Опасностите при търсене на работа в чужбина

| обновено на 15.04.19 в 12:59
Снимка: БГНЕС

С началото на пролетта стартира активното наемане на работници за сезонна заетост в чужбина - най-често за работа в селското стопанство, строителството и туризма. От Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" напомнят някои от основните правила, с които трябва да се съобразяват търсещите работа преди да заминат да работят зад граница. Най-сериозните знаци за измама са комуникация само по интернет и искане на суми предварително, информира Димитър Петров, директор на трудовата инспекция в Монтана.

"Бихме искали да предупредим, с оглед да предотвратим, някои негативни последствия за работниците. Има опасности, които могат да ви споходят, ако ще работите в чужбина. В началото на пролетния сезон започват и активните трудови дейности. Работниците е възможно да попаднат в измама. Искам да кажа, че измамата и трафикът на хора са престъпления по смисъла на Наказателния кодекс. Инспекцията по труда няма компетенцията да се занимава с тях. Нашите правомощия са просто до сигнализиране на органите. Инспекцията по труда обаче може да се намеси, когато при изпращане на работа в чужбина или командироване е нарушено трудовото законодателство. Бихме искали да предупредим работниците, че индикации за измами или нарушение на правата има, когато използването на интернет (социалните мрежи) са единственият начин за контакт. Когато има отказ от лични срещи, също говорим за индикация. Когато се стигне до трансфер за работа в чужбина и има отказ за сключване на трудов договор предварително или предлагането на документ на език, който лицето не разбира, също е възможна измама. Не би следвало лицата, които предлагат работа, да задържат лични документи. Самите лица, търсещи работа, би трябвало да проявяват определена активност, тъй като в крайна сметка става въпрос за трудови отношения, а когато има отношения, значи има две страни. Търсещите работа трябва предварително да проучат фирмите, предлагащи работа. Говоря за регистрация в Агенцията по заетостта - както посредническите, така и тези, които изпращат работници навън. Тези фирми трябва да са регистрирани в Агенцията. При командироване на работници би следвало да се провери дали тя развива идентична дейност в България."
 
Искането на такси и плащания, под каквато и да е форма, са забранени от законодателство.

"Работникът, който ще заминава да работи в чужбина, не трябва да плаща за посредничеството. Когато започнат искания за плащане на такси, формуляри и услуги, това е ясен знак, че има опит за измама. Лицата трябва да бъдат запознати предварително и писмено с минималните условия на труд, с нивото на заплащане, с работното време, изобщо с трудовото законодателство. Това е задължение на посредника. Трябва да бъдат уговорени пътуването за чия сметка е, квартирата също."

Опасност има и когато предприятие, неизвършващо никаква дейност в България, сключва договори с работници с обещанието след това да ги командирова веднага зад граница. Търсещите работа в чужбина трябва предварително да проучат дали фирмите, които им предлагат осигуряване на заетост извън страната, имат регистрация в Агенцията по заетостта като фирми посредници или предприятия, които осигуряват временна работа. Законодателството изрично регламентира, че фирмите посредници и предприятията, осигуряващи временна работа нямат право да искат такси под каквато и да е форма. Заплащането трябва да бъде от работодателя, за когото осигуряват работна ръка. Важно е търсещите работа да имат достатъчно данни за посредниците или за предприятията, които ги изпращат или командироват в чужбина, по които след това същите да бъдат идентифицирани, за да бъде упражнен контрол или при необходимост извършено разследване от компетентните органи.

Най-често нарушенията са свързани с неуговаряне на минималните условия на труд, неосигуряване на минималното заплащане, липса на някои задължителни реквизити в трудовите договори и в споразуменията при командироване, липса на договор между фирмата посредник и предприятие, за което се набира персонал в приемащата държава.

"Конкретни случаи на нарушаване на трудовото законодателство по отношение на изпращане на работници в чужбина на територията на област Монтана в последните години не сме имали", завърши Димитър Петров.Вижте още

Странната и неразбираема молба на гадаринските жители

В Петата неделя след Петдесетница, Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство. "И когато стигна на отвъдния бряг, в страната Гергесинскa, срещнаха Го двама, хванати от бяс..." (Мат...

публикувано на 21.07.19 в 08:00

"Лейди Гергана" - историята на една видинчанка

Днес ви срещаме с авторката на емблематичната, диалектна северозапазна книга " Лейди Гергана " - Цветелина Цветкова от Видин. Историята на Цвети става известна, чрез литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки" . Пощенска кутия за приказки е за любители на късия разказ, които изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се..

публикувано на 19.07.19 в 17:55

Фестивалът на изкуствата "The Вridge" събра във Видин над 300 млади хора

За тях са организирани повече от 20 работилници по кино, музикални, инструменти, театър, танци, предприемачество, архитектура.   В продължение на седмица, от  13 юли те се обучават под ръководството на други млади хора, които искат да предадат своя опит. Фестивалът е мост между младите хора, които участват и между поколенията, казват организаторът..

публикувано на 19.07.19 в 17:00

Странен сън кара жител на Драганица да съгради изгорения Клисурски манастир

Кметът на село Черкаски Валери Тодоров се интересува от историята на своя род и от историята на село Черкаски. Постепенно, стъпка по стъпка, успява да открие   забравени  и непознати истории за живота и делата  на неговите дядо и прадядо. Валери Тодоров  е правнук на Димитър Първанов Тропалеца, който спасява своите съселяни от страшно клане..

публикувано на 19.07.19 в 15:20

Владимир Цветков- за риболова и чувството да държиш четка в ръка

Днес в " Думата имат старейшините " ви представяме Владимир Цветков- ръководител на риболовния клуб към ловно- рибарското дружество в Монтана, един от инициаторите на училището по риболов "Синьо лято". Владимир Цветков е роден в село Славотин, община Монтана. Живял е там до 6 клас. След това се мести да живее в град Монтана. На малко по- късен етап..

публикувано на 18.07.19 в 17:00

Плащаме по- скъпо за родните мачове по телевизията

Цената на платените пакети за спортните канали, излъчващи мачовете от българското футболно първенство бе увеличена с 1 лев от 1 юли. Услугата вече струва 7.99 лева, а каналите са част от българска медийна и технологична компания, придобита от Кирил Домусчиев. До края на договора за телевизионните права за българското футболно първенство остават..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2019 слушаме Сабине Майер

Тя е германска виртуозна кларинетистка, чиято кариера стартира в Симфоничния оркестър на Баварското радио. След това свири в Берлинска филхармония,   където предизвиква скандал, тай като е една от първите жени, назначени в оркестъра. Поради несъвместимост с останалите музиканти напуска, за да започне нейната солова кариера. Камерната музика..

публикувано на 18.07.19 в 09:00