Снимката на 11 април 2019 година

Снимка: Любо Андреев

Правят парк на историческия хълм в Чипровци. В местността, която се намира във високата част на Чипровци, са разположени историческия музей, черквата и старата катедрала “Санта Мария”. Там продължава изграждането на католически параклис-костница. В него ще бъдат положени костите на епископ Петър Богдан Бакшев, насипал “История на България” 100 години преди Паисий Хилендарски.

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия за назначението на РИК във Враца. Това е само една от върнатите изборни комисии, които трябва да организират и проведат вота за европейски парламент на 26 май.

Националният осигурителен институт ще бъде длъжен да изчислява пенсиите на бъдещите пенсионери и по старата, и по новата методика и да отпуска по-благоприятния размер. За целта хората трябва да осигурят всички документи за доходите си преди 2000 година. Това предвижда нова поправка в Кодекса за социално осигуряване, която беше внесена от парламентарната социална комисия. Предвижда се НОИ да осигури мобилни приемни, които да консултират бъдещите пенсионери в градовете, в които няма териториални поделения на осигурителния институт.
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши извънредни тематични проверки в цялата страна по повод предстоящите официални празници Великден и Гергьовден. Проверките ще стартират на 15 април и ще продължат до 6 май, включително. Инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при съответните областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще проверяват обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, находящи се на територията на съответната област. 

Ремонтират общинските пътища в Белоградчишко. Община Белоградчик продължава да използва възможностите, които дават европейските програми, за да подобрява инфраструктурата като в града, така и в цялата община. 

Нови спортни площадки ще бъдат изградени в училищата в селата Ружинци и Бело поле. Проектите вече са одобрени,стана ясно на проведеното редовно заседание на Общинския съвет в Община Ружинци. Освен това ще бъдат изградени и нови паркове в същите населени места, каза кметът на Общината Александър Александров.

С празнични прояви отбелязва своя 45 -ти юбилей  Професионалната гимназия  по ядрена  енергетика „Игор  Курчатов”  град  Козлодуй - съобщи директорът Снежина Цветанова. През седмицата са проведени парад на специалностите, фотоизложба "Нашето училище вчера и днес", награждаване на победителите в конкурсите за есе "Моята училище". Проявите ще завършат утре със спортен празник.

По повод 85 годишнината на Любомир Минковски Художествената галерия "Иван Фунев" при РИМ-Враца и ГХГ-Мездра организират съвместна изложба на твореца. Ще бъдат изложени платна на Минковски собственост на двете галерии, както и от частната му колекция.

59-годишен врачанин ще бъде изправен на подсъдимата скамейка заради блудство с момиче, това съобщиха от районната прокуратура, откъдето са изготвили обвинителния акт. 

Националният кръг на XV Национална олимпиада по география и икономика ще се проведе от 12 до 14 април във Видин. Организатори на събитието са Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието. 

Врачанинът Давид Давидов дари книга на Регионална библиотека Михалаки Георгиев. Авторът на "Легендарният "Ботев" Враца"  предостави с автограф три копия от книгата. "Реших да дам тези книги на видинската библиотека защото имам много приятели във Видин", коментира автора.

Пролетна дезинфекция на тръбопроводите ще се извърши през почивните дни във Видин и 21 села, обслужвани от местното ВиК дружество. Водата няма да бъде годна за пиене в събота и неделя, 13 и 14 април.


В събота, 13 април, от 9.00 часа е началото на кампанията за Великденско почистване на Вършец. Инициативата е на кмета на общината инж. Иван Лазаров, като освен лично градоначалникът ще се включат и служителите на администрацията. 

Панорама на образованието ще се проведе в Мездра на 15 април. Представянето на учебните заведения, броя на паралелките и профилите, в които ще имат възможността да се обучават деца и младежи от общината през новата учебна 2019/2020 г. е с начален час 10:30 ч. и ще се състои пред сградата на Общинска администрация. 


С пъстра украса Враца ще посрещне предстоящите Великденски празници. Поставянето на тематичните елементи и детайли за пролетните празници – великденските яйца вече започна. Арка, украсена със зеленина и цветя, ще посреща всички граждани и гости на Враца в началото на пл. „Христо Ботев”. 


Вижте още

Снимката на 23 юли 2019 година

На 2 август започва третото издание на фестивала "Летни вечери на операта и балета "Баба Вида". Днес е вторият ден от осмото издание на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" . Проявите започваха с детския пленер "Моят Видин" пред Библиопощата. Под ръководството на художника Петър Дарковски децата рисуваха сред природата. Днес трябва да стане..

публикувано на 23.07.19 в 18:37

Дадоха на прокуратурата строежа на спортната зала във Враца

Строежът на новата спортна зала в двора на Средно училище "Христо Ботев" във Враца се превърна в тема на дискусии. Общинският съветник от ДПС Борислав Банчев внесе сигнал в прокуратурата заради забавения строеж и нарушения, които той е забелязал. 2 часа преди Банчев да влезе в съдебната палата кметът Калин Каменов обяви, че общинската управа е..

публикувано на 23.07.19 в 17:16

Добра събираемост на данъци отчитат от Община Видин

Увеличават се събраните данъци в община Видин за първото полугодие на тази отчетна година в сравнение със същия период на 2018 година.  Към 30 юни са събрани малко над 4 милиона и 225 хиляди лева, съобщи началникът на отдел "Местни данъци и такси" Владимир Георгиев : "Миналата година са били малко над 4 млн. и 145 хиляди лева. Увеличението в..

публикувано на 23.07.19 в 16:25

Близо 400 лева събраха деца в помощ на Йоско

Днес бе отворена кутията за събиране на средства за Йосиф Цветанов, който страда от прогресивна мускулна дистрофия. Средствата се събираха по време на инициативата "На Базар сме! В парка". Цецка Александрова, която е ръководител на кръжок по изобразително и приложно изкуство в ателие "Art house gallery"  е сред организаторите на благотворителната..

публикувано на 23.07.19 в 16:02

Младежи с увреждания получиха първа заплата

Трима младежи с увреждания от Враца получиха първата си заплата.  Те бяха наети на 4-часов работен ден във  фирма "Интелигентни системи за сигурност", с ъс съдействието на Община Враца . На новите си работни места младежите окомплектоват части и изработват кабелни снопчета. "Благодаря ви за положените усилия и отговорното отношение към..

публикувано на 23.07.19 в 15:25

Обновяват центъра на Мездра

В Мездра започна обновяването на централната градска част и Младежкия клуб. Работници на ОП "Чистота" възстановяват отлепени и счупени плочки по площада и цветните градинки. Подменят се решетките на водоотточния канал пред входа на хотела, съобщават от Общината. В Младежкия дом е подменена дограмата, направен е ремонт на входа на Центъра за..

публикувано на 23.07.19 в 15:07

Над 10 000 кутии нелегални цигари хванаха на Дунав мост Видин-Калафат

11 585 кутии цигари с български акцизен бандерол са иззети за нарушения при митнически проверки в районите на Дунав мост Видин и Русе, през първите две седмици на юли. При по-голяма част от случаите  пътниците не са представили необходимия придружителен документ за цигарите, според изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове. На нарушителите..

публикувано на 23.07.19 в 14:50