Поне два пъти месечно организирано чистят Монтана

Снимка: Мирослав Макавеев

Граждани от Монтана се организираха в социалните мрежи и излязоха за втори път през почивните дни да чистят. Първите два дни 12 човека събраха над 30 чувала с отпадъци за около 4 часа на ден. Втората кампания, която нарекоха "Мисия Младост" премина при по- голям интерес.

"Дойдоха повечето от хората, с които се бяхме разбрали предварително и по телефона. Хубавото беше, че имаше инициатива на три различни блока. Най- ценното за мен беше, че излязоха хора, които са ни видели, че чистим и дойдоха да се присъединят. Блоковете 25, 27, 28 и 14 направиха това нещо, като най- голямата активност беше в 24 блок в "Младост", където полянката беше пълен ужас. Изчистиха хората, благодариха ни за организацията", разказа Теодора Илиева, един от организаторите на почистването.

Доброволците се надяват, че хората ще започнат да чистят по- често, без да чакат някой да ги организира:

Мирослав Макавеев"Аз съм обнадеждена, че тази инициатива ще се превърне в постоянна и хората ще започнат да се отнасят към боклука така, както трябва."

Във втората акция са събрани близо 80 чувала с отпадъци. Доброволците са решени поне два пъти месечно да правят такива кампании.

Втората тема е за почистване в Кула- от средата на март Станислав Кръстев от Кула започва да почиства около местния язовир. Събрал е над 150 чувала с отпадъци в дните, които е успял да отдели за почистването. Помощ от трима съграждани е получил тази събота и неделя. Защо не се отказва сам да обикаля и да събира отпадъците, оставени от други?

Станислав Кръстев"Не е приятно за никой всеки да си хвърля боклука около язовира. Тази събота и неделя ще продължа, защото има все още боклуци за чистене. Който има желание, може да се присъедини към тази инициатива за почистването на бреговете на язовира, защото става все по- красиво. Така чистим и природата", обясни Станислав Кръстев- доброволен сътрудник към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/.

В "Еко свят" днес говорим и за проверките по река Дунав за бракониерски риболов на моруни, които правят инспектори на ИАРА. До май реката трябва да бъде изчистена от кърмаци- забранени уреди за риболов на моруните.

"Това е един много древен вид, запазен от динозаврите и искаме да го запазим за нашите деца", каза Росен Николов- началник на отдел "Рибарство и контрол" за Западна България на ИАРА.

СнимкаПо вътрешните водоеми проблемът с бракониерския улов с мрежи все още стои на дневен ред. Агенцията работи добре с доброволните сътрудници:

"Разбрани момчета са и мисля, че в правилната посока вървим."

С промените в законодателството, всички сдружения, които продават риболовни билети, са задължени при отчитане на билетите, 5% от стойността на всеки билет да се използва за зарибяване. В тази връзка от ИАРА съобщиха, че към настоящия момент все още няма издадена заповед за определяне на обектите за зарибяване. Обектите се определят ежегодно със заповед на министъра на земеделието.

СнимкаГошо Младенов е любител риболовец от Видин. Ходи за риба не толкова заради улова, а за да се види с познати и да излезе за малко сред природата.

"С любителски билет е разрешено до 6 броя кукички. Чакам мирна риба да се хване. Тука за Дунав по- късно тръгва рибата, под 8 градуса температура на водата трудна работа за риболов. Най- много идва риба по време на забраната. И като мине забраната, един-два дена има и после тя се отдръпва навътре. И сме до долу."

Гошо Младенов казва, че зарибяването на реката е мечта на всеки любител. Причината за намалялата риба в Дунав вижда в стопанския риболов:

"Имат си билети, ловят си, но няма квота за тях. За един ден могат да "избият" тези пари за билета."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Преди постановката- Деян Донков в ролята на сценичен работник по техническата поддръжка

Деян Донков дебютира с "Любовникът" на видинска сцена

Тази вечер на видинска сцена ще дебютира театралната постановка "Любовникът" на Народен театър "Иван Вазов" от Харолд Пинтър. На сцената ще излязат актьорите Радина Кърджилова и Деян Донков , който е и режисьор на спектакъла по прочутата пиеса на Нобеловия лауреат. Двамата актьори са семейство извън театъра. А това е и пиесата, в която за първи път..

публикувано на 27.05.19 в 17:21

Юбилеен концерт на НЧ "Земеделец-187" в Ново село

145 години навършва новоселското огнище на култура и на просвета за възрастните. Създадено от будни новоселяни  в годините на турското владичество, то се превръща в пазител на българския дух, в продължител на народните традиции, в място за просвещение. Празникът започна в 17.30 ч. на 23 май с полагане на венци пред паметника на читалищните дейци, върху..

публикувано на 24.05.19 в 11:36

"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца

Новата си книга " Оскар " ще представи утре, 25-ти май, в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца писателят Ангалот Енминас . Зад този псевдоним е Цветан Мирчев , художник по образование и професия, родом от Враца, но живеещ в Русе. Ексцентричното му творчество, изразено в две книги, е вдъхновено от магическия реализъм . Първата „ Гириз..

публикувано на 24.05.19 в 11:00

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и..

публикувано на 23.05.19 в 18:06

Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?". "От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с..

публикувано на 23.05.19 в 14:20

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11