Доброволци представиха идея за кът за отдих в Ново село

4
Снимка: Светла Бондова

Доброволци от видинското село Ново село представиха пред местните жители идея за създаването на кът за отдих по брега на река Дунав. Те са участници в инициативата на сдружение "Фабрика за идеи"- "Предизвикателство за социална промяна". Екипът се състои от председателя на НЧ „Земеделец-1874“ Иван Базов, и учениците Евелина Ле и Петьо Самуилов, подкрепяни от своя ментор Йоана Милева от "Фабрика за идеи".


Тяхната мисия е наречена "Окото на лъва". 


"Не ви ли прилича географската карта на България на лъв – легнал, но готов за скок. Е там, където трябва да бъде окото на лъва  е кръгчето с надпис "Ново село", обясниха от екипа. 


Първоначалната идея е да се направи младежки кът в района на пристанището. Но в разговор с общинското ръководство и новоселяни от различни възрасти се избистря ново място – „Чупина фуния“. Това е вторият по големина подстъп към река Дунав, който се намира в един от оживените квартали на селото. Екипът представи подготовката и избора на идеята, предизвикателствата, които ги очакват и плановете за действие. Първият човек, който ги подкрепи бе Елка Дудулова, пенсионирана учителка, която е работила по създаването на проект за облагородяването на "Чупина фуния". Той не се е осъществил, но тя изложи идеите, които е трябвало да реализират преди години. Първото дарение от 20 лева дойде от Нели Еремиева – учител в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ново село, която не е новоселянка. Тя подкрепи своите ученици в екипа и обеща участие с доброволен труд, защото обича река Дунав. Подкрепа бе дадена от читалищното настоятелство и клуба на пенсионера в селото.


Защо екипът избира да създаде кът на река Дунав, разказа Петьо Самуилов, който е ученик в 11 клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ново село:


"Изборът стана след много срещи с новоселяни от различни възрасти. Река Дунав е емблематично място за Ново село, както и за всички крайдунавски селища, предполагам. Река Дунав е място за отдих, за срещи с приятели, за забавление. Място за къпане и плуване, за риболов и плажуване. За много новоселяни това са най-красивите спомени от детството, за прекрасни и безгрижни летни дни. За част от хората дунавският бряг е място за усамотение, радост за окото, място за размисъл покрай течащата река. Защото водата пречиства не само тялото, но и душата. Тези разговори ни помогнаха не само в избора на темата, но и на мястото, където да се осъществи мисията."


На 11 и 12 май в Пловдив младежите ще участват в идеен лагер и ще бъдат организирани групови кампании за набиране на средства за финансиране на мисията. Друг екип от доброволци работи в Иново, където искат изграждане на открита сцена на площада в населеното място. 

Галерия

Вижте още

Снимката на 23 април 2019 година

Средно училище “Цар Симеон Велики” спечели  Областното състезание  на ученическите екипи по първа помощ във Видин.  Инициативата бе организирана от Български Червен кръст Видин и се проведе в спортна зала "Фестивална".  В община Чупрене, която остана без кмет след задържането на Ваньо Костин, е насрочено заседание на Общинската избирателна..

публикувано на 23.04.19 в 18:00

В Деня на книгата представиха стихосбирка във Видин

Стихосбирката на Лидия Койчева "Земни ангели на добротата" бе представена в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин. Лидия е потребител на Центъра към Фондация "Подкрепа за реализация". Тя е третият автор, на когото от неправителствената организация помагат, каза логопедът Даниела Иванова: "За тях това е изливане на..

публикувано на 23.04.19 в 16:39

Областното състезание по първа помощ се проведе във Видин

Средно училище “Цар Симеон Велики” спечели Областното състезание на ученическите екипи по първа помощ във Видин. Инициативата бе организирана от Български Червен кръст Видин и се проведе в спортна зала "Фестивална".  Направили сме 7 пункта, отборите се редуват на всеки един от тях през 10 минути, каза за Радио ВИДИН главния специалист "Младежки..

публикувано на 23.04.19 в 16:21

Петокласници от СУ "П. Р. Славейков" мериха знания в състезание

Състезание '' Това го знае всяко дете, което книги чете " се проведе във видинското училище " Петко Рачов Славейков ". Учениците демонстрираха знания и умения по български език и литература, математика, технологии и предприемачество . "С това състезание ние целим първо да повишим мотивацията на учениците за учене. В същото време това е начин те да..

публикувано на 23.04.19 в 16:21

Наградиха победителите във фотоконкурса "Моята област Видин"

Победителите в Регионалния конкурс за фотография на тема "Моята област Видин" бяха наградени от Областния управител Албена Георгиева .  К онкурсът бе обявен по повод отбелязване на 20 години от създаването на Областна администрация Видин, а снимките са класирани след гласуване  във Фейсбук. На първо място е класирана 14-годишната Зорница..

публикувано на 23.04.19 в 16:20

Куклен театър от Китай гостува във Видин

Куклен театър от провинция Хънан в Китай ще изнесе представление във Видин утре (24.04.2019 г.). Кукленото шоу, което театърът ще представи, включва откъси от шест приказки, с много музика и танци. Гостуването е по покана на Държавен куклен театър- Видин. Трупата от Китай пристига в града сред участие в сръбския град Зайчар, каза директорът..

публикувано на 23.04.19 в 15:34

Общинската избирателна комисия в Чупрене ще заседава по казуса с кметския пост

В община Чупрене, която остана без кмет след задържането на Ваньо Костин, е насрочено заседание на Общинската избирателна комисия. Поводът е постъпило писмо от Общинския съвет. Ваньо Костин е задържан, но не и отстранен от длъжност, затова Общинският съвет не може да определи временно изпълняващ поста. Длъжност заместник- кмет в Чупрене няма, така че..

публикувано на 23.04.19 в 15:06