Видин като част от Поклонническия поход "Светият път"

Снимка: БГНЕС

"Светият път" се нарича предстоящият поклоннически поход, който се организира от родолюбиви българи във Велико Търново. Поводът е 550 години от пренасянето на светите мощи на Свети Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир. Участниците в похода ще изминат над 570 км, като ще тръгнат от Велико Търново, ще минат през Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, до Рилския манастир. 

Мощите на светеца са се съхранявали от 1195-та до 1469 година в Търново преди да бъдат изпратени в Рилската обител. Времето, в което ще продължи поклонническият поход ще бъде от 1 до 31 юли.

Паскал Пиперков, един от организаторите на похода, работи като главен асистент във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, освен това е турист, покорил десетте планиниски първенци в България и е вярващ християнин.
Формално неговата професия няма нищо общо с поклонничеството, но като вярващ човек и като турист е привлечен от идеята за поклоннически преходи. Участвал е в подобен поход, който се прави от Богословския факултет на Софийския университет, който  се нарича "Рилският чудотворец".   

"Идеята е, когато отиваме на свято място, това да го направим с някакво усилие- да изминем пътя пеша например. Идеята на поклоничеството е с някакво доброволно усилие да се направи нещо в името на Бога. И така по-пълноценно да се изживее този сакрален момент от срещата със светинята, която е в края на пътя. Идеята е чрез пътя да бъде опознат Бога. През това време ние се радваме на творението, тоест на природата, на всичко, което виждаме по пътя. Тази идея ми дойде доста присърце. Изминаването на пътя София-Рилски манастир в духовен план ме приближи до светеца Свети Йоан Рилски."

Паскал Пиперков участва в поклонническия поход до Рилски манастир, това го вдъхновява да организира подобни поклоннически  походи от Търново с вливане в този път и минаване по места, свързани със Свети Йоан Рилски.

"Това, което правим тази година е малко по-различно. Изминаваме път много близък до оригиналния път на мощите на Свети Йоан Рилски, когато те са пренесени от Велико Търново в Рилския манастир. Това се е случило през 1469 година, били сме вече под робство. Това шествие е повдигнало духа на народа, укрепило е вярата. А и самият светец е осветил този път. Нарекохме този път "Светият път". Става дума за едни над 570 км, които ще изминем това лято."


Организаторите се надяват това да стане всенародно събитие. Самият повод е 550 години, които  са минали от реалното историческо събитие на пренасянето на мощите на светеца от Велико Търново в Рилския манастир. Участниците в "Светия път" ще тръгнат на 1 юли и ще достигнат светата Рилска обител на 31 юли.  Как точно ще бъде организирано това уникално събитие, кой ще може да се включи, откъде и до къде, пеша или с превоз - това уточняваме в разговора с Паскал Пиперков:

"Има възможност за тези, които са силни и здрави да изминат целия път пеша. Ще има придружаващ транспорт. Ще се ходи с лек багаж само с най-необходимото за деня. Нощувките ще бъдат най-вероятно на палаткови лагери. Някой по-немощен може да извърви само част от пътя и да вземе някоя от придружаващите коли и да ни изчака. Не е задължително този, който тръгне в началото да стигне до края. Човек може да си избере някакъв участък, за който да дойде. Може да се включи в рамките на един ден, абсолютно свободно е."

Единственото условие е да се направи предварителна регистрация, за да могат организаторите да заявят определени помещения, територия и да се направи необходимата организация. Паскал Пиперков изказа и предположение, че светите мощи на Свети Йоан Рилски вероятно са минали през Видин на път за унгарския град Естергом, където са престояли от 1183-1187 година. Затова като идея съществува възможността Видин да се включи като част от поклонническия поход в бъдеще. 

Тази година този поклонническият поход "Светият път" ще се съедини с другия поход "Свети Рилски Чудотворец", който тръгва от 1 август и завършва на 6 август в Рилския манастир. Символът на "Светият път" е стилизирано дъбово листо с вписан православен кръст. 

Вижте още

Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация

Станимир Ненов  е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование -  "pravatami.bg - разкодираните закони" . Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни..

публикувано на 21.10.19 в 14:15

Онлайн проучване изследва отношението на българите към оказването на първа помощ

Проучване относно отношението на българското общество към уменията за оказване на първа помощ изготви фондация "Първите три минути", съвместно със софийското училище по първа помощ на FirstAidBg. Националното онлайн изследване "Обществото и първата помощ" проучва степента и мащаба на обучените по съвременните насоки за първа помощ хора. Резултатите..

публикувано на 21.10.19 в 14:00

Дух, изцяло обърнат към духовната красота: животът на Цеко Торбов

Град Оряхово е дал на страната ни, пък и на света, много талантливи люде.  Историята на българската правна философия започва с безусловно господство на правния позитивизъм в началото на ХХ век. По това време в европейската правна философия надмощието на правния позитивизъм е толкова категорично, че сякаш правната наука е “открила”..

публикувано на 21.10.19 в 13:30

Разказвай какво ти стори Бог!

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила..

публикувано на 20.10.19 в 08:00

Младежи от шест държави се учат на медийна грамотност във Видин

В предаването днес ви срещаме с младежи от различни държави, които се учат да развиват своята медийна грамотност. Домакин на младежкия обмен е Видин, а организатор- сдружение "Видински фонд "Читалища", по европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм +". Младите хора бяха посрещнати и от екипа ни в Радио..

публикувано на 18.10.19 в 17:40

Редица прояви за Европейската седмица на програмирането в Северозапада

С различни инициативи в Северозапада отбелязват Европейската седмица на програмирането. Някои от тях предстоят през почивните дни. Н ай-голямото IT събитие в Северозападна България "Codeweek" 2019  ще се проведе за шести път тази събота и неделя. Предназначено е за начинаещи и напреднали с интереси в дигиталните сфери - програмиране,..

публикувано на 18.10.19 в 17:32

Пътешествие във времето и пространството с "Гаяни" на сцената в "Баба Вида"

Спектакъл, наречен "Древност и космос" ще представи тази вечер музикална общност "Гаяни" на откритата сцена в средновековната крепост "Баба Вида" във Видин. Групата съчетава различни стилове в музиката и сценични изкуства. Заедно с класическите инструменти използва екзотични. Всеки концерт е уникален, защото изпълнителите разчитат изцяло на..

публикувано на 18.10.19 в 15:35