Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне два пъти месечно организирано чистят Монтана

Снимка: Мирослав Макавеев

Граждани от Монтана се организираха в социалните мрежи и излязоха за втори път през почивните дни да чистят. Първите два дни 12 човека събраха над 30 чувала с отпадъци за около 4 часа на ден. Втората кампания, която нарекоха "Мисия Младост" премина при по- голям интерес.

"Дойдоха повечето от хората, с които се бяхме разбрали предварително и по телефона. Хубавото беше, че имаше инициатива на три различни блока. Най- ценното за мен беше, че излязоха хора, които са ни видели, че чистим и дойдоха да се присъединят. Блоковете 25, 27, 28 и 14 направиха това нещо, като най- голямата активност беше в 24 блок в "Младост", където полянката беше пълен ужас. Изчистиха хората, благодариха ни за организацията", разказа Теодора Илиева, един от организаторите на почистването.

Доброволците се надяват, че хората ще започнат да чистят по- често, без да чакат някой да ги организира:

Мирослав Макавеев"Аз съм обнадеждена, че тази инициатива ще се превърне в постоянна и хората ще започнат да се отнасят към боклука така, както трябва."

Във втората акция са събрани близо 80 чувала с отпадъци. Доброволците са решени поне два пъти месечно да правят такива кампании.

Втората тема е за почистване в Кула- от средата на март Станислав Кръстев от Кула започва да почиства около местния язовир. Събрал е над 150 чувала с отпадъци в дните, които е успял да отдели за почистването. Помощ от трима съграждани е получил тази събота и неделя. Защо не се отказва сам да обикаля и да събира отпадъците, оставени от други?

Станислав Кръстев"Не е приятно за никой всеки да си хвърля боклука около язовира. Тази събота и неделя ще продължа, защото има все още боклуци за чистене. Който има желание, може да се присъедини към тази инициатива за почистването на бреговете на язовира, защото става все по- красиво. Така чистим и природата", обясни Станислав Кръстев- доброволен сътрудник към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/.

В "Еко свят" днес говорим и за проверките по река Дунав за бракониерски риболов на моруни, които правят инспектори на ИАРА. До май реката трябва да бъде изчистена от кърмаци- забранени уреди за риболов на моруните.

"Това е един много древен вид, запазен от динозаврите и искаме да го запазим за нашите деца", каза Росен Николов- началник на отдел "Рибарство и контрол" за Западна България на ИАРА.

СнимкаПо вътрешните водоеми проблемът с бракониерския улов с мрежи все още стои на дневен ред. Агенцията работи добре с доброволните сътрудници:

"Разбрани момчета са и мисля, че в правилната посока вървим."

С промените в законодателството, всички сдружения, които продават риболовни билети, са задължени при отчитане на билетите, 5% от стойността на всеки билет да се използва за зарибяване. В тази връзка от ИАРА съобщиха, че към настоящия момент все още няма издадена заповед за определяне на обектите за зарибяване. Обектите се определят ежегодно със заповед на министъра на земеделието.

СнимкаГошо Младенов е любител риболовец от Видин. Ходи за риба не толкова заради улова, а за да се види с познати и да излезе за малко сред природата.

"С любителски билет е разрешено до 6 броя кукички. Чакам мирна риба да се хване. Тука за Дунав по- късно тръгва рибата, под 8 градуса температура на водата трудна работа за риболов. Най- много идва риба по време на забраната. И като мине забраната, един-два дена има и после тя се отдръпва навътре. И сме до долу."

Гошо Младенов казва, че зарибяването на реката е мечта на всеки любител. Причината за намалялата риба в Дунав вижда в стопанския риболов:

"Имат си билети, ловят си, но няма квота за тях. За един ден могат да "избият" тези пари за билета."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50