английски език, която  бе проведена в град Хасково. Радослав е с осми резултат в страната в първа група (VIII клас), а Иван е в топ 16, с което видинските математици са водещи в Северозапада и в челото на България по английски език.

Седмокласничките Християна Страхилова и Лилия Боянова от видинската ПМГ "Екзарх Антим I" се класираха за националния кръг на олимпиадата по история.Талантливите момичета, подготвени от  Светлина Вълчева са единствените допуснати до престижното национално състезание от Северозапада. Те показаха изключителни резултати и са в челото на класираните 67 седмокласници от цялата страна.

Младежи от читалище "Светъл ден" във Видин преминаха поредица обучения по проект CARMA.Те придобиха умения за това как се организират кампании и как да работят със свои връстници по теми като здравна просвета, екология, младежка безработица и активно гражданство. Доброволците ще организират и проведат няколко кампании на територията на общината, като в тях ще бъдат използвани иновативни технологии.

Ученици от Белоградчик беседваха за вредата от алкохола и тютюнопушенето. И през втория учебен срок Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик продължава да провежда беседи и презентации в изпълнение на програмата за превенция на зависимостите.

Районната прокуратура в Бяла Слатина е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.Р. (на 17 години) и В.Р. (на 19 години), за извършен от тях грабеж на възрастна жена, съобщават от Апелативна прокуратура София.

Акция по залесяване под наслов "Лесовъд за един ден" проведе Държавно горско стопанство– Белоградчик съвместно с деца от 4-ти клас на НУ "Васил Левски". 40 фиданки от пет различни видове засадиха децата с помощта на служителите от горското стопанство. 

Дружеството на писателите във Видин организира "Цветен литературен салон" по повод празника на местното читалище "Цвят" - 149 години от основаването му.

Врачанската авторка Гергана Христова ще представи днес дебютната си книга, наречена "Близо до сърцето".


Вижте още

Пристигнаха машините за гласуване в област Видин

Тази сутрин във Видин пристигнаха машините за гласуване, които ще бъдат разпределени в секционните избирателни комисии на територията на областта. 45 са машините, уточни Красимир Герасимов- представител на фирмата доставчик: "Първо потеглят за селата. До половин час тръгва първият човек. Всички машини в общината са от 13 и 30 часа. Момчетата сега ще..

публикувано на 25.05.19 в 08:33

Откриха "Ботеви дни 2019" във Враца

Кметът на Враца Калин Каменов откри снощи тазгодишното издание на "Ботеви дни". Събитията през следващите 10 дни са посветени на 143 г. от подвига на Войводата и неговата чета във Врачанския балкан. Те ще завършат с поклонението на връх Околчица на 2 юни. Церемонията започна с кратка театрализация, проследяваща последните дни от живота на Христо Ботев,..

публикувано на 25.05.19 в 08:05

Празнично шествие за 24 май премина по улиците на Белоградчик

С празнично шествие по главната улица на Белоградчик започна отбелязването на Деня българската просвета и култура и славянската писменост. В него участваха децата от ДГ "Иглика", НУ "Васил Левски" и СУ "Христо Ботев", както и представители на културните организации и институции. Прeд събралото се множество на площад "Възраждане" кметът..

публикувано на 24.05.19 в 17:56

За 24 май наградиха просветни дейци в Монтана

В Монтана за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост обявиха носителите на  почетна значка на община Монтана и почетното отличие "Неофит Рилски" на министъра на образованието. Отличените са   92-годишният  доктор - физиотерапевт Георги Б.Георгиев популярен с периодичните си анализи в местни вестници,..

публикувано на 24.05.19 в 17:00

Паметник на кинорежисьора Людмил Кирков е открит във Враца

Кметът на Враца Калин Каменов и актьорът Филип Трифонов откриха официално паметник-чешма в памет на емблематичния кинорежисьор Людмил Кирков, роден във Враца и заснел едни от най-великите български филми - "Момчето си отива", "Оркестър без име", "Селянинът с колелото". Идеята за създаване на монумента е на инициативен комитет "В памет..

публикувано на 24.05.19 в 16:00

За 24 май наградиха учители и изявени деятели на културата

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост беше отбелязан във Видин с празнично шествие, награждаване на изявени деятели и концерт. Шествието потегли от средно училище "Цар Симеон Велики" към откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров". Духовият оркестър при училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 24.05.19 в 15:25

50- годишнината на училище "Иван Вазов" отбелязаха в Берковица

С голям празничен концерт берковското основно училище "Иван Вазов" отбеляза своя половинвековен юбилей. Препълненият салон на читалище "Иван Вазов" в Берковица събра поколения учители и ученици, родители, граждани, обединени от спомените, традицията и благодарността. Тържеството уважиха народният представител Илиян Тимчев,..

публикувано на 24.05.19 в 14:46