Младежи с кауза работят в Иново и Ново село

4
Снимка: Радио ВИДИН

Младежи доброволци от две села в област Видин- Иново и Ново село, се включиха в инициативата на "Фабрика за идеи"- "Предизвикателство за социална промяна". В края на март организаторите се срещнаха с хората от двете села, за да поговорят за проблемите, нуждите и силните страни в населеното място.


От 11 до 15 април младите хора ще изпълняват различни мисии в избраните населени места, работейки в екип. Всеки екип получи "мисия"- реален проблем, научен от местните в селото. Ментор на младежите е Йоана Милева, доброволец. За първи път участва в инициатива на "Фабрика за идеи", защото:


"Търсех доброволческа организация, която да се занимава с проблемите на територията на цялата страна. Била съм доброволец преди в други организации, които основно се ориентираха към събирането на храна, подпомагането на социално слаби семейства по време на празници. Само че това не ми носи това удовлетворение, което търся и не виждам дългосрочен ефект върху тези общности и тези групи от хора, които са наистина нуждаещи се. Поинтересувах се за други организации и попаднах на "Фабрика за идеи". Тя има няколко формата, които много ме интересуват като настоящият."


Йоана Милева е преминала обучение за ментор. За двата екипа от Иново и Ново село каза:


"Запознах се с младежите вчера. Смятам, че са много позитивни, мотивирани, с много обич подхождат към родните си села."


Менторът ще напътства екипите и ще помага със свежи идеи. Преди да започнат работа младежите проведоха обща среща с Йоана.


Отборът от Иново е от трима души- Теодор Лозанов, Кристина Иванова и Биляна Борисова. Ще работят за изграждане на открита сцена на площада в населеното място."Селото има два състава, с които се гордеем и искахме да си създадем място, на което можем да показваме своя талант", каза Биляна Борисова.Иван Базов е председател на читалище "Земеделец- 1874" в Ново село. Сформира екип с още двама младежи- Евелина Ле и Петьо Самуилов, с които ще работят по друга мисия в селото- място за срещи на младите хора:"Имаме като задача да намерим подходящо място покрай реката, което да облагородим и заедно с останалите хора от местната общност да ползваме за отдих."Двата екипа ще работят в Иново и Ново село до понеделник, когато ще покажат своята работа с презентации в двете читалища от 18.00 часа. На 11 и 12 май в Пловдив младежите ще участват в идеен лагер и ще бъдат организирани групови кампании за набиране на средства за финансиране на двете мисии.

Галерия

Вижте още

Труден е пътят, за да стане едно училще иновативно

Експертна комисия към МОН   посети училището в Ново село и видинските училища ОУ "П.Р. Славейков" и  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", за да се запознае с иновативните методи на преподаване. Иновативните училища са сравнително ново нещо в България и вече за трета година с приемането на новия закон за образованието стана възможно реализирането на..

публикувано на 23.04.19 в 16:30

Дни на професиите във Враца

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца . В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града. Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните..

публикувано на 23.04.19 в 14:20

Д-р Григор Томов: Хората от Северозапада имат право на най-доброто лечение

Нова модерна апаратура получи Комплексният онкологичен център във Враца, коЙто обслужва пациенти и от областите Видин и Монтана. Това е най-добрата апаратура в света в момента, произведена е от водещи фирми, обясни в предаването "Направление здраве" управителят на лечебното заведение д-р Григор Томов . Той уточни, че апаратурата е за работата на..

публикувано на 22.04.19 в 18:31
Дарина Василева

Джак, Майк и Спайк

Кучетата от породата  Джак Ръсел териер са много темпераментни . Те са подходящи любимци за хора, които обичат движението. Ще ви дадат цялата си любов, но ще искат да играят, лаят и подскачат.  Дарина Василева от Монтана е горд собственик на три кучета от тази подвижна порода -  Джак , Майк и Спайк . Баща и син и едно намерено на улицата. Как живеят..

публикувано на 22.04.19 в 11:33

Видинското ОУ "Иван Вазов" празнува

Видинското училище "Иван Вазов" започна отбелязването на своя 57-ми рожден ден. Ученици ще посетят Берковица и Белоградчик, каза за Радио ВИДИН директорът Пролетка Цветкова : "Имаме екскурзия с учениците. Част от тях ще посетят Берковица и къщата-музей на Иван Вазов, защото, знаете, той там е живял и работил, известно време, а в събота, от..

публикувано на 19.04.19 в 15:00
Мария Пеева, блогър и преводач,  автор на книгата

Мама Нинджа представя книга във Видин

Мария Пеева, известна с блога си "Мама Нинджа", ще представи пред читатели от Видин  първия си роман „Писмо до сестра ми“, написан съвместно с доктора по клинична психология Люси Рикспуун от САЩ. Книгата разказва историята на две сестри, които са неразривно свързани, но и много различни.  "Не познавах Люси Рикспуун на живо, когато започнахме да..

публикувано на 18.04.19 в 16:05

Отбелязваме Европейския ден на пациента

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени..

публикувано на 18.04.19 в 11:54