Поне два пъти месечно организирано чистят Монтана

Снимка: Мирослав Макавеев

Граждани от Монтана се организираха в социалните мрежи и излязоха за втори път през почивните дни да чистят. Първите два дни 12 човека събраха над 30 чувала с отпадъци за около 4 часа на ден. Втората кампания, която нарекоха "Мисия Младост" премина при по- голям интерес.

"Дойдоха повечето от хората, с които се бяхме разбрали предварително и по телефона. Хубавото беше, че имаше инициатива на три различни блока. Най- ценното за мен беше, че излязоха хора, които са ни видели, че чистим и дойдоха да се присъединят. Блоковете 25, 27, 28 и 14 направиха това нещо, като най- голямата активност беше в 24 блок в "Младост", където полянката беше пълен ужас. Изчистиха хората, благодариха ни за организацията", разказа Теодора Илиева, един от организаторите на почистването.

Доброволците се надяват, че хората ще започнат да чистят по- често, без да чакат някой да ги организира:

Мирослав Макавеев"Аз съм обнадеждена, че тази инициатива ще се превърне в постоянна и хората ще започнат да се отнасят към боклука така, както трябва."

Във втората акция са събрани близо 80 чувала с отпадъци. Доброволците са решени поне два пъти месечно да правят такива кампании.

Втората тема е за почистване в Кула- от средата на март Станислав Кръстев от Кула започва да почиства около местния язовир. Събрал е над 150 чувала с отпадъци в дните, които е успял да отдели за почистването. Помощ от трима съграждани е получил тази събота и неделя. Защо не се отказва сам да обикаля и да събира отпадъците, оставени от други?

Станислав Кръстев"Не е приятно за никой всеки да си хвърля боклука около язовира. Тази събота и неделя ще продължа, защото има все още боклуци за чистене. Който има желание, може да се присъедини към тази инициатива за почистването на бреговете на язовира, защото става все по- красиво. Така чистим и природата", обясни Станислав Кръстев- доброволен сътрудник към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/.

В "Еко свят" днес говорим и за проверките по река Дунав за бракониерски риболов на моруни, които правят инспектори на ИАРА. До май реката трябва да бъде изчистена от кърмаци- забранени уреди за риболов на моруните.

"Това е един много древен вид, запазен от динозаврите и искаме да го запазим за нашите деца", каза Росен Николов- началник на отдел "Рибарство и контрол" за Западна България на ИАРА.

СнимкаПо вътрешните водоеми проблемът с бракониерския улов с мрежи все още стои на дневен ред. Агенцията работи добре с доброволните сътрудници:

"Разбрани момчета са и мисля, че в правилната посока вървим."

С промените в законодателството, всички сдружения, които продават риболовни билети, са задължени при отчитане на билетите, 5% от стойността на всеки билет да се използва за зарибяване. В тази връзка от ИАРА съобщиха, че към настоящия момент все още няма издадена заповед за определяне на обектите за зарибяване. Обектите се определят ежегодно със заповед на министъра на земеделието.

СнимкаГошо Младенов е любител риболовец от Видин. Ходи за риба не толкова заради улова, а за да се види с познати и да излезе за малко сред природата.

"С любителски билет е разрешено до 6 броя кукички. Чакам мирна риба да се хване. Тука за Дунав по- късно тръгва рибата, под 8 градуса температура на водата трудна работа за риболов. Най- много идва риба по време на забраната. И като мине забраната, един-два дена има и после тя се отдръпва навътре. И сме до долу."

Гошо Младенов казва, че зарибяването на реката е мечта на всеки любител. Причината за намалялата риба в Дунав вижда в стопанския риболов:

"Имат си билети, ловят си, но няма квота за тях. За един ден могат да "избият" тези пари за билета."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05