Д-р Жоро Николов: Пролетната умора може да бъде преодоляна

Снимка: Радио ВИДИН
Пролетната умора не е заболяване, а състояние, което трябва да преодолеем, за да не се получи заболяване. За целта е необходимо през пролетта да се правят повече разходки на открито, да се обърне внимание на здравословното хранене и на добрия сън, обясни в предаването "Направление здраве" кардиологът д-р Жоро Николов. На първо място той посочи важното значение на физическата активност:


"Идете навън, идете на вилното място, разхождайте се. Във Видин винаги се разхождам по кейовата стена и това винаги ме възстановява. Храненето трябва да бъде с много витамини. Сега има маруля, има спанак. Винаги една купа със салата трябва да има. След това са много важни белтъчините. Най-много белтъчини има в месото, млякото и млечните продукти, а от растителните храни - в бобовите растения - леща, боб, грах. Така че те винаги трябва да присъстват на вашата трапеза... Сънят има лечебни качества. Доказано е, че ако човек спи с един час по-малко, той си съкращава живота, като биологичната му възраст ще се намали с месеци..."


Започна подготовката за провеждането на Европейска инициатива за наблюдение на растежа в детска възраст. В инициативата ще бъдат включени ученици от две видински училища - "Любен Каравелов" и "Петко Рачов Славейков". Децата са на 7-годишна възраст, обясни началникът на отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Марияна Чавдарова:


"Идеята е да бъдат обхванати учениците преди настъпването на пубертета, тоест в тази възраст, в която няма влияние на хормони. Избрана е такава възраст, в която се предполага, че все още не са настъпили тези промени и е най-адекватна и най-реална за разпространението на свръхтегло и затлъстяване сред децата."


Проучването ще премине на няколко етапа, крайният срок за неговото провеждане е 31 май. 


Повече по тези и останалите теми може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Труден е пътят, за да стане едно училще иновативно

Експертна комисия към МОН   посети училището в Ново село и видинските училища ОУ "П.Р. Славейков" и  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", за да се запознае с иновативните методи на преподаване. Иновативните училища са сравнително ново нещо в България и вече за трета година с приемането на новия закон за образованието стана възможно реализирането на..

публикувано на 23.04.19 в 16:30

Дни на професиите във Враца

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца . В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града. Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните..

публикувано на 23.04.19 в 14:20

Д-р Григор Томов: Хората от Северозапада имат право на най-доброто лечение

Нова модерна апаратура получи Комплексният онкологичен център във Враца, коЙто обслужва пациенти и от областите Видин и Монтана. Това е най-добрата апаратура в света в момента, произведена е от водещи фирми, обясни в предаването "Направление здраве" управителят на лечебното заведение д-р Григор Томов . Той уточни, че апаратурата е за работата на..

публикувано на 22.04.19 в 18:31
Дарина Василева

Джак, Майк и Спайк

Кучетата от породата  Джак Ръсел териер са много темпераментни . Те са подходящи любимци за хора, които обичат движението. Ще ви дадат цялата си любов, но ще искат да играят, лаят и подскачат.  Дарина Василева от Монтана е горд собственик на три кучета от тази подвижна порода -  Джак , Майк и Спайк . Баща и син и едно намерено на улицата. Как живеят..

публикувано на 22.04.19 в 11:33

Видинското ОУ "Иван Вазов" празнува

Видинското училище "Иван Вазов" започна отбелязването на своя 57-ми рожден ден. Ученици ще посетят Берковица и Белоградчик, каза за Радио ВИДИН директорът Пролетка Цветкова : "Имаме екскурзия с учениците. Част от тях ще посетят Берковица и къщата-музей на Иван Вазов, защото, знаете, той там е живял и работил, известно време, а в събота, от..

публикувано на 19.04.19 в 15:00
Мария Пеева, блогър и преводач,  автор на книгата

Мама Нинджа представя книга във Видин

Мария Пеева, известна с блога си "Мама Нинджа", ще представи пред читатели от Видин  първия си роман „Писмо до сестра ми“, написан съвместно с доктора по клинична психология Люси Рикспуун от САЩ. Книгата разказва историята на две сестри, които са неразривно свързани, но и много различни.  "Не познавах Люси Рикспуун на живо, когато започнахме да..

публикувано на 18.04.19 в 16:05

Отбелязваме Европейския ден на пациента

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени..

публикувано на 18.04.19 в 11:54