О.р. Стойо Стоянов: Бойната авиация се промени много

2
Снимка: Личен Архив на Стойо Стоянов

Днес, 12 април, е Международният ден на авиацията и космонавтиката. Бившият пилот на изтребител о.р. Стойо Стоянов прекарва летните месеци в грижи за кошерите си в малка вила край видинското село Ружинци. Той е роден през 1947 година в село Дражинци, но любовта към самолетите го праща във военно училище, а след това служи като пилот 14 години. Има над 1 500 летателни часа. 


"Нещата са се променили много", коментира той и добавя:


О.з. Стойо Стоянов"Обичам авиацията. Отидох войник, а след това кандидатствах и ме приеха в училището. Станах пилот. Първо в "Узунджово", а след това в "Граф Игнатиево"... Летял съм на МИГ- 17, МИГ- 19 и МИГ- 21... Летял съм над 1 500 часа... При висш пилотаж, за 13 минути свършва горивото, а то е 1 700 литра... За космонавтиката, какво да кажа? Познавам и Георги Иванов, и Александър Александров. Георги е завършил преди мен, а Сашо след мен... Добри пилоти..."


Стойо Стоянов завършва военното училище през 1972 година и служи като пилот до 1986 година, когато се пенсионера. Въпреки разочарованието му в гласа, е запазил скъп спомен за тази изключително трудна професия и се среща с бившите си колеги, за да си спомнят за това, че по негово време България е имала 250 изтребителя!

Галерия

Вижте още

Труден е пътят, за да стане едно училще иновативно

Експертна комисия към МОН   посети училището в Ново село и видинските училища ОУ "П.Р. Славейков" и  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", за да се запознае с иновативните методи на преподаване. Иновативните училища са сравнително ново нещо в България и вече за трета година с приемането на новия закон за образованието стана възможно реализирането на..

публикувано на 23.04.19 в 16:30

Дни на професиите във Враца

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца . В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града. Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните..

публикувано на 23.04.19 в 14:20

Д-р Григор Томов: Хората от Северозапада имат право на най-доброто лечение

Нова модерна апаратура получи Комплексният онкологичен център във Враца, коЙто обслужва пациенти и от областите Видин и Монтана. Това е най-добрата апаратура в света в момента, произведена е от водещи фирми, обясни в предаването "Направление здраве" управителят на лечебното заведение д-р Григор Томов . Той уточни, че апаратурата е за работата на..

публикувано на 22.04.19 в 18:31
Дарина Василева

Джак, Майк и Спайк

Кучетата от породата  Джак Ръсел териер са много темпераментни . Те са подходящи любимци за хора, които обичат движението. Ще ви дадат цялата си любов, но ще искат да играят, лаят и подскачат.  Дарина Василева от Монтана е горд собственик на три кучета от тази подвижна порода -  Джак , Майк и Спайк . Баща и син и едно намерено на улицата. Как живеят..

публикувано на 22.04.19 в 11:33

Видинското ОУ "Иван Вазов" празнува

Видинското училище "Иван Вазов" започна отбелязването на своя 57-ми рожден ден. Ученици ще посетят Берковица и Белоградчик, каза за Радио ВИДИН директорът Пролетка Цветкова : "Имаме екскурзия с учениците. Част от тях ще посетят Берковица и къщата-музей на Иван Вазов, защото, знаете, той там е живял и работил, известно време, а в събота, от..

публикувано на 19.04.19 в 15:00
Мария Пеева, блогър и преводач,  автор на книгата

Мама Нинджа представя книга във Видин

Мария Пеева, известна с блога си "Мама Нинджа", ще представи пред читатели от Видин  първия си роман „Писмо до сестра ми“, написан съвместно с доктора по клинична психология Люси Рикспуун от САЩ. Книгата разказва историята на две сестри, които са неразривно свързани, но и много различни.  "Не познавах Люси Рикспуун на живо, когато започнахме да..

публикувано на 18.04.19 в 16:05

Отбелязваме Европейския ден на пациента

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени..

публикувано на 18.04.19 в 11:54