Ползите и вредите от смартфоните

Снимка: Радио ВИДИН

Технологиите през последните десетилетия се развиват изключително бързо. Преди време, за да се обадим на някой, да направим снимка или да влезем в интернет имахме нужда от 3 различни устройства, а именно- телефон, фотоапарат и компютър. С напредването на технологиите всичко това беше вмъкнато в една единствена технологична джаджа- смартфона. Отделно от това днешните умни телефони разполагат със стотици приложения, които също могат да ни послужат, както в работата, така и за забавление. 

Безспорно смартфоните, със своята практичност, са устройства, които улесняват и помагат в ежедневието ни. Положителните неща, които ни носят са и причината много хора да не могат без тях. До тук добре, но освен плюсове, умните телефони носят със себе си и минуси. Не са малко хората, които се пристрастяват към използването им, заради социалните мрежи и забавните приложения. По този начин те неусетно губят връзка с околните.


Повечето от анкетираните видинчани посочиха, че не могат без съвременните технологии и не биха се отказали от използването им:


"Без смарфоните животът ще ни бъде много по-спокоен... По два ги носим, работим с тях, трябва да са бързи, да снимат добре, да имат приложения. Самите технологии те принуждават да си в крак с времето... Смартфоните, като студент, са ми изключително необходими, за да мога по всяко време да си намирам информация и да си върша куп други неща... Аз нямам смартфон и не ми трябва..."


Пламен Александров от Видин е използва основно телефон с копчета, като по този начин казва, че се чувства по-добре:


"Ползвам смартфон, за да си върша работа с него, ползвам го за комуникация. Но, като съм във Видин почивка, обичам да използвам телефон с копчета, който е само за "ало,ало". Много по-добре се чувствам с телефона с копчета и като изляза, виждам какво се случва около мен. Смартфонът го оставям вкъщи, ползвам го само като се прибера."


Ясно е, че смартфоните са незаобиколим фактор в живота ни, но не са малко и хората, които споделят безсилието си от зависимостта към телефона. Да се спре използването им е невъзможно, именно заради удобствата, които те ни носят, затова всеки сам за себе си трябва да намери баланса в ползването им.


Повече по темата в звуковия файл.

Вижте още

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32

Експерти от фонд "Земеделие" провериха къщи за гости край Белоградчик

Къщи за гости край Белоградчик проверяваха експерти от Държавен фонд "Земеделие". Туристическите обекти в селата Рабиша и Чифлик са изградени с пари по Програмата за развитие на селските райони и са сред 288-те в страната, за които петгодишният период на мониторинг не е приключил. В село Рабиша експерти проверяваха бистро с паркинг и..

публикувано на 19.06.19 в 17:30

Престижни отличия за бъдещи строители от Видин

Видинските ученици от професионална техническа гимназия "Васил Левски" се завърнаха с награди от участието си в Националното състезание по професионално направление "Строителство" - "Най-добър млад строител". Състезанието се проведе в професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов" в град Велико Търново. Ученици..

публикувано на 18.06.19 в 17:10
Кремена Станилова

Кремена Станилова: Водата е най-бързият начин да снижим стреса

Човешкото тяло се състои от 70-75% вода и според изследванията дори минималната дехидратация влияе на процесите в него, каза в "Направление здраве" психологът и психотелесен терапевт Кремена Станилова . Тя добави, че самата вода разнася хормоните и всички полезни вещества и е нормално, когато тялото има достатъчно вода, хормоните да достигат до..

публикувано на 18.06.19 в 13:53

Внимание- мотористи на пътя!

Със затоплянето на времето в интензивния трафик по пътищата на страната все по често се включват и любителите на свободния дух- мотористите. Засилени проверки на водачите на мотоциклети ще се провеждат през следващите дни, като ще се следи за нарушители, които умишлено крият регистрационните си номера, както и за използването на обезопасителни..

публикувано на 17.06.19 в 15:20

Слизането на Светия Дух над апостолите

В осмата неделя след славното Христово Възкресение, Църквата тържествено отбелязва големия ден в историята на Христовата Църква, а именно Петдесетница. "Кои са най-забележителните промени, които могат да бъдат знак, че Божият Дух действа в душата на човека? Има мигове, в които човекът отдаден на позивите на света и..

публикувано на 16.06.19 в 08:00

Герой от телевизионен сериал на рождения си ден не иска подаръци, събира дарения за деца

В "Заедно" този петък говорим за благотворителност, доброволчество и кампанията "Антидрога" на  "Инер уил клуб"- Видин. Калин Димитров, познат като Денис от телевизионния сериал „София ден и нощ“ отправя покана към гостите на рождения си ден вместо да носят подаръци, да оставят дарения. Събрани са над две хиляди лева. Те ще са за..

публикувано на 14.06.19 в 18:00