Помогни си сам...

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега това добротворство, като че ли наистина се завръща.

Валери Димов, заедно с приятели ремонтира съблекалнята на стадиона в село Стубел. Може да е малко, но е направено безвъзмездно.

"Идеята дойде от сина на починалата президентка на местния футболен клуб "Селяк" и бързо събра хора, които да се включат. Ние се включехме с труд. Отначало по- малко хора, но после и други се включиха... Важното е, че помогнахме...Трудно се организират хората в Северозапада да направят нещо добро. Някак си са загубили доверие... Важното е да вярваш и ще успееш да постигнеш резултат", коментира Валери Димов.

Много са примерите за такива инициативи. Бялата чешма е новият кът за отдих, с който се сдобиха жителите на село Делейна. Идеята е на двама местни ентусиасти - братовчедите Любен Еремиев и Захари Костов. В село Слана бара бе открита "Берова чешма", която е дарение от адвокат Николай Беров, родом от същото село. Почти във всяко населено място благородни и обичащи родното си място хора правят подобни жестове.

Наталия Костадинова от Бяла Слатина е председател на Сдружение "Първи юни". Тя е и екипът и се занимават точно с това - да правят безвъзмездно добри инициативи:

"Започнахме преди няколко години и се вижда, че има успех. В много от нещата, които направихме в училища и детски градини се включиха с безвъзмезден труд и родители...Трябва да даваш добър пример и тези дело ще намерят последователи... Това добротворчество, като че ли бе позабравено и се чакаше на готово... Сега се завръща... Посещаваме и училища, където учим децата да не чакат на готово, а де се включват сами с подобни инициативи..." - коментира тя.

"Преди години в подобни инициативи са се случвали. Българинът е бил винаги дарител. Ако е нямал пари се включвал с труд... Постепенно тези неща се загубиха. Хората считаха, че държавата  е длъжна да се грижи за всичко, но не е така... Не можеш да чакаш на готово... Ако разчитаме на институции има да си чакаме... Тези дела са похвални... Младите хора също се включват в подобни дейности..." - смята социологът Любен Добрев.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Висше образование у нас или в чужбина- какво избират младите

През последните години все по- често на младите хора се налага да избират къде да продължат образованието си, след завършване на средното училище- в България или в чужбина. За съжаление знаещите и можещите хора, избрали да придобият висшето си образование у нас, са изправени пред редица трудности, които често са пречка за нормалното следване...

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40