Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

| обновено на 12.04.19 в 18:05
24
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле
Снимка: Радио ВИДИН

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз", категорична е Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле, община Роман и допълва:


"Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет, но преди това съм работила 18 години като учител и директор на училището, и се срамувам да ги слушам. Да не говорим пък, че общинският съветник би трябвало да ни съветва и поучава... Всичко това би могло да се избегне с въвеждането на образователен ценз. Не може всеки чичо да влезе в Общинския съвет с галошите или пък да стане кмет, защото това се нарича позор..."


СнимкаПрез всичките тези години, майката на четири деца по неволя е била и чистачка, и полицай, и кмет. Твърди, че познава добре проблемите на селото и на жителите му:


"Кмет съм от 2003 година и твърдя, че добре познавам хората и населеното място, на което съм толкова години кмет. Що се отнася до живота в селото, не мога да изтъкна положителни насоки. С всяка година положението става все по-тежко, защото тук безработицата е голяма и липсата на заетост кара хората да мизеруват. Към момента постоянните ни жители са 605, а по настоящ адрес- 703. Повече от 70 % са от тях са роми, но аз не мога да се оплача от ромското население, защото те от едно време са интегрирани сред останалите.  
Снимка

Лошата инфраструктура и липсата на загриженост от страна на общинското ръководство и на държавата за третокласния път Мездра- Бяла Слатина, ограничава до максимум обществения транспорт. Просто от селата в нашия край като че ли никой не се интересува. И най-голямото село в община Роман е най-силно наказвано. Най-малко са капиталовите средства, най-малко са работните места, а селото е с 18 км улична мрежа, която следва да бъде почиствана. Има и един друг проблем. Истината за безработицата е, че трябва да бъде създадена заетост, при която да се създава някакъв вид продукт. Метенето по улиците не води до кой знае какви добри резултати. Тук трябва да се инвестира от социалното министерство еднократно, за да подадеш ръка на безработния, да създадеш някакъв бизнес и след това той сам да се бори и да си изкарва парите. Само ходенето по улиците с тези метли, не носи облаги за никой", 
допълва Ботева.  
Снимка

Жителите на селото също нямат с какво да се похвалят. Повечето от тях са се наредили на дълга опашка пред селската поща и чакат да им дойде редът да получат пенсията си:


"Какво тегло теглим, си знаем само ние. С една дума- мизерна работа... Аптека нямаме, а трябва да има. Лекарствата си ги  взимаме от Мездра, кой както може... Да вземат да оправят тази поща да е в ред. Чакам от 7 часа сутринта за да си взема пенсията, а вече е 12:30 часа. Не е виновна жената, ама трябва по-рано да се подготви, за да оправи по-бързо хората. Ние сме възрастни хора и не издържаме на такова чакане... На 87 години съм, не мога да ходя, а тук седя и чакам по цял ден. Нито мога да си ида, нито мога да се оправя. Как я мисли тази управа, не знам. В селото се краде много. Умре ли човек, ще го погребат тази вечер, утре Снимкавечер вече са разбили дома и крадат... Къщите разсипаха на хората, прозорци свалиха, врати свалиха, дюшеметата взеха- то е страшна работа тук, страшна работа. И няма никакъв контрол в Камено поле. Ние, старите хора сме за съжаление... Полицай в селото имаме, ама аз нито го познавам, нито го виждам. Говорят, че вече има две момчета, които са в затвора за кражби по къщите в Камено поле... Карат ги в полицията в Роман, ама нищо не става. Те ги пускат веднага-  малолетни били и край... Аз съм на 84 години и за мен най-важното сега вече е децата ми да са добре. Другото не е важно. Какво да искам повече...", коментират накратко живота си жителите на селото.


"Последните години са много тежки за Камено поле, защото над 150 безработни питат за работа, а такава за съжаление няма. Много са и възрастните хора, които се нуждаят от лични асистенти, но не отговарят на необходимите условия. И Снимкамен ме боли като виждам тези хора, как си отиват с голяма мъка. Населението ни е застаряващо. Тези, които заминаха за по-големите градове или в чужбина, за съжаление няма изгледи да се върнат. Много от къщите в селото вече са пусти", допълва и кметицата. 


"Светла посока в момента не виждаме, защото като че ли е забравено, че Северозападът е в много тежко състояние и трябва да му се обърне внимание. И най-важното- липсата на правомощия на селските кметове доведе до там, че ако си близък или си от групата на общинския кмет, можеш да направиш нещо. Ако ли не- за теб няма нищо. През последните 4 години не е направено нещо, с което да се зарадват хората от Камено поле с изключение на една детска площадка в селския парк, на която се радват децата. Може би трябва да се внесе предложение за нов закон, който да даде право на селските кметове да кандидатстват по европейските програми, да имат право да разполагат с финанси и да направляват средствата там, където е необходимо. 
Снимка

Хубавото в селото е, че все още имаме училище, което е защитено. Имаме и детска градина. Независимо, че там учат ромчета, децата са добри, не можем да се оплачем и от родителите им, които са съвестни и обръщат внимание на децата си.


Не можем да се похвалим обаче за опазването на частната собственост. Имаме една групичка от малолетни, които почти всяка нощ вършат нещо нередно или ограбват хорските къщи. Липсата на адекватно законодателство по отношение на извършените от деца престъпления е сериозен проблем не само за Камено поле, но и за околните села. И за съжаление остава чувството за безнаказаност. Не съм доволна от работата на полицията, защото тук имаме една табела с приемни часове, която само си стои на вратата. Полицаите ни посещават само по сигнал. Комуникацията ни с тях от месец октомври миналата година се загуби съвсем. Никой в селото не знае имаме ли квартален или нямаме и какво изобщо се случва.


Тук имаме уникален каньон, който трябва да бъде популяризиран, но не сме в състояние да следим внесените за целта проекти, защото комуникацията и кореспонденцията не е с кметството, а с общинското ръководство. Това бе и една от причините през изминалите години да не се реализира една туристическа пътека, както и един парк"
, обяснява Цветелина Ботева, кмет на Камено поле- селото, което претендира да е едно от най-старите населени места в България. Край него са открити сечива на близо 40 000 години.
А как се опазват историческите обекти, които съвсем не са малко тук, както и подробности по повдигнатите въпроси, можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Висше образование у нас или в чужбина- какво избират младите

През последните години все по- често на младите хора се налага да избират къде да продължат образованието си, след завършване на средното училище- в България или в чужбина. За съжаление знаещите и можещите хора, избрали да придобият висшето си образование у нас, са изправени пред редица трудности, които често са пречка за нормалното следване...

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40