Д-р Жоро Николов: Пролетната умора може да бъде преодоляна

Снимка: Радио ВИДИН
Пролетната умора не е заболяване, а състояние, което трябва да преодолеем, за да не се получи заболяване. За целта е необходимо през пролетта да се правят повече разходки на открито, да се обърне внимание на здравословното хранене и на добрия сън, обясни в предаването "Направление здраве" кардиологът д-р Жоро Николов. На първо място той посочи важното значение на физическата активност:


"Идете навън, идете на вилното място, разхождайте се. Във Видин винаги се разхождам по кейовата стена и това винаги ме възстановява. Храненето трябва да бъде с много витамини. Сега има маруля, има спанак. Винаги една купа със салата трябва да има. След това са много важни белтъчините. Най-много белтъчини има в месото, млякото и млечните продукти, а от растителните храни - в бобовите растения - леща, боб, грах. Така че те винаги трябва да присъстват на вашата трапеза... Сънят има лечебни качества. Доказано е, че ако човек спи с един час по-малко, той си съкращава живота, като биологичната му възраст ще се намали с месеци..."


Започна подготовката за провеждането на Европейска инициатива за наблюдение на растежа в детска възраст. В инициативата ще бъдат включени ученици от две видински училища - "Любен Каравелов" и "Петко Рачов Славейков". Децата са на 7-годишна възраст, обясни началникът на отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Марияна Чавдарова:


"Идеята е да бъдат обхванати учениците преди настъпването на пубертета, тоест в тази възраст, в която няма влияние на хормони. Избрана е такава възраст, в която се предполага, че все още не са настъпили тези промени и е най-адекватна и най-реална за разпространението на свръхтегло и затлъстяване сред децата."


Проучването ще премине на няколко етапа, крайният срок за неговото провеждане е 31 май. 


Повече по тези и останалите теми може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Странната и неразбираема молба на гадаринските жители

В Петата неделя след Петдесетница, Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство. "И когато стигна на отвъдния бряг, в страната Гергесинскa, срещнаха Го двама, хванати от бяс..." (Мат...

публикувано на 21.07.19 в 08:00

"Лейди Гергана" - историята на една видинчанка

Днес ви срещаме с авторката на емблематичната, диалектна северозапазна книга " Лейди Гергана " - Цветелина Цветкова от Видин. Историята на Цвети става известна, чрез литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки" . Пощенска кутия за приказки е за любители на късия разказ, които изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се..

публикувано на 19.07.19 в 17:55

Фестивалът на изкуствата "The Вridge" събра във Видин над 300 млади хора

За тях са организирани повече от 20 работилници по кино, музикални, инструменти, театър, танци, предприемачество, архитектура.   В продължение на седмица, от  13 юли те се обучават под ръководството на други млади хора, които искат да предадат своя опит. Фестивалът е мост между младите хора, които участват и между поколенията, казват организаторът..

публикувано на 19.07.19 в 17:00

Странен сън кара жител на Драганица да съгради изгорения Клисурски манастир

Кметът на село Черкаски Валери Тодоров се интересува от историята на своя род и от историята на село Черкаски. Постепенно, стъпка по стъпка, успява да открие   забравени  и непознати истории за живота и делата  на неговите дядо и прадядо. Валери Тодоров  е правнук на Димитър Първанов Тропалеца, който спасява своите съселяни от страшно клане..

публикувано на 19.07.19 в 15:20

Владимир Цветков- за риболова и чувството да държиш четка в ръка

Днес в " Думата имат старейшините " ви представяме Владимир Цветков- ръководител на риболовния клуб към ловно- рибарското дружество в Монтана, един от инициаторите на училището по риболов "Синьо лято". Владимир Цветков е роден в село Славотин, община Монтана. Живял е там до 6 клас. След това се мести да живее в град Монтана. На малко по- късен етап..

публикувано на 18.07.19 в 17:00

Плащаме по- скъпо за родните мачове по телевизията

Цената на платените пакети за спортните канали, излъчващи мачовете от българското футболно първенство бе увеличена с 1 лев от 1 юли. Услугата вече струва 7.99 лева, а каналите са част от българска медийна и технологична компания, придобита от Кирил Домусчиев. До края на договора за телевизионните права за българското футболно първенство остават..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2019 слушаме Сабине Майер

Тя е германска виртуозна кларинетистка, чиято кариера стартира в Симфоничния оркестър на Баварското радио. След това свири в Берлинска филхармония,   където предизвиква скандал, тай като е една от първите жени, назначени в оркестъра. Поради несъвместимост с останалите музиканти напуска, за да започне нейната солова кариера. Камерната музика..

публикувано на 18.07.19 в 09:00