О.р. Стойо Стоянов: Бойната авиация се промени много

2
Снимка: Личен Архив на Стойо Стоянов

Днес, 12 април, е Международният ден на авиацията и космонавтиката. Бившият пилот на изтребител о.р. Стойо Стоянов прекарва летните месеци в грижи за кошерите си в малка вила край видинското село Ружинци. Той е роден през 1947 година в село Дражинци, но любовта към самолетите го праща във военно училище, а след това служи като пилот 14 години. Има над 1 500 летателни часа. 


"Нещата са се променили много", коментира той и добавя:


О.з. Стойо Стоянов"Обичам авиацията. Отидох войник, а след това кандидатствах и ме приеха в училището. Станах пилот. Първо в "Узунджово", а след това в "Граф Игнатиево"... Летял съм на МИГ- 17, МИГ- 19 и МИГ- 21... Летял съм над 1 500 часа... При висш пилотаж, за 13 минути свършва горивото, а то е 1 700 литра... За космонавтиката, какво да кажа? Познавам и Георги Иванов, и Александър Александров. Георги е завършил преди мен, а Сашо след мен... Добри пилоти..."


Стойо Стоянов завършва военното училище през 1972 година и служи като пилот до 1986 година, когато се пенсионера. Въпреки разочарованието му в гласа, е запазил скъп спомен за тази изключително трудна професия и се среща с бившите си колеги, за да си спомнят за това, че по негово време България е имала 250 изтребителя!

Галерия

Вижте още

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32

Експерти от фонд "Земеделие" провериха къщи за гости край Белоградчик

Къщи за гости край Белоградчик проверяваха експерти от Държавен фонд "Земеделие". Туристическите обекти в селата Рабиша и Чифлик са изградени с пари по Програмата за развитие на селските райони и са сред 288-те в страната, за които петгодишният период на мониторинг не е приключил. В село Рабиша експерти проверяваха бистро с паркинг и..

публикувано на 19.06.19 в 17:30

Престижни отличия за бъдещи строители от Видин

Видинските ученици от професионална техническа гимназия "Васил Левски" се завърнаха с награди от участието си в Националното състезание по професионално направление "Строителство" - "Най-добър млад строител". Състезанието се проведе в професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов" в град Велико Търново. Ученици..

публикувано на 18.06.19 в 17:10
Кремена Станилова

Кремена Станилова: Водата е най-бързият начин да снижим стреса

Човешкото тяло се състои от 70-75% вода и според изследванията дори минималната дехидратация влияе на процесите в него, каза в "Направление здраве" психологът и психотелесен терапевт Кремена Станилова . Тя добави, че самата вода разнася хормоните и всички полезни вещества и е нормално, когато тялото има достатъчно вода, хормоните да достигат до..

публикувано на 18.06.19 в 13:53

Внимание- мотористи на пътя!

Със затоплянето на времето в интензивния трафик по пътищата на страната все по често се включват и любителите на свободния дух- мотористите. Засилени проверки на водачите на мотоциклети ще се провеждат през следващите дни, като ще се следи за нарушители, които умишлено крият регистрационните си номера, както и за използването на обезопасителни..

публикувано на 17.06.19 в 15:20

Слизането на Светия Дух над апостолите

В осмата неделя след славното Христово Възкресение, Църквата тържествено отбелязва големия ден в историята на Христовата Църква, а именно Петдесетница. "Кои са най-забележителните промени, които могат да бъдат знак, че Божият Дух действа в душата на човека? Има мигове, в които човекът отдаден на позивите на света и..

публикувано на 16.06.19 в 08:00

Герой от телевизионен сериал на рождения си ден не иска подаръци, събира дарения за деца

В "Заедно" този петък говорим за благотворителност, доброволчество и кампанията "Антидрога" на  "Инер уил клуб"- Видин. Калин Димитров, познат като Денис от телевизионния сериал „София ден и нощ“ отправя покана към гостите на рождения си ден вместо да носят подаръци, да оставят дарения. Събрани са над две хиляди лева. Те ще са за..

публикувано на 14.06.19 в 18:00