Видин като част от Поклонническия поход "Светият път"

Снимка: БГНЕС

"Светият път" се нарича предстоящият поклоннически поход, който се организира от родолюбиви българи във Велико Търново. Поводът е 550 години от пренасянето на светите мощи на Свети Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир. Участниците в похода ще изминат над 570 км, като ще тръгнат от Велико Търново, ще минат през Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, до Рилския манастир. 

Мощите на светеца са се съхранявали от 1195-та до 1469 година в Търново преди да бъдат изпратени в Рилската обител. Времето, в което ще продължи поклонническият поход ще бъде от 1 до 31 юли.

Паскал Пиперков, един от организаторите на похода, работи като главен асистент във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, освен това е турист, покорил десетте планиниски първенци в България и е вярващ християнин.
Формално неговата професия няма нищо общо с поклонничеството, но като вярващ човек и като турист е привлечен от идеята за поклоннически преходи. Участвал е в подобен поход, който се прави от Богословския факултет на Софийския университет, който  се нарича "Рилският чудотворец".   

"Идеята е, когато отиваме на свято място, това да го направим с някакво усилие- да изминем пътя пеша например. Идеята на поклоничеството е с някакво доброволно усилие да се направи нещо в името на Бога. И така по-пълноценно да се изживее този сакрален момент от срещата със светинята, която е в края на пътя. Идеята е чрез пътя да бъде опознат Бога. През това време ние се радваме на творението, тоест на природата, на всичко, което виждаме по пътя. Тази идея ми дойде доста присърце. Изминаването на пътя София-Рилски манастир в духовен план ме приближи до светеца Свети Йоан Рилски."

Паскал Пиперков участва в поклонническия поход до Рилски манастир, това го вдъхновява да организира подобни поклоннически  походи от Търново с вливане в този път и минаване по места, свързани със Свети Йоан Рилски.

"Това, което правим тази година е малко по-различно. Изминаваме път много близък до оригиналния път на мощите на Свети Йоан Рилски, когато те са пренесени от Велико Търново в Рилския манастир. Това се е случило през 1469 година, били сме вече под робство. Това шествие е повдигнало духа на народа, укрепило е вярата. А и самият светец е осветил този път. Нарекохме този път "Светият път". Става дума за едни над 570 км, които ще изминем това лято."


Организаторите се надяват това да стане всенародно събитие. Самият повод е 550 години, които  са минали от реалното историческо събитие на пренасянето на мощите на светеца от Велико Търново в Рилския манастир. Участниците в "Светия път" ще тръгнат на 1 юли и ще достигнат светата Рилска обител на 31 юли.  Как точно ще бъде организирано това уникално събитие, кой ще може да се включи, откъде и до къде, пеша или с превоз - това уточняваме в разговора с Паскал Пиперков:

"Има възможност за тези, които са силни и здрави да изминат целия път пеша. Ще има придружаващ транспорт. Ще се ходи с лек багаж само с най-необходимото за деня. Нощувките ще бъдат най-вероятно на палаткови лагери. Някой по-немощен може да извърви само част от пътя и да вземе някоя от придружаващите коли и да ни изчака. Не е задължително този, който тръгне в началото да стигне до края. Човек може да си избере някакъв участък, за който да дойде. Може да се включи в рамките на един ден, абсолютно свободно е."

Единственото условие е да се направи предварителна регистрация, за да могат организаторите да заявят определени помещения, територия и да се направи необходимата организация. Паскал Пиперков изказа и предположение, че светите мощи на Свети Йоан Рилски вероятно са минали през Видин на път за унгарския град Естергом, където са престояли от 1183-1187 година. Затова като идея съществува възможността Видин да се включи като част от поклонническия поход в бъдеще. 

Тази година този поклонническият поход "Светият път" ще се съедини с другия поход "Свети Рилски Чудотворец", който тръгва от 1 август и завършва на 6 август в Рилския манастир. Символът на "Светият път" е стилизирано дъбово листо с вписан православен кръст. 

Вижте още

В "Музикална зона" на 23 май 2019 слушаме Ричард Бона

Ричард Бона е виртуозен камерунски джаз басист, певец и композитор. Произхожда от семейство на гриоти – странстващи певци и поети в Западна Африка, съхранители на устното фолклорно творчество. Съчетава музиката на Западна Африка с култури от цял свят. Рядък африкански артист с доказана репутация в международен мащаб. За критиците -..

публикувано на 23.05.19 в 09:00

Руши се библиотеката в село Буковец

Днес ви срещаме с историята на библиотеката във видинското село Буковец. Повод за пътуването ни дотам бе публикация в социалните мрежи на жена от селото - Катрин Каменова и нейния апел за помощ. Отидохме и видяхме- стара дървена дограма, която е закована, стените се рушат, а покривът тече. "Написах тази публикация и качих снимките, тъй като съм..

публикувано на 22.05.19 в 17:55
Читалището в с. Арчар

Читалища недоволстват от законови промени

Читалищни дейци изразиха недоволството си от изискване в Закона за мерките срещу изпирането на пари, което задължава председателя на читалището като физическо лице, което притежава юридическото лице, отговарящо за всички операции, да бъде вписан в Агенцията по вписванията. В Интернет те са инициирали петиция под наслов "Будителите не сме търговци! За..

публикувано на 22.05.19 в 16:35

Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот

Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане" . Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална..

публикувано на 20.05.19 в 17:24

Непрестанната надежда на Разслабления

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления . "…и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше от каквато болест и де бе налегнат." ( Йоан 5 :4 ) "Възлюбени в Господа, братя и сестри, от..

публикувано на 19.05.19 в 08:00

Христина Кирилова - за историята като начин на живот

С историка Христина Кирилова си говорим тази седмица в "Калейдоскоп". Разговаряме уж за нея, а всъщност разговорът ни все отива към миналото на Видин, към онези знайни и незнайни наши предци, отдали живота си за свободата на родината. Защото оказва се в забързаното ни ежедневие някак си забравяме за най-висшето благо, което имаме, свободния живот,..

публикувано на 18.05.19 в 19:25

Жители на Черкаски: Не ни върви, защото не вярваме в собствените си сили

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" гостува на село Черкаски . Намира се в община Вършец, а името му идва от руския юрист и държавник Владимир Черкаски. Генади Вельов провери какъв е животът на местните, стигат ли им заплатите и пенсиите, как се справят с поскъпването и доволни ли са от жизнения си стандарт точно по времето, когато в селския..

обновено на 17.05.19 в 19:00