Виртуална разходка ни показва Белоградчишките скали

Снимка: Радио ВИДИН

Българско 3D студио изработи пълно виртуално копие на Белоградчишките скали, което потребителите от цял свят ще имат възможност да посетят онлайн. Дестинацията е част от проекта на талантливи български 3D художници, които имат за цел да създадат изцяло нова свръх реалистична виртуална реалност за туризъм и забавление. 

"Предвидили сме цяла библиотека от много дестинации от целия свят, не само от България. Разбира се, фокусът ще е върху красотите на България. Този проект е пълно идентично копие с възможно най-реалистичните визуални ефекти, които могат да бъдат видени през очила за виртуална реалност. Ние сме екип от хора, които се познават от доста години, работили сме заедно и на други места. Имахме идея, че можем да направим нещо, което наполовина да е бизнес ориентирано, наполовина- социално ориентирано. Идеята ни най-вече дойде от "Матрицата", всеки я е гледал. Искаме да вкараме туризма при хората, защото е по-сложно хората да ги заведеш при него. От друга страна, този проект е предпоставка и улеснение за онези, които нямат средства за пътуване, които нямат достатъчно средства. На трети им липсва пък време"разказва Георги Георгиев, който е част от екипа на амбициозния проект.

Изборът на Белоградчишките скали е заради природата, историята и културата, която съчетават в себе си.

"Не сме от Северозапада, въпреки че сме събрали хора от всяка точка на страната. Седалището ни е в София. Белоградчик ни се видя съвкупност от различни неща. На първо място- природно и визуално впечатлява този обект. На второ място - исторически е представен през епохите. При нас цялостно идеята е, че отивайки там, можем да се запознаем с всички епохи, през които е съществувал, т.е. времената на динозаврите, през годините под вода, та стигайки чак до модерните дни. Мястото е около десет километра виртуална площ. Десет на десет. Отне ни около 5 месеца. Две седмици заснемахме на място с дронове и фотоапарати. Три месеца построявахме обектите, цялата среда. Един месец продължиха тестовете и заключителната работа."

Чрез специална техника е изработен триизмерен и реалистичен модел на местността. Заснет е всеки детайл на площ от над 10 000 кв. м и след това е фино моделиран и поставен на отговарящото му място във виртуалния свят. Добавена е система за промяна на метеорологичните условия, реалистичен денонощен цикъл на светлината и дори технология за реакция на природните обекти от вятъра.

"Самият проект е базиран върху фотограметрия. Това е една технология, която е особено развита напоследък - комбинация между архитектура, фотография, виртуални места от видеоигри. Трите неща дават продукта, който предоставяме. Изработен е и специален аудио-гид, в който са подбрани най-любопитните и уникални истории, свързани с местността. Може да гледате продукта през деня, през нощта, в сняг, в дъжд, при горещо слънце, снежна буря. Ако питате защо е тази заигравка с метеорологията - просто искаме да дадем шанс на хората, защото има и такива любители, да не се връщат по няколко пъти дотам. Избират си атмосферните условия и просто се "разхождат"."

Виртуална разходка из Белоградчишките скали ще може да се направи през есента. 

"Работим усилено, за да излезем на пазара. В средата на есента ще може да се сваля вече. В Белоградчик ще е безплатна, както и в България. Ще можете да я сваляте, да гледате на виртуални очила. Малко по-натам ще го направим и достъпно за телефони."

Свръхреалистичните проекти за виртуална реалност за туризъм и забавление ще продължат, допълни Георги Георгиев, като сред тях са не само популярни дестинации, но и известни места, които в реалния свят човек не може да посети, като например митичният остров Авалон от легендите за крал Артур.

Вижте още

Медици от болница "Света Петка": Новата методика за заплати в здравеопазването е неприложима за Видин

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им. Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във..

публикувано на 25.06.19 в 17:48
бразилска музика

В "Музикална зона" слушаме леката и слънчева като лято бразилска музика

"Самба", "карнавал", "Копа кабана", "Рио де Жанейро", "кафе", "капоейра", "боса нова", "футбол"… Това изниква в съзнанието ни, щом се сетим за Бразилия! Представяме си пищни карнавални шествия с хиляди зрители, екзотични фиести, плажове и палми, знойни мулатки, романтика, музика и танци… Тази екзотика е в кръвта на бразилците и с нея те радват и..

публикувано на 24.06.19 в 09:45

Във всички времена възсияват светии в Църквата Христова

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. "Да изповядваме винаги Христа и вярата си в Него!" (Мат. 10:33; 37-38; 19:27-30) "В историята на Църквата Христова е имало времена  на мир, когато всеки свободно и спокойно може да изповядва..

публикувано на 23.06.19 в 08:00

Обсъждат "Доктрината Тръмп" във Враца

Избирането на милиардера Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати се прие като изненада у нас. Неговата личност продължава да се асоциира в Европа предимно с бизнес начинанията и шоу изявите му, а не толкова с неговите политически възгледи и ходове на световната сцена. Какво обаче наистина се случва в Америка? Защо изборът на Тръмп..

публикувано на 20.06.19 в 09:12

В "Музикална зона" на 20 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 2 част

Уникалният камерен маниер на изпълнение на Жоао Жилберто създава усещане за интимност и спокойствие. Музиката му говори на всеки лично. Погледът е обърнат навътре, но простичкият начин на представяне е достъпен за всеки отвън. Универсален артист със специфичен глас и техника за свирене на китара. Слушаме песни от албумите Getz /..

публикувано на 20.06.19 в 09:00
чешма

Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от  КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец: "В..

публикувано на 19.06.19 в 18:54

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32