Помогни си сам...

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега това добротворство, като че ли наистина се завръща.

Валери Димов, заедно с приятели ремонтира съблекалнята на стадиона в село Стубел. Може да е малко, но е направено безвъзмездно.

"Идеята дойде от сина на починалата президентка на местния футболен клуб "Селяк" и бързо събра хора, които да се включат. Ние се включехме с труд. Отначало по- малко хора, но после и други се включиха... Важното е, че помогнахме...Трудно се организират хората в Северозапада да направят нещо добро. Някак си са загубили доверие... Важното е да вярваш и ще успееш да постигнеш резултат", коментира Валери Димов.

Много са примерите за такива инициативи. Бялата чешма е новият кът за отдих, с който се сдобиха жителите на село Делейна. Идеята е на двама местни ентусиасти - братовчедите Любен Еремиев и Захари Костов. В село Слана бара бе открита "Берова чешма", която е дарение от адвокат Николай Беров, родом от същото село. Почти във всяко населено място благородни и обичащи родното си място хора правят подобни жестове.

Наталия Костадинова от Бяла Слатина е председател на Сдружение "Първи юни". Тя е и екипът и се занимават точно с това - да правят безвъзмездно добри инициативи:

"Започнахме преди няколко години и се вижда, че има успех. В много от нещата, които направихме в училища и детски градини се включиха с безвъзмезден труд и родители...Трябва да даваш добър пример и тези дело ще намерят последователи... Това добротворчество, като че ли бе позабравено и се чакаше на готово... Сега се завръща... Посещаваме и училища, където учим децата да не чакат на готово, а де се включват сами с подобни инициативи..." - коментира тя.

"Преди години в подобни инициативи са се случвали. Българинът е бил винаги дарител. Ако е нямал пари се включвал с труд... Постепенно тези неща се загубиха. Хората считаха, че държавата  е длъжна да се грижи за всичко, но не е така... Не можеш да чакаш на готово... Ако разчитаме на институции има да си чакаме... Тези дела са похвални... Младите хора също се включват в подобни дейности..." - смята социологът Любен Добрев.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Време за равносметка и обещания

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент . От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските..

публикувано на 23.04.19 в 12:15

Какво предлага на туристите Северозападът

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им   предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника". Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в..

публикувано на 22.04.19 в 13:14

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16