Доброволци представиха идея за кът за отдих в Ново село

4
Снимка: Светла Бондова

Доброволци от видинското село Ново село представиха пред местните жители идея за създаването на кът за отдих по брега на река Дунав. Те са участници в инициативата на сдружение "Фабрика за идеи"- "Предизвикателство за социална промяна". Екипът се състои от председателя на НЧ „Земеделец-1874“ Иван Базов, и учениците Евелина Ле и Петьо Самуилов, подкрепяни от своя ментор Йоана Милева от "Фабрика за идеи".


Тяхната мисия е наречена "Окото на лъва". 


"Не ви ли прилича географската карта на България на лъв – легнал, но готов за скок. Е там, където трябва да бъде окото на лъва  е кръгчето с надпис "Ново село", обясниха от екипа. 


Първоначалната идея е да се направи младежки кът в района на пристанището. Но в разговор с общинското ръководство и новоселяни от различни възрасти се избистря ново място – „Чупина фуния“. Това е вторият по големина подстъп към река Дунав, който се намира в един от оживените квартали на селото. Екипът представи подготовката и избора на идеята, предизвикателствата, които ги очакват и плановете за действие. Първият човек, който ги подкрепи бе Елка Дудулова, пенсионирана учителка, която е работила по създаването на проект за облагородяването на "Чупина фуния". Той не се е осъществил, но тя изложи идеите, които е трябвало да реализират преди години. Първото дарение от 20 лева дойде от Нели Еремиева – учител в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ново село, която не е новоселянка. Тя подкрепи своите ученици в екипа и обеща участие с доброволен труд, защото обича река Дунав. Подкрепа бе дадена от читалищното настоятелство и клуба на пенсионера в селото.


Защо екипът избира да създаде кът на река Дунав, разказа Петьо Самуилов, който е ученик в 11 клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ново село:


"Изборът стана след много срещи с новоселяни от различни възрасти. Река Дунав е емблематично място за Ново село, както и за всички крайдунавски селища, предполагам. Река Дунав е място за отдих, за срещи с приятели, за забавление. Място за къпане и плуване, за риболов и плажуване. За много новоселяни това са най-красивите спомени от детството, за прекрасни и безгрижни летни дни. За част от хората дунавският бряг е място за усамотение, радост за окото, място за размисъл покрай течащата река. Защото водата пречиства не само тялото, но и душата. Тези разговори ни помогнаха не само в избора на темата, но и на мястото, където да се осъществи мисията."


На 11 и 12 май в Пловдив младежите ще участват в идеен лагер и ще бъдат организирани групови кампании за набиране на средства за финансиране на мисията. Друг екип от доброволци работи в Иново, където искат изграждане на открита сцена на площада в населеното място. 

Галерия

Вижте още

В Ружинци са на път да решат проблема с транспорта

В община Ружинци, където от поне десетилетие на няма обществен превоз с автобуси, са на път да решат проблема. Прието е и решение на общинския съвет,  каза кметът Александър Александров . Маршрутът е утвърден от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията: "Взехме решение за процедура за избор на превозвач по линията..

публикувано на 21.07.19 в 14:50

Малолетни ограбили 38-годишен мъж в Тишевица

Малолетни от врачанското село Тишевица са откраднали пари от 38-годишен мъж от същото населено място. При екшъна към 2 часа сутринта в събота до заведение край местния язовир, невръстните хлапаци използвали сила, за да ограбят жертвата си, съобщават от полицията. Двамата тийнейджъри били и душили мъжа преди да му отмъкнат портфейла с 280..

публикувано на 21.07.19 в 14:13

13 сгради във Видин ще бъдат санирани с европейски средства

С европейски средства ще бъдат санирани жилищни сгради във Видин , които не са в обхвата на националната програма за енергийна ефективност, каза кметът Огнян Ценков: "По оперативна програма "Региони в растеж" ще бъдат санирани 13 блока с европейски средства, които са с по-малко апартаменти и не са в обхвата на националната програма."..

публикувано на 21.07.19 в 12:00

С най-новия спектакъл на Софийската опера и балет започна летният фестивал край скалите в Белоградчик

С балета "Кармина Бурана", който е премиера за Софийската опера и балет започна фестивалът "Опера на върховете-Белоградчишки скали". Тази година е неговото четвърто издание. В продължение на три седмици скалите в Белоградчик и пещерата "Магурата" ще са естествен декор за представленията на Софийската опера и балет. Мястото е..

публикувано на 21.07.19 в 09:30

Край на историята със серовъглерода във Враца

Изкараха 110-те тона серовъглерод от площадката на "Химко" днес /20 юли/ . Така беше сложен край на операцията по извеждането на опасното вещество от границите на неработещия бивш химически комбинат край Враца. Наличието на химикала предизвика истинска истерия, която гръмна в навечерието на европейските избори. Наложи се намесата на..

публикувано на 20.07.19 в 16:31

Участници от "На базар сме! В парка" събират средства за Йоско от Видин

Инициативата "На базар сме! В парка" продължава до края на днешния ден . На базара се събират средства за спешната операция на Йоско от Видин . Хората просто минавайки пускат пари в кутията, каза за Радио ВИДИН  Цецка Александрова от участниците и допълни: "Не знам дали има един час от както сме тук, вече повече от половината картини на децата за..

публикувано на 20.07.19 в 16:24
Белоградчишки скали

Започва фестивалът "Опера на Върховете 2019" в Белоградчик

Белоградчишките скали ще станат декор на едни от най-зрелищните спектакли на Софийската опера и балет. Това дава възможност на публиката да усети по различен начин своите любими произведения, каза директорът на Софийската опера и балет Акад. Пламен Карталов : "Знае се, че когато публиката отиде на опера на върховете ще види необичайни сценични..

публикувано на 20.07.19 в 08:46