Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

| обновено на 12.04.19 в 18:05
24
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле
Снимка: Радио ВИДИН

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз", категорична е Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле, община Роман и допълва:


"Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет, но преди това съм работила 18 години като учител и директор на училището, и се срамувам да ги слушам. Да не говорим пък, че общинският съветник би трябвало да ни съветва и поучава... Всичко това би могло да се избегне с въвеждането на образователен ценз. Не може всеки чичо да влезе в Общинския съвет с галошите или пък да стане кмет, защото това се нарича позор..."


СнимкаПрез всичките тези години, майката на четири деца по неволя е била и чистачка, и полицай, и кмет. Твърди, че познава добре проблемите на селото и на жителите му:


"Кмет съм от 2003 година и твърдя, че добре познавам хората и населеното място, на което съм толкова години кмет. Що се отнася до живота в селото, не мога да изтъкна положителни насоки. С всяка година положението става все по-тежко, защото тук безработицата е голяма и липсата на заетост кара хората да мизеруват. Към момента постоянните ни жители са 605, а по настоящ адрес- 703. Повече от 70 % са от тях са роми, но аз не мога да се оплача от ромското население, защото те от едно време са интегрирани сред останалите.  
Снимка

Лошата инфраструктура и липсата на загриженост от страна на общинското ръководство и на държавата за третокласния път Мездра- Бяла Слатина, ограничава до максимум обществения транспорт. Просто от селата в нашия край като че ли никой не се интересува. И най-голямото село в община Роман е най-силно наказвано. Най-малко са капиталовите средства, най-малко са работните места, а селото е с 18 км улична мрежа, която следва да бъде почиствана. Има и един друг проблем. Истината за безработицата е, че трябва да бъде създадена заетост, при която да се създава някакъв вид продукт. Метенето по улиците не води до кой знае какви добри резултати. Тук трябва да се инвестира от социалното министерство еднократно, за да подадеш ръка на безработния, да създадеш някакъв бизнес и след това той сам да се бори и да си изкарва парите. Само ходенето по улиците с тези метли, не носи облаги за никой", 
допълва Ботева.  
Снимка

Жителите на селото също нямат с какво да се похвалят. Повечето от тях са се наредили на дълга опашка пред селската поща и чакат да им дойде редът да получат пенсията си:


"Какво тегло теглим, си знаем само ние. С една дума- мизерна работа... Аптека нямаме, а трябва да има. Лекарствата си ги  взимаме от Мездра, кой както може... Да вземат да оправят тази поща да е в ред. Чакам от 7 часа сутринта за да си взема пенсията, а вече е 12:30 часа. Не е виновна жената, ама трябва по-рано да се подготви, за да оправи по-бързо хората. Ние сме възрастни хора и не издържаме на такова чакане... На 87 години съм, не мога да ходя, а тук седя и чакам по цял ден. Нито мога да си ида, нито мога да се оправя. Как я мисли тази управа, не знам. В селото се краде много. Умре ли човек, ще го погребат тази вечер, утре Снимкавечер вече са разбили дома и крадат... Къщите разсипаха на хората, прозорци свалиха, врати свалиха, дюшеметата взеха- то е страшна работа тук, страшна работа. И няма никакъв контрол в Камено поле. Ние, старите хора сме за съжаление... Полицай в селото имаме, ама аз нито го познавам, нито го виждам. Говорят, че вече има две момчета, които са в затвора за кражби по къщите в Камено поле... Карат ги в полицията в Роман, ама нищо не става. Те ги пускат веднага-  малолетни били и край... Аз съм на 84 години и за мен най-важното сега вече е децата ми да са добре. Другото не е важно. Какво да искам повече...", коментират накратко живота си жителите на селото.


"Последните години са много тежки за Камено поле, защото над 150 безработни питат за работа, а такава за съжаление няма. Много са и възрастните хора, които се нуждаят от лични асистенти, но не отговарят на необходимите условия. И Снимкамен ме боли като виждам тези хора, как си отиват с голяма мъка. Населението ни е застаряващо. Тези, които заминаха за по-големите градове или в чужбина, за съжаление няма изгледи да се върнат. Много от къщите в селото вече са пусти", допълва и кметицата. 


"Светла посока в момента не виждаме, защото като че ли е забравено, че Северозападът е в много тежко състояние и трябва да му се обърне внимание. И най-важното- липсата на правомощия на селските кметове доведе до там, че ако си близък или си от групата на общинския кмет, можеш да направиш нещо. Ако ли не- за теб няма нищо. През последните 4 години не е направено нещо, с което да се зарадват хората от Камено поле с изключение на една детска площадка в селския парк, на която се радват децата. Може би трябва да се внесе предложение за нов закон, който да даде право на селските кметове да кандидатстват по европейските програми, да имат право да разполагат с финанси и да направляват средствата там, където е необходимо. 
Снимка

Хубавото в селото е, че все още имаме училище, което е защитено. Имаме и детска градина. Независимо, че там учат ромчета, децата са добри, не можем да се оплачем и от родителите им, които са съвестни и обръщат внимание на децата си.


Не можем да се похвалим обаче за опазването на частната собственост. Имаме една групичка от малолетни, които почти всяка нощ вършат нещо нередно или ограбват хорските къщи. Липсата на адекватно законодателство по отношение на извършените от деца престъпления е сериозен проблем не само за Камено поле, но и за околните села. И за съжаление остава чувството за безнаказаност. Не съм доволна от работата на полицията, защото тук имаме една табела с приемни часове, която само си стои на вратата. Полицаите ни посещават само по сигнал. Комуникацията ни с тях от месец октомври миналата година се загуби съвсем. Никой в селото не знае имаме ли квартален или нямаме и какво изобщо се случва.


Тук имаме уникален каньон, който трябва да бъде популяризиран, но не сме в състояние да следим внесените за целта проекти, защото комуникацията и кореспонденцията не е с кметството, а с общинското ръководство. Това бе и една от причините през изминалите години да не се реализира една туристическа пътека, както и един парк"
, обяснява Цветелина Ботева, кмет на Камено поле- селото, което претендира да е едно от най-старите населени места в България. Край него са открити сечива на близо 40 000 години.
А как се опазват историческите обекти, които съвсем не са малко тук, както и подробности по повдигнатите въпроси, можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Време за равносметка и обещания

Точно месец остава до изборите за членове на Европейски парламент . От четвъртък, 23 май, до неделя, 26 май, стотици милиони граждани на Евросъюза ще изберат новите евродепутати. Изборите у нас ще бъдат на 26 май, а предизборната кампания официално стартира на Разпети петък. Така че е време за равносметка и обещания. Какво свършиха българските..

публикувано на 23.04.19 в 12:15

Какво предлага на туристите Северозападът

Повече туристи идват в Северозапада. Какво можем да им   предложим  и кои са местата, които могат да посетят туристите във Видин, Враца и Монтана - това ще се опитаме да обобщим в "Посоките на делника". Засилен е интересът на туристи от страната вече към Видин, коментира Валя Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в..

публикувано на 22.04.19 в 13:14

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16