Опасностите при търсене на работа в чужбина

| обновено на 15.04.19 в 12:59
Снимка: БГНЕС

С началото на пролетта стартира активното наемане на работници за сезонна заетост в чужбина - най-често за работа в селското стопанство, строителството и туризма. От Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" напомнят някои от основните правила, с които трябва да се съобразяват търсещите работа преди да заминат да работят зад граница. Най-сериозните знаци за измама са комуникация само по интернет и искане на суми предварително, информира Димитър Петров, директор на трудовата инспекция в Монтана.

"Бихме искали да предупредим, с оглед да предотвратим, някои негативни последствия за работниците. Има опасности, които могат да ви споходят, ако ще работите в чужбина. В началото на пролетния сезон започват и активните трудови дейности. Работниците е възможно да попаднат в измама. Искам да кажа, че измамата и трафикът на хора са престъпления по смисъла на Наказателния кодекс. Инспекцията по труда няма компетенцията да се занимава с тях. Нашите правомощия са просто до сигнализиране на органите. Инспекцията по труда обаче може да се намеси, когато при изпращане на работа в чужбина или командироване е нарушено трудовото законодателство. Бихме искали да предупредим работниците, че индикации за измами или нарушение на правата има, когато използването на интернет (социалните мрежи) са единственият начин за контакт. Когато има отказ от лични срещи, също говорим за индикация. Когато се стигне до трансфер за работа в чужбина и има отказ за сключване на трудов договор предварително или предлагането на документ на език, който лицето не разбира, също е възможна измама. Не би следвало лицата, които предлагат работа, да задържат лични документи. Самите лица, търсещи работа, би трябвало да проявяват определена активност, тъй като в крайна сметка става въпрос за трудови отношения, а когато има отношения, значи има две страни. Търсещите работа трябва предварително да проучат фирмите, предлагащи работа. Говоря за регистрация в Агенцията по заетостта - както посредническите, така и тези, които изпращат работници навън. Тези фирми трябва да са регистрирани в Агенцията. При командироване на работници би следвало да се провери дали тя развива идентична дейност в България."
 
Искането на такси и плащания, под каквато и да е форма, са забранени от законодателство.

"Работникът, който ще заминава да работи в чужбина, не трябва да плаща за посредничеството. Когато започнат искания за плащане на такси, формуляри и услуги, това е ясен знак, че има опит за измама. Лицата трябва да бъдат запознати предварително и писмено с минималните условия на труд, с нивото на заплащане, с работното време, изобщо с трудовото законодателство. Това е задължение на посредника. Трябва да бъдат уговорени пътуването за чия сметка е, квартирата също."

Опасност има и когато предприятие, неизвършващо никаква дейност в България, сключва договори с работници с обещанието след това да ги командирова веднага зад граница. Търсещите работа в чужбина трябва предварително да проучат дали фирмите, които им предлагат осигуряване на заетост извън страната, имат регистрация в Агенцията по заетостта като фирми посредници или предприятия, които осигуряват временна работа. Законодателството изрично регламентира, че фирмите посредници и предприятията, осигуряващи временна работа нямат право да искат такси под каквато и да е форма. Заплащането трябва да бъде от работодателя, за когото осигуряват работна ръка. Важно е търсещите работа да имат достатъчно данни за посредниците или за предприятията, които ги изпращат или командироват в чужбина, по които след това същите да бъдат идентифицирани, за да бъде упражнен контрол или при необходимост извършено разследване от компетентните органи.

Най-често нарушенията са свързани с неуговаряне на минималните условия на труд, неосигуряване на минималното заплащане, липса на някои задължителни реквизити в трудовите договори и в споразуменията при командироване, липса на договор между фирмата посредник и предприятие, за което се набира персонал в приемащата държава.

"Конкретни случаи на нарушаване на трудовото законодателство по отношение на изпращане на работници в чужбина на територията на област Монтана в последните години не сме имали", завърши Димитър Петров.Вижте още

Труден е пътят, за да стане едно училще иновативно

Експертна комисия към МОН   посети училището в Ново село и видинските училища ОУ "П.Р. Славейков" и  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", за да се запознае с иновативните методи на преподаване. Иновативните училища са сравнително ново нещо в България и вече за трета година с приемането на новия закон за образованието стана възможно реализирането на..

публикувано на 23.04.19 в 16:30

Дни на професиите във Враца

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца . В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града. Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните..

публикувано на 23.04.19 в 14:20

Д-р Григор Томов: Хората от Северозапада имат право на най-доброто лечение

Нова модерна апаратура получи Комплексният онкологичен център във Враца, коЙто обслужва пациенти и от областите Видин и Монтана. Това е най-добрата апаратура в света в момента, произведена е от водещи фирми, обясни в предаването "Направление здраве" управителят на лечебното заведение д-р Григор Томов . Той уточни, че апаратурата е за работата на..

публикувано на 22.04.19 в 18:31
Дарина Василева

Джак, Майк и Спайк

Кучетата от породата  Джак Ръсел териер са много темпераментни . Те са подходящи любимци за хора, които обичат движението. Ще ви дадат цялата си любов, но ще искат да играят, лаят и подскачат.  Дарина Василева от Монтана е горд собственик на три кучета от тази подвижна порода -  Джак , Майк и Спайк . Баща и син и едно намерено на улицата. Как живеят..

публикувано на 22.04.19 в 11:33

Видинското ОУ "Иван Вазов" празнува

Видинското училище "Иван Вазов" започна отбелязването на своя 57-ми рожден ден. Ученици ще посетят Берковица и Белоградчик, каза за Радио ВИДИН директорът Пролетка Цветкова : "Имаме екскурзия с учениците. Част от тях ще посетят Берковица и къщата-музей на Иван Вазов, защото, знаете, той там е живял и работил, известно време, а в събота, от..

публикувано на 19.04.19 в 15:00
Мария Пеева, блогър и преводач,  автор на книгата

Мама Нинджа представя книга във Видин

Мария Пеева, известна с блога си "Мама Нинджа", ще представи пред читатели от Видин  първия си роман „Писмо до сестра ми“, написан съвместно с доктора по клинична психология Люси Рикспуун от САЩ. Книгата разказва историята на две сестри, които са неразривно свързани, но и много различни.  "Не познавах Люси Рикспуун на живо, когато започнахме да..

публикувано на 18.04.19 в 16:05

Отбелязваме Европейския ден на пациента

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени..

публикувано на 18.04.19 в 11:54