Виртуална разходка ни показва Белоградчишките скали

Снимка: Радио ВИДИН

Българско 3D студио изработи пълно виртуално копие на Белоградчишките скали, което потребителите от цял свят ще имат възможност да посетят онлайн. Дестинацията е част от проекта на талантливи български 3D художници, които имат за цел да създадат изцяло нова свръх реалистична виртуална реалност за туризъм и забавление. 

"Предвидили сме цяла библиотека от много дестинации от целия свят, не само от България. Разбира се, фокусът ще е върху красотите на България. Този проект е пълно идентично копие с възможно най-реалистичните визуални ефекти, които могат да бъдат видени през очила за виртуална реалност. Ние сме екип от хора, които се познават от доста години, работили сме заедно и на други места. Имахме идея, че можем да направим нещо, което наполовина да е бизнес ориентирано, наполовина- социално ориентирано. Идеята ни най-вече дойде от "Матрицата", всеки я е гледал. Искаме да вкараме туризма при хората, защото е по-сложно хората да ги заведеш при него. От друга страна, този проект е предпоставка и улеснение за онези, които нямат средства за пътуване, които нямат достатъчно средства. На трети им липсва пък време"разказва Георги Георгиев, който е част от екипа на амбициозния проект.

Изборът на Белоградчишките скали е заради природата, историята и културата, която съчетават в себе си.

"Не сме от Северозапада, въпреки че сме събрали хора от всяка точка на страната. Седалището ни е в София. Белоградчик ни се видя съвкупност от различни неща. На първо място- природно и визуално впечатлява този обект. На второ място - исторически е представен през епохите. При нас цялостно идеята е, че отивайки там, можем да се запознаем с всички епохи, през които е съществувал, т.е. времената на динозаврите, през годините под вода, та стигайки чак до модерните дни. Мястото е около десет километра виртуална площ. Десет на десет. Отне ни около 5 месеца. Две седмици заснемахме на място с дронове и фотоапарати. Три месеца построявахме обектите, цялата среда. Един месец продължиха тестовете и заключителната работа."

Чрез специална техника е изработен триизмерен и реалистичен модел на местността. Заснет е всеки детайл на площ от над 10 000 кв. м и след това е фино моделиран и поставен на отговарящото му място във виртуалния свят. Добавена е система за промяна на метеорологичните условия, реалистичен денонощен цикъл на светлината и дори технология за реакция на природните обекти от вятъра.

"Самият проект е базиран върху фотограметрия. Това е една технология, която е особено развита напоследък - комбинация между архитектура, фотография, виртуални места от видеоигри. Трите неща дават продукта, който предоставяме. Изработен е и специален аудио-гид, в който са подбрани най-любопитните и уникални истории, свързани с местността. Може да гледате продукта през деня, през нощта, в сняг, в дъжд, при горещо слънце, снежна буря. Ако питате защо е тази заигравка с метеорологията - просто искаме да дадем шанс на хората, защото има и такива любители, да не се връщат по няколко пъти дотам. Избират си атмосферните условия и просто се "разхождат"."

Виртуална разходка из Белоградчишките скали ще може да се направи през есента. 

"Работим усилено, за да излезем на пазара. В средата на есента ще може да се сваля вече. В Белоградчик ще е безплатна, както и в България. Ще можете да я сваляте, да гледате на виртуални очила. Малко по-натам ще го направим и достъпно за телефони."

Свръхреалистичните проекти за виртуална реалност за туризъм и забавление ще продължат, допълни Георги Георгиев, като сред тях са не само популярни дестинации, но и известни места, които в реалния свят човек не може да посети, като например митичният остров Авалон от легендите за крал Артур.

Вижте още

Труден е пътят, за да стане едно училще иновативно

Експертна комисия към МОН   посети училището в Ново село и видинските училища ОУ "П.Р. Славейков" и  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", за да се запознае с иновативните методи на преподаване. Иновативните училища са сравнително ново нещо в България и вече за трета година с приемането на новия закон за образованието стана възможно реализирането на..

публикувано на 23.04.19 в 16:30

Дни на професиите във Враца

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца . В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града. Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните..

публикувано на 23.04.19 в 14:20

Д-р Григор Томов: Хората от Северозапада имат право на най-доброто лечение

Нова модерна апаратура получи Комплексният онкологичен център във Враца, коЙто обслужва пациенти и от областите Видин и Монтана. Това е най-добрата апаратура в света в момента, произведена е от водещи фирми, обясни в предаването "Направление здраве" управителят на лечебното заведение д-р Григор Томов . Той уточни, че апаратурата е за работата на..

публикувано на 22.04.19 в 18:31
Дарина Василева

Джак, Майк и Спайк

Кучетата от породата  Джак Ръсел териер са много темпераментни . Те са подходящи любимци за хора, които обичат движението. Ще ви дадат цялата си любов, но ще искат да играят, лаят и подскачат.  Дарина Василева от Монтана е горд собственик на три кучета от тази подвижна порода -  Джак , Майк и Спайк . Баща и син и едно намерено на улицата. Как живеят..

публикувано на 22.04.19 в 11:33

Видинското ОУ "Иван Вазов" празнува

Видинското училище "Иван Вазов" започна отбелязването на своя 57-ми рожден ден. Ученици ще посетят Берковица и Белоградчик, каза за Радио ВИДИН директорът Пролетка Цветкова : "Имаме екскурзия с учениците. Част от тях ще посетят Берковица и къщата-музей на Иван Вазов, защото, знаете, той там е живял и работил, известно време, а в събота, от..

публикувано на 19.04.19 в 15:00
Мария Пеева, блогър и преводач,  автор на книгата

Мама Нинджа представя книга във Видин

Мария Пеева, известна с блога си "Мама Нинджа", ще представи пред читатели от Видин  първия си роман „Писмо до сестра ми“, написан съвместно с доктора по клинична психология Люси Рикспуун от САЩ. Книгата разказва историята на две сестри, които са неразривно свързани, но и много различни.  "Не познавах Люси Рикспуун на живо, когато започнахме да..

публикувано на 18.04.19 в 16:05

Отбелязваме Европейския ден на пациента

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени..

публикувано на 18.04.19 в 11:54