Снимката на 11 април 2019 година

Снимка: Любо Андреев

Правят парк на историческия хълм в Чипровци. В местността, която се намира във високата част на Чипровци, са разположени историческия музей, черквата и старата катедрала “Санта Мария”. Там продължава изграждането на католически параклис-костница. В него ще бъдат положени костите на епископ Петър Богдан Бакшев, насипал “История на България” 100 години преди Паисий Хилендарски.

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия за назначението на РИК във Враца. Това е само една от върнатите изборни комисии, които трябва да организират и проведат вота за европейски парламент на 26 май.

Националният осигурителен институт ще бъде длъжен да изчислява пенсиите на бъдещите пенсионери и по старата, и по новата методика и да отпуска по-благоприятния размер. За целта хората трябва да осигурят всички документи за доходите си преди 2000 година. Това предвижда нова поправка в Кодекса за социално осигуряване, която беше внесена от парламентарната социална комисия. Предвижда се НОИ да осигури мобилни приемни, които да консултират бъдещите пенсионери в градовете, в които няма териториални поделения на осигурителния институт.
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши извънредни тематични проверки в цялата страна по повод предстоящите официални празници Великден и Гергьовден. Проверките ще стартират на 15 април и ще продължат до 6 май, включително. Инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при съответните областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще проверяват обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, находящи се на територията на съответната област. 

Ремонтират общинските пътища в Белоградчишко. Община Белоградчик продължава да използва възможностите, които дават европейските програми, за да подобрява инфраструктурата като в града, така и в цялата община. 

Нови спортни площадки ще бъдат изградени в училищата в селата Ружинци и Бело поле. Проектите вече са одобрени,стана ясно на проведеното редовно заседание на Общинския съвет в Община Ружинци. Освен това ще бъдат изградени и нови паркове в същите населени места, каза кметът на Общината Александър Александров.

С празнични прояви отбелязва своя 45 -ти юбилей  Професионалната гимназия  по ядрена  енергетика „Игор  Курчатов”  град  Козлодуй - съобщи директорът Снежина Цветанова. През седмицата са проведени парад на специалностите, фотоизложба "Нашето училище вчера и днес", награждаване на победителите в конкурсите за есе "Моята училище". Проявите ще завършат утре със спортен празник.

По повод 85 годишнината на Любомир Минковски Художествената галерия "Иван Фунев" при РИМ-Враца и ГХГ-Мездра организират съвместна изложба на твореца. Ще бъдат изложени платна на Минковски собственост на двете галерии, както и от частната му колекция.

59-годишен врачанин ще бъде изправен на подсъдимата скамейка заради блудство с момиче, това съобщиха от районната прокуратура, откъдето са изготвили обвинителния акт. 

Националният кръг на XV Национална олимпиада по география и икономика ще се проведе от 12 до 14 април във Видин. Организатори на събитието са Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието. 

Врачанинът Давид Давидов дари книга на Регионална библиотека Михалаки Георгиев. Авторът на "Легендарният "Ботев" Враца"  предостави с автограф три копия от книгата. "Реших да дам тези книги на видинската библиотека защото имам много приятели във Видин", коментира автора.

Пролетна дезинфекция на тръбопроводите ще се извърши през почивните дни във Видин и 21 села, обслужвани от местното ВиК дружество. Водата няма да бъде годна за пиене в събота и неделя, 13 и 14 април.


В събота, 13 април, от 9.00 часа е началото на кампанията за Великденско почистване на Вършец. Инициативата е на кмета на общината инж. Иван Лазаров, като освен лично градоначалникът ще се включат и служителите на администрацията. 

Панорама на образованието ще се проведе в Мездра на 15 април. Представянето на учебните заведения, броя на паралелките и профилите, в които ще имат възможността да се обучават деца и младежи от общината през новата учебна 2019/2020 г. е с начален час 10:30 ч. и ще се състои пред сградата на Общинска администрация. 


С пъстра украса Враца ще посрещне предстоящите Великденски празници. Поставянето на тематичните елементи и детайли за пролетните празници – великденските яйца вече започна. Арка, украсена със зеленина и цветя, ще посреща всички граждани и гости на Враца в началото на пл. „Христо Ботев”. 


Вижте още

Снимката на 20 май 2019 година

167 милиона лева е печалбата на АЕЦ Козлодуй за първите четири месеца на годината. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, която проследи на място в централата ремонтните дейности на 5 блок.   Ремонтната програма стартира на 1-ви май и включва техническо обслужване, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. В рамките на..

публикувано на 20.05.19 в 18:10

Самодейци от Белоградчик с грамоти от Международен фестивал

Фолклорните танцови състави "Калина" и "Рамонда" към Младежки дом, с ръководител Ана Димитрова, и Духов оркестър – Белоградчик към Народно читалище "Развитие-1893г.", с диригент Ангел Джунински, за пореден път представиха отлично общината на Международен фолклорен фестивал в гр. Белград, Сърбия. Фестивалът се проведе в Детския културен дом в..

публикувано на 20.05.19 в 16:20

Кметът на Видин забрани къпането в Дунав

Със заповед на кмета Огнян Ценков се забранява ползването на водните площи и плажовете на територията на община Видин за летния сезон на 2019 година. Забраната се отнася за Видин,  гр. Дунавци селата  Антимово, Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово и всички други водни площи по поречието на река Дунав. Къпането е забранено и във водоеми,..

публикувано на 20.05.19 в 16:16

Децата на Враца показват таланта си

Възпитаници от всички детски градини от община Враца ще участват в традиционния Общински   празник "Децата на Враца празнуват" , който се провежда ежегодно в навечерието на 24 май, съобщават от пресслужбата на Община Враца. На две открити сцени- на площад "Македония" и в парк "Дъбника", ще се изявят младите таланти от осем детски..

публикувано на 20.05.19 в 13:31

Пътуващо кино гостува в Белоградчик

Пътуващо кино ще гостува в Белоградчик на  22 май.  Четири прожекции ще бъдат представени по покана на  Младежкия дом в града. В програмата са включени са филми за всяка възраст. От 11.30   и от 16.00 часа за децата ще се прожектират съответно анимационният филм "Астерикс" и "Пепеляшка", адаптиран на български език. От 14.00 часа за юношите ще..

публикувано на 20.05.19 в 13:26

Община Хайредин ще има безжичен интернет

Нови 63 общини в страната ще разполагат с европейско финансиране за безжичен интернет на обществени места. Европейската комисия обяви резултатите от втората покана за представяне на предложенията. Община Хайредин е една от спечелилите в Северозападна България, каза кметът Тодор Алексиев :  "Проектът е спечелен, а кога точно ще започнем реални..

публикувано на 20.05.19 в 12:32

Тържествено ще отбележат 50 години от създаването на училище "Иван Вазов" в Берковица

50 години от създаването си ще отбележи на 23 май Трето основно училище "Иван Вазов" в Берковица.  Тържеството ще започне в 17.30 часа в големия салон на читалище „Иван Вазов“ в града, в програмата ще участват всички ученици от школото.  Интересен акцент ще бъдат снимки, спомени и пожелания, които се събират вече от месец от бивши възпитаници и..

публикувано на 20.05.19 в 11:52