Ползите и вредите от смартфоните

Снимка: Радио ВИДИН

Технологиите през последните десетилетия се развиват изключително бързо. Преди време, за да се обадим на някой, да направим снимка или да влезем в интернет имахме нужда от 3 различни устройства, а именно- телефон, фотоапарат и компютър. С напредването на технологиите всичко това беше вмъкнато в една единствена технологична джаджа- смартфона. Отделно от това днешните умни телефони разполагат със стотици приложения, които също могат да ни послужат, както в работата, така и за забавление. 

Безспорно смартфоните, със своята практичност, са устройства, които улесняват и помагат в ежедневието ни. Положителните неща, които ни носят са и причината много хора да не могат без тях. До тук добре, но освен плюсове, умните телефони носят със себе си и минуси. Не са малко хората, които се пристрастяват към използването им, заради социалните мрежи и забавните приложения. По този начин те неусетно губят връзка с околните.


Повечето от анкетираните видинчани посочиха, че не могат без съвременните технологии и не биха се отказали от използването им:


"Без смарфоните животът ще ни бъде много по-спокоен... По два ги носим, работим с тях, трябва да са бързи, да снимат добре, да имат приложения. Самите технологии те принуждават да си в крак с времето... Смартфоните, като студент, са ми изключително необходими, за да мога по всяко време да си намирам информация и да си върша куп други неща... Аз нямам смартфон и не ми трябва..."


Пламен Александров от Видин е използва основно телефон с копчета, като по този начин казва, че се чувства по-добре:


"Ползвам смартфон, за да си върша работа с него, ползвам го за комуникация. Но, като съм във Видин почивка, обичам да използвам телефон с копчета, който е само за "ало,ало". Много по-добре се чувствам с телефона с копчета и като изляза, виждам какво се случва около мен. Смартфонът го оставям вкъщи, ползвам го само като се прибера."


Ясно е, че смартфоните са незаобиколим фактор в живота ни, но не са малко и хората, които споделят безсилието си от зависимостта към телефона. Да се спре използването им е невъзможно, именно заради удобствата, които те ни носят, затова всеки сам за себе си трябва да намери баланса в ползването им.


Повече по темата в звуковия файл.

Вижте още

Труден е пътят, за да стане едно училще иновативно

Експертна комисия към МОН   посети училището в Ново село и видинските училища ОУ "П.Р. Славейков" и  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", за да се запознае с иновативните методи на преподаване. Иновативните училища са сравнително ново нещо в България и вече за трета година с приемането на новия закон за образованието стана възможно реализирането на..

публикувано на 23.04.19 в 16:30

Дни на професиите във Враца

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца . В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града. Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните..

публикувано на 23.04.19 в 14:20

Д-р Григор Томов: Хората от Северозапада имат право на най-доброто лечение

Нова модерна апаратура получи Комплексният онкологичен център във Враца, коЙто обслужва пациенти и от областите Видин и Монтана. Това е най-добрата апаратура в света в момента, произведена е от водещи фирми, обясни в предаването "Направление здраве" управителят на лечебното заведение д-р Григор Томов . Той уточни, че апаратурата е за работата на..

публикувано на 22.04.19 в 18:31
Дарина Василева

Джак, Майк и Спайк

Кучетата от породата  Джак Ръсел териер са много темпераментни . Те са подходящи любимци за хора, които обичат движението. Ще ви дадат цялата си любов, но ще искат да играят, лаят и подскачат.  Дарина Василева от Монтана е горд собственик на три кучета от тази подвижна порода -  Джак , Майк и Спайк . Баща и син и едно намерено на улицата. Как живеят..

публикувано на 22.04.19 в 11:33

Видинското ОУ "Иван Вазов" празнува

Видинското училище "Иван Вазов" започна отбелязването на своя 57-ми рожден ден. Ученици ще посетят Берковица и Белоградчик, каза за Радио ВИДИН директорът Пролетка Цветкова : "Имаме екскурзия с учениците. Част от тях ще посетят Берковица и къщата-музей на Иван Вазов, защото, знаете, той там е живял и работил, известно време, а в събота, от..

публикувано на 19.04.19 в 15:00
Мария Пеева, блогър и преводач,  автор на книгата

Мама Нинджа представя книга във Видин

Мария Пеева, известна с блога си "Мама Нинджа", ще представи пред читатели от Видин  първия си роман „Писмо до сестра ми“, написан съвместно с доктора по клинична психология Люси Рикспуун от САЩ. Книгата разказва историята на две сестри, които са неразривно свързани, но и много различни.  "Не познавах Люси Рикспуун на живо, когато започнахме да..

публикувано на 18.04.19 в 16:05

Отбелязваме Европейския ден на пациента

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени..

публикувано на 18.04.19 в 11:54