Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вергил Маринов: Училището само ми даде, нищо не взе от мен

Снимка: Радио Видин


В предаванито "Калейдоскоп" на гости ни е  Вергил Маринов, познат на видинската общественост като дългогодишен  директор на училище "Любен Каравелов“, активен  радетел за възраждането на Видин, създател на екологичното движение в нашия град. Той беше и един от инициаторите на подписката за включването на Видин в проектозакона за великите стари столици в България. Неговaто мечта е Видин да възвърне своята слава като един от значимите културни центрове на България.
Роден е в село Връв през 1947 година.  Учи в селското училище до осми клас, след което продължава образованието си в гимназията в Брегово. В 11 клас се премества в ПГ "Димитър Благоев" във Видин. Определя детството си като много безгрижно с много приятели. Мечтата му е да следва медицина. Кандидатства  в Софийския университет, но не го приемат.  Отива  в казармата, в танковата бригада в Карлово. Неговите приятели от Пловдив го насочват към Пловдивския университет и той решава да кандидатства в него. Приет е специалност "Биология и химия". След завършване на висшето си образование е разпределен в село Образцов чифлик като учител по химия и биология. След разпределението се връща във Видин като млад учител. През 1975 година започва работа в училището в Грамада. И тъй като във Видин свободни места за учители няма, ориентира се към друга сфера -  следдипломна квалификация в Софийския университет. След което отново се връща във Видин и започва работа в Окръжния комитет като завеждащ сектор "Наука и образование", по-късно и в Съвета за духовно развитие. През 90-те години тези структури спират да функционират. С промените се появяват други възможности.  Вергил Маринов се явява на конкурс за директор на училище "Любен Каравелов" и го печели. През това време успява да завърши второ висше образование в ЮЗУ Благоевград "Мениджмънт в образованието". Осемнадесет години отдава на училище "Любен Каравелов", в което работи като директор. Днес Вергил Маринов продължава да се вълнува от темите на образованието, културата, духовното развитие на младите българи. Работи активно за духовното възраждане на Видин като участва във видинското землячество и работи по проекти, свързани с образованието и спорта.  

Училището 

"В това време учителите бяха на голямо почитание, а ние малките селянчета бяхме жадни за знания. Ученето беше ценност, но беше и задължение.  Една малка подробност - в моето семейство ние не владеехме български език, говорехме на влашки. Предполагам, че е било много трудно на учителите да контактуват с нас и да ни научат на български език. В 11-ти клас беше моята среща с Видин и тогава го заобичах този град."

Съвет за духовно развитие 

"През 1984 година се създава "Съвет за духовно развитие", което представлява интеграция между образование, наука и култура. Това беше духовна сфера и в нея се включваха трите компонента. Тъй като Видин нямаше висше учебно заведение, основахме един научно-консултативен съвет, в който участваха сто души професори в различни области, за да разработят стратегията за развитието на Видин повече в посока наука." 

Училище "Любен Каравелов" 

"Имаше 68 паралелки с 2200 ученици и 135 учители. И тогава кандидатствах за директор. Явих се на конкурс, спечелих го.  От 1 април 1992 година до 20 юли 2010 година бях директор на училище "Любен Каравелов". Смятам, че да си директор означава първо да си добър учител. През това време аз написах около 85 научни материала. Чест прави на ръководството на училище "Любен Каравелов" да издаде книга за това. Всичко това ще събера в една книга, която не е свързана само с образованието. Училището само ми  даде, но нищо не взе от мен."

Видин

"Видин е една емоция. Трябва да имаш рецептори, за да възприемеш града. Написах "Седемте красиви аномалии на Видин", а Богомил Петров направи снимки. Първата красива аномалия е това, че слънцето изгрява от север. Видин трябва да бъде възприеман като духовен център. И ми се струва, че ние не трябва да се самобичуваме да смятаме, че сме най-бедният край на България. Видин има потенциал. Видинлии винаги са усмихнати. Второ, не съм виждал пред кметството хора, които от бедност да искат нещо от кмета. Видинските българи са горди хора. Има едно самочувствие, което се усеща. Лично аз вярвам, че Видин ще се развие. Но смятам, че не трябва да критикуваме, Мисля, че ние не сме дали достатъчно на Видин."

Видинското землячество

"Трябва да знаете, че в София живеят над 20 000 хора, които са живели във Видин. И всичките искат да помогнат по някакъв начин, разбира се, без да се натрапват. Липсва ни комуникацията с местната власт, но ние не губим надежда. Представяме книги на видински автори, на художници. Има специалисти в икономическата област, които биха могли с тази модерна дума да лобират."

Образованието 

"Сега ние се лутаме, защото няма изследвания за психологията на учениците. Може ли психолог да ни каже какво представлява днешното дете. В областта на възпитанието има две тенденции - ученикът да полага усилия или да се забавлява. При нас, в България, се обръща изключително голямо внимание на начален етап. Първи-четвърти клас е много сериозно образованието. Образователната система трябва да учи децата на по-голяма мобилност.  Днес има тенденция, че човек не може да знае всичко. И аз съм сигурен, че в бъдеще някои от предметите може би ще се свият, а може и да отпаднат. Трябва повече практически знания да се получават. И повече предприемачество трябва да има, повече дискусии, повече да се оставят децата самостоятелно да разсъждават, и учителят да бъде в ролята на ментор, който да направлява.
Децата днес не приличат на родителите си, те приличат на времето, в което живеят."


Житейската философия

"Аз съм един щастлив човек. На мен навсякъде ми е добре. "Животът е струна, опъната над бездна, по нея преминах красиво, внимателно и устремно" - се нарича бъдещата ми книга."

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50