Младежи с кауза работят в Иново и Ново село

4
Снимка: Радио ВИДИН

Младежи доброволци от две села в област Видин- Иново и Ново село, се включиха в инициативата на "Фабрика за идеи"- "Предизвикателство за социална промяна". В края на март организаторите се срещнаха с хората от двете села, за да поговорят за проблемите, нуждите и силните страни в населеното място.


От 11 до 15 април младите хора ще изпълняват различни мисии в избраните населени места, работейки в екип. Всеки екип получи "мисия"- реален проблем, научен от местните в селото. Ментор на младежите е Йоана Милева, доброволец. За първи път участва в инициатива на "Фабрика за идеи", защото:


"Търсех доброволческа организация, която да се занимава с проблемите на територията на цялата страна. Била съм доброволец преди в други организации, които основно се ориентираха към събирането на храна, подпомагането на социално слаби семейства по време на празници. Само че това не ми носи това удовлетворение, което търся и не виждам дългосрочен ефект върху тези общности и тези групи от хора, които са наистина нуждаещи се. Поинтересувах се за други организации и попаднах на "Фабрика за идеи". Тя има няколко формата, които много ме интересуват като настоящият."


Йоана Милева е преминала обучение за ментор. За двата екипа от Иново и Ново село каза:


"Запознах се с младежите вчера. Смятам, че са много позитивни, мотивирани, с много обич подхождат към родните си села."


Менторът ще напътства екипите и ще помага със свежи идеи. Преди да започнат работа младежите проведоха обща среща с Йоана.


Отборът от Иново е от трима души- Теодор Лозанов, Кристина Иванова и Биляна Борисова. Ще работят за изграждане на открита сцена на площада в населеното място."Селото има два състава, с които се гордеем и искахме да си създадем място, на което можем да показваме своя талант", каза Биляна Борисова.Иван Базов е председател на читалище "Земеделец- 1874" в Ново село. Сформира екип с още двама младежи- Евелина Ле и Петьо Самуилов, с които ще работят по друга мисия в селото- място за срещи на младите хора:"Имаме като задача да намерим подходящо място покрай реката, което да облагородим и заедно с останалите хора от местната общност да ползваме за отдих."Двата екипа ще работят в Иново и Ново село до понеделник, когато ще покажат своята работа с презентации в двете читалища от 18.00 часа. На 11 и 12 май в Пловдив младежите ще участват в идеен лагер и ще бъдат организирани групови кампании за набиране на средства за финансиране на двете мисии.

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 27 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 3 част

Музиката на Жилберто има лек и ненатрапчив вкус. Носи летния аромат на родната му Бразилия. Вокалното му изпълнение е лишено от каквито и да било силни викове, шум или драма. Неговата китара гали ухото с простичкия си ритъм. Сложният му хармоничен език е вдъхновение за редица джаз музиканти. Един от най-добрите джаз певци според..

публикувано на 27.06.19 в 09:00

Медици от болница "Света Петка": Новата методика за заплати в здравеопазването е неприложима за Видин

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им. Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във..

публикувано на 25.06.19 в 17:48
бразилска музика

В "Музикална зона" слушаме леката и слънчева като лято бразилска музика

"Самба", "карнавал", "Копа кабана", "Рио де Жанейро", "кафе", "капоейра", "боса нова", "футбол"… Това изниква в съзнанието ни, щом се сетим за Бразилия! Представяме си пищни карнавални шествия с хиляди зрители, екзотични фиести, плажове и палми, знойни мулатки, романтика, музика и танци… Тази екзотика е в кръвта на бразилците и с нея те радват и..

публикувано на 24.06.19 в 09:45

Във всички времена възсияват светии в Църквата Христова

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. "Да изповядваме винаги Христа и вярата си в Него!" (Мат. 10:33; 37-38; 19:27-30) "В историята на Църквата Христова е имало времена  на мир, когато всеки свободно и спокойно може да изповядва..

публикувано на 23.06.19 в 08:00

Обсъждат "Доктрината Тръмп" във Враца

Избирането на милиардера Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати се прие като изненада у нас. Неговата личност продължава да се асоциира в Европа предимно с бизнес начинанията и шоу изявите му, а не толкова с неговите политически възгледи и ходове на световната сцена. Какво обаче наистина се случва в Америка? Защо изборът на Тръмп..

публикувано на 20.06.19 в 09:12

В "Музикална зона" на 20 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 2 част

Уникалният камерен маниер на изпълнение на Жоао Жилберто създава усещане за интимност и спокойствие. Музиката му говори на всеки лично. Погледът е обърнат навътре, но простичкият начин на представяне е достъпен за всеки отвън. Универсален артист със специфичен глас и техника за свирене на китара. Слушаме песни от албумите Getz /..

публикувано на 20.06.19 в 09:00
чешма

Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от  КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец: "В..

публикувано на 19.06.19 в 18:54